Att tänka på när du sellerijuicar 1

Att tänka på när du sellerijuicar

8

Sedan Anthony William i sin första bok ”Medical Medium” introducerade världen till sellerijuice som en kraftfull medicin har det spridit sig som en löpeld och blivit enormt populärt. Väldigt många har blivit hjälpta med hälsoproblem genom detta, och förståligt nog så uppstår också många frågor om hur man bäst använder sellerijuice för att läka och må bra.

I den här artikeln försöker vi sammanfatta vad som är viktigt att tänka på för att få sellerijuice att fungera för dig, samt vanliga misstag som man vill undvika. För mer information om sellerijuice och dess egenskaper så rekommenderar vi boken ”Medial Läkning: Sellerijuice” av Anthony William.

Varför sellerijuice?

Anthony William presenterar många anledningar att dricka sellerijuice i sin bok. Här är en väldigt kort sammanfattning:

 • Sellerijuice innehåller speciella kluster-salter, spårämnen/elektrolyter, växthormoner, enzymer, antioxidanter, c-vitamin, prebiotiska faktorer och bioaktivt vatten.
 • Sellerijuice stärker immunsystemet, matsmältningen, sänker inflammation i hela kroppen och är stödjande för nervsystemet.
 • Sellerijuice hjälper även till att rensa ut och ta död på ovälkomna gäster som virus och bakterier i kroppen, samt stödjer lever och njurar att fungera optimalt.

Hur gör man?

Den grundläggande rekommendationen är att dricka 4,7 dl (16 ounces) färskpressad sellerijuice på fastande mage varje morgon. Antingen kan man göra det som en kur i 30 dagar eller så länge man vill. Många, inklusive Anthony William själv, väljer att dricka sellerijuice dagligen så ofta de kan – resten av livet.

I vissa fall rekommenderas att dricka mer än detta – upp till 9,5 dl per dag, i ett svep eller uppdelat på morgon och eftermiddag. Det viktiga är att dricka 100% ren och färskpressad sellerijuice, minst 30 min före frukost och/eller före middag.

Det går bra att dricka citronvatten 30 minuter före, samt rekommenderas att äta en (helst fettfri) frukost ca 30-40 min efter juicen. MM säger att selleri fungerar allra bäst om vi samtidigt drar ned på mängden fett och ökar mängden grönsaker och frukt i vår diet. Det är också viktigt att undvika störande matvaror som du kan läsa mer om här.

Några punkter som är viktiga att komma ihåg:

 • Drick endast ren, outspädd sellerijuice helt utan andra ingredienser – inte ens vatten (eller is). Ät eller drick inget annat före eller inom 30 min efter.
 • Drick helst juicen på morgonen; antingen på helt tom mage eller 30 minuter efter ett glas citronvatten.
 • Drick helst juicen nypressad. Om det inte är möjligt kan du förvara den i en sluten glasburk i kylskåp i max 24 timmar – men den blir då mindre potent.
 • Gör detta helst varje dag i minst 30 dagar, för att verkligen uppleva effekten av sellerijuice.

Hur gör jag sellerijuice?

Att pressa färskt sellerijuice är väldigt enkelt. Allt du behöver är en slow-juicer eller en höghastighetsblender.

 1. Ta en bunt ekologisk selleri, kapa av ”botten” och skölj selleristavarna under rinnande vatten.

2A. Om du har en juicemaskin: Kör stavarna en i taget genom maskinen. Sila gärna juicen genom en te-sil eller liknande för att få bort ev. fibrer eller bitar. Drick direkt!

2B. Om du har en blender: Skär upp sellerin i 2-3 cm stora bitar. Lägg i blendern och mixa tills det blir en vätska. Tillsätt inte vatten eller något annat. Sila sedan bort fibrerna genom en nötmjölkspåse eller en finmaskig kökssil. Drick direkt!

Vanliga frågor och svar

Vilken juicemaskin är bäst?

Om du har en juicemaskin eller en blender hemma – använd den! Att dricka sellerijuice är alltid bäst. Det är det enkla svaret.

Om du är ute efter en ny juicemaskin och vill ha den bästa för just selleri så har vi några punkter att fundera kring här.

 • En s.k. ”slow-juicer” är den bästa kategorin av juicemaskin att använda. De är tystare än centrifuger eller blenders samt ger mer (och i vår erfarenhet godare / mindre besk) juice från sellerin.
 • Anthony William rekommenderar speciellt Omega Juicer MM900HDS. Det är en bra och prisvärd juicemaskin för just selleri, men det finns några överväganden vi tycker du skall fundera på innan du köper. MM900HDS är inte optimal för flera andra frukter och grönsaker, även om den fungerar till det också.
 • Då är Omega Juicer MM1500 bättre för dig som vill ha en allt-i-ett juicer som Anthony Williams rekommenderar. Den har samma selleri-funktion som MM900 men är bättre för att juica och mosa andra frukter, nötter och grönsaker. Med en MM1500 kan du t.o.m. göra glass, pasta, nötsmör, nötmjölk, barnmat och mycket mer.
 • Slow-juicers med dubbla kolvar (som t.ex. Angel Juicer eller Greenstar Elite) är enligt oss de absolut bästa juicemaskinerna som finns. De är ännu effektivare och ger en fantastiskt god och ren juice från i stort sett alla frukter, grönsaker och blad – inklusive selleri. De tenderar också att hålla väldigt länge och ha färre problem över tid jämfört med andra alternativ. Nackdelen med dem är såklart att de kostar mer, och tar något större plats i köket.

Måste jag använda ekologisk selleri?

Selleri är en av de grönsaker som har mest rester av besprutningsmedel på sig från konventionell odling. Så ekologisk är absolut bäst. Om du av någon anledning inte kan få tag på ekologisk selleri så kan du köpa konventionell och tvätta den noggrant innan du

Hur förvarar jag bäst min selleri?

Selleri förvaras bäst i kylskåp och skyddat från överdriven luftcirkulation. Om du köper selleri i butik är de ofta packade i plastpåsar vilket hjälper till att öka hållbarheten. Du kan också förvara dem i grönsakslådan längst ned i kylskåpet för att skydda dem. På detta vis kan färsk selleri hålla i upp till två veckor i kylskåpet.

Jag gillar inte smaken – vad kan jag göra?

En anledning till detta kan vara att du har stort behov av detox och att sellerijuicen kick-startar denna process. Det kan göra att smaken upplevs som besk eller obehaglig. Ett sätt att komma över detta är att börja försiktigt; drick 1 dl första dagen och öka långsamt upp till 4,7 dl eller mer i takt med att det känna lättare att dricka.

Den beska och lite skarpa smaken som kan uppstå kan också påverkas av typen av selleri: Om du har en selleri med smala stjälkar och mycket blad så tenderar smaken att bli skarpare. En lösning är då att leta efter tjockare selleri nästa gång du handlar, samt att skära bort bladen innan du juicar den.

En sista sak som vi har lagt märke till är att samma selleri smakar olika beroende på hur vi juicar den. I en blender blir det ofta skarpare smak än i en slow-juicer.

Finns det några alternativ till sellerijuice?

Egentligen inte. Men om du inte får tag på selleri eller inte har tillgång till en juicemaskin – t.ex. när du är ute och reser – så finns andra drycker som till en viss del kan ge liknande hälsofördelar, och som definitivt är bättre än ingenting. Här är en kort lista:

 • Citronvatten: En halv citron eller lime pressad i 5 dl vatten. En bra start på dagen oavsett om du sedan har tillgång till sellerijuice eller ej.
 • Gurkjuice: Gurka ger en väldigt mild, välgörande och återfuktande juice. Enkelt att göra i juicemaskin eller blender.
 • Ingefärsvatten: Riv några cm ingefära och låt dra i 1 liter vatten över natten. Sila sedan av och bland med citron och rå honung.
 • Aloe vera-vatten: Om du har tillgång till färsk aloe vera så kan du gröpa ur en ca 5 cm lång bit och mixa gelén med 5 dl vatten.

Specifika råd för dig som använder en Omega Juicer för att göra sellerijuice

Om du har en Omega MM900HDS eller Omega MM1500 så är här en liten kom-i-håg-lista för att få ut så mycket som möjligt av din juicemaskin:

 • Se till att selleri-capen med den gröna gummiringen är rätt monterad. Om den sitter åt fel håll eller på fel plats så kan den trilla ut eller störa juicningen.
 • Mata sellerin långsamt så att maskinen hänger med, en stjälk åt gången. Låt det mesta av saften rinna ut innan du trycker in nytt. 
 • Använda back läget om du ser att det klumpar ihop sig.
 • Använd kyld selleri direkt från kylskåpet för bästa resultat.
 • Inställningsläget på celery endcapen är viktig: Börja med att vrida selleri-capen bara någon cm medurs så att den sitter fast på på fästet, då är motståndet som lägst för fibrerna att komma ut. Vill du öka utvinningen av juicen kan du försiktigt vrida endcapen moturs och då öka motståndet för fibrerna att komma ut. OBS: Om trycket blir för högt kan presshuset bli varmt, vilket kan skada både juicen och maskinen. Prova isåfall att vrida medurs för att minska motståndet.

8 comments

 1. Stina Nyans Söderberg

  Tack! Så hjälpsamt för så många! Ni är bäst 💚
  Stina Söderberg

  1. Sara på Glimja

   Tack för din fina feedback Stina!💚 Vi är glada över att höra att detta var hjälpsamt 😍

 2. Aleksandra Soploher

  Hej Glimja,
  Jag har 2 av den rekommenderade Omega-juicern, är supernöjd med sellerijuicningen, instämmer i att andra produkter fungerar mindre bra, tack för alternativen, behöver en till. Sen vill jag klappa händerna och säga att Ni är FANTASTISKA :), som har Anthony Williams rekommenderade vitaminer och andra produkter, att ni så fantastiskt fint också delar med er om den viktiga informationen och mycket bra tips, som är bra för människor att få till sig! Tack för att ni finns <3

  1. Sara på Glimja

   Tack snälla för din fina feedback Alexandra! 💚 Vad glada vi blir att höra att du är så nöjd med oss och vårt sortiment!! 😁☀️ Lycka till med juicandet 😍

 3. Elsa Pettersson

  Tusen tack för denna välskrivna guide! Jag äter enligt Medical Medium och blir jätteglad när jag ser svenska texter om hans information. Tack för allt ni gör på Glimja!

  1. Sara på Glimja

   Tack för din kommentar Elsa, så roligt att höra 🤩 Och Tack för att du är en sån fin kund 💚

 4. Birgitta Lindgren

  Jag beställde vår Omega Juicer MM900HDS i förra veckan och fick leverans igår. Mycket grönt gick tillbaka upp i röret, men förstår att jag har haft endcapen i fel läge.
  MEN – fick ingen bruksanvisning på svenska, enbart en på tyska och en på tre andra olika språk. Vill gärna ha en på svenska. För övrigt beställer jag frekvent MMs kosttillskott från er och är mycket nöjd med er service.

  1. Ellinor Lindström

   Så bra att det ordnade sig med end-capen 🙂 Ja, tyvärr så finns det ingen bruksanvisning på svenska. Men vi hoppas att vi ska kunna göra instruktionsvideos på svenska inom kort 🙂 Tack för din feedback och att du delar med dig av dina erfarenheter 🙏🌻

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×