7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar 1

7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar

7

Det finns över 1,5 miljoner sorters svamp på vår planet. Många av dem är giftiga, en del är hallucinogena, andra är goda att äta och en liten del av dem har använts som naturmedicin i olika delar av världen i årtusenden.

Den sista kategorin har fått ett uppsving på senare år och vi hoppas att de är här för att stanna, för de är helt enkelt fantastiska.

Enligt många experter får man den bästa effekten av dessa svampar genom att kombinera flera av dem. De flesta som rört sig i hälsokretsar kanske har hört talas som Chaga eller Reishi – men känner du till Cordyceps eller Turkey Tail?

Här är en överblick över våra favoriter bland de naturmedicinska svamparna, deras svenska namn och traditionella användningsområden.

Vi hoppas att du skall hitta en eller flera svampar som fungerar för dig!

1. Chaga – Sprängticka

Chaga är en adaptogen och en mycket antioxidantrik trädsvamp som även kallas för ”kungen av svampar”. Den växer helst i kalla klimat och tar 15-20 år att växa färdigt till en mogen ”svamp”.

Chaga bryggs ofta som ett te, eller tas i kapsel- eller pulverform som extrakt. Chaga stödjer bl.a. immunförsvar och leverns funktion. En av kroppens viktigaste antioxidanter är ett enzym som kallas för SOD (superoxiddismutas). Chaga innehåller högst andel SOD av alla kända livsmedel. 

7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar 2

2. Reishi – Lackticka

Behöver du koppla av? Prova Reishi. Även kallad Lingzhi i Kina, vilket betyder livslängd och andlighet. Reishi har använts i traditionell kinesisk medicin i över 2000 år.

I antika rullmålningar visas Reishi ofta som ”bron mellan jord och himmel”, vilket säger något om dess status i Kinesisk örtmedicin. Andra smeknamn för denna svamp inkluderar ”odödlighetens svamp”, ”svamp med spirituell styrka” och ”örternas drottning”.

Reishi är en adaptogen med förmågan att motverka tillfällig stress och stödja vila. I Kinesisk medicin används den för att stärka hjärtat, balansera sinnet (shen) samt stödja lever och immunförsvar.

7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar 3

3. Cordyceps – Köttkärnsvamp

Vild cordyceps börjar sitt liv som en endoparasitoid, vilket betyder att den växer som en parasit – vanligtvis på larver eller myror.

Våra cordyceps är dock mycket vänligare; vi använder inte larver i vår produktionsprocess och våra produkter är veganvänliga. Man har utfört tester och sett att odlad cordyceps innehåller alla de aktiva ämnena som finns i vild cordyceps.

Cordyceps är mycket uppskattad som ört för träningsintresserade då den har positiva egenskaper vad det gäller energiproduktion och uthållighet. Enligt kinesisk medicin innehåller Corpyceps både Yin och Yang energi vilket är väldigt ovanligt så den anses balanserande att dricka under långa perioder.

7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar 4

4. Lion’s mane – Igelkotttaggsvamp

Känd som din hjärnas bästa vän, användes Lion’s mane länge av buddhistiska munkar för att hjälpa till att fokusera under meditation. Vi älskar den för att stödja kreativitet och produktivitet under långa arbetsdagar.

Ta en titt på Lion’s mane och du förstår varför den fick sitt namn; denna raggiga, ljusa svamp växer vanligtvis på lövträd och har en läcker konsistens.

7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar 5

5. Shitake – Ekmussling

Shiitake har använts i traditionell kinesisk medicin i århundraden. Det är en riktigt superfood rik på D-vitamin, B-vitaminer och många mineraler.

När den utsätts för solljus ökar dess vitaminnivåer. Traditionellt används den för att stödja immunförsvar, hud och hår. 

7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar 6

6. Maitake – Korallticka

Maitake betyder ”dansande svamp” på japanska. Varför? För det sägs att om du hittar den i vilt tillstånd börjar du dansa av glädje! Faktum är att den är ganska välsmakande på egen hand.

Denna ljusgrå svamp har flera spännande hälsofördelar med sitt innehåll av antioxidanter, betaglukaner, spårämnen och mineraler. 

7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar 7

7. Turkey Tail – Sidenticka

Turkey tail är en polypore, vilket betyder att fruktkroppen växer på svampens undersida. Den växer på fallna och döda träd ganska rikligt över hela världen.

Denna svamp är bäst att använda som ett te på grund av dess träiga struktur. Används framför allt för att stödja immunförvaret, men har även prebiotika och antioxidantegenskaper som kan stödja och skydda tarmen. Tyvärr är denna svamp ej tillåten inom EU.

7 adaptogena medicinsvampar som stöttar din energi, ditt focus och ditt immunförsvar 8

7 comments

 1. Karin Schmidt

  Ibland är bilden som hör till ovanpå texten, ibland under. Tyvärr förvirrande.

  1. Ellinor Lindström

   Hej Karin! Tack för din feedback! Vilken bild tänker du på?🌷

 2. Joakim Söderqvist

  Varför är Turkey Tail förbjuden i Europa ?

  1. Ellinor Lindström

   Hej Joakim, Sidenticka,(Turkey tail) är klassad som en novel food produkt och får ej säljas
   inom EU.🙏💛

 3. Klart man förbjuder Turkey tail

  1. Ellinor Lindström

   🥲

 4. Har märkt att mycket som verkligen fungerar, ger effekt för hälsan är förbjudet i Sverige och annat som redan hunnit komma till hälsokost butikerna som man kan känna efter en dag att det har hjälpt byts sedan ut mot verkningslöst innehåll och etiketterna byts ut. Dags att Svenska folket reagerar och säger ifrån. Vi är vuxna människor och ska bestämma över våra kroppar. Dags att Demonstrera.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×