7 tips för att förkorta din förkylning 1

7 tips för att förkorta din förkylning

2

Förkylningar, virus och influensa är extra lätt att få på vintern. Om du blir sjuk, vad kan du då göra för att förkorta processen? 

Det finns vissa saker som faktiskt gör skillnad, här ger vi våra sju bästa tips.

1. Ren mat

Under en sjukdom är ren mat viktigare än någonsin för att stödja kroppens process. Kroppen är ute på slagfältet och ”krigar” mot viruset.

Då kan vi ge den ammunition som grönsaker i alla färger och former, groddar, alger, bär, frukt, fermenterade grönsaker, örter och kryddor.

Om du äter mindre eller bara vill ha frukt i flera dagar så hjälper du kroppen att fokusera på att eliminera det som inte ska vara där, det är ingen fara att ha mindre matlust i någon vecka eller två när kroppen jobbar hårt.

 • Frossa i kryddor med antivirala egenskaper som vitlök, timjan, salvia, oregano, rosmarin och pepparrot.
 • Drick citronvatten, om du vill med ingefära.
 • Ät honung, gärna i te eller på sked tillsammans med nypressad citronjuice. Vi erbjuder bara kallrörd honung som inte har blivit upphettad, det är det absolut bästa.
 • Gör eller be någon att göra en soppa.
 • Lika viktigt är det att undvika socker och processad mat.

2. Mycket vätska

Se till att få i dig mycket vätska, det är speciellt viktigt vid feber.

Välj rent vatten med eller utan citron eller lime, ört teer, grönt te och chaga te.

Det finns mängder av ört-teer med olika egenskaper. Ört teer som pepparmynta, fläder, timjan, ingefära, eucalyptus och kanel är extra välgörande vid förkylning.

3. Vila och Sömn

Kroppen behöver extra mycket vila och sömn för att ha tillräckligt med energi att döda virus och bakterier. Så om du har feber så behöver du vila mycket.

Vid feber kan en våt och kall handduk hjälpa dig att slappna av. Se till att du har kläder som andas och ha gärna på dig ullstrumpor.

4. Vädra hemma

Vädra hemma och få in ny luft varje dag, speciellt i sovrummet.

Om du har möjlighet kan det vara fint att lägga ut huvudkuddarna en stund i kyla, speciellt om du har feber är det skönt att få en sval kudde.

5. Frisk luft

När du känner dig tillräckligt bra för att gå en liten promenad så gör det, frisk luft stärker våra lungor.

Gå en stund i naturen om du har möjlighet och ta djupa andetag.

6. Högkvalitativa kosttillskott

Tillskott och örter som stödjer vid förkylning, influensa och virus:

 • Oreganoolja eller Olivbladsextrakt – 2 fantastiska örter som stödjer kroppen vid sjukdom eller vid behov under året.
 • Vitlök – som vi numera alla vet är vitlök rikt på allicin.
 • Propolis – binas egen ”antibiotika” som försvarar dom mot bakterier, svamp och virus. 
 • Fläder – stödjer kroppen vid förkylningar då den innehåller ett ämne som blockerar virusets väg in i cellen.
 • D-vitamin – vid pågående sjukdom kan du ta 2500-5000 IE per dag beroende på hur sjuk du är.
 • Zink – Zink är en viktig mineral med antioxidanta egenskaper som behövs fyllas på vid virussjukdom. Om du har fått covid och tappat smak så ta zink.
 • Vi har även några tillskott med både d-vitamin, zink och annat i en tablett. Ett från Garden of Life som även innehåller Quercetin och består av små tabletter för de som tycker kapslar är jobbiga att svälja. Och ett från Enzymedica med D-vitamin, zink & fläder samt c-vitamin.
 • C-vitamin i form av tillskott eller som bär. Camu Camu fantastiskt. Vid pågående sjukdom kan du ta 1000 mg C-vitamin upp till fyra-sex gånger per dag. Mycket viktigt vid virussjukdom.
 • Mjölksyrebakterier (probiotika). En glad mage spelar all roll för välmåendet och stödjer immunförsvaret vid sjukdom.

7. Använd eteriska oljor

Om man känner lider av nästäppa eller hosta kan man andas in eteriska oljor i ett förkylningsångbad. Det är en gammal beprövad huskur som fungerar.

1. Tillsätt några droppar eterisk olja i kokt vatten i en kastrull, de ska droppas i när vattnet precis är nykokt.
2. Andas in ångorna under en handduk.
3. OBS Det är viktigt att ha ögonen stänga hela tiden då det annars svider rejält.

Eteriska oljor som passar till detta är pepparmynta eller eukalyptus 

Du kan även ha eteriska oljor i en aromalampa, diffuser eller i en luftfuktare som Humio i sovrummet. Vilket hjälper till att fräscha upp luften och stödja andningen.

Här passar de flesta eteriska oljor beroende på vad du önskar.

Vi önskar dig en fin, frisk vinter! Kommentera gärna om du har fler tips eller frågor.

2 comments

 1. Birgitta Hansson

  Hej!
  Tack för rena fina produkter och kloka råd!
  Vill just därför att ni också ser över hur språket används.

  Läste just ”Då kan vi ge den ammunition…”, och undrar varför en s k förstärkning ska ske med ett ord som tillhör dödande?
  Orden ”kanonbra” och ”grymt” hörs dagligen, helt utan reflektion.

  Gör en hälsosam insats:
  Låt ordvalen reflektera god hälsa och medvetenhet!
  Vänligen,
  Birgitta

  1. Ellinor Lindström

   Tack för din kommentar Birgitta. Ja, det är sant, det är viktigt med orden. Jag tar vidare detta till teamet! 😊

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×