18 antioxidanter som skyddar mot fria radikaler & minskar oxidativ stress 1

18 antioxidanter som skyddar mot fria radikaler & minskar oxidativ stress

0

Antioxidanter är ämnen som motverkar oxidation.

Ett enkelt exempel på hur detta fungerar ser du genom att skära upp ett äpple och låta det ligga framme några timmar. Den bruna färg som bildas på fruktköttet i mötet med luften kallas för oxidation.

Om du däremot penslar lite citronjuice på äpplets yta direkt efter du skurit upp det, så tar det avsevärt mycket längre tid innan det börjar bli brunt. Det är för att citron är rikt på antioxidanter som motverkar oxidation.

Varför är antioxidanter så viktiga?

Processen ovan är inte helt olik den som sker inne i våra kroppar. Om vi har mycket antioxidanter kan våra celler skydda sig mot oxidation och fortsätta att utföra sina uppgifter.

Utan antioxidanter ”rostar” vi helt enkelt lite snabbare och våra celler får svårare att upprätthålla sin balans och livskraft.

När en människa har en infektion eller en inflammation bildas det mycket fria radikaler. Förutom att bidra till en rad sjukdomar anses fria radikaler också påskynda det naturliga åldrandet.

Vårt immunförsvar använder dessa radikaler för att angripa, så de ska finnas men det behövs en balans mellan radikalerna och antioxidanterna. 

Lika viktigt är det att försöka utesluta faktorer som påskyndar oxidering i kroppen, som t.ex. vitt socker, rökning, överdriven stress, överdriven motion, dåliga fetter osv.

Hur får vi i oss antioxidanter?

Vår största källa till antioxidanter kommer från kosten i form av frukter, bär, grönsaker, örter, kryddor och pulver. Ja, allt färgrikt!

Vi rekommenderar alltid alla att leva en livsstil där en ”regnbågs variation” av färgglada grönsaker och frukter med vackra gröna, lila, blå, röda, orange och gula nyanser ingår på tallriken varje dag.

Ett brett spektrum av antioxidanter

Alla antioxidanter har olika funktioner i kroppen och fungerar allra bäst i synergi med varandra.

Därför kan man inte tänka att ”jag tar ju C-vitamin” eller ”jag äter rå kakao, så jag får i mig alla antioxidanter jag behöver”.

Kroppen fungerar inte på det viset, utan vi behöver ett rikt spektrum av antioxidanter för olika ändamål. Så tänk variation och färger!

Här kommer en lista på arton olika antioxidanter så att du kan välja de som passar dig bäst.

Antioxidanta vitaminer & mineraler

Förutom starkt färgglada råvaror så fungerar en del vitaminer och en mineral även som antioxidanter. Spännande!

1. E-vitamin

En fettlöslig antioxidant som stoppar produktionen av cellskadande oxidativ stress i kroppen.

E-vitamin finns i många färgrika frukter och grönsaker, vegetabiliska oljor, nötter och frön.

2. C-vitamin

En av de mest potenta antioxidanterna som finns som hjälper till att balansera vårt immunförsvar och neutraliserar fria radikala molekyler.

Eftersom det är vattenlösligt lagras det inte i kroppen. Du måste kontinuerligt ersätta det genom att äta C-vitaminrika livsmedel eller med kosttillskott. Det finns i de flesta frukter och grönsaker.

Vitamin C och E arbetar tillsammans för ett extra antioxidantförsvar för att hålla dig frisk.

3. Selen

En mineral och en antioxidant som spelar en viktig roll i immunsystemets funktion och DNA-syntesen.

Selen stöder immuniteten eftersom det behövs för att immunförsvaret ska fungera korrekt, dessutom är det ett viktigt näringsämne för att motverka utvecklingen av virus.

Selen stödjer även sköldkörtelhälsan. I matväg är paranötter den överlägset bästa källan till denna viktiga antioxidant.

4. Zink

Inte en antioxidant men har antioxidativa egenskaper, vilket innebär att det hjälper till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler. Zink och C-vitamin gillar varandra.

Antioxidanter med fytonäring

Det grekiska ordet ”fyto” betyder växt och ”näringsämnen” står för ämnen som möjliggör liv.

Det är ämnen som finns naturligt i frukt, bär och grönsaker – det som ger dom dess vackra färgpigment, och fungerar som växternas eget immunsystem. De skyddar växterna mot strålning, föroreningar, virus, bakterier, svampar.

I människokroppen fungerar dessa fytomnäringsämnen som antioxidanter, de dämpar inflammationsprocesser i kroppen, aktiverar immunförsvaret och stärker kroppens naturliga avgiftningssystem.

Så det vill vi ha mycket av och det får vi genom att äta mycket grönsaker, frukt, bär och groddar.

5. Betakaroten

En känd och viktigt antioxidant som bla. stödjer ögonhälsa. Morötter, pumpa, sötpotatis, mörka gröna blad som spenat är rika på antioxidanten betakaroten, som våra kroppar omvandlar till vitamin A.

6. Karotenoider

Gula, orangea och röda färgpigment i frukter och grönsaker som i tex paprika, morötter, sötpotatis, apelsiner.

Kom ihåg att även gröna bladgrönsaker är rika på karotenoider men den gulaktiga färgen döljs av det gröna klorofyllet som i tex spenat, broccoli, kålväxter och sötvattensalger.

7. Astaxanthin

En effektiv antioxidant som tillhör gruppen karotenoider och som återfinns i bland annat alger.

Många har fått upp ögonen för denna antioxidant, bland annat då den verkar kunna ha positiva effekter vid inflammation och hjärt-och kärlsjukdomar.

8. Lykopen

En annan känd karotenid som innehåller röda växtfärgämnen och som finns i tomater och vattemelon, men det finns också i grapefrukt och papaya.

Uppvärming av tomater, som t.ex. tomatsås, har visat sig ge mer lykopen, som är bra för prostatan.

9. Resveratrol

En kraftfull polyfenol med massor av hälsofördelar. Det skyddar mot hjärtsjukdomar, kan sänka kolesterol och stödja hälsosamma blodsocker- eller insulinnivåer.

Resveratrol tenderar att koncentreras mest i skal och kärnor av druvor och bär. Det finns naturligt i skalet på röda druvor, blåbär, tranbär och lingon.

10. Quercetin

Ett växtpigment och en flavonoid som finns naturligt i frukt, grönsaker och växter. Och är numera även ett populärt kosttillskott.

Quercetin har i årtionden använts för att stödja immunförsvaret och andningsorganen. Quercetin har kopplats samman med förbättrad träningsförmåga, minskad inflammation och reglering av blodtrycket.

11. Antocyanin

En medlem i flavonoidgruppen. De bästa källorna till antocyaniner är bär med blå, lila och mörkröda växtfärgämnen som björnbär, blåbär, tranbär, hallon, körsbär, jordgubbar, vindruvor och svarta vinbär.

Även acai är en källa till antocyaniner. Det finns studier som pekar på att antocyaniner kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är möjligt att de motverkar onödigt i åldrande i huden och andra delar av kroppen och skyddar nervsystemet.

12. Kurkumin

En mycket kraftfull antiinflammatorisk substans som de flesta idag känner till finns i den orange, härliga gurkmejan.

Gurkmeja kan hjälpa till att hantera kroniska sjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom.

13. Katekin

En typ av flavonoid, som kallas EGCG (epigallokatekin gallat) är en känd antioxidant i grönt te som skyddar molekyler och celler mot fria radiklaer. De ger teet dess milda strävhet.

Matcha te innehåller mycket katekiner.

14. Sulfider

Sulfider(svavel) hittar du i vita växtfärgämnen som i t.ex. lök, blomkål och vitlök.

15. Sulforafan

En svavelrik förening som finns i korsblommiga grönsaker som broccoligroddar, broccoli, brysselkål, kål, blomkål och grönkål. Det har visat sig ge kraftfulla hälsofördelar.

Sulforafan säga ha en unik förmåga att främja cellernas antioxidantförmåga och försvarssystem mot skadliga ämnen och patogener och hjälper till att skydda DNA.

Superantioxidater

16. Coenzym Q10

En antioxidant som vår kropp producerar naturligt, och den är viktig för celltillväxt och reparation. Det är ett fettlösligt vitaminliknande ämne.

Nivåerna minskar naturligt när vi åldras och det har blivit ett populärt kosttillskott både för hjärtat och energiproduktionen då det spelar en viktig roll för att bilda energi i cellernas kraftverk (mitokondrierna). 

17. BioPQQ 

Pyrroloquinolin-kinondinatriumsalt (PQQ) är en förening som finns naturligt i jorden och i vissa växtbaserade livsmedel och som tros bidra till bildandet av nya mitokondrieceller.

Det har även antioxidativa egenskaper och sägs motverka inflammation. Man hittar ofta PQQ och CoQ10 kombinerade i kosttillskott för att förstärka energinivåerna.

18. Chaga

En svamp som är värdig att nämna när man talar antioxidanter. Den har faktiskt en av de högsta ORAC-värdena av alla livsmedel.

ORAC står för ”oxygen radical absorbent capacity” (kapacitet att absorbera syreradikaler).

Ju högre ORAC-värdet är, desto bättre är ett livsmedels förmåga att skydda kroppen från fria radikaler. Det betyder att chagasvamp är en av de bästa källorna till antioxidanter, med ett ORAC-värde på 146 700.

Chaga har använts som traditionell medicin i nordeuropeiska länder och i Ryssland i hundratals år.

I djurstudier har denna svamp bidragit till att stärka immunförsvaret genom att öka produktionen av vissa immunceller, inklusive interleukin 6 (IL-6) och T-lymfocyter. Dessa ämnen hjälper till att reglera immunförsvaret och se till att kroppen bekämpar alla invaderande bakterier och virus.

Kom ihåg!

Kosten är alltid det viktigaste.

Vi erbjuder kosttillskott och näringspulver för det behövs idag med alla urarmade jordar och de kemikalier vi får i oss dagligen men de kan aldrig ersätta en näringsrik, hälsosam kost.

Vi rekommenderar därför alltid en sund kombination.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×