Vad är D-vitamin?
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som endast finns i små mängder i vissa livsmedel. D-vitamin är essentiellt, inte bara för friska ben och tänder, utan även för muskeltillväxt och styrka, ett friskt hjärta, lungor och hjärnfunktioner, frisk hud samt ett friskt immunsystem.
Visste du att d-vitamin även påverkar vårt humör och vår hud på ett anmärkningsvärt sätt? Brist på D-vitamin kan orsaka trötthet, lågt humör, värk, smärta, problem med immunförsvaret och hudproblem.
Vad D-vitamin bidrar med
- till immunsystemets normala funktion.
- till att bibehålla normal benstomme.
- till att bibehålla normal muskelfunktion.
- till att bibehålla normala tänder.
- till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
Två huvudtyper av D-vitamin
Vitamin D3
Vitamin D3, kalciferol, är det som produceras när vår nakna hud utsätts för direkt solljus. Calciferol är redo för vår kropp att ta in, metabolisera och använda. Så det är omedelbar godhet.
Vitamin D2
Vitamin D2, ergokalciferol, är som den analoga versionen av vitamin D. Så det finns en komplex process som måste äga rum i kroppen för att ergokalciferol ska vara redo för kroppen att använda. Det är därför många forskare och medicinska experter är överens om att vitamin D2 faktiskt inte är så användbart för vår kropp.
Hur vi får D-vitamin
Det finns två huvudsakliga sätt att få i sig D-vitamin; genom kosttillskott och genom exponering för direkt solljus.
Solljus
Många vet att solens strålar hjälper oss att må bra på många olika sätt, en anledning är att soljus hjälper oss att bilda D-vitamin. I en smart process som skiljer den från många andra vitaminer producerar din kropp faktiskt sin egen D-vitamin. Detta sker när din nakna hud utsätts för solens UVB-strålar. Problemet är att vi i vårt klimat inte får tillräckligt med koncentrerade UVB-strålar året runt.
- En allmän rekommendation är att vistas i direkt solljus 10-15 minuter dagligen, utan solskyddsmedel, om du är ljus till medelfärgad i hyn.
- Om du har mörk hy behöver du sannolikt mer tid i solen för att bilda tillräckligt med D-vitamin, cirka 40 minuter dagligen.
Hur D-vitamin tillverkas i kroppen
- Kroppen omvandlar solsken till kemikalier som sedan används av kroppen. När UVB-solstrålar träffar huden omvandlas ett ämne i huden som kallas 7-dehydrokolesterol bokstavligen till vitamin D3 (den mer aktiva formen).
- 7-dehydrokolesterol eller kolesterolet i vår hud omvandlar ”previtamin D” och gör det till användbart D3.
- Previtamin D passerar först genom njurarna och levern i blodomloppet och omvandlas sedan till kalcitriol.
Vilka har svårare att generera d-vitamin via solen?
- Människor som arbetar inomhus.
- Människor som har täckt hud.
- Personer som alltid använder solskyddskräm.
- Människor som bor i områden med mindre solljus.
- Människor med mörkare hudtoner (det tar längre tid).
- Äldre människor.
- Gravida.
Kosttillskott
Att ta ett D-vitamintillskott kan vara till hjälp för många människor, särskilt under vintermånaderna och för dem som inte kan tillbringa tid utomhus de flesta dagar.
Vinter och tidig vår är den tid på året som vi har lägst nivåer av d-vitamin i vårt land, och då kan det vara essentiellt med ett bra tillskott.
Vitamin D3 till kosttillskott utvinns antingen via fårull eller via en vegetabilisk lav. De är båda effektiva och bra källor till aktiv vitamin D3. Den från lav är en växtbaserad variant vilket passar både vegetarianer och veganer eller de som inte vill ha vitamin från fårull. Välj alltid tillskott med formen D3 / kolekalciferol, vi säljer bara den sorten.
Förslag på dosering av D3
- Vuxna: 1000 – 2500 IE dagligen eller 5000 IE varannan dag under vår, höst och vinter.
- Barn under 12 år: 500 – 1000 IE dagligen beroende på ålder.
Kan man ta för mycket D-vitamin?
”D-vitamintoxicitet” (när man har tagit för mycket D-vitamin) anses vara mycket sällsynt, men det kan inträffa när någon tar väldigt höga doser, till exempel mer än 10 000 IE D-vitamin per dag i flera månader.
När en persons blodnivå blir onormalt hög kan biverkningar av D-vitamin inkludera symtom på hyperkalcemi, matsmältningsproblem, diarré och trötthet.
Kan man få D-vitamin via livsmedel?
D-vitamin finns en del i fet fisk, vild svamp som varit i solljus och äggula. Det är dock svårt att få i sig tillräckliga mängder via kosten, utan vi behöver solljuset.
D-vitamin med K2 vitamin
Vitamin K2 är en annan fettlöslig vitamin som spelar en avgörande roll för blodkoagulering, reglering av kalciummetabolismen och upprätthållande av skelettets hälsa.
D-vitamin kombineras väl med K2 vitamin eftersom D-vitaminet hjälper till att öka kroppens förmåga att absorbera kalcium från kosten medan K2 främst fungerar genom att använda och flytta kalciumet till vårt skelett och våra tänder, där kalciumet bör vara.
Vitamin K2 omdirigerar kalciumet från mjuk vävnad till skelettet, vilket balanserar kalciumnivåerna i blodet och bidrar till att avsevärt minska risken för kalciumavlagringar i artärer och andra mjukvävnader.
Om man tar megadoser av D-vitamin och man samtidigt saknar vitamin K2 i kroppen kan kalciuminlagring i mjuka vävnader ske vilket inte är bra. D-vitaminförgiftning är ovanligt men när det händer kan det vara en brist på vitamin K2.
Man kan med fördel därför ta ett tillskott med både D3 & K2 eller använda en multivitamin-mineral som bas oavsett vad man tar för övriga tillskott.
Har du frågor till oss? Kontakta oss mer än gärna via mail.