med kvinnokroppens cykler

Kom i balans med kvinnokroppens cykler

0

Om du är en vuxen kvinna så har du troligtvis funderat på hur du kan balansera din kropp i de olika faserna av din månadscykel. 

Kanske har du erfarit PMS eller andra utmaningar i samband med dessa naturliga rörelser – som ju faktiskt är källan till livet självt för alla människor och därför förtjänar all den vördnad, kunskap och förståelse som finns tillgänglig för oss.

Här delar vi med oss av en översikt samt lite tips på hur du kan ge dig själv (eller en kvinna i din närhet) bästa möjliga stöd att leva i harmoni med sin kropp.

Fyra faser av visdom och kreativt flöde

Kvinnans hormonsystem rör sig i 28-dagars cykler uppdelat på fyra faser: Menstruation, Follikelfasen, Ägglossning och Lutealfasen.

Dessa faser påverkar oss inte bara fysiskt utan även känslomässigt på ett sätt som är designat av naturen för att ge bästa förutsättningarna för skapandet av nytt liv.

Om vi är i balans med dessa faser så behöver de inte vara något som stör vårt liv – utan som istället ger oss en starkare koppling till vår kropp, vår kreativitet och till naturen. 

Kom i balans med kvinnokroppens cykler 1

1. Follikelfasen

Från slutet av menstruation fram till ägglossning skapar vi ett ägg och förbereder oss – åtminstone symboliskt – för att skapa nytt liv.

Många kvinnor upplever att de har mer energi och känner sig kreativa från början av deras menstruationscykel. Det kan vara en bra tid att fokusera på nya projekt och kreativa idéer som kommer inifrån oss själva.

2. Ägglossning

Ägglossningen, som inträffar i mitten av cykeln, åtföljs av en plötslig ökning av hormonerna östrogen och testosteron vilket i sin tur påverkar hur vi känner oss.

I denna del av cykeln är vi ofta mer mottagliga för nya idéer. Sexuell lust toppar också för många kvinnor i denna fas, och våra kroppar utsöndrar feromoner i syfte att attrahera sexuell uppmärksamhet. Detta är en bra tid för dig som vill bli gravid, men även en naturlig tid att komplettera våra idéer med omvärldens ”feedback”.

3. Lutealfasen

Veckorna efter ägglossningen är en mer utvärderande och reflekterande tid när vi kan se tillbaka på det som skapats och på de negativa eller svåra aspekterna av våra liv som behöver ändras eller justeras.

Det gäller även vår hälsa. Under denna tid kan du genomgå ett slags ”stresstest” på insidan vilket för dina obalanser till ytan. Detta ger dig möjligheten att du finna lösningar på dina hälsoproblem. Om vi är extra medvetna under denna period så kan den ge oss insikter och läkande som stärker hela vårt varande. 

I den här fasen kan det vara till stor hjälp att använda örter och näringsämnnen som stödjer olika processer. Här är några förslag:

Man kan öka kroppens progesteron nivå naturligt med C-vitamin. C-vitamin har vid doser på minst 750 mg per dag visat sig höja progesteron hos kvinnor. C-vitamin är en fantastisk produkt för många olika funktioner i kroppen vilket även kan stödja vid PMS.

Studier har visat att PMS-besvär kan ha en koppling till låga nivåer av signalsubstanserna GABA och seratonin samt lågt magnesium. GABA finns att köpa som tillskott. Även L-teanin som förhöjer nivåerna av GABA, liksom serotonin och dopamin. Om man upplever stress, dvs svårt att slappna av, så är L-teanin en god ide. 

Singalsubstanserna GABA, dopamin och serotonin spelar stor roll får vårt humör och våra känslor. Man kan höja både seratonin och dopamin med träning samt med solljus, meditation, yoga, massage, sömn och balanserad kost. Så avslappning kombinerad med rätt träning samt kost spelar en mycket stor roll.  

4. Menstruation

Själva mensen startar när ägget släpper taget och rensas ut (istället för att som befruktat ägg påbörja celldelningen). Känslomässigt är det en period av vila och återhämtning. I många äldre kulturer är det helt acceptabelt för kvinnor att sakta ner under denna period och vila mer.

Det kan även vara en bra period, om energin finns, att organisera eller städa i någon aspekt av livet; att ”Kon-Maria” ditt hem eller arbetsplats för att göra mer plats för nästa kreativa fas.

Även här finns enkla närings- och örtmedicinska knep som kan vara till hjälp vid:

  • Mensvärk: Gurkmeja, Kanel, Ingefära, Pepparmynta, Fänkål.
  • Kraftiga blödningar och menskramper: Daggkåpa, Persilja, Brännässla.

Magnesium gör att vår kropp slappnar av och kan hjälpa mot mensvärk. Och det hjälper även mot oro och stress samt att det har massor av viktigt funktioner i kroppen.

Andra tips om örter/vitaminer som kan bidra positivt till specifika utmaningar:

  • Hormonbalans: Röd Klöver, Maca, Shilajit.
  • Ledsmärta: Brännässla och Gurkmeja.
  • B-vitaminer är alltid att tänka på. Gärna ett B-komplex av hög kvalitet. B-12 stödjer energinivån.
  • Matsmältning: Rölleka, Pepparmynta, Malört, Maskros, Anis, Kummin, Fänkål, Kronärtskocka.

    Matsmältningen påverkar vår hälsa överlag. Därför är det viktigt att ha en välfungerande mage. Där kommer snälla magbakterier (mjölksyrabakterier) och enzymer in som vi brukar rekommendera till de flesta.

Att stärka sin lever dvs ha en välfungerande, glad lever påverkar vår hälsa oerhört. Grönsaker som broccoli, blomkål och kål, innehåller en förening som kallas indol-3-karbinol som stödjer leverens avgiftning av östrogener. Indol-3-karbinol går även att köpa som tillskott.

Örter för levern:Maskros, Mariatistel, KardborreGurkmeja, Sellerijuice, Livatrex.

Vi hoppas att du hittat något som gav dig inspiration och kunskap. Tveka inte höra av dig om du behöver råd kring just din situation och din hälsa!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×