Materialguiden: Plast 1

Materialguiden: Plast

0

Du som har hittat till Glimja kanske redan vet att vissa plaster kan utsöndra skadliga kemikalier. Därför jobbar vi med att i så stor utsträckning som möjligt hjälpa dig som kund att plastbanta för att minimera din exponering för potentiellt farliga ämnen.

I några av de produkter som vi säljer i vår webbshop ingår det dock plast, men det är plaster som är fria från de ämnen som man idag vet eller starkt misstänker kan orsaka miljö- och hälsoproblem. Nedan kan du läsa mer om några olika ämnen i plaster, som vi rekommenderar att du är extra uppmärksam på.

 Klicka här för att komma till vår sida med plastfria köksprodukter –

PVC  

PVC finns i många produkter, exempelvis i plastgolv, elkablar, tröjtryck, plastdukar och mjuka plastleksaker. PVC orsakar miljöproblem under såväl tillverkning och användning som vid destruktion. Problemen vid användningen hänger framför allt ihop med mjukgörare som används för att göra plasten böjlig. Mjukgörare avges från plasten hela tiden och de kan orsaka sjukdomar.

Välgrundade misstankar finns om störningar av reproduktionen för såväl kvinnor som män. EU har förbjudit ett antal mjukgörare, men de mjukgörare som alltjämt får användas går inte fria från misstankar. Inom sjukvården pågår på många håll en generell utfasning av PVC-produkter. Vid förbränning av PVC-plast avges farliga kemikalier som t.ex. saltsyra och dioxiner. Många kommuner har infört totalstopp för PVC-golv på daghem och institutioner. Ett tips är att undvika plast och klädtryck som är lite ”kladdiga”, eftersom de ofta kan innehålla PVC. Naturskyddsföreningens råd är att undvika PVC helt – det finns oftast alternativ. ​Alla leksaker hos Glimja är helt fria från PVC.

PVC-plast är märkt med siffran 03.   

Ftalater 

Ftalater kan finnas i diverse produkter av mjuk plast som t.ex. sandaler, pennskrin, suddgummin, kondomer och plasthandskar. Det förekommer även i vinyl, kablar, PET-flaskor, i sjukvårdsmaterial, golvmattor, byggmaterial, plastförpackningar, kläder, tröjtryck som känns kladdiga och i leksaker. Ftalater misstänks vara hormonstörande och hänga ihop med utvecklandet av flera kroniska sjukdomar som allergi, fetma, neuropsykiatriska sjukdomar, skador på könsorganen och störningar i reproduktionsförmågan för både kvinnor och män. Ftalaten och mjukgöraren DEHP används ofta i parfym som doftfixerare. ​Glimja säljer bara giftminimerade leksaker utan ftalater. Våra hudvårdsprodukter är också helt fria från ftalater och DEHP, som hör till de ftalater som förbjudits i produkter för små barn.

Ftalater kan finnas i plaster märkta med siffran 03.    

BPA 

Bisfernol-A (BPA) skapades 1936 som ett syntetiskt hormon och i slutet av 1980-talet introducerades det som en stärkande komponent i polykarbonatprodukter (PC). BPA används ofta i plast som nappar och nappflaskor är tillverkade av, detta för att göra plasten genomskinlig och splittersäker. Andra produkter som innehåller BPA är b.la. engångsbestick av plast, konservburkar, kvitton, plastförpackningar, plastburkar för matförvaring, sport-vattenflaskor och sportartiklar. Även aluminiumflaskor kan ha en plastfilm av BPA på insidan.

BPA är hormonstörande och svenska experter tror att BPA kan ha en koppling till fetma, diabetes och en rad psykiska sjukdomar. Sverige har infört ett förbud mot BPA i nappar och nappflaskor men även om nappflaskan är BPA-fri så kan plasten läcka skadliga kemikalier som absolut inte ska finnas i barnens mjölk, ersättning eller välling. BPA-fria plastflaskor är inte heller någon garanti för att flaskan är giftfri, enligt ny forskning. De giftiga ämnena fälls ut i större utsträckning då plasten utsätts för värme, exempelvis genom varma vätskor och livsmedel, i mikrovågsugn och diskmaskin.

Om du vill känna dig riktigt säker på att din flaska inte utsöndrar BPA så ska du välja en vattenflaska i rostfritt stål eller i glas. Om du är ute efter en 100 % plastfri nappflaska eller vattenflaska så är ​Puras flaskor i rostfritt stål rätt val för dig! Klean Kanteen,  Lifefactory  är exempel på tillverkare av nappflaskor och varrenflaskor i rostfritt stål och / eller glas, som du kan beställa här på Glimja. Samtliga är ett bra val för dig som vill undvika BPA. I webbshoppen hittar du även vattenflaskor och isolerade flaskor av rostfritt stål och glas.

BPA kan finnas i plaster märkta med siffran 07.    

Polystyren

Polystyren eller styrenplast, används i förpackningar och engångsartiklar som exempelvis engångsplastmuggar, bestick, plastsugrör, leksaker, köksmaskiner, datorer, yoghurtburkar, plastbyggsatser, isoleringsmaterial, frigolit och i Napalm. Styren används i expanderad form i cellplast i exempelvis köttråg i mataffären. Det är i sin rena form mycket billig och är därför mycket vanligt förkommande.

Styren är ett hårt och styvt material med god elektrisk isoleringsförmåga. Det är mycket brandfarligt och brinner snabbt. ​Hos oss på Glimja hittar du istället giftfria och miljövänliga sugrör i rostfritt stål eller bambu och bestick i bambu.

Polystyrenplast är märkt med siffran 06.    

Flamskyddsmedel

Flamskyddsmedel kan finnas i bilbarnstolar, möbler, kläder, datorer, tv-apparater, barnvagnar, madrasser och till och med i gosedjur. Flamskyddsmedel används för att ett material inte ska börja brinna så lätt och för att minska spridningen av en brand. Vissa flamskyddsmedel kan vara hälso- och miljöskadliga. De medel som ingår i gruppen flamskyddsmedel har olika grad av miljöpåverkan och vissa av dem är förbjudna i Sverige, medan andra tillåts. Den främsta åtgärden för att förhindra att flamskyddsmedel kommer ut i naturen är att återvinna produkter som innehåller flamskyddsmedel på rätt sätt. Bromerade flamskyddsmedel lagras både i miljön och i människors kroppar. Det finns risk för att de kan ge fosterskador, ha hormonstörande effekter och orsaka cancer. ​Våra snuttedockor är helt fria från flamskyddsmedel!   

Fluorerade ämnen

Högfluorerade ämnen används exempelvis vid impregnering av papper och textilier, i rengöringsmedel (t.ex. golvpolish), vaxer, bilvårdsprodukter, snabbmatskartonger, bakplåtspapper, bullformar och i vissa typer av brandsläckningsskum. De används även i verkstads- och elektronikindustrin, t.ex. som hjälpkemikalie i ytbeläggningsprocesser.

På grund av sina ytaktiva egenskaper och sin värme- och kemikaliebeständighet har högfluorerade organiska ämnen fått en mycket spridd användning i kemiska produkter och material med syfte att åstadkomma släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor.
Ämnenas speciella ytaktiva egenskaper bidrar också till ett avvikande beteende i biologiska system. Istället för att som många andra miljögifter (till exempel DDT och tungmetaller) lagras i fettvävnad hos människor och djur, binder de till proteiner och lagras i lever och blod.

De två mest undersökta fluorerade ämnena är perfluoroktansulfonat (PFOS) och perfluoroktansyra (PFOA). PFOS och PFOA är  bioackumulerande, reproduktionsstörande och giftiga för vattenlevande organismer. PFOA:s egenskaper är inte färdigutredda, men ämnet är sannolikt reproduktionsstörande och möjligen också cancerframkallande. PFOS har uppmätts i prover från vitt skilda djurarter, även långt från industrialiserade områden. Mycket höga halter har uppmätts i toppkonsumenter i olika miljöer, t.ex. arktiska isbjörnar, fjällrävar, havsörn och mink i USA och sälar i Bottenviken. Både PFOS och PFOA har hittats i blod från allmänbefolkningen, både i Sverige och i stort sett över hela världen. Båda är extremt svårnedbrytbara.

Källor: Naturskyddsföreningen, ​Kemi.se​, Kemikaliedetektiven, REACH, Medveten  konsumtion, EU-upplysningen.

Ursprungligt inlägg skrivet av Sara Mårtensson, grundare av Lapland Eco Store som sedan 2021 är en del av Glimja.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och flourfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja / Soolia AB 2020

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×