11 tips för att boosta ditt immunförsvar inför vintern 1

11 tips för att boosta ditt immunförsvar inför vintern

2

Ditt immunsystem är en tyst hjälte som varje dag, varje sekund, jobbar på att hålla dig frisk. När du får en infektion samlar sig immunsystem till försvar, blixtsnabbt!

Och varje gång det bekämpar en fiende, så bygger ditt immunsystem upp ett minne som gör det ännu mer effektivt.

Allt detta sker i din fantastiska kropp, hela tiden, utan att du behöver tänka på det.

Kan vi förbättra vårt immunförsvar?

Kan vi påverka vårt immunsystem? Absolut. Visst kan vi det.

Våra val och vår livsstil påverkar hur effektivt immunsystemet kan göra sitt jobb. Dålig näringsstatus, brist på sömn, stress och alkohol påverkar det immunförsvaret negativt. Och tvärtom!

Genom medvetna val kan du trimma ditt immunförsvar att bli din bästa vän. Som bonus blir du piggare, snyggare och gladare.

Vad väntar du på? Det är bara att sätta igång!

5 generella råd för ett starkare immunförsvar

1. Förbättra din sömn

När du sover sjunker kroppstemperaturen och pulsen går ner. Blodtrycket minskar och produktionen av stresshormoner minskar. Dina muskler slappnar av, immunsystemet aktiveras och din kropp läker sig själv från skador.

Sömnen är med andra ord helt nödvändig för att immunsystemet ska fungera optimalt. 

Minst hälften av oss får för lite sömn. Här är några tips på vad du kan göra för att få bättre sömn.

 • Stäng av mobilen en till två timmar innan läggdags. Ha den inte i sovrummet.
 • Jobba inte för sent på kvällen. E-post kan vänta tills nästa dag.
 • Träna inte hårt för sent på kvällen.
 • Ät inte för mycket mat på kvällen.
 • Drick inte kaffe för sent.
 • Se till att få frisk luft varje dag.
 • Se till att din kropp har all den näring den behöver, då mår den bra och kan slappna av.

Magnesium hjälper oss att sova, speciellt om vi störs av myrkryp i benen. Om du inte har förstoppning rekommenderar vi magnesiumformer som slutar på laktat, malat eller citrat, till exempel Holistic Magnesium.

Fler näringsämnen och örter som hjälper sömnen är bl.a. Ashwagandha, GABA, citronmeliss, humle, magnesium, passiflora incarnata, teanin (L-theanine) och valeriana.

2. Ät en varierad och näringsrik kost

Unna dig och din kropp en härligt färgglad och näringstät kost, som gärna får kompletteras med kosttillskott, så klart.

Kosttillskott är ju en fantastisk uppfinning. Nyttig mat i koncentrerad form. Kan inte bli bättre!

3. Rör på dig

Hård träning försämrar immunförsvaret förmåga att arbeta, men regelbunden, måttlig träning stöttar immunsystemet.

Variera din träning med styrka, smidighet och pulshöjande träning. Promenader räknas också. 

4. Tvätta händerna

Hur många gånger per dag rör du ditt ansikte med dina händer? Studier visar att vi rör vårt ansikte 23 gånger – per timme!

Tvätta händerna varje gång du varit på toaletten, varje gång du rört vid något smutsigt (detta inkluderar även varje gång du tar någon i hand).

Tvätta händerna innan du tillagar eller äter mat. Om du inte har tillgång till tvål och vatten är handsprit ett alternativ. 

5. Stressa mindre

När vi tänker på stress, tänker vi på mycket att göra på jobbet. Eller stress på grund av dåliga relationer. Och den typen av stress sänker tyvärr ditt immunsystem ganska rejält, men det finns också andra typer av stress som vi bör undvika. 

 • Alkohol har inte bara en långsiktig negativ effekt. Intag av alkohol sänker ditt immunsystem ganska mycket – och snabbt. Är du i en situation då du verkligen inte vill bli förkyld, då ska du inte dricka alkohol. 
 • Rökning gör att din infektionskänslighet ökar, din blodcirkulation blir sämre, din lungfunktion försämras och tillgången på syre minskar i kroppen. Rökning är inte bra för den som vill hålla sig frisk. Punkt.

6 olika näringsämnen som är bra i förkylningstider

Vi på Glimja är riktiga näringsjägare. Låt oss titta på några klassiker i husapoteket. Vi börjar med den mest klassiska av dem alla. 

1. C-vitamin

Detta är en potent antioxidant som cirka hälften av befolkningen får för lite av.(1) Du hittar C-vitamin i guava, kiwi, apelsiner, brysselkål och broccoli.

Om du tar C-vitamin som kosttillskott vill vi tipsa om Holistic C-vitamin syraneutral. Den innehåller C-vitamin i form av magnesiumaskorbat, som är snällt mot magen.

2. D-vitamin

Under vinterhalvåret får du ingen D-vitamin alls från solen. För att få tillräckliga mängder D-vitamin via kosten så måste du äta fet fisk varje dag eller dricka 35 liter mjölk vare dag eller äta 100 gram kantareller varje dag. 

3. Zink

Detta är en bubblare som det talas allt mer om i förkylningstider. Det är det näst vanligaste mineralet i vår kropp, näst järn, och det är helt essentiellt för vårt immunsystem.

Studier visar bland annat att zink kan förkorta tiden vi är förkylda.(2) Zink finns främst i animaliska produkter som nöt-, fläsk, och lammkött. 

4. Betaglukan

Ämnet 1,3/1,6-betaglukan, som sitter på ytan av vanlig jäst, hjälper neutrofiler, som äter upp och dödar virus, att arbeta bättre.

En av många studier på betaglukan visade de som under förkylningssäsongen fick en daglig dos av 1,3/1,6-betaglukan inte fick några sjukdagar alls, i stor kontrast till kontrollgruppen.

5. Humussyra

Humussyror finns naturligt i jord, vatten, torv och kol. De binder till virus och förhindrar dem från att fästa vid cellytan. Kan virus inte ta sig in i cellerna, kan de heller inte orsaka infektion. (4)

6. Örter

Traditionella örter för immunsystemet är ingefära, oregano, olivblad, pau d’arco, timjan, astragalus och vitlök.

Holistic ImmunBalans – lyser upp hösten 

Holistic ImmunBalans är ett kosttillskott som innehåller bland annat Wellmune® som är en patenterad 1,3/1,6-betaglukan som enligt studier aktiverar immunsystemet.

ImmunBalans innehåller även vitamin C, D och B6 samt zink, koppar och selen som samtliga bidrar till immunsystemets normala funktion.

Läs mer

(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7352522/

(2) Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
Michelle Science, Jennie Johnstone, Daniel E. Roth, Gordon Guyatt, Mark Loeb
CMAJ Jul 2012, 184 (10) E551-E561; DOI: 10.1503/cmaj.111990

(3) www.jarcet.com/articles/Vol9Iss1/FeldmanVol9No1.pdf

(4) de Melo BA Humic acids: Structural properties and multiple functionalities for novel technological developments. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. 2016 May;62:967-74

2 comments

 1. Det står att det ska vara 11 tips men det är bara 6 stycken? 🙂

  1. Ellinor Lindström

   Vi räknade med de olika tillskotten/örterna i de 11 🤭🌷

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×