9 vanliga frågor om Berkeys vattenfilter (2023) 1

9 vanliga frågor om Berkeys vattenfilter (2023)

2

1. Vad är ett Berkey vattenfiltersystem?

Berkey vattenfilter är ett effektivt, fristående vattenreningssystem som är utformat för att tillhandahålla dricksvatten för daglig användning eller i nödsituationer.

Det kräver ingen elektricitet eftersom det är gravitationsmatat.

Vatten från nästan vilken källa som helst kan hällas i enhetens övre kammare och när det når den nedre kammaren är det det renaste och hälsosammaste vatten du kan dricka.

2. Vad finns det för olika Berkey system?

Travel Berkey

Är Berkeys mest kompakta system men innehåller samma kraftfulla filter som alla andra system. Travel Berkey kan ge 5,7 liter i timmen med två filter.

Travel passar för mindre familjer med normal hushållsanvändning. Passar även tex i husbilen eller i resväskan. Rekommenderas för 1-3 personer.

Big Berkey

Är Berkeys mest sålda system. Big Berkey kan ge 8,5 liter i timmen med 2 filter och upp till 26 liter i timmen med 4 filter.

Den här enheten passar för medelstora familjer med normal hushållsanvändning. Rekommenderas för 2-4 personer.

Royal Berkey

Kan ge 11,5 liter i timmen med 2 filter och upp till 30 liter i timmen med 4 filter.

Passar alla som även vill ha vatten till mer än att dricka, som till matlagning, husdjur, växter och andra behov. Rekommenderas för 2-6 personer.

Allt är i rostfritt material på alla tre vattenrenare men själva tappen är i plast. Om man önskar kan man köpa till en tapp i rostfritt.

Sport Berkey i plast

Sport Berkey är en bärbar vattenflaska som renar vattnet on the go. Det perfekta valet för dig som vill ta med dig rent vatten ut på resan, till arbetet eller campingen.

Teorin bakom denna innovation är enkel. Sportflaskans filter är utformat för att minska eller avlägsna många skadliga föroreningar från tvivelaktiga vattenkällor, inklusive bäckar, sjöar och kranvatten.

Den klarar ca 640 påfyllningar (1378 liter) från kommunal vattenförsörjning eller ca 160 påfyllningar (94 liter) från  tvivelaktig källa innan filtret behöver bytas.

9 vanliga frågor om Berkeys vattenfilter (2023) 2

3. Vad för filter ingår?

Alla konstruktioner kommer med två stycken svarta filter som Berkey kallar för Black Berkey Purification Elements.

Livslängden är 11356 liter vatten per filter och 22712 liter vatten per uppsättning av två filter, så man behöver bara byta ca varannat år, det är dock beroende på hur många man är hemma och vad man gör med vattnet.

Du kan även välja att köpa till två extra svarta filter. Big Berkey, Royal Berkey och Berkey Light tar alla upp till fyra stycken filter. Fyra stycken svarta filter innebär att systemet filtrerar mer vatten snabbare.

Travel Berkey tar bara två filter.

4. Vad avlägsnar filtret?

Över 200 föroreningar avlägsnas, bland annat:

 • Virus (99,999 %).
 • Patogena bakterier (99,9999 %).
 • Kloramin (under den gräns som kan påvisas i laboratoriet).
 • Trihalometaner (99,8 %).
 • Läkemedel (99,9 %).
 • De flesta tungmetaller.
 • Bekämpningsmedel (under den gräns som kan påvisas i laboratoriet).

Testresultat och hela listan hittar du här.

5. Hur fungerar filtret?

Svarta filtret som ingår fungerar enligt tre steg.

1. Mikrofiltrering

Den första försvarslinjen mot föroreningar är det material som Black Berkey filtren är gjorda av.

Varje cylindriskt filter består av en sammansättning av mer än sex olika medietyper, alla konstruerade i en mycket kompakt matris som innehåller miljontals mikroskopiska porer.

Den mikroskopiska topografin på filter elementens yta innehåller miljontals små hål som släpper igenom vatten. Dessa hål är så små att föroreningar fysiskt sett inte kan passera igenom dem.

Dessutom passerar dessa mikroporer genom filterhöljet i invecklade vändningar som kallas ”tortuösa vägar”, vilket gör att de minsta patogena bakterier, cystor, parasiter, sediment och sedimentära mineraler fastnar ytterligare.

Tyvärr finns det i modern tid fler föroreningar att ta itu med än bara bakterier. Jordbruk och industriell verksamhet kan förorena vattnet med föroreningar som tungmetaller och flyktiga kemikalier som kräver mer än bara mikrofiltrering.

2. Absorption 1

Den teknik som Berkey använder för detta steg i filtreringsprocessen är jonbyte. Denna process liknar det att låta en öppnad ask med bakpulver stå öppen i kylskåpet för att absorbera de konstiga lukterna.

Tungmetall joner (krom-, bly- eller kopparmolekyler) extraheras från vattnet genom en jonbytesprocess där de attraheras till och omvandlas genom att binda sig elektriskt till medierna.

Ioner är molekyler som är obalanserade – antalet elektroner är inte lika stort som antalet protoner. Molekylerna vill återställa balansen och dras därför till andra molekyler som kan utjämna deras laddning.

Black Berkey filtren är laddade med joner som drar till sig förorenande molekyler. Dessa molekyler absorberas och binds permanent till filtret och kommer aldrig in i dricksvattnet i Berkeys bottenkammare.

3. Adsorption 2

Adsorption 2 skapar en jonisk barriär som liknar ytspänning. Barriären som sträcker sig mellan mikroporerna blockerar vattenföroreningar, t.ex. submikronvirus, som är mindre än själva porstorleken.

Berkeys filter utnyttjar virusens elektrostatiska laddning och drar in dem mot tunnlarnas väggar i filtrets ”snåriga väg”. I likhet med statisk klamring håller den små virus mot ytorna i filtret och släpper aldrig taget.

Berkey har den prestigefyllda klassificeringen vattenrenare, inte bara vattenfilter, på grund av sin förmåga att avlägsna virus.

På grund av Berkeys gravitationsflöde tar det flera minuter för vattenmolekylerna att passera genom filterelementen, medan molekylerna i andra filtreringssystem passerar igenom på bråkdelar av en sekund.

Den längre kontakttiden mellan vattenmolekylerna och filtermediet ger en mycket större avskiljning av skadliga vattenföroreningar som inte kan uppnås med konventionella tryckvattenfiltreringsmetoder.

9 vanliga frågor om Berkeys vattenfilter (2023) 3

6. Är det svårt att sätta ihop konstruktionen?

Det tar en stund men det är inte svårt. Följ gärna denna pedagogiska film.

Man behöver ”primea” filtren innan man sätter i dom, dvs mätta dom vilket gör så att all luft inuti försvinner för att det ska rinna bra. 

Det framgår tydligt hur man gör i filmen. Filmen visar även att du behöver tvätta alla delar med varmt vatten och naturligt diskmedel innan första användningen.

De svarta filtern ska ej tvättas med diskmedel, de kan sköljas av med kallt vatten och skrubbas med en tvättsvamp.

7. Måste jag fylla hela den övre kammaren?

Ja, varje gång du fyller den övre kammaren i ditt Berkey vattenfilter system ska du fylla den upp till toppen.

Om du bara fyller systemet delvis kan filtren slitas ut ojämnt, eftersom det är den nedre delen av filtret som gör allt arbete. Detta leder till att filtreringshastigheten saktar ner avsevärt.

Märk: Se även alltid till att den nedre kammaren är tom innan du fyller den övre kammaren, för att undvika överfyllning.

8. Varför behöver jag mätta mina filter?

Att mätta (primea) Black Berkey filtret innan det används för första gången är en del av den första installationen. Det är nödvändigt för att filtren ska fungera korrekt och få ett tillräckligt flöde av vatten.

Medierna inuti filtren är mycket täta och har en stor ytspänning. Vatten har då svårt att tränga igenom. Detta gör att systemet filtrerar mycket långsamt eller inte alls.

Efter mättning fungerar allt och vattnet kan flöda igenom.

9. Varför droppar mina filter så långsamt?

Det som vanligtvis orsakar att filtren droppar långsamt är grumlighet och sediment som täpper till mikroporerna i elementen.

Ta helt enkelt bort filtrena ur ditt system och rengör dom genom att skrubba utsidan av varje element under rinnande vatten. Det är enkelt att göra och tar mindre än en minut per filter.

Om de efter rengöring inte filtrerar snabbare är det dags att byta ut dem. Det brukar behövas ca vartannat år beroende på vattenförbrukningen.

Har du fler frågor angående Berkeys vattenrenare? Skriv en kommentar så svarar vi!

2 comments

 1. Maja Marowski

  Hej!
  Jag undrar om ppm nivån också skall ändras om du filtrerar kranvatten genom Berkey filter ?
  Eller är det helt olika saker….
  Tacksam för svar.
  Maja

  1. Ellinor Lindström

   Hej Maja!
   Ja, när du filtrerar kranvatten genom ett Berkey-filter kommer det att påverka ppm-nivån genom att ta bort eller minska olika föroreningar i vattnet. Det är viktigt att notera att ppm-nivån inte är det enda måttet på vattenkvalitet, och ytterligare testning kan behövas för att få en mer detaljerad bild. 🌷

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×