5 nya rutiner att testa i sommar

5 nya rutiner att testa i sommar

0

Nu när sommaren är i full blom, dagarna är långa och sommarsemestrarna startar är vi nog många som har lite mer tid över än vanligt. Kanske extra mycket nu i år när coronaviruset gör det svårt att resa bort.

Ibland kan det vara skönt att inte använda den tiden till något alls, utan bara låta kroppen och sinnet återhämta sig från vårens utmaningar. Men det kan också vara en fantastisk möjlighet att prova på nya saker som stödjer ditt välmående och lägger grunden för hälsa i många år framöver.

Därför har jag, tillsammans med våra andra hud- och näringsexperter (Rahima och Anna), tillsammans skrivit ner en lista med 5 tips på intressanta rutiner att testa nu i sommar.

1. Wim Hof-metoden (Anna)

Wim Hof känd som “ismannen” lyfter fram stora hälsofördelar med djupandning och att utsätta kroppen för kyla i kombination med meditation och träning.

Jag började med hans meditativa andningsövningar, armhävningar och sedan kalla duschar varje morgon. Det tog bara någon dag innan jag märkte av hur mycket starkare, lugnare och mer fokuserad jag blev.

Andningsövningar:

Andas in med kraft genom näsan och ut genom munnen. Djupa, cirkulära andetag utan pauser. (Se gärna hur Wim Hof andas på Youtube). Ligg ner, blunda och fokusera på att andas ända ner till magen och att vidga bröstkorgen.

 • Ta 30-40 andetag
 • Andas ut och håll sedan andan så länge du kan.
 • Ta ett djupt andetag och håll andetaget i 15 sekunder.
 • Andas ut och upprepa i totalt 3 cykler.

Armhävningar: 

 • Sitt upp med benen i kors och gör ovan 30 djupa andetag.
 • Andas ut, håll sedan andan och gör så många armhävningar du orkar.
 • Sätt dig upp och ta ett djupt andetag. Håll andetaget i 15 sekunder.
 • Andas ut. Klart!

Kall dusch:

 • Vrid till det kallaste möjliga på kranen.
 • Duscha varje morgon i 2 min. Börja med 15 sekunder och öka successivt.
 • Njut av värmen och glädjen som sprider sig i kroppen.

Mitt bästa tips är att skriva upp dina framgångar. Bli inte förvånad om du kan trippla antalet armhävningar på 1-2 veckor eller att du klarar av att hålla andan i 2 minuter. Wim Hof har en bra app som är gratis att ladda ner. Där finns en smidig timer för andningsövningen och du kan föra statistik på dina framgångar. Observera att det finns andra funktioner i appen som kostar.

2. DIY Kroppsskrubb (Anna)

På sommaren blir huden lätt torr och fnasig av saltbad och sol. Om du inte har en kroppsskrubb hemma kan du mycket enkelt göra en egen med ingredienser du redan har i köket.

Blanda något som skrubbar, som till exempel:
-Kaffesump
-Socker
-Salt

med valfri olja som till exempel:
Olivolja
Kokosolja
Sesamolja

Tipset är att hitta en ren och fin burk att förvara skrubben i. Ha burken framme i badrummet så blir du påmind om att skrubba dig regelbundet, 1-2 gånger i veckan. Ett annat tips är att ställa burken nära handfatet, så att händerna också hålls lena och mjuka.

3. Morgongymnastik: 15-minuters-studsen (Tom)

En av mina absoluta favoritsaker i vårt hem är Bellicon studsmatta. Att hoppa på den är både upplyftande och avslappnande på samma gång. Det ökar cirkulationen, ger en mjuk massage till alla inre organ och hjälper lymfan att pumpa ut slaggprodukter ur systemet. 

Det går i perioder hur mycket jag använder den, men om jag kan få in 15 minuter om dagen märker jag alltid att både mitt humör och min energinivå blir högre.

Så nu har jag beslutat mig för att varje morgon, innan jag tar mig an något annat (utom möjligtvis ett glas citronvatten), studsa 15 minuter och lyssna på någon vacker musik eller inspirerande föreläsning. Bara denna lilla vana har gjort att jag ser fram emot att gå upp på morgonen och känner mig allmänt gladare och lättare. 

Om du inte har tillgång till en studsmatta så kan jag (förutom att varmt rekommendera dig att skaffa det ;-)) tipsa om en liknande idé som inte kräver någon utrustning alls.

Det är träningsgurun Max Shank som utvecklat vad han kallar för “5-minute-flow”, vilket i korthet går ut på att röra sig kontinuerligt i 5 minuter varje morgon. Han har massvis med tips och idéer på rörelsemönster (helt gratis). Läs gärna mer om detta här: https://maxshank.com/mobility/change-your-life-in-5-minutes-2/

4. Sommardrinken (Tom)

Efter min morgongymnastik dricker jag en sommardrink som fyller tre funktioner: 

 1. Livsnjutning.
 2. Återfuktning på cellnivå. 
 3. Stöd för kroppens reningsorgan (lever, njurar & matsmältningssystem).

Jag har just nu två varianter av denna drink som jag växlar mellan. Båda bygger på samma idé: färskpressad och levande näring direkt från frukt och grönt som används inom naturmedicin för just dessa ändamål. 

Givetvis kan du servera dessa drinkar – eller varianter på dem – vilken tid på dygnet som helst. Men jag upplever att de har en extra god effekt om jag dricker dem innan jag ätit något annat den dagen. Oftast väntar jag någon timme efteråt innan jag äter frukost. 

Variant 1: Röd Sommardröm

Ingredienser: 

 • ½ Vattenmelon
 • 1 näve frysta hallon
 • Saften från ½ grapefrukt (alternativt citron)
 • Färsk mynta eller citronmeliss om du har tillgängligt

Så gör du:

Skär melonen (utan skal) i bitar och lägg allt i en blender. Mixa tills du får en jämn och fin drink.
?Tips: Förvara gärna melonen i kylskåp över natten för en extra sval drink. Du kan också göra den kallare genom att lägga till några isbitar. 

Variant 2: Grön Njutning

Per portion: 

 • ½ bunt stjälkselleri
 • ½ gurka eller fänkålshuvud
 • 1 äpple
 • 1 citron eller lime
 • 1 liten bit ingefära

Skär upp allt i bitar och kör genom en juicemaskin (alternativt kör i mixer och sila bort fibrerna med en nötmjölkspåse). Servera direkt!

5. Solens läkande strålar (Tom)

Något som lätt glöms bort i allt prat om solkräm och riskerna med att bränna sig är att solens strålar, utöver att vara något väldigt avslappnande och njutningsfullt, bär med sig en massa hälsofördelar. 

De flesta känner vid det här laget till vikten av att ha bra nivåer av D-vitamin i blodet, samt att bästa (och billigaste) sättet att få det är genom att exponera så mycket av vår hud som möjligt för solen i 15-20 minuter per dag. När vi får vår D-vitamin på detta vis behöver vi inte heller fundera på om vi får i oss för mycket eftersom kroppen själv reglerar sin produktion efter behov. 

Att slappna av en stund i solens värme ger även flera andra hälsoeffekter som kanske inte är lika uppenbara för alla. Här är några av dem: 

Det sänker blodtrycket

En studie från University of Edinburgh har visat att kväveoxid, som hjälper till att sänka blodtrycket, släpps ut i blodkärlen så snart solljuset vidrör huden. Därför menar Richard Weller, universitetslektor i dermatologi, och hans kollegor att exponering för sol inte bara kan förbättra hälsan utan också förlänga livet (eftersom lägre blodtryck minskar risken för hjärtattacker och stroke). 

Stärker hjärnans funktion

Förutom att främja benhälsa och reglera vitala kalciumnivåer har forskare nu kopplat D-vitamin med ett antal funktioner i hela kroppen, inklusive hjärnans funktion. En studie ledd av David Llewellyn från University of Cambridge, fann att kognitiv funktion minskade ju lägre D-vitaminnivåer en person hade. I andra studier har man funnit att solljus kan hjälpa till att stimulera tillväxten av nervceller i den del av hjärnan där vi bildar, organiserar och lagrar minnen.

Förbättrar humöret

Lagom exponering för sol ökar nivåerna av naturligt antidepressiva ämnen i hjärna. Det beror på att soliga dagar producerar hjärnan mer serotonin, en signalsubstans som förhöjer vårt humör.

Förbättrar sömnkvalitet.

Naturligt ljus, speciellt tidigt på dagen, ger kroppen en signal om att växla till produktion av hormoner och signalsubstanser för att hålla oss vakna och alerta. När det blir mörkt ges en ny signal till hjärnan att producera melatonin som hjälper oss att sova djupt. Genom att exponera oss för solljus under dagen stödjer vi den naturliga dygnsrytmen.

Listan kan göras mycket längre, men en sak är klar: Om detta var ett piller vi kunde ta så skulle alla ha det i skåpet hemma. Eftersom vi i Sverige endast har möjlighet att verkligen ta vara på solens läkande egenskaper i 3-4 månader per år, så tänker i alla fall jag passa på att inta så mycket “Vitamin S” som jag har möjlighet till. 

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×