Att få sin första mens kan upplevas som jobbigt och man har ofta många frågor och funderingar. Det bästa man kan göra för sitt barn som förälder är att göra det så lättsamt och naturligt som möjligt.
Mens är inte pinsamt, det är något man ska fira!
Tänk på att finnas där för ditt barn, lyssna och svara på ALLA frågor, även om de kanske känns självklara för dig. De flesta tjejer minns mycket väl tiden när de fick sin första mens och därför är det viktigt att göra den här speciella tiden till en tid man minns med glädje.
Frågorna kan vara många:
- Vilka mensskydd ska man köpa?
- Räcker det med trosskydd eller måste man ha en binda?
- Vad är menskopp och hur fungerar det med tygbindor?
Hjälp ditt barn att känna sig tryggt genom att guida det genom den första tidens menstruation. Här kommer en snabb guide för både föräldrar och du som just fått din första mens.
1. Vilket mensskydd ska jag välja till mitt barn?
Prova er fram
Det finns många olika mensskydd idag och en del har du kanske inte ens hunnit höra talas om. Vad sägs om menstrosa eller menskopp? Här går vi igenom lite olika mensskyddsalternativ som finns på marknaden idag.
Engångsbindor
Engångsbindor passar bra till den första mensen då det är lätt att se hur mycket man blött samt avgöra när man bör byta binda.
Engångsbindorna kommer ofta enskilt förpackade och de är lätta att ta med i fickan eller i ryggsäcken.
- Natracare Ekologiska Bindor med Vingar Regular 14 st
Den här bindan passar för de som har ett litet eller mellanstort flöde vid mens. Den kommer i ett tunt omslag och har vingar som gör att den sitter bra i trosan. - Natracare Ekologiska Bindor med Vingar Super 12 st
Den här bindan passar bra till mellanstort till stort flöde. Den har vingar och bindan är längre än en regular binda. - Natracare Ekologiska Bindor med Vingar Long 10 st
På natten eller om man har rikligt flöde på dagen är det skönt att ha en längre binda som täcker upp mer av trosan. Den här bindan är längre och passar till mellanstort till stort flöde.
Tygbindor
Tygbindor är miljövänliga, återanvändbara och tvättbara. De kan användas om och om igen men kräver mera skötsel än engångsbindor.
En tygbinda är ett mjukt återanvändbart mensskydd som skapar en fräsch känsla under mensen. Bindan är ofta tunn och smidig och den sitter bra på plats med hjälp av tryckknappar.
- ImseVimse – Startkit Tygbindor Ekologisk Bomull Pink Sprinkle
Ett praktiskt startkit i en tygkasse med det mesta man behöver den första tiden med mens. Kassen innehåller 3 st mini (trosskydd), 6 st normal (dagbindor), 3 st natt (nattbindor) och 1 st tvättpåse.
När man får sin första mens är det mycket som händer i kroppen och det kan kännas överväldigande att sköta om tygbindor också. Därför är det bra om man som förälder sköter om sköljning och tvätt av tygbindorna.
De flesta engångs- eller tygbindor passar olika till olika kroppar och kroppsformer. Prova er fram och försök hitta en lagom stor binda som sitter bra i trosan. Välj gärna en binda med vingar då den sitter bättre i trosan och förebygger läckage.
Menskopp:
Menskopp är kanske inte det första man testar när man fått sin första mens men det är något man gärna kan läsa på om.
Menskoppen är nämligen ett mycket bra och säkert mensskydd om man vill ha ett mensskydd på insidan av kroppen. Menskoppen är återanvändbar och man spar både på miljön och slantarna.
Men man behöver inte heller oroa sig över att barnet glömmer en tampong i slidan och drabbas av TSS (toxic shock syndrome).
Varumärket MonthlyCup har en mini menskopp som passar bra till de första åren med mens. Menskoppen som är tillverkad av silikon sätts in i slidan och beroende på blödningsmängd behöver den bara bytas ca 2-4 ggr per dag.
Minimenskoppen finns i transparent eller rosa färg.
Menstrosa
Menstrosan är en relativt ny revolutionerande innovation som kom i rätt tid!
Trosan har ett tyg som suger upp mensen och den kan användas ensam eller som en extra säkerhet tillsammans med binda, menskopp eller tampong.
Välj ekologiskt
Tänk på att använda ekologiska och giftfria mensskydd som är snälla mot det känsliga underlivet.
Många konventionella bindor är tillverkade av plast och plasten låter inte underlivet andas och man kan drabbas av svamp och klåda
2. Hur tvättar man sig när man fått mens?
Vanligt vatten räcker!
Tänk dock på att inte spola vatten upp i slidan då det rubbar den känsliga bakteriefloran och man kan få obalans i underlivet.
Om man vill tvätta sig med något mer än vatten så rekommenderar vi en naturlig olja som den från Lip Intimate care. Det funkar även med en vanlig ekologisk olivolja eller kokosolja.
3. Att tänka på i skolan
Det kan kännas nervöst och jobbigt att gå till skolan under tiden man menstruerar. Tänk om det läcker? Kommer alla se att jag har mens? Hur gör jag på gymnastiken/badet? Hur ofta måste jag byta binda?
Frågorna är många och det hjälper mycket att förbereda sitt barn ordentligt innan det går till skolan för första gången med mens.
Prata igenom olika situationer och vad barnet kan göra om bindan läcker och blodet syns på byxorna.
Här kan ett knep vara att man har på sin en huvtröja som man kan knyta runt midjan tills man tagit sig till toan. Uppmuntra också barnet att prata med sina kompisar så att de kan stötta och hjälpa varandra med olika situationer som kan uppstå.
Packa i skolväskan:
Om det känns mycket jobbigt att gå till skolan så kan man vända sig till läraren eller skolsyster som kan vara ett stöd.
4. Naturlig lindring vid mensvärk
Här kommer några snabba tips på naturlig lindring vid mensvärk.
- Testa vetevärmare. Värm en vetevärmare i mikron och placera den på nedre delen av magen eller i ländryggen. Lindrar skönt.
- Spola varmt vatten på magen eller ta ett varmt bad.
- Ät tillskott av magnesium. Magnesium kan lindra och motverka smärta i muskler. Visste du att livmodern är just en muskel!?
- Ta ordentligt med veganskt omega-3 tillskott för att lindra inflammation och återställa eventuellt omega-3 underskott.
- Rör på dig. Det är bra att röra på sig lagom mycket när man har mens.
- Ät gärna dessa livsmedel: Gurkmeja, Kanel, Ingefära, Pepparmynta, Fänkål.
5. Håll koll på menstruationscykeln med en smart app
Hjälp ditt barn att hålla koll på sin mens. Det känns alltid tryggt att veta på ett ungefär när mensen ska komma. Då kan man förbereda sig och packa skolväskan med det man behöver.
Det finns många olika gratisappar men undersök gärna appen innan du låter ditt barn ladda ner den då vissa mensappar har vuxet innehåll som inte passar så bra till barn.
Vissa appar med vuxet innehåll fokuserar mycket på vikt/träning samt ägglossning och samlevnad.
Ladda ner en gratis mensapp:
- Menskoll Lite – Gratis app som hjälper dig hålla koll på menscykeln. Finns även som betalversion och heter då Menskoll Deluxe.
- Menskalender, Menskoll – Bästa gratisappen! Lätt att hålla koll på menscykeln, man får notifikationer när mensen är beräknad och man kan stänga av vuxet innehåll som ägglossning och sannolikhet för att bli gravid.
- Menskoll, Mens app: Min cykel – Mensapp som hjälper till att övervaka ens menscykel. Liten del vuxet innehåll som meddelar sannolikheten att bli gravid. Innehåll om ägglossning går att stänga av.
6. Innan ditt barn fått sin första mens
Förbered ditt barn i god tid innan det börjar att menstruera. Köp en bok om mens och läs med barnet. Prata igenom förväntningar och hur det kommer att bli.
Köp hem bindor och visa hur de fungerar. Låt ditt barn ha med sig extra trosor, extra byxor och några trosskydd och bindor i skolväskan än fast det inte fått sin mens. Då är de förberedda om första mensen skulle komma under skoldagen.
Kom också ihåg att utbilda och prata med dina barn som inte kommer att menstruera. Lär dem att mens är naturligt och en del av livet!