7 bästa tipsen för att skapa bättre sömn och fixa dina sömnproblem 1

7 bästa tipsen för att skapa bättre sömn och fixa dina sömnproblem

0

Att vakna riktigt utvilad kan vara en lyxvara för många av oss.

Men för vår kropp och vårt sinne är det lika viktigt som luft, vatten och mat. Bra vila och återhämtning kan vara rena mirakelmedicin.

9 fördelar med god sömn

 1. Bättre och mer stabilt humör.
 2. Ökad inlärning och prestationsförmåga både fysiskt och mentalt.
 3. Ökad kreativitet & social förmåga.
 4. Minskad utsöndring av stress-relaterade hormoner.
 5. Starkare immunförsvar.
 6. Minskad inflammation i kroppen.
 7. Stabilt blodsocker och bättre ämnesomsättning (= mindre sug efter sötsaker och koffein).
 8. Bättre muskeluppbyggnad och minskad fettinlagring.
 9. Minskad risk för en lång rad sjukdomar inklusive hjärt/kärlsjukdomar, diabetes och depression.

Kort och gott, kroppen reparerar och återställer sig själv när vi sover gott, och det finns ingen ersättning eller genväg för att få dessa fördelar.

Du vet troligtvis själv hur det känns i både kropp och sinne när du är utvilad i motsats till när du inte fått den vila du egentligen behöver.

Samtidigt kan det vara ett pussel att få tid att vila ut ordentligt i vårt uppkopplade samhälle.

7 bästa tipsen för att skapa god sömn

1. 8 timmar – utan krav

De allra flesta människor mår bäst av att sova minst 5 ”sömncykler” som varar ca 90 min – dvs ca 7,5 timmar totalt.

Observera att detta är 7,5 timmar som du faktiskt sover, vilket betyder att du behöver ett minimum av 8 timmar i sängen för att hinna somna och vakna på ett avslappnat sätt.

En viktig aspekt av att kunna vila djupt är att inte göra sovandet till en prestation.

Om du har svårt att somna (eller om du vaknar till mitt i natten) så gör det inget. Ligg kvar med slutna ögon och bara vila är det bästa och mest effektiva tipset som vi känner till.

Gör inte ett problem av det, dvs stressa upp dig själv för att du vaknar mitt i natten.

2. Optimera ditt sovrum

Ett optimalt sovrum är svalt, mörkt och tyst.

Om du har ett fönster så ha det gärna öppet när du sover. Även valet av sängkläder och hur rummet ser ut spelar roll.

Finns det något som du kan uppgradera i ditt sovrum för att göra det mer ”sov-vänligt”?

Gör ditt rum fint och vackert, håll det rent och svalt. Skaffa bra mörkläggningsgardiner eller en riktigt bra rullgardin.

3. Ljust på dagen – mörkt på kvällen

Vår hjärna och hormonsystem reagerar på alla typer av ljuskällor och försöker att anpassa sig efter dem.

Därför mår vi bäst av att ta in solens ljus så mycket som möjligt under dagen, samt att minimera direkt ljus i ögonen sista 1-2 timmarna innan vi skall sova.

Det betyder rent praktiskt:

 • Spendera minst 30 minuter mitt på dagen utomhus.
 • Stäng av alla skärmar (mobil, dator, padda) minst 1 timme före du skall somna. Om du absolut måste göra något med datorn eller mobilen rekommenderar vi att du installerar ett blåljusfilter eller köper glasögon som blockerar blått ljus.

4. Träna på dagen

Vi sover bättre om vi rör på oss regelbundet.

Men samtidigt sover vi sämre om vi tränar för sent på kvällen. Så den enkla lösningen är att inte försöka träna så sent.

5. Ta det lugnt med koffeinet

Kaffe och te stimulerar centrala nervsystemet och sätter igång vår energi.

Det kan vara användbart på dagen, men på eftermiddagen och kvällen är det inte vad kroppen behöver.

Studier har visat att de flesta får störd nattsömn av att dricka kaffet efter kl 14-15 på dagen.

6. Meditera

Att ha någon typ av rutin som hjälper dig att släppa stress och spänningar, speciellt på kvällen, är optimalt för en god natts sömn.

Det kan vara att meditera en stund, göra stilla yoga, lyssna på ett avslappningsband, lyssna på vacker musik, gå en skogspromenad eller att läsa en avslappnande bok.

Meditation behöver inte betyda att sitta spikrak i ryggen på en hård kudde med händerna på knäna utan tankar.

Däremot kan man låta tankarna passera utan att fästa sig vid dom. Det betyder helt enkelt att du tar dig tid att vara i stillhet, ifred ett tag för ditt eget bästa.

Vad är ditt bästa sätt att varva ned efter en lång dag?

7. Kosttillskott & örter för bättre sömn

Det finns en rad med örter och näringsämnen som stödjer kroppens förmåga att slappna av och vila. Här följer flera produkter som vi gillar att använda för en god natts sömn:

Örter

 • Citronmeliss – En ypperlig ört för att hjälpa kroppen att varva ned.
 • Kamomill – Traditionellt använd för sina rogivande egenskaper.
 • Tulsi – Ayurvedisk ört som används för att förebygga och hantera stress.
 • Reishi – Kinesisk ört som bl.a. sägs ge ro i sinnet.

Kosttillskott

 • Magnesium – Har en avslappnande effekt.
 • Inositol – En special b-vitamin som visat sig stödja en god sömn.
 • L-teanin – Det ämne i tebusken som ger känslor av lugn och välbefinnande.
 • GABA – En signalsubstans som hjälper hjärnan att stilla tankar och oro.

Kombinationstillskott (produkter med lite av allt för sömnen)

 • Nattplus: Innehåller en kraftfull kombination av örter och näring som stödjer kroppens ”lugn och ro-system”.
 • Tao in a Bottle: Kinesiska örter och L-theanin som hjälper oss att förebygga stress i vår vardag.
 • Quicksilver GABA/L-Theanine: En liposomal lösning med två av de mest kraftfulla ämnena för att hjälpa hjärnan att koppla av på natten.

Vi önskar er alla en god natt sömn!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×