Det grekiska ordet ”fyto” betyder växt och ”näringsämnen” står för ämnen som möjliggör liv. Det är ämnen som finns naturligt i frukt, bär och grönsaker – det som ger dom dess vackra färgpigment, och fungerar som växternas eget immunsystem. De skyddar växterna mot strålning, föroreningar, virus, bakterier, svampar.
När en människa har en infektion eller en inflammation bildas det mycket fria radikaler. Förutom att bidra till en rad sjukdomar anses fria radikaler också påskynda det naturliga åldrandet. Vårt immunförsvar använder dessa radikaler för att angripa bakterier, så de ska finnas men det behövs en balans mellan radikalerna och antioxidanterna. Antioxidanter är kroppens främsta skydd mot fria radikaler, de förebygger oxidation i våra celler.
I människokroppen fungerar dessa fytomnäringsämnen som antioxidanter, de dämpar inflammationsprocesser i kroppen, aktiverar immunförsvaret och stärker kroppens naturliga avgiftningssystem. Så det vill vi ha mycket av och det får vi genom att äta mycket grönsaker, frukt och bär. Fytoknäringämnen är tex. karotenoider, flavonoider och isoflavoner.
- Karotenoider är gula, orangea och röda färgpigment i frukter och grönsaker som i tex paprika, morötter, sötpotatis, apelsiner. Kom ihåg att även gröna bladgrönsaker är rika på karotenoider men den gulaktiga färgen döljs av det gröna klorofyllet som i tex spenat, broccoli, kålväxter och sötvattensalger.
- Lutein och betakaroten, dessa typer av karotenoider är blan de mest välkända för att skydda vår syn och vår hud.
- Lykopen är en typ av karotenoid som innehåller röda växtfärgämnen och som finns i tomater och vattemelon.
- Antocyanin är en en typ av flavonoid som innehåller blå, lila och mörkröda växtfärgämnen som i tex aubergine och vindruvor.
- Sulfider (svavel) och flavonoider innehåller vita växtfärgämnen som i tex lök, blomkål och vitlök.
Så därför är det så viktigt med en färgglad diet! Ät som regnbågen….låt det alltid finnas en färg kavalkad på din tallrik.