Guide: Så detoxar du ditt hem för att bli av med skadliga kemikalier och gifter 1

Guide: Så detoxar du ditt hem för att bli av med skadliga kemikalier och gifter

0

“I hemmets trygga vrå”, brukar man säga. Och visst ska väl hemmet vara en trygg plats även när det kommer till kemikalier. Men dessvärre kan det lura en hel del dolda kemikalier i hemmet. 

Kemikalier tar sig in i våra hem på lite olika vägar. Och det mesta tar vi faktiskt in i våra hem helt frivilligt med de inköp vi gör.

Många gånger helt ovetande om vilka ämnen som gömmer sig i våra redskap, prylar och vår inredning.

När det gäller kemikalier i hemmet är kanske det första vi tänker på kemikalierna i rengöringsmedel.

Men sen har vi en massa kemikalier som vi ofta inte ens tänker på att de finns, men som konstant utsöndras från vår elektronik, våra plastgolv, möbler och textilier. Kemikalier som kan störa vår hormonbalans eller orsaka allergier eller cancer.

Plast är ett fantastiskt material och behövs trots allt i vårt moderna samhälle. Men till plasten används olika kemikalier för att ge den olika egenskaper så den till exempel inte spricker så lätt, eller tål stark sol. Även färg- och doftämnen kan tillsättas. 

Tyvärr läcker dessa kemikalier långsamt ur plasten. Och som konsument är det nästan omöjligt att hålla kolla på vilka plaster som är farliga och vilka som inte är det. Lagstiftning, kontroller och märkning gör det lite enklare.

Kemikalier i leksaker

Guide: Så detoxar du ditt hem för att bli av med skadliga kemikalier och gifter 2

Barn är känsligare än vuxna och därför behöver vi vara extra noggranna med vilka kemikalier de kommer i kontakt med.

EU:s kemikalielagstiftning är den bästa i världen och reglerna för leksaker är ännu striktare. Välj därför alltid leksaker tillverkade inom EU.

Och om du köper begagnade leksaker, ska du se till att de är tillverkade efter 2007, eller ännu hellre 2013 då reglerna skärptes ytterligare.

Välj leksaker i naturmaterial såsom trä, tyg, ull, porslin, rostfritt stål, papper och keramik. Ge inte barnen gammal elektronik eller andra prylar som inte är leksaker att leka med, eftersom de inte går under samma hårda lagstiftning som leksaker.

Välj även kemikaliefria ekologiska textilier såsom täcken, lakan och barnkläder. Tvätta alltid alla kläder och tyger innan användning.

Vanliga konventionella textilier kan innehålla både färgrester, antimögelmedel och andra giftiga kemikalier som man inte vill ha mot huden. Bra miljömärkningar för textil är GOTS och OEKO-TEX.

Byt skumgummimadrassen till en i naturmaterial. Eller kolla upp så att den inte är behandlad med flamskyddsmedel. Textil, madrasser och även byggmaterial ger ifrån sig mest kemikalier när de är nya. 

Elektronik hör inte hemma i lekrum eller sovrum då de ofta är flamskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen och dammet närmast dessa ofta innehåller ämnen man inte vill att barnet ska få i sig. 

Köket

Guide: Så detoxar du ditt hem för att bli av med skadliga kemikalier och gifter 3

I köket är det viktigt att försöka få ner antalet kemikalier, speciellt när det gäller material vi använder till matlagning så att det värms upp. Hit hör till exempel matlådan i plast och plastredskapen vi använder vid stekning.

När plast blir varm läcker den i regel mer än i vanliga fall. Tänk på stekspaden eller tv-apparaten som båda blir varma när du använder dem. Dessa ämnen andas du sen in, får i din mat eller absorberar via huden.

Matförpackningar kan också utgör ett hot. En del förpackningar av kartong som behöver stå emot vatten och fett, kan innehålla de extremt svårnedbrytbara och hälsoskadliga miljögifterna PFAS.

Andra förpackningar, såsom konservburkar kan innehålla hormonstörande bisfenol A. Välj i första hand förpackningar som Tetra Pak eller BPA-fria metallförpackningar. 

Stekpannor, plåtar och formar med non-stick-yta, som till exempel teflon, innehåller också PFAS. Satsa hellre på gjutjärn och stål.

Plastbanta, och köp ingen ny plast till köket. Värm inte upp plast i mikron och undvik melaminporslin (hårdplast) som kan läcka melamin vid värme och sura livsmedel.

Använd matlådor av rostfritt stål eller glas.

Välj rostfritt stål, gjutjärn, glas och keramik vid matlagning.

Använd skärbrädor av bambu eller trä och köksredskap av rostfritt eller trä.

Olja in träet regelbundet och strö på salt över natten ibland för att döda bakterier. 

Städning 

Guide: Så detoxar du ditt hem för att bli av med skadliga kemikalier och gifter 4

Kemikalierna samlas också i dammet. Därför är det viktigt att vädra och dammsuga ofta. Dammsug först och våttorka sen så att miljögifterna hamnar i soporna som bränns och inte i avloppsvattnet. 

När det gäller städning är det enkelt att ekostäda. Välj ett ekologiskt, miljömärkt diskmedel och blanda 1/5 med vatten i en sprayflaska när du ska handdiska.

Sonett har två sorters diskmedel (Calendula & Citrus) som båda effektivt tar bort smuts samtidigt som de är milda för händerna och för miljön.

Ättika tar bort kalkfläckar och lukt och är bra vid fönstertvätt.

Bikarbonat fungerar som metallpolermedel, på kärl med inbränd mat, fläckar och lukt.

Tvätta kläder med tvättnötter eller med ett miljömärkt tvättmedel som t.ex. Sonetts Flytande tvättmedel sensitive eller flytande tvättmedel lavendel.

Använd såpa till golven och ugnen.

Toaletten skuras enkelt ren med Sodasans WC power gel eller Sonetts naturliga toalettrengöring.

Undvik dyra specialrengöringsmedel och medel som innehåller syntetisk parfym.

Grönväxter har en fantastisk förmåga att ta upp skadliga kemikalier ur luften, återfukta den, syresätta och ta upp koldioxid. Så fyll gärna hemmet med Gullranka, Murgröna, Fredskalla, Svärmorstunga och andra växter som renar luften.

Sammanfattning

  • Välj inredning av naturmaterial.
  • Välj miljömärkta produkter.
  • Undvik hädanefter att köpa mer plast till ditt hem.
  • Välj leksaker i naturmaterial.
  • Välj leksaker som är tillverkade efter 2007 och inom EU.
  • Tvätta nya textilier.
  • Plastbanta köket så gott det går.
  • Välj miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel.
  • Dammsug och vädra för att få bort damm som innehåller mycket kemikalier.
  • Ha levande grönväxter hemma.

Här på Glimja hittar du miljövänliga tvätt- och rengöringsmedel och det mesta du behöver för en hållbar livsstil!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×