Olivolja framställs av olivfrukten från olivträdet (Olea europaea).
Olivolja har funnits i alla tider. För människorna i Medelhavsområdet har den genom tiderna haft medicinska och till och med magiska krafter. Olivträdet anses därför vara en symbol för fred och ära.
Oliver började odlas i den östra delen av Medelhavsområdet omkring 5000 f.Kr. I Italien började man producera olivolja redan under det första århundradet efter Kristus. Olivolja användes då i mat, mediciner och olika salvor.
Oljan användes också som ett allmänt läkande medel. Idag produceras olivolja på många platser t.ex. i Italien, Spanien, Grekland och Kalifornien.
En hälsobringande olja som är bra för kroppen
Vi har nog alla hört att extra virgin olivolja är mycket välgörande för hälsan eller att medelshavskost är en hälsosam diet att följa då den innebär hög konsumtion av frukt, grönsaker, baljväxter, kryddor, örter och framförallt olivolja.
Så vad gör olivolja så speciell?
Jo, olivolja har antiinflammatoriska föreningar, antioxidanter och många makronäringsämnen som är goda för hjärta och kärl.
Olivoljans positiva effekt på hälsan:
- Sänkning av inflammation i kroppen.
- Positivt för hjärtat och blodtrycket.
- Positivt för hjärnan.
- Näring till huden och ögonen.
Vad är det som gör olivoljan så nyttig?
Omega 9
Den mest vanligt förekommande omega-9 heter oljesyra och finns i höga mängder i olivolja.
Oljesyra är känd för att vara hälsosam och kan bekämpa fria radikaler.
Oljan sägs även balansera effekterna av omega-6 utan att orsaka skador på omega-3 hälsoeffekter.
Oljesyra behövs av kroppens celler för att se till att cellmembranet har ett tillräckligt tjockt lager. Detta är viktigt för att bekämpa patogener, transportera mineraler och svara an på hormoner.
Oljesyra fungerar också som en viktig energikälla för våra celler, och den används för produktion och biosyntes av många viktiga metaboliter.
Oljesyra har en skyddande effekt på det kardiovaskulära systemet genom att bidra till ett hälsosamt blodtryck.
Man har även sett att omega-9 kan vara av stor vikt för blodfetterna, genom att bidra till sänkning av det ”onda” LDL-kolesterolet och förhöjning av det ”goda” kolesterolet HDL.
Polyfenoler
Att olivoljan blivit känd som en ”olja för hjärtat” är inte bara p.g.a. Omega-9, utan även för att oljan är rik på polyfenol antioxidanter.
Polyfenoler är en typ av hälsofrämjande antioxidanter som finns i extra virgin olivolja.
Liksom andra antioxidanter bekämpar polyfenoler oxidativ stress och samt åldringsrelaterade sjukdomar som hjärtsjukdomar och högt blodtryck.
Olivens polyfenoler innehåller starka anti-inflammatoriska egenskaper. Man tror att 1,5- 2 matskedar extra virgin olivolja per dag är tillräckligt för att ge kroppen anti-inflammatoriska fördelar.
Det internationella olivrådet (COI) har godkänt en officiell analysmetod för polyfenoler och EU har godkänt detta hälsopåstående som får användas för olivoljor med en polyfenolkoncentration som är högre än 5 mg per 20 gr olja. (250 mg/kg)”:
”Olivoljepolyfenoler bidrar till att skydda blodfetter mot oxidativ skada”.
Hur ska man avnjuta olivolja?
Olivolja bör avnjutas kall, ringlad på en sallad, på grönsaker eller annan mat.
Det är bäst att inte laga mat med olivolja på höga temperaturer, eftersom detta kan skada dess näringsämnen och ändra dess kemiska sammansättning.
I studier har det visat sig att olivolja i kombination med starkt färgade grönsaker ger oss maximalt absorption av karotenoider.
Karotenoiderna i extra jungfruolivolja är organiska pigment med antioxidativa egenskaper, vars närvaro möjliggör en skyddande verkan.
Så väljer du rätt sorts olivolja för hälsan
Tyvärr skapas inte all olivolja lika. Så välj noggrant.
Om du vill ha alla fördelar av olivoljan behöver du välja den finaste oljan och helst ekologisk.
1. Extra Virgin Olivolja
Är olja från första kallpressen, utan tillsatser, utan kemisk eller termisk bearbetning, d.v.s. ingen värme används, och det är därför en naturligt mycket välgörande produkt.
För att kvalificeras som ”extra virgin” måste oljan uppnå vissa standarder för arom och smak med avseende på dess fruktighet, bitterhet och styrka och den måste ha särskilda egenskaper såsom surhetsgraden mindre än 0,8%.
Denna typ av olja har höga antioxidantnivåer och erbjuder de mest näringsrika fördelarna och även de mest smakrika upplevelserna.
De värdefulla hälsofrämjande antioxidanter i olivolja försvinner under raffineringsprocessen som förvandlar extra jungfruolja till ”enkel” olivolja.
Oljans koncentration ökar däremot när extra jungfruolivolja framställs genom en helt ekologisk extraktions- och produktionsprocess.
Olivoljor av extra jungfrukvalitet innehåller betydligt mer polyfenolämnen än övriga kvalitéer.
2. Virgin Olivolja
Har en högre surhetsgrad (upp till 2%), lägre nivåer av näringsämnen, och vissa brister som påverkar dess arom och smak, vilket kan ha uppstått på grund av användning av mer mogna oliver eller för att den kommer från andra pressningen (efter att extra virgin är tillverkad).
Den är därför billigare än extra virgin men kan fortfarande vara en olivolja av bra kvalité.
Den har också en ”lättare” smak jämfört med de flesta extra virgin oljor, på grund av dess lägre antioxidanthalt.
3. Raffinerad Olivolja
Är olja som på grund av många defekter är olämplig för konsumtion och utsätts då för fysisk eller oftare kemisk bearbetning för att avlägsna defekterna och göra den ätbar.
Kemisk bearbetning innefattar att behandla den med lösningsmedel som natriumhydroxid och utsätta den för höga temperaturer och andra bearbetningsmetoder för att producera olja som är färglös, smaklös och luktfri.
Resultatet blir inte bara att defekterna avlägsnas utan även dess viktiga näringsämnen och antioxidanter.
Denna olja kan ibland blandas med andra vegetabiliska oljor eller få smak tillsatt.
Hur vet jag vilken olja det är?
Titta på flaskan så står det extra virgin eller virgin.
Välj gärna sedan helst en ekologisk olja, för hälsan och miljön.
Det är dock inte säkert att små olivgårdar har råd att certifiera sin olja och då kan man fråga tillverkaren hur de odlar sina oliver.
3 comments
Jag använder extra virgen olivolja att smörja in hela min kropp med efter duschen….använder ochså i mitt ansikte .
Jag har inte så torr hy längre ….mycket len och fin …..har bott i Spanien i många år och där fick jag lära mig detta.
Detta är bra men saknar listan omstarter nagnar, fötter mjuka…. Jag häller långt föredrag om säkert 17 olika områden ….. som Olivolja är bra för. Kolla forskning?
Hej Marie-Louise, tack för att du kommenterar! Du har helt rätt, olivolja är både nyttigt och bra för en mängd olika saker!