Fördelar och nackdelar med liposomala kosttillskott 1

Fördelar och nackdelar med liposomala kosttillskott

0

Liposomala tillskott har ökat i antal senaste åren och blivit väldigt populärt. Här reder vi ut vad ordet liposomal betyder, vilka för- och nackdelar som finns, vem det kan vara bra för och vad du skall tänka på när du väljer ett liposomalt tillskott.  

En lipo-vad-då?? 

Liposomer är mikroskopiska fettpartiklar bestående av speciella molekyler som kallas fosfolipider. Fosfolipider liknar membranet som omger varje cell i kroppen och som antingen tillåter eller hindrar absorptionen av ett ämne till cellen.

För många år sedan upptäckte forskare att dessa liposomer kunde fyllas med vitaminer eller medicin för att på så vis lättare leverera ämnet till kroppens celler. Liposom teknik skyddar dessa vitaminer från nedbrytning och levererar näringsämnena direkt in i cellerna. 

Det finns många vetenskapliga studier som visar på fördelar med liposomala vitaminer; som förbättrat upptag, minskat magbesvär och högre koncentration av näringsämnet i blodomlopp och inuti celler.

Vad är fördelarna med liposomala kosttillskott? 

Fördelarna med att liposomala tillskott är många enligt de forskare och tillverkare som arbetar med dem. Här är de mest centrala: 

 • Hög biotillgänglighet och absorption; dvs en större del av näringen i tillskottet levereras till och kan användas av kroppens celler. 
 • Skyddar näringsämnen mot den tuffa miljön i mag-tarmkanalen.
 • Liposomer är effektiva för att leverera både vattenlösliga och fettlösliga näringsämnen, t.ex. C-vitamin (vattenlösligt) och D-vitamin (fettlösligt).
 • Liposomer i flytande form är bra om man har svårt att svälja kapslar.
 • De ger samma effekt vid en lägre dos jämfört med traditionella tillskott. 

Finns det några nackdelar med liposomala kosttillskott?

Det är inte bara guld och gröna skogar – det finns några nackdelar med liposoma tillskott också. Dessa är: 

 • Högre kostnader, att tillverka liposomer är dyrt och därför kostar dessa tillskott mer.
 • Tillverkningsprocessen är svår och alla tillskott är inte skapade på samma sätt. Därför kan kvalitet, stabilitet och partikelstorlek variera bland tillverkare och påverka effekten. Av den anledningen är vi på Glimja väldigt nogranna i våra val av tillverkare och säljer endast de mest effektiva och renaste tillskotten vi kan hitta. 
 • Handen på hjärtat så smakar de flytande liposomerna inte speciellt gott. Det kan vara en utmaning om man är känslig för det. Då kan en lösning vara ett liposomalt tillskott i kapselform vilket också har börjat dyka upp från t.ex. Holistic och Dr. Mercola

Vilka näringsämnen är extra bra att ta liposomalt?

Egentligen kan man använda liposomer till att leverera nästan vilket näringsämne som helst. Men det finns vissa ämnen som blivit extra populärt att ta i denna form. Antingen för att det kan vara bra med större doser av ett visst ämne eller för att det kan vara svårt att få ut i blodet eller in i cellerna på andra sätt. De vanligaste liposomala tillskotten är: 

 • C-vitamin: Ett av de första liposomala tillskotten som kom på marknaden och ett av de mest populära. Det kan vara ypperligt om man vill få i sig stora doser C-vitamin. Fördelen med liposomal C-vitamin är att man får högre upptag och lägre risk för laxerande effekt jämfört med t.ex. ren askorbinsyra. 
 • D-vitamin: Upptaget av D-vitamin kan variera från person till person med traditionella tillskott. Om man vill försäkra sig om bra upptag eller har stort behov av att fylla på depåerna i kroppen kan därför liposomal D-vitamin vara en lösning. 
 • Glutation: En av kroppens viktigaste antioxidanter, men som är svår att ta som tillskott eftersom det inte tas upp så lätt via matsmältningen. Med liposomal glutation kommer man runt det problemet och kroppen kan få extra av detta ämne vid behov. 
 • Alfaliponsyra (ALA): Ännu en central antioxidant som kan vara svår att få i sig effektivt via traditionella tillskott. I liposomal form levereras ALA direkt till kroppens celler. 
 • Kurkumin: Kurkumin är ett extrakt av gurkmeja som blivit mer och mer populärt i takt med ökad kunskap om denna örts effekter. Liposomal Kurcumin är ett väldigt koncentrerat och ett direkt sätt att få in detta ämne i cellerna. 
 • Coenzym Q10: Vårt behov av den fettlösliga antioxidanten och co-enzymet Q10 ökar i takt med att vi blir äldre. Liposomal Q10 ger garanterat upptag av detta viktiga näringsämne.
   
 • Vitamin B12: Om du har brist på B-12 kan det behövas ett extra effektivt tillskott i lite större doser en period för att komma upp i normala nivåer. Även B12 är ett ämne som varierar i upptag mellan olika personer. Då kan Liposomal B12 vara en bra lösning för att säkra dig om upptaget. 

Vem är liposomala kosttillskott bra för?

Ett liposomalt tillskott är värt att överväga om du: 

 • Vet att du har låga näringsvärden eller extra behov av ett visst ämne.
 • Har svårt att svälja kapslar eller piller.
 • Av någon anledning har lågt näringsupptag (t.ex. vid magproblem eller utbrändhet).

Det finns även specifika tillfällen då det kan vara bra med ett liposomalt tillskott. T.ex. i förkylningstider kan man vilja ta en megados C-vitamin.

Vad skall jag tänka på när jag väljer ett liposomalt tillskott? 

Det första du bör fundera på är om du behöver ett visst näringsämne i just liposomal form. Det är lite dyrare och i vissa fall lite mer omständigt att ta om du tar dem i flytande form för de behöver stå i kylskåp då du öppnat flaskan. Men de är som vi nämt oftast väldigt effektiva.

Därför rekommenderar vi liposomala tillskott för speciella tillfällen, när du behöver extra mycket eller extra snabbt upptag av ett visst ämne och traditionella tillskott för dina andra behov. 

Som nämnt ovan så är kvaliteten också viktig när det kommer till liposomala kosttillskott – precis som med alla andra tillskott. Så köp ett märke som du litar på av en butik som du känner tillit till – t.ex. Glimja! ;). Fråga gärna våra näringsexperter om du funderar på vilket tillskott som kan vara rätt för just dig!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×