9 viktiga kosttillskott för kvinnlig hälsa och välmående (2023) 1

9 viktiga kosttillskott för kvinnlig hälsa och välmående (2023)

6

Som kvinna kan det vara mycket att hålla reda på när det gäller hälsa.

Efter en viss ålder lägger vi ofta mer fokus än tidigare på hälsa i form av träning, hälsosam kost, att balansera hormoner, stresshantering och skelettets stryka.

Våra kroppar är komplexa och behöver omsorg varje dag och för den delen kunskap för att må som bäst.

Det kan vara knepigt att välja rätt kosttillskott men nedan följer en lista på utvalda tillskott som kan vara av värde för dig som kvinna. Dessutom har vi inkluderat både näringsämnen och örter som kvinnor kan behöva lite extra av.

Som alltid så är kosttillskott ett komplement till helheten. Som namnet kosttillskott visar är det ett tillskott till kosten och inte en mirakelkur.

Tillskott bidrar med det där lilla extra som kan göra det lättare att hålla oss ”långtidsfriska” helt enkelt.

9 viktiga kosttillskott för kvinnor

1. B-komplex

B vitaminer motverkar stress, minskar trötthet och utmattning samt bidrar till hudens och hårets hälsa.

Antingen kan man välja ett B-komplex som har en balans av alla B-vitaminer eller så finns det B-komplex med lite extra B-12 eller B6. B6 kan stödja vid både PMS och vissa klimakteriebesvär.

Extra behov av B-vitaminer finns när man äter p-piller.

2. Mjölksyrabakterier

Goda bakterier för magens bästa. Hälsosamma bakterier kan vara särskilt fördelaktiga om man har matsmältningsproblem som IBS, diarré eller liknande.

Vissa stammar av probiotika kan också hjälpa till med vissa bakteriella problem, såsom svampinfektioner och urinväginfektioner.

Vi har utvalda som passar kvinnor men självklart kan man även välja andra från vårt fina sortiment.

3. Järn

Extra järn kan behövas speciellt under vissa tider i livet, tex vid menstruation eller i fertil ålder.

En vanlig orsak till anemi, eller lågt hemoglobin i blodet, är järnbrist. När en person inte har tillräckligt med järn lagrat i kroppen går det inte att bilda röda blodkroppar; som transporterar syre i hela kroppen.

Då kan man uppleva andfåddhet, känna sig kroniskt trött eller se blek ut. Under klimakteriet slutskede avtar oftast behovet medans det kan vara stort under förklimakteriet.

Det är alltid bäst att ta järnprov innan man intar järn för att säkerhetsställa att man verkligen har behov av det. Låt det passera två timmar mellan intag av järn och andra mineral tillskott. Järn tas med fördel med C-vitamin.

4. Magnesium

Magnesium är en nödvändig mineral för ett starkt skelett och bidrar till att bibehålla normal benstomme.

Benkramper, sömnlöshet, muskelspasmer, huvudvärk och matsmältningsproblem som förstoppning kan alla vara tecken på magnesiumbrist.

Magnesium ger även avslappning till hela kroppen samtidigt som det bidrar till att bibehålla normal energiomsättning.

Här kan du läsa vår bloggartikel om olika sorters magnesium.

5. D-vitamin med K2

Vitamin K2 och D3 samverkar för ett starkare skelett. En viktig roll de har är att få kalcium absorberat från kosten in i skelettet.

Vitamin K2 är viktigt för att leda kalcium till benet; utan vitamin K2 kan överskott av kalcium deponeras som plackuppbyggnad i artärerna.

6. C-vitamin 

En fantastisk antioxidant som stödjer progesteronbildning och är avgörande för immunförsvarets normala funktion.

C-vitamin bidrar till så mycket, bla att skydda cellerna mot oxidativ stress och till att minska trötthet och utmattning.

7. Selen 

En mycket kraftfull mineral och antioxidant som bl.a bidrar till normal sköldkörtelfunktion och till immunsystemets normala funktion.

Selen höjer immunförsvaret skyddande verkan och minskar skador från fria radikaler.

8. Q10

En kraftull antioxidant. CoQ10 spelar en roll i ”mitokondriell ATP-syntes”, vilket är omvandlingen av rå energi från livsmedel (kolhydrater och fetter) till den form av energi som våra celler använder, kallad ATP.

CoQ10 produktionen minskar efter cirka 40 års ålder. Q10 kan vara extra viktigt för kvinnor som intar mediciner, löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt kvinnor som behandlas för dessa sjukdomar.

9. Omega 3

Att ta extra Omega 3 är en god ide. De flesta människor konsumerar inte tillräckligt med omega-3-fetter och/eller har ett felaktigt förhållande mellan omega-6 och omega-3.

En anledning till att omega-3-fettsyror kan vara så fördelaktiga för många hälsoaspekter kan vara att de hjälper till att minska inflammation i kroppen, en grundorsak till många sjukdomar.

Ett dagligt intag av 250 mg DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga.

Ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion.

Är du gravid? Läs då denna artikel.

9 viktiga kosttillskott för kvinnlig hälsa och välmående (2023) 2

Extra tillskott vid speciella behov

L-Teanin – För avslappning och för att motverka stress. Tao in a Bottle är en stor favorit då den även innehåller välgörande örter.

Detoxadine – Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner / sköldkörtelfunktion. Jodintaget är avgörande för att man ska kunna skapa rätt mängd sköldkörtelhormoner. Sköldkörteln behöver nämligen jod för att producera hormonerna T3 och T4, som hjälper till att styra din ämnesomsättning.

Thornes THYRO – Ett kosttillskott riktat för sköldkörteln med en blandning av C-vitamin, E-vitamin, B12, Jod, Zink, Selen, Koppar, L-tyrosin, Ashwagandha och L-leucin.

Uribalans – Från Holistic är speciellt utvecklad för att bidra till urinvägarnas hälsa. En superb blandning för att stödja vid urinvägsinfektioner.

Utvalda örter för kvinnor

Örter har använts för att skapa växtbaserade tinkturer i tusentals år runt om i världen. Alla har sina speciella gåvor och bör intas i perioder.

Rödklöver – stödjer vid stödjer skelettet, huden, vid underlivsproblem som torrhet och klimakteriebesvär. Rödklöver har en hormonstödjande effekt.

Rölleka – stödjer vid underlivsproblem och hormonell obalans. Infusion på rödklöver sägs underlätta vid klimakteriebesvär som nattsvett, vallningar och torra slemhinnor. Bra både för kvinnor med mens och vid klimakteriet.

Ashwagandha – stödjer avslappning och mental balans. Det är en adaptogensk ört som även kallas för ”Indisk Ginseng” och har blivit mycket populär.

Brännässla – stödjer ben, hud och hår. Brännässla är rik på klorofyll hjälper till att bibehålla en jämn energi. Infusion på brännässla är rik på mineraler, speciellt magnesium.

Schizandra är en kraftfull antioxidant och ett adaptogent bär med högt näringsinnehåll. Schisandra är mycket omtyckt som ört för huden och för att stödja levern. Det är en djupgående adaptogen.

Goji – en antioxidant som anses vara en ”skönhetsört” i Fjärran Östern. Goji anses i Asien bevara ungdom, hälsa och stärka hela kroppen. Goji används ofta i kombination med andra framstående örter som Reishi och Schizandra.

Önskar du balansera dina hormoner, läs då denna artikel.

Tveka inte att höra av dig vid frågor!

6 comments

 1. Granström Wesslén Kicki

  Hej !
  Ja då undrar jag då vilket av alla dessa är då optimalt för en 60 åring ? Som då inte får käka Östrogen pågrund av ett RVO i vä öga . Tränar mkt och lever aktivt .
  Hälsningar Kicki

  1. Ellinor Lindström

   Hej Kicki!
   Jag skulle välja
   B-komplex eller en multivitamin som innehåller alla B-vitaminer.
   Omega 3
   Mjölksyrabakterier (probiotika)
   Q10
   Som en bas.

   Det är viktigt för oss mogna kvinnor är att stödja skelettet och motverka benskörhet med träning och hälsosam kost och det kan även hjälpa att inta en produkt som stödjer skelettet som tex Holistics Benstark.

   Övrigt kan ätas i perioder beroende på vad du upplever du behöver stöd med. Om du tex upplever svårt att sova eller myrkryp i benen kanske du vill pröva magnesium på kvällar. Om du upplever stress kanske du vill pröva en ört som motverkar det osv.

   Östrogen kan behövas i en övergångsperiod när man går från förklimakteriet till klimakteriet men det ska inte behövas mer än så men återigen är det beroende på vad man upplever för ”problem”. 💛

 2. Anna Gunnarsson

  Hej hej!
  Jag undrar också vilka ni rekommendera till en 50 åring. Lever mitt i ekorrhjulet med små barn, aktiviteter, mycket stress på jobbet och allt annat som ska göras. Har haft problem med sköldkörteln pga för mycket stress och måste vårda den. Måste även vårda mitt nervsystem då jag har en skada i ryggmärgsvätskan. Sedan det vanliga såsom trötthet mm. Är fullt medveten om att tillskott inte löser problem men kan vara till hjälp.
  Mvh Anna

  1. Hej Anna! Det låter som du behöver vara mycket snäll mot dig själv, jag vet det är lättare tänkt än gjort när man har ansvar för några små. Läs gärna min bloggartikel om utmattning och återkom gärna med frågor. Det står tips på tillskott i den också.

 3. Hej,
  Jag har en fråga. Jag känner mig trött och jag vill sova alltid även jag har ont benen och fått så jag tänkte vilket vitaminer rekommenderar mig?
  Tack
  Mvh Asmeret

  1. Hej Asmeret,

   Tack för din fråga! Det låter jobbigt.

   Jag tänker du kan börja med en multivitamin som denna: Holistic Multivitamin med extra D-vitamin nu under vinterhalvåret. Och sedan även magnesium för värken i benen, ta då den på kvällen.

   Om du tycker det känns ok med fler tillskott så är alltid goda magbakterier (mjölksyrabakterier) och Omega 3 en god ide. Men det beror på hur många tillskott du orkar med!

   Du är så välkommen åter med fler frågor!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×