Behöver jag verkligen äta ett magnesiumtillskott? (2024) 1

Behöver jag verkligen äta ett magnesiumtillskott? (2024)

8

Vad är symptomen på magnesiumbrist?

Många av oss har brist på magnesium. Det kan yttra sig som: vadkramper, myrkrypningar, ”restless legs”, spända och värkande muskler, svaghet, darrningar, oro, sköra ben och tänder, ögonryckningar, yrsel, huvudvärk och sömnproblem. Man kan också känna sig energilös.

Varför behöver kroppen magnesium?

Kroppen använder upp magnesium varje dag från normala funktioner, såsom muskelrörelse, hjärtslag och hormonproduktion.

Magnesium hjälper inte bara till att reglera kalcium, kalium och natrium, utan är också viktigt för cellulär hälsa.

Magnesium har visat sig hjälpa till att lugna kroppen, musklerna och hjälpa till att förbättra humöret.

8 kroppsliga funktioner som magnesium påverkar

 1. Elektrolytbalansen
 2. Energiomsättningen
 3. Nervsystemet
 4. Muskelfunktionen
 5. Proteinsyntesen
 6. Psykologisk funktionerna
 7. Benstommen
 8. Tänderna

Magnesium kan därför hjälpa dig med att:

 • lindra förstoppning
 • lätta muskelvärk
 • främja lugn
 • förhindra huvudvärk
 • balansera uttorkning
 • främja god sömn
 • förbättra energinivåerna
 • förbättra benhälsan

Magnesium är extra viktigt för dig som:

 • tränar hårt och svettas mycket
 • som är eller har varit utmattad
 • som har migrän
 • som har sömnproblem
 • som är äldre
 • som upplever mycket stress, då stress ökar utsöndringen av magnesium
 • som har hjärtproblem
 • som har högt blodtryck
 • som har migrän
 • vid PMS (då rekommenderas även ett B-komplex)
 • som har problem med din alkoholkonsumtion
Behöver jag verkligen äta ett magnesiumtillskott? (2024) 2

Så hittar du magnesium i mat

Även om vi behöver mindre mängder magnesium i förhållande till andra näringsämnen, måste vi regelbundet fylla på antingen från mat eller med magnesiumtillskott för att förhindra bristsymptom.

Ät dessa 9 livsmedel dagligen för att få i dig mer magnesium:

 1. mörka bladgrönsaker som spenat eller mangold
 2. bönor som mungbönor och svarta bönor
 3. potatis
 4. pumpafrön
 5. avokado
 6. broccoli
 7. brysselkål
 8. nötter som mandlar och cashew
 9. kakao

Men kom ihåg att betydelsefulla mängder försvinner när man lagar maten så ät gärna dina grönsaker färska, råa eller lätt lagade.

De flesta människor får tyvärr inte i sig tillräckligt med magnesium fån enbart mat, då kan magnesium som kosttillskott behövas. 

Vi kan exemplevis äta magnesium kosttillskott i perioder när vi upplever att vi behöver fylla på våra depåer.

Hur mycket magnesium ska jag ta i kosttillskott?

Rekommenderat dagligt intag är ca 200-300 mg per dag via tillskott.

Resten bör du få i dig via mat. En vanlig person får i genomsnitt i sig ca 200 mg via mat.

Många tycker magnesium tillskott gör sig som bäst att ta innan läggdags eller innan middag på kvällen.

Om du äter mediciner så bör du ha minst 2-4 timmar emellan intag av medicin och kosttillskott. Det gäller alla kosttillskott och örter.

Ökat behov av magnesium kan finnas när du intar antiarytmika, hjärtglykosider, kolesterolsänkande, neuroleptika, p-piller samt östrogen.

Magnesium kan dock ge negativ effekt om man äter antikoagulantia, medel vid diabetes, urologiska medel och diuretika.

Prata med din doktor!

Undrar du vilken sorts magnesium du behöver? Läs denna bloggartikel.

Visste du detta om magnesium?

Magnesium är den näst vanligaste mineralen i varje cell. Kroppen är beroende av magnesium för över 300 enzymreaktioner.

Behöver jag verkligen äta ett magnesiumtillskott? (2024) 3

Magnesium & Stress

Magnesium balanserar kroppens naturliga stressreaktion för att bibehålla lugn och ro.

Magnesium ”spelar en hämmande nyckelroll i regleringen och neurotransmissionen av den normala stressresponsen”, så vi behöver tillräckliga mängder för att upprätthålla denna stressrespons på rätt sätt.

I kroppen är det HPA-axeln som leder arbetet med att bedöma stress och hantera den.

”A” står för binjurarna, de mandelformade körtlar som sitter ovanpå njurarna på baksidan av kroppen. De reglerar stress genom att kontrollera frisättningen av hormoner som kortisol och adrenalin.

Binjurarna använder också kortisol för att hantera sömn- och vakenhetscykeln. De får hjälp av hypotalamus och hypofysen (”H” och ”P” i HPA-axeln).

Tillräckliga nivåer av bla. magnesium hjälper till att upprätthålla balansen i HPA-axeln, för att främja ett stabilt humör och hjälpa oss att behålla lugn. Magnesium kallas ofta för ”avslappningsmineralen”.

Magnesium & Sömn

Magnesium lindrar spänningar och bidrar till en lugnande sömn.

Magnesium hjälper även till att aktivera det parasympatiska nervsystemet som ansvarar för att du hamnar i ett tillstånd av lugn och avslappning.

Magnesium hjälper till att reglera vissa neurotransmittorer samt melatonin, som har till uppgift att upprätthålla kroppens inre klocka (cirkadisk rytm).

Magnesium & Skelettet

I det muskuloskeletala systemet bidrar magnesium till benutveckling, proteinsyntes samt muskel- och nervfunktion.

Det bidrar också till den aktiva transporten av kalcium och kalium över cellmembranen, vilket är avgörande för att upprätthålla normal hjärtrytm, sammandragning av muskelvävnad och nervimpulsledning.

Eftersom magnesium främjar en sund muskelfunktion och återhämtning stödjer det friska muskler.

Även om kalcium och D-vitamin samt K2 får äran när det gäller att upprätthålla starka och friska ben, gör magnesium också sin beskärda del.

8 comments

 1. Det finns en sorts magnesium till, som ni inte tog upp här och det är magnesiumglukonat, det finns i en kapsel som jag använder tillsammans med magnesiumcitrat.
  Undrar bara hur glukonat fungerar?
  Annars hade ni en fantastiskt bra lista och förklaringar över magnesium, den sparade jag. Jag behöver magnesium hela tiden, eftersom jag har Hashimotos, sköldkörtel inflammation, då man verkligen får kramp & ont i musklerna, även oro.
  Tack för en bra sida 💖 Eva 🌷🌿👨‍🌾🍁

  1. ”Tack själv Eva för fina ord och för att du vill vara kund hos oss 🌻💛

   Magnesiumglukonat är magnesium kelaterat med glukonsyra. Den nämns ibland för att behandla lågt magnesium i blodet. Den sorten finns även i magnesium komplex som tillskott, tex SuperMag som vi säljer och den tycker många av våra kunder ger avslappning fort, då det är ett pulver och den absorberas enkelt av kroppen. Ett sådant pulver brukas väljas vatt intas på kvällen vid tex kramper, migrän och förstoppning. Det ger i sig själv inte så mycket magnesium i slutändan till kroppen som vissa andra former men har sitt syfte 🌷

 2. Tommy Svensson

  Kan man ta holistic magnesium med Kalcium dagen innan en dagsopdration?

  1. Hej! Jag tycker du ska avvakta med alla tillskott dagen innan för säkerhetskull. Magnesium brukar dock vara ok, de man brukar nämna är annars Omega-3, Vitamin E, K2 & Vitlök pga av att de gör blodet mer lättflytande 🙏

 3. Ann-Sofie

  Hur ska man tänka runt magnesium / kalcium balans? Primärt vill jag äta magnesium för insomnia.

  1. Ellinor Lindström

   Hej! Såhär svarar vår produktexpert Rahima: Oftast har vi mer brist på magnesium men efter en viss ålder kan det vara viktigt att inta ett magnesium/ kalcium tillskott för skelettet. Det beror också på vad man äter och hur man rör på sig. Man kan tex få i sig kalcium via sardiner, yoghurt, gröna blad, kål, okra, mandlar…

   Den nya kunskapen är att magnesium är nyckeln till kroppens korrekta assimilering och användning av kalcium och andra viktiga näringsämnen. Om vi konsumerar för mycket kalcium och utan tillräckligt med magnesium utnyttjas inte överskottet av kalcium på rätt sätt och kan faktiskt bli giftigt.

   Men jag tror ett högkvalitativt tillskott med båda i sig kan vara bra att inta då och då efter en viss ålder. Som tex Garden of Lifes Raw Calcium eller Global Healings Kalcium & Magnesium.

 4. Hej! 🙂
  Jag har börjat se Magnesium L-threonate poppa upp lite här o var i Sverige (välkända hälsokost butiker). Har det kanske blivit tillåtet nu? Mvh Li

  1. Ellinor Lindström

   Hej! Tack för din fråga 🙂 Såhär svarar vår produktexpert Rahima: Nej det är inte tillåtet. Kan hända de som säljer ej vet om detta, de har kvar av en produkt i lager (den förbjöds rätt nyss) eller så är företaget skrivet utomlands. 💚

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×