Ultimata guiden till lockigt hår

Ultimata guiden till lockigt hår

0

Lockigt hår skiljer sig från rakt hår på många sätt. För att lockarna ska vara definierade och spänstiga krävs därför en annorlunda hårvårdsrutin och hårvårdsprodukter. Här tipsar vi om vanor och produkter för dig med naturliga lockar i håret!

Varför är håret lockigt?

Det är viktigt att förstå varför håret är lockigt för att kunna vårda det på rätt sätt och inte motarbeta dess natur.

 • Formen på hårsäcken som sitter i skalpen avgör hårets textur och form. Hårsäcken är rund hos de med rakt hår och oval hos de med lockigt hår. Ju plattare oval form på hårsäcken, desto mer skruvar sig håret.
 • Även vinkeln på hårsäcken spelar roll. En rak hårsäck (vertikalt i skalpen) ger rakt hår, medan en vinklad hårsäck i skalpen ger lockar.
 • Lockigt hår har fler svavelbindningar (disulfidbindningar). Tack vare hårets form kommer vissa delar i håret närmare varandra och då bildas dessa bindningar lättare.
Ultimata guiden till lockigt hår 1

Goda rutiner för lockigt hår

Det är vanligt att både vågigt och lockigt hår är skört, torrt och frissigt. Anledningen är för att den olja (talg) som hårbotten producerar har svårt för att sprida sig ner till hårtopparna på grund av hårets lockiga struktur. Därför är det extra viktigt att dina hårvårdsrutiner är skonsamma samtidigt som fukten i håret ska bevaras.

1. Tvätta håret utan sulfater

Sulfater är ett samlingsnamn för tvättaktiva ämnen (tvålämnen) som löddrar extra bra och tvättar riktigt rent. På huden och håret kan det bli lite väl rent och framför allt otroligt uttorkande. Håret blir flygigt, stort, burrigt och extremt torrt av sulfater. Välj därför ett schampo som är helt sulfatfritt.

Läs gärna ”8 anledningar till att välja ett sulfatfritt schampo” för att lära dig mer om sulfater i schampon!

2. Tvätta håret med kallt vatten

Tvätta helst håret med kallt vatten eller åtminstone ljummet vatten. Det tål att upprepas att varmt vatten torkar ut håret mer än vad du tror. Prova att successivt dra ner på värmen. Ditt hår kommer att tacka dig.

3. Borsta håret när det är blött

Lockigt hår som är torrt och sprött knäcks lätt av när det borstas. Borsta därför håret när det är blött för att minska på friktionen och frisset. Borsta förslagsvis efter att du har satt balsam i håret. Hårborsten kan då reda ut hårtrassel på ett mer skonsamt sätt.

4. ”Ploppa” håret med en t-shirt

Frottéhandduk i all ära. De kan vara himmelskt mjuka och ändå slita enormt mycket, speciellt om håret redan är torrt och sprött. Det kvittar hur varsam du än är. Det är själva strukturen på frottén som sliter.

Prova istället att ”ploppa” håret (plop på engelska). Då behöver du en gammal t-shirt (helst stor och gärna långärmad). Även mikrofiberduk går bra. Trixet är att inte gnida eller snurra in håret. Målet är att samla ihop håret till en hög på hjässan för minimalt slit och fina lockar. Gör så här:

 1. Krama ur vattnet ur håret.
 2. Ev. fördela fukt- och näringsgivande produkter i håret.
 3. Lägg ut din t-shirt på plan yta så att ärmarna är längst bort från dig.
 4. Vänd ner huvudet och lägg hårtopparna i mitten av t-shirten.
 5. Gå rakt ner med huvudet så att håret samlas till en hög i mitten av t-shirten.
 6. Lägg änden av t-shirten mot pannan och vik sidorna till nacken.
 7. Håll kvar sidorna av t-shirten på nacken .
 8. Ta tag i halsringningen (andra änden av t-shirten) och lägg den på nacken.
 9. Ta tag i ärmarna och gör en knut framme vid pannan.
 10. Du kan ev. behöva snurra ärmarna innan du knyter för att det ska sitta bättre.
 11. Låt torka 10-20 minuter eller så länge det behövs.

Plopping passar dig som vill minska på hårets volym, få mer framträdande eller definierade och studsigare lockar. Här är ett exempel på hur du kan ”ploppa” ditt hår.

5. Föna med diffuser

Värme är ju inte bra. De gånger du ändå vill föna håret kan du använda diffuser munstycket. Diffusern lyfter och kramar om dina lockar samtidigt som den fönar. Håret trasslar sig inte och slits därmed mindre. Glöm inte att alltid använda värmeskydd innan du börjar föna.

6. Sov med fläta

Prova att fläta håret innan du går och lägger dig. Det hindrar håret från att trassla sig i sömnen och skyddar det mot slitage. Passa på att mata håret med leave-in balsam eller hårolja innan du flätar det.

Hårvårdsprodukter för lockigt hår

De bästa produkterna för lockigt hår är de som ger maximal fukt och näring utan att kladda eller tynga ner håret. Av naturliga skäl ska du undvika för feta produkter om du har fint hår och använda tillräckligt näringsrika produkter om du har tjockare hår.

Sulfatfria schampon för lockigt hår

Ultimata guiden till lockigt hår 2

Balsam för fina lockar

Om det går åt mer balsam än schampo och håret ändå ständigt känns torrt kan du istället prova att tvätta håret med balsam enligt balsammetoden. Japp, det går och det blir rent.

Läs mer om balsammetoden här.

Om alla balsam känns otillräckliga kan du även prova olika leave-in balsam. Fukten i håret kapslas in och lockarna hålls mjuka och glansiga.

Hårskölj för mindre friss och mer glans

Hårskölj har surt pH-värde och är bra att använda istället för schampo om håret ändå sällan blir smutsigt utan bara torrt. Det är även suveränt att skölja håret då och då (ex. efter schamponering) för att lösa upp beläggningar, minska på frisset och göra håret glansigt och friskt.

Håroljor som passar lockigt hår

Jojobaolja och kokosolja är de växtbaserade oljor som är mest populära till just lockigt hår. Även arganolja och kameliaolja är omtyckt av de med finare hår. Kameliolja är utmärkt när man vill ha en olja som inte ser fet ut i håret. En hårolja kan användas på många olika sätt för att låsa in fukt och vårda hårstråna.

Så här kan man använda hårolja för lockigt hår:

 • Som en förkur innan schamponering.
 • Några droppar i ditt balsam för extra vård.
 • Fördela i fuktigt hår efter hårtvätt för extra glans och för att definiera lockar.
 • Fördela ett par droppar i håret för att direkt minska friss.
 • Fördela ett par droppar i flätat eller uppsatt hår.
 • Fördela i håret för en intensiv hårinpackning.

Värmeskydda, styla och definiera lockarna

Har du fint till normaltjockt hår med självfall som känns rakt och burrigt? Då kan du få mer spänstigt hår och mer elastiska lockar med de rätta produkterna.

Se upp för alkohol i stylingprodukter (gel, mousse och spray) som kan torka ut ditt hår. För mjuka och följsamma lockar rekommenderar vi mycket fukt och näring.

Krama fram lockarna med Bruns Hårsufflé och använd Bruns hårmask regelbundet. Hårmasken kan även användas som stylingcreme för att definiera och skydda lockarna. Dessa produkter ger också ett visst värmeskydd vid användning av hårfön eller plattång. För regelbunden föning rekommenderar vi Logonas fönspray eller Bruns skydd som värmeskydd. Bruns har även en fantastisk saltkräm som är en ”all-around” stylingprodukt och värmeskydd som passar alla hårtyper och längder.

Läs även Reparera extremt slitet och trasigt hår efter blekning om du vill ta hand om ditt blonda hår!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×