Ultimata guiden: Allt du behöver veta om första mensen 1

Ultimata guiden: Allt du behöver veta om första mensen

0

Att få sin första mens kan upplevas som jobbigt och man har ofta många frågor och funderingar. Det bästa man kan göra för sitt barn som förälder är att göra det så lättsamt och naturligt som möjligt.

Mens är inte pinsamt, det är något man ska fira!

Tänk på att finnas där för ditt barn, lyssna och svara på ALLA frågor, även om de kanske känns självklara för dig.

De flesta tjejer minns mycket väl tiden när de fick sin första mens och därför är det viktigt att göra den här speciella tiden till en tid man minns med glädje.

Frågorna kan vara många:

 • Vilka mensskydd ska man köpa?
 • Räcker det med trosskydd eller måste man ha en binda?
 • Vad är menskopp och hur fungerar det med tygbindor?

Hjälp ditt barn att känna sig tryggt genom att guida det genom den första tidens menstruation. Här kommer en snabb guide för både föräldrar och du som just fått din första mens.

Ultimata guiden: Allt du behöver veta om första mensen 2

1. Vilket mensskydd ska jag välja till mitt barn?

Prova er fram

Det finns många olika mensskydd idag och en del har du kanske inte ens hunnit höra talas om. Vad sägs om menstrosa eller menskopp? Här går vi igenom lite olika mensskyddsalternativ som finns på marknaden idag.

Engångsbindor

Engångsbindor passar bra till den första mensen då det är lätt att se hur mycket man blött samt avgöra när man bör byta binda.

Engångsbindorna kommer ofta enskilt förpackade och de är lätta att ta med i fickan eller i ryggsäcken.

Tygbindor

Tygbindor är miljövänliga, återanvändbara och tvättbara. De kan användas om och om igen men kräver mera skötsel än engångsbindor.

En tygbinda är ett mjukt återanvändbart mensskydd som skapar en fräsch känsla under mensen. Bindan är ofta tunn och smidig och den sitter bra på plats med hjälp av tryckknappar.

När man får sin första mens är det mycket som händer i kroppen och det kan kännas överväldigande att sköta om tygbindor också.

Därför är det bra om man som förälder sköter om sköljning och tvätt av tygbindorna.

De flesta engångs- eller tygbindor passar olika till olika kroppar och kroppsformer. Prova er fram och försök hitta en lagom stor binda som sitter bra i trosan.

Välj gärna en binda med vingar då den sitter bättre i trosan och förebygger läckage.

Menskopp

Menskopp är kanske inte det första man testar när man fått sin första mens men det är något man gärna kan läsa på om.

Menskoppen är nämligen ett mycket bra och säkert mensskydd om man vill ha ett mensskydd på insidan av kroppen. Menskoppen är återanvändbar och man spar både på miljön och slantarna.

Men man behöver inte heller oroa sig över att barnet glömmer en tampong i slidan och drabbas av TSS (toxic shock syndrome).

Varumärket MonthlyCup har en mini menskopp som passar bra till de första åren med mens. Menskoppen som är tillverkad av silikon sätts in i slidan och beroende på blödningsmängd behöver den bara bytas ca 2-4 ggr per dag.

Minimenskoppen finns i transparent eller rosa färg.

Menstrosa

Menstrosan är en relativt ny revolutionerande innovation som kom i rätt tid! En menstrosa kan användas av alla åldrar och är ett utmärkt mensskydd till den som fått sin första mens. Med en menstrosa kan man känna sig tryggare i t.ex. skolan och man behöver inte oroa sig för läckage.

Hos Glimja hittar du menstrosor från svenska varumärket Imse. Imses menstrosa har ett tyg som suger upp mensen och den kan användas ensam eller som en extra säkerhet tillsammans med binda, menskopp eller tampong. Man kan känna sig helt trygg när man använder en menstrosa och det är lätt att hitta en som passar ens behov då trosan finns med tre olika absorptionsförmågor: lätt, medium och hög.

 • Ekologisk Menstrosa Hipster Light Flow, Svart
  Light flow trosan passar bra till dig som har ett lätt flöde eller till dig som har rikligt flöde och vill ha ett extra skydd utöver tampong eller menskopp. Den här trosan finns i fyra storlekar och passar bäst på dagen.
 • Ekologisk Menstrosa Hipster Medium Flow, Svart
  Medium flow trosan passar bra till dig som har ett medium flöde eller till dig som har ett mycket rikligt flöde och vill ha ett extra skydd utöver tampong eller menskopp. Den här trosan finns i fyra storlekar och passar bäst på dagen.
 • Ekologisk Menstrosa High Waist Heavy Flow, Svart
  Heavy Flow trosan passar bra till dig som har ett rikligt till mycket rikligt flöde. Den passar bra på dagen men även på natten då absorptionsytan sträcker sig från resåren på framsidan till resåren på baksidan. Den är perfekt om man sover på rygg på natten då den fångar upp blod som annars kunde ha hamnat i sängen. Om man använder binda i trosan på nätterna så kan den användas flera nätter på rad som ett extra skydd mot blodfläckar. Den här trosan finns i fyra storlekar och passar både på dagen och på natten.

Menstrosan är enkel att sköta om och kan tvättas i tvättmaskin på 60 grader. När man tar av sig menstrosan så sköljer man ur den med kallt vatten, vrider ur och låter den sedan hängtorka tills man kan kan tvätta den i tvättmaskinen. Eller så sköljer man ur den i kallt vatten och tvättar den i tvättmaskinen direkt.

Välj ekologiskt

Tänk på att använda ekologiska och giftfria mensskydd som är snälla mot det känsliga underlivet.

Många konventionella bindor är tillverkade av plast och plasten låter inte underlivet andas och man kan drabbas av svamp och klåda

Ultimata guiden: Allt du behöver veta om första mensen 3

2. Hur tvättar man sig när man fått mens?

Vanligt vatten räcker!

Tänk dock på att inte spola vatten upp i slidan då det rubbar den känsliga bakteriefloran och man kan få obalans i underlivet.

Om man vill tvätta sig med något mer än vatten så rekommenderar vi en naturlig olja som den från Lip Intimate care. Det funkar även med en vanlig ekologisk olivolja eller kokosolja.

Ultimata guiden: Allt du behöver veta om första mensen 4

3. Att tänka på i skolan

Det kan kännas nervöst och jobbigt att gå till skolan under tiden man menstruerar. Tänk om det läcker? Kommer alla se att jag har mens? Hur gör jag på gymnastiken/badet? Hur ofta måste jag byta binda?

Frågorna är många och det hjälper mycket att förbereda sitt barn ordentligt innan det går till skolan för första gången med mens.

Prata igenom olika situationer och vad barnet kan göra om bindan läcker och blodet syns på byxorna.

Här kan ett knep vara att man har på sin en huvtröja som man kan knyta runt midjan tills man tagit sig till toan. Uppmuntra också barnet att prata med sina kompisar så att de kan stötta och hjälpa varandra med olika situationer som kan uppstå.

Packa i skolväskan:

Om det känns mycket jobbigt att gå till skolan så kan man vända sig till läraren eller skolsyster som kan vara ett stöd.

Ultimata guiden: Allt du behöver veta om första mensen 5

4. Naturlig lindring vid mensvärk

Här kommer några snabba tips på naturlig lindring vid mensvärk.

 • Testa vetevärmare. Värm en vetevärmare i mikron och placera den på nedre delen av magen eller i ländryggen. Lindrar skönt.
 • Spola varmt vatten på magen eller ta ett varmt bad.
 • Ät tillskott av magnesium. Magnesium kan lindra och motverka smärta i muskler. Visste du att livmodern är just en muskel!?
 • Ta ordentligt med veganskt omega-3 tillskott för att lindra inflammation och återställa eventuellt omega-3 underskott.
 • Rör på dig. Det är bra att röra på sig lagom mycket när man har mens.
 • Ät gärna dessa livsmedel: GurkmejaKanel, Ingefära, Pepparmynta, Fänkål.
Ultimata guiden: Allt du behöver veta om första mensen 6

5. Håll koll på menstruationscykeln med en smart app

Hjälp ditt barn att hålla koll på sin mens. Det känns alltid tryggt att veta på ett ungefär när mensen ska komma. Då kan man förbereda sig och packa skolväskan med det man behöver.

Det finns många olika gratisappar men undersök gärna appen innan du låter ditt barn ladda ner den då vissa mensappar har vuxet innehåll som inte passar så bra till barn.

Vissa appar med vuxet innehåll fokuserar mycket på vikt/träning samt ägglossning och samlevnad.

Ladda ner en gratis mensapp:

 • Menskoll Lite – Gratis app som hjälper dig hålla koll på menscykeln. Finns även som betalversion och heter då Menskoll Deluxe.
 • Menskalender, Menskoll – Bästa gratisappen! Lätt att hålla koll på menscykeln, man får notifikationer när mensen är beräknad och man kan stänga av vuxet innehåll som ägglossning och sannolikhet för att bli gravid.
 • Menskoll, Mens app: Min cykel – Mensapp som hjälper till att övervaka ens menscykel. Liten del vuxet innehåll som meddelar sannolikheten att bli gravid. Innehåll om ägglossning går att stänga av.
Ultimata guiden: Allt du behöver veta om första mensen 7

6. Innan ditt barn fått sin första mens

Förbered ditt barn i god tid innan det börjar att menstruera. Köp en bok om mens och läs med barnet. Prata igenom förväntningar och hur det kommer att bli.

Köp hem bindor och visa hur de fungerar. Låt ditt barn ha med sig extra trosor, extra byxor och några trosskydd och bindor i skolväskan än fast det inte fått sin mens. Då är de förberedda om första mensen skulle komma under skoldagen.

Kom också ihåg att utbilda och prata med dina barn som inte kommer att menstruera. Lär dem att mens är naturligt och en del av livet!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×