5 naturliga lifehacks du kan använda när ditt barn blir sjukt 1

5 naturliga lifehacks du kan använda när ditt barn blir sjukt

2

Om det är jobbigt att vara sjuk när man är vuxen så är det ännu värre för våra barn när de drabbas av förkylningar och influensor.

Ont i huvudet, ont i halsen, täppt i näsan, feber och hosta eller magsjuka. Det är lätt att bli ynklig och medtagen när man är liten och som vuxen vill man ju självklart lindra och underlätta på bästa sätt för sitt barn.

Här kommer några naturliga och helt giftfria lifehacks som du kan använda när ditt barn blir sjukt!

5 naturliga lifehacks du kan använda när ditt barn blir sjukt 2

1. Bjud på ekologiskt dunderhonungsvatten med ingefära

Honung är ett fantastiskt livsmedel med många bra egenskaper. Den innehåller bland annat mineraler och vitaminer samt antioxidanter som hjälper till att skydda kroppen från fria radikaler.

Honungen har antibakteriell effekt samt slemlösande och hostdämpande egenskaper. Därför är honungen toppen att äta när man är förkyld.

Recept på honungsvatten:

 • Ca 325 ml vatten
 • 1 tsk ekologisk honung, ej pastöriserad (tänk på att barn under 1 år inte ska äta honung)
 • 1 tsk färsk ekologisk ingefära

Gör så här:

 1. Koka upp ca 325 ml vatten i en vattenkokare eller kastrull.
 2. Låt vattnet svalna till ca 38 grader och tillsätt ca 1 tsk ekologisk honung (honung ska inte värmas till mer än 38 grader för då förlorar den sina goda egenskaper).
 3. Pressa ca 1 tsk färsk ingefära i en vitlökspress ner i vattnet.
 4. Rör om i muggen eller skaka flaskan.

Anpassa receptet efter barnets ålder och storlek. Den här mängden Dunderhonungsvatten passar till barn mellan ca 1-3 år.

Det kan ofta vara svårt att få i barn vatten och vätska när de har feber eller är förkylda och då kan detta honungsvatten vara en lifesaver eftersom det smakar gott av honungen.

5 naturliga lifehacks du kan använda när ditt barn blir sjukt 3

2. Mota bort halsontet genom att gurgla med saltvatten

Att ha ont i halsen är verkligen inte roligt. Det river, svider och känns som att man har svalt ett sandpapper. Halsontet kan göra så att man får svårt att svälja både vätska och mat som är så viktigt att få i sig när man är sjuk.

Hjälp ditt barn att lindra sin onda hals med en helt naturlig och hemgjord lindrig nämligen saltvattensgurgling! Receptet är superenkelt och innehåller bara två ingredienser som de flesta har hemma.

Att gurgla burkar barn kunna lära sig vid ca 4 års ålder. Ett smart tips är att lära barnet gurgla med vanligt vatten innan man låter det gurgla med sådant som ska spottas ut.

Låt barnet gurgla med en klunk varmvatten och lär det att alltid spotta ut. När barnet vet hur man gör kan man gå över till saltvattensgurgling.

Recept på gurgelvatten med salt:

Gör så här:

 1. Lär barnet att gurgla med vanligt varmt vatten först.
 2. Koka upp ca 2,5 dl vatten i en gryta eller i vattenkokaren.
 3. Häll upp varmt vatten i en mugg och rör i saltet.
 4. Se till att saltvattnet är i lagom temperatur för ditt barn och inte för varmt så det bränner sig.
 5. Låt barnet gurgla med saltvattnet i ca 30 sekunder och spotta sedan ut. Gurgla gärna flera gånger tills muggens innehåll är slut.
 6. Tänk på att hela tiden röra om i muggen så att saltet inte lägger sig på botten.

Gurgla med saltvatten vid behov och upp till 3-4 gånger per dag. De flesta känner lindring omgående.

3. Testa löktricket mot hosta

5 naturliga lifehacks du kan använda när ditt barn blir sjukt 4

Gul lök är också ett fantastiskt livsmedel med många goda egenskaper. Lök innehåller nämligen svavelföreningar som kan hjälpa till att bekämpa slem och främja utdrivningen av slem från dina luftvägar vid förkylningar.

Lök anses av många att vara den mest kraftfulla naturliga antibiotikan, som kan bekämpa både virus- och bakterieinfektioner samt lindra hosta. Lök har traditionellt använts mot hosta i hundratals år.

När ditt barn har hosta kan du med fördel testa löktricket under natten för att lindra hostattackerna eller varför inte laga din egen hemmagjorda hostmedicin?!

Recept på löktricket (hostlindring på natten):

 • 1 st ekologisk gul lök
 • Skål eller djuptallrik
 • Varmt vatten (valfritt)

Gör så här:

 1. Skala löken.
 2. Skär upp löken i skivor eller klyftor.
 3. Placera löken på nattduksbordet vid sidan av sängen eller på golvet bredvid sängen.
 4. Om man vill kan man hälla varmt vatten över löken så att den nästan täcks. Prova dig fram och se vad som fungerar bäst för er.
 5. Låt löken stå i sovrummet över natten så att den kan lindra hostan.
5 naturliga lifehacks du kan använda när ditt barn blir sjukt 5

Recept på löksirap (hemgjord hostmedicin):

 • 2 ekologiska gula lökar
 • 10 msk ekologisk honung (tänk på att barn under 1 år inte ska äta honung)
 • Juicen från 1 st ekologisk citron
 • Glasburk

Gör så här:

 1. Skala och hacka den gula löken grovt och fyll över den i glasburken.
 2. Blanda honungen med citronsaften, häll blandningen över löken.
 3. Skruva på locken på burken och låt den stå på en varm plats i ca 24 timmar.
 4. Sila blandningen ner i en ny ren lufttät burk och förvara i kylskåp (bör hålla ca 1- 2 veckor).
 5. Inta 1/2 – 1 msk sirap 2-4 gånger om dagen mot hosta.

Löksirap är ett gammaldags knep mot hosta som våra förfäder använde sig mycket av. Löksirapen kan dock ha en jobbig smak för både små och stora och ett fungerande tips är att hålla för näsan när man intar den. Då känner man inte smaken lika väl! 😉 Citronsaften gör också att smaken blir drägligare.

5 naturliga lifehacks du kan använda när ditt barn blir sjukt 6

4. Ladda med C-vitamin

C-vitamin har länge hyllats för sina goda hälsofördelar när man är förkyld eller har influensa och de flesta av oss har nog hört att vi ska ladda upp med C-vitamin när vi är sjuka.

Kroppen producerar dock inget eget c-vitamin och därför måste vi få i oss det genom kosten. Frågan är ju då hur vi ska få i våra barn denna viktiga vitamin?

Här kommer några tips:

 • Gör en smoothie på frysta bananskivor, svarta vinbär, jordgubbar, växtmjölk och tillsätt Pink Pitaya Powder som är rikt på C-vitamin, B-vitamin, fibrer, mineraler.
 • Om barnet kan svälja en kapsel är Dr Mercolas Lipsomal C-vitamin toppen. Passar alla barn från 4 år och uppåt. För de som inte kan svälja kapslar finns MaryRuth´s Vitamin C Liquid Drops. Passar också barn från 4 år och uppåt.
 • Koka hemgjord, nyponsoppa på ekologiskt nyponskalspulver.
 • Skiva upp gul och röd paprika och ät som den är!
5 naturliga lifehacks du kan använda när ditt barn blir sjukt 7

5. Vätska upp kroppen med vanligt vatten!

Barnkroppar kan lätt bli uttorkade vid förkylningar, hög feber eller vid magsjuka. Tänk därför på att ditt barn kan behöva dricka extra vatten under sjukdomstiden. Vanligt vatten fungerar mycket bra och man bör undvika saft, dricka och annan dryck med högt sockerinnehåll då det kan göra en slemmig i halsen.

Om barnet har kräkts eller förlorat mycket vätska kan man använda sig av en hemgjord sockerfri vätskeersättning med honung.

Hur får man då i barnet vätska? Här kommer några tips!

 • Låt barnet dricka med sugrör.
 • Ge barnet en vattenflaska som de kan bära med sig eller ha bredvid sängen. Med en isolerad vattenflaska håller sig vattnet kallt och gott länge!
 • Frys in isbitar och fyll i vattenglaset. Alla barn älskar isbitar!
 • Smaksätt vattnet med pressad citron, apelsin eller annan frukt som barnet tycker om.
 • Gör isglass på vatten och bär.

Recept på hemgjord och sockerfri vätskeersättning med honung

Gör så här:

 1. Värm upp vatten och salt i en kastrull.
 2. Låt blandningen svalna till ca 38 grader och tillsätt ca 2 msk honung (honung ska inte värmas till mer än 38 grader för då förlorar den sina goda egenskaper) och citronsaften.
 3. Rör om och häll upp i en glasburk, kyl ner och servera.
 4. Förvara i kylen. Vätskeersättningen håller då i ca 3 dagar.

Sist men inte minst! Barn behöver mycket närhet och kärlek när de är sjuka. Ta dig tiden att mysa med ditt barn, läs en bok, spela ett spel och låt det få mycket pappa och mammatid!

Lämna gärna en kommentar med ditt bästa lifehack för sjuka barn så att vi kan lära oss av varandra!

2 comments

 1. Löktricket är det första vi alltid tar till när barnen blir täppta och skall sova eller när vi har rethosta – hjälper alltid mot hostan och mindre täppa med ångorna!

  1. Ellinor Lindström

   Underbart med såna enkla knep!! 😊💚

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2022

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×