10 ruggiga monster som gömmer sig i städskåpet 1

10 ruggiga monster som gömmer sig i städskåpet

0

Visste du att det samlas en massa otäcka kemikalier i vanligt damm? Ja, även om man försöker att plastbanta och köper medvetet, så finns det ofta datorer, tv, telefoner och sladdar i de flesta hem som kan släppa ifrån sig flamskyddsmedel och så vidare.

När man har kikat närmare på damm har man förutom hår, hudflagor och kvalster hittat flamskyddsmedel, ftalater och bisfenol A.

Mysigt va? 

Det bästa sättet att skydda oss från dessa kemikalier är att städa och hålla hemmet rent. Dammsug (med HEPA filter så nära 100 du kan hitta), våttorka och vädra!

Om du vill hålla hemmet rent från hemskheter så du samtidigt välja att övergå till ekostädning istället för att köpa konventionella rengöringsmedel.

Ekostädning är både billigare och roligare. Men framför allt slipper du en massa skadliga kemikalier som gömmer sig i rengöringsmedlen.

Att välja ekostädning är inte bara bra för din hälsa, det är också en mycket god gärning för miljön!

10 rengöringsprodukter du bör undvika

Om du har vanliga rengöringsprodukter hemma, var då noggrann med att läsa informationen på förpackningen, titta efter farosymboler och följ bruksanvisningen!

Använd alltid handskar och annan skyddsutrustning som rekommenderas vid arbete med medlet, till exempel skyddsglasögon eller städhandskar i naturgummi.

Skruva alltid åt korken på flaskan när du är klar och förvara medlen i originalförpackningen – gärna inlåsta i ett skåp oåtkomligt för barn!

Ring 112 och begär Giftinformation om någon fått i sig eller på sig, något som kan vara frätande.

1. Vanliga tvättmedel för kläder

Tvättmedel för kläderna kommer ofta i form av pulver eller i flytande form. Dessa kan vara irriterande för huden, ögonen och luftvägarna. Var extra försiktig om medlen är koncentrerade.

Undvik framförallt parfymerade tvättmedel. Syntetiska parfymer kan innehålla flera hundra kemikalier som härstammar från petroleumindustrin och dessutom ftalater som kan vara störa fortplantningsförmågan.

Ftalater används främst som mjukgörare i plast och gummi men även som lösningsmedel i parfymer och bekämpningsmedel.

Välj saponinbaserade tvättmedel istället för tensidbaserade. Saponin finns i till exempel tvättnötter.

Du kan även byta till ett ekologiskt tvättmedel som är lika effektivt som de konventionella.

2. Sköljmedel

Sköljmedel är den sista kemikalien kläderna utsätts för innan tvätten är klar och dessa finns ofta kvar i textilierna. Eftersom textilerna ligger mot vår hud och kan absorberas så kommer de sedan ut i vårt blodomlopp.

Alla produkter som innehåller vatten, t.ex. sköljmedel, behöver innehålla konserveringsmedel för att undvika att de angrips av mögel och förstörs. Många av dessa konserveringsmedel är giftiga för vattenlevande organismer och kan störa den biologiska reningen av våra avloppsvatten.

Använd istället lite ättika som sköljmedel och tillsätt några droppar eterisk olja om du vill ha doft.

3. Rengöringsmedel

Hit kan man räkna allrengöring och rengöringsmedel i flytande form som innehåller syntetiska tensider, parfymer och onödiga färgämnen.

Dessa blir extra irriterande för våra lungor, eftersom det är stor risk att du andas in de små dropparna när du sprayar medlet. De kan också irritera hud och ögon.

De innehåller ofta tensider som löser upp fett och smuts genom att minska på vattnets ytspänning samt petroleumprodukter som är både svårnedbrytbara och giftiga för allt liv i våra vatten.

De syntetiska tensiderna kan dessutom lukta lite sunkigt. Därför tillsätter man ofta parfym i rengöringsmedlen.

Välj istället såpa eller miljömärkt diskmedel eller rengöringsmedel

4. Fönsterputs

Fönsterputs innehåller precis som allrengöringsmedel syntetiska tensider, parfymer och onödiga färgämnen. Dessa blir lätta att andas in när man sprayar medlet vilket irriterar lungor, ögon och hud.

Istället kan du blanda egen fönsterputs med detta recept bestående av ättika, vatten och diskmedel.

5. Maskindiskmedel

Maskindiskmedel är extra riskabla eftersom de är starkt koncentrerade. Dessutom är många förpackade i en mikrofilm som släpper ut mikroplaster i våra hav när den smälter. Mikroplaster som äts av våra fiskar och sendan äter vi fisken.

Välj istället miljömärkt maskindiskmedel utan plastfilm.

6. Avkalkningsmedel

Avkalkningsmedel är även de starkt koncentrerade och därför extra riskabla. 

Välj istället ättika som är en naturlig vattenavhärdare.

7. Ugnsrengöring

Kalium- och natriumhydroxid är exempel på alkalier som kan ingå i ugnsrengöringsmedel. De kallas även kaustiksoda och är mycket frätande.

Då ugnsrengöringsmedel är starkt koncentrerat så krävs därför extra försiktighet.

Välj istället såpa och följ instruktionerna på Morotsliv.

8. Klorin

Klorin innehåller natriumhypoklorit som är en alkalie som är starkt frätande och har väldigt hög pH. Den är starkt irriterande och kan ge frätskador om den kommer i kontakt med hud eller ögon. 

Välj istället natriumperkarbonat som är naturligt blekande tack vare väteperoxid och syre.

9. Propplösare

Propplösare är fruktansvärt frätande och kan snabbt ge allvarliga och bestående frätskador i munnen, matstrupen, ögonen och på huden. Varje år vårdas barn och vuxna på sjukhus på grund av skador orsakade av propplösare med natrium- eller kaliumhydroxid, även kallade kaustiksoda eller lut.

På Morotsliv finns recept på en mildare, men effektiv variant på propplösare med ättika och bikarbonat eller natriumkarbonat.

10. Doftspray

Doftspray är något som man andas in. Och de syntetiska parfymerna innehåller många ämnen som stör vår fortplantningsförmåga, miljö, osv.

Välj istället naturliga dofter och doftsprayer.

Om du vill spara på hushållskassan och lära dig mer om ekostädning finns här en väldigt uppskattad webbkurs för hur du kommer igång ekostädning!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×