Som kvinna kan det vara mycket att hålla reda på när det gäller hälsa.
Efter en viss ålder lägger vi ofta mer fokus än tidigare på hälsa i form av träning, hälsosam kost, att balansera hormoner, stresshantering och skelettets stryka.
Våra kroppar är komplexa och behöver omsorg varje dag och för den delen kunskap för att må som bäst.
Det kan vara knepigt att välja rätt kosttillskott men nedan följer en lista på utvalda tillskott som kan vara av värde för dig som kvinna. Dessutom har vi inkluderat både näringsämnen och örter som kvinnor kan behöva lite extra av.
Som alltid så är kosttillskott ett komplement till helheten. Som namnet kosttillskott visar är det ett tillskott till kosten och inte en mirakelkur.
Tillskott bidrar med det där lilla extra som kan göra det lättare att hålla oss ”långtidsfriska” helt enkelt.
9 viktiga kosttillskott för kvinnor
1. B-komplex
B vitaminer motverkar stress, minskar trötthet och utmattning samt bidrar till hudens och hårets hälsa.
Antingen kan man välja ett B-komplex som har en balans av alla B-vitaminer eller så finns det B-komplex med lite extra B-12 eller B6. B6 kan stödja vid både PMS och vissa klimakteriebesvär.
Extra behov av B-vitaminer finns när man äter p-piller.
- Thornes B-Complex B12 innehåller B12 i formen adenosylkobalamin och metylkobalamin såväl som folinsyra och 5-MTHF.
- Thornes B-Complex 6 är ett komplex av B-vtaminer med extra B6 i både grundform och aktiv form (pyridoxin och pyridoxal-5′-fosfat).
- Holistics Mega B Metylerad är ett kosttillskott som innehåller alla former av B-vitaminer i särskilt utvalda former.
- Närokällans Metyl B-50 B-komplex innehåller höga doser av alla B-vitaminer.
- Helhetshälsas B-vitaminkomplex är ett bättre val om man önskar lägre doser eller för tonåringar.
2. Mjölksyrabakterier
Goda bakterier för magens bästa. Hälsosamma bakterier kan vara särskilt fördelaktiga om man har matsmältningsproblem som IBS, diarré eller liknande.
Vissa stammar av probiotika kan också hjälpa till med vissa bakteriella problem, såsom svampinfektioner och urinväginfektioner.
Vi har utvalda som passar kvinnor som denna Once Daily Women från Garden of Life eller Femme Flora från Holistic, men självklart kan man även välja andra från vårt fina sortiment.
3. Järn
Extra järn kan behövas speciellt under vissa tider i livet, tex vid menstruation eller i fertil ålder.
En vanlig orsak till anemi, eller lågt hemoglobin i blodet, är järnbrist. När en person inte har tillräckligt med järn lagrat i kroppen går det inte att bilda röda blodkroppar; som transporterar syre i hela kroppen.
Då kan man uppleva andfåddhet, känna sig kroniskt trött eller se blek ut. Under klimakteriet slutskede avtar oftast behovet medans det kan vara stort under förklimakteriet.
Det är alltid bäst att ta järnprov innan man intar järn för att säkerhetsställa att man verkligen har behov av det. Låt det passera två timmar mellan intag av järn och andra mineral tillskott. Järn tas med fördel med C-vitamin.
4. Magnesium
Magnesium är en nödvändig mineral för ett starkt skelett och bidrar till att bibehålla normal benstomme.
Benkramper, sömnlöshet, muskelspasmer, huvudvärk och matsmältningsproblem som förstoppning kan alla vara tecken på magnesiumbrist.
Magnesium ger även avslappning till hela kroppen samtidigt som det bidrar till att bibehålla normal energiomsättning.
Här kan du läsa vår bloggartikel om olika sorters magnesium.
5. D-vitamin med K2
Vitamin K2 och D3 samverkar för ett starkare skelett. En viktig roll de har är att få kalcium absorberat från kosten in i skelettet.
Vitamin K2 är viktigt för att leda kalcium till benet; utan vitamin K2 kan överskott av kalcium deponeras som plackuppbyggnad i artärerna.
Här kan du läsa mer om D-vitamin.
6. C-vitamin
En fantastisk antioxidant som stödjer progesteronbildning och är avgörande för immunförsvarets normala funktion.
C-vitamin bidrar till så mycket, bla att skydda cellerna mot oxidativ stress och till att minska trötthet och utmattning.
7. Selen
En mycket kraftfull mineral och antioxidant som bl.a bidrar till normal sköldkörtelfunktion och till immunsystemets normala funktion.
Selen höjer immunförsvaret skyddande verkan och minskar skador från fria radikaler.
8. Q10
En kraftull antioxidant. CoQ10 spelar en roll i ”mitokondriell ATP-syntes”, vilket är omvandlingen av rå energi från livsmedel (kolhydrater och fetter) till den form av energi som våra celler använder, kallad ATP.
CoQ10 produktionen minskar efter cirka 40 års ålder. Q10 kan vara extra viktigt för kvinnor som intar mediciner, löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt kvinnor som behandlas för dessa sjukdomar.
9. Omega 3
Att ta extra Omega 3 är en god ide. De flesta människor konsumerar inte tillräckligt med omega-3-fetter och/eller har ett felaktigt förhållande mellan omega-6 och omega-3.
En anledning till att omega-3-fettsyror kan vara så fördelaktiga för många hälsoaspekter kan vara att de hjälper till att minska inflammation i kroppen, en grundorsak till många sjukdomar.
Ett dagligt intag av 250 mg DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga.
Ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.
Är du gravid? Läs då denna artikel.
Extra tillskott vid speciella behov
L-Teanin – För avslappning och för att motverka stress. Tao in a Bottle är en stor favorit då den även innehåller välgörande örter.
Detoxadine – Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner / sköldkörtelfunktion. Jodintaget är avgörande för att man ska kunna skapa rätt mängd sköldkörtelhormoner. Sköldkörteln behöver nämligen jod för att producera hormonerna T3 och T4, som hjälper till att styra din ämnesomsättning.
Thornes THYRO – Ett kosttillskott riktat för sköldkörteln med en blandning av C-vitamin, E-vitamin, B12, Jod, Zink, Selen, Koppar, L-tyrosin, Ashwagandha och L-leucin.
Holistic ThyroBalans – innehåller aminosyran L-tyrosin, som utgör bl.a. stommen i sköldkörtelhormonerna T3 och T4. ThyroBalans innehåller även brahmi, sibirisk ginseng, vitaminer och mineraler som selen, zink och jod, allt för stöd för sköldkörteln.
Uribalans – Från Holistic är speciellt utvecklad för att bidra till urinvägarnas hälsa. En superb blandning för att stödja vid urinvägsinfektioner.
Utvalda örter för kvinnor
Örter har använts för att skapa växtbaserade tinkturer i tusentals år runt om i världen. Alla har sina speciella gåvor och bör intas i perioder.
Rödklöver – stödjer vid stödjer skelettet, huden, vid underlivsproblem som torrhet och klimakteriebesvär. Rödklöver har en hormonstödjande effekt.
Rölleka – stödjer vid underlivsproblem och hormonell obalans. Infusion på rödklöver sägs underlätta vid klimakteriebesvär som nattsvett, vallningar och torra slemhinnor. Bra både för kvinnor med mens och vid klimakteriet.
Ashwagandha – stödjer avslappning och mental balans. Det är en adaptogensk ört som även kallas för ”Indisk Ginseng” och har blivit mycket populär.
Brännässla – stödjer ben, hud och hår. Brännässla är rik på klorofyll hjälper till att bibehålla en jämn energi. Infusion på brännässla är rik på mineraler, speciellt magnesium.
Schizandra är en kraftfull antioxidant och ett adaptogent bär med högt näringsinnehåll. Schisandra är mycket omtyckt som ört för huden och för att stödja levern. Det är en djupgående adaptogen.
Goji – en antioxidant som anses vara en ”skönhetsört” i Fjärran Östern. Goji anses i Asien bevara ungdom, hälsa och stärka hela kroppen. Goji används ofta i kombination med andra framstående örter som Reishi och Schizandra.
Önskar du balansera dina hormoner, läs då denna artikel.
Tveka inte att höra av dig vid frågor!
6 comments
Hej !
Ja då undrar jag då vilket av alla dessa är då optimalt för en 60 åring ? Som då inte får käka Östrogen pågrund av ett RVO i vä öga . Tränar mkt och lever aktivt .
Hälsningar Kicki
Hej Kicki!
Jag skulle välja
B-komplex eller en multivitamin som innehåller alla B-vitaminer.
Omega 3
Mjölksyrabakterier (probiotika)
Q10
Som en bas.
Det är viktigt för oss mogna kvinnor är att stödja skelettet och motverka benskörhet med träning och hälsosam kost och det kan även hjälpa att inta en produkt som stödjer skelettet som tex Holistics Benstark.
Övrigt kan ätas i perioder beroende på vad du upplever du behöver stöd med. Om du tex upplever svårt att sova eller myrkryp i benen kanske du vill pröva magnesium på kvällar. Om du upplever stress kanske du vill pröva en ört som motverkar det osv.
Östrogen kan behövas i en övergångsperiod när man går från förklimakteriet till klimakteriet men det ska inte behövas mer än så men återigen är det beroende på vad man upplever för ”problem”. 💛
Hej hej!
Jag undrar också vilka ni rekommendera till en 50 åring. Lever mitt i ekorrhjulet med små barn, aktiviteter, mycket stress på jobbet och allt annat som ska göras. Har haft problem med sköldkörteln pga för mycket stress och måste vårda den. Måste även vårda mitt nervsystem då jag har en skada i ryggmärgsvätskan. Sedan det vanliga såsom trötthet mm. Är fullt medveten om att tillskott inte löser problem men kan vara till hjälp.
Mvh Anna
Hej Anna! Det låter som du behöver vara mycket snäll mot dig själv, jag vet det är lättare tänkt än gjort när man har ansvar för några små. Läs gärna min bloggartikel om utmattning och återkom gärna med frågor. Det står tips på tillskott i den också.
Hej,
Jag har en fråga. Jag känner mig trött och jag vill sova alltid även jag har ont benen och fått så jag tänkte vilket vitaminer rekommenderar mig?
Tack
Mvh Asmeret
Hej Asmeret,
Tack för din fråga! Det låter jobbigt.
Jag tänker du kan börja med en multivitamin som denna: Holistic Multivitamin med extra D-vitamin nu under vinterhalvåret. Och sedan även magnesium för värken i benen, ta då den på kvällen.
Om du tycker det känns ok med fler tillskott så är alltid goda magbakterier (mjölksyrabakterier) och Omega 3 en god ide. Men det beror på hur många tillskott du orkar med!
Du är så välkommen åter med fler frågor!