magnesiumbrist symptom

Vanliga mineralbrister och deras symtom

0

Vattenmelon håller dig återfuktad inifrån nu på sommaren och ger dig vitamin A, C, B vitaminer, magnesium, kalium, fosfor, fytonäringsämnen och bra fiber. Det innehåller nästan inga kalorier och stödjer rening av kroppen. Och nästan alla gillar vattenmelon! 
Vad är mineraler och varför är det viktigt?

Mineraler är oorganiska ämnen som finns överallt i naturen och i våra kroppar. De utgör på sätt och vis grunden för allt liv och fungerar som byggstenar för levande celler, hormoner och signalsubstanser. När mineraler finns i våra celler (eller i växt- eller djurceller som vi äter) säger vi ofta att de är i organiskt eller biotillgängligt tillstånd.

Vi påverkas väldigt mycket av mineralerna vi får i oss, eller i vissa fall inte får i oss. De flesta vet att för lite tillgängligt kalcium kan leda till osteoporos. Kanske inte lika vanligt är att känna till effekterna och bristsymtpomen för zink, magnesium eller jod. Här följer därför en liten snabbguide till de viktigaste mineralerna för vår hälsa. 

Magnesium

Magnesium behövs för nervsystem, muskler, skelett och ämnesomsättning. Magnesium är nödvändigt för att B-, C-, och E-vitamin ska  tillgodogöras i kroppen.

Vanliga bristsymtom: Hyperaktivitet, stress- och ljudkänslighet, sömnsvårigheter, alla slags kramper, stelhet i muskler, trötthet, utmattning och begär efter choklad (kakaobönan är rik på magnesium, men är inte ett optimalt sätt att få i oss magnesium eftersom choklad också är stimulerande).

Magnesiumrika livsmedel: vetekli, dulse, bovete, hirs, mandlar, avokado, kikärtor, linser, kakaobönor och nötter.

Rekommenderat dagligt intag via mat: 350 mg.
Optimalt dagligt intag via tillskott: 200-400 mg.

Kalcium

Kalcium är det vanligaste mineralet i kroppen. Det är essentiellt för nervsystem, normal muskelfunktion (precis som magnesium), normal neurotransmission samt för blodets levringsförmåga. Ger tillsammans med fosfor och magnesium hårdhet och styrka åt skelett och tänder.

Vanliga bristsymtom: Muskelkramp, svårt att somna, sköra naglar och hud/hårproblem, blödande tandkött, karies, nervositet, ryckningar i ögonlocken, domningar och stickningar i armar och ben, allergier.

Kalciumrika livsmedel: Oskalade sesamfrön (tahini), frön, mandlar, vissa gröna bladgrönsaker som mangold och kål, dulse, persilja, torkade fikon, tofu, bondbönor, vita bönor.

Rekommenderat dagligt intag via mat: 1200 mg.
Optimalt dagligt intag via tillskott: 400-800 mg beroende av behov.

Intaget av kalcium kan vara lika stort eller dubbelt så stort som magnesium.

Zink

Zink är ett av kroppens viktigaste mineraler för bl.a. immunförsvar, tillväxt och könsutveckling, huden och hårets välbefinnande samt normal sårläkning. Även viktigt för testosteronproduktion och aptitregelring. 

Vanliga bristsymtom: nedsatt aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, försämrad sårläkningsförmåga, ögonbesvär och försämrad hörsel. Begär efter salt och kolhydrater är vanligt vid zinkbrist.

Zinkrika livsmedel: pumpakärnor, chiafrön, hampafrön, kidneybönor, solrosfrön, havegryn, tofu, tempeh, cashewnötter, valnötter.

Rekommenderat dagligt intag via mat: 15 mg.
Optimalt dagligt intag via tillskott: 20-50 mg.

Vid intag av zink bör man kolla upp förhållandet mellan zink och koppar. Man kan tillgodose detta via en multivitamin/mineral. Man får koppar via tx oliver, nötter, baljväxter och bovete.

Jod

Jod är enligt WHO en av världens vanligaste näringsbrister – upp emot 72% av världens befolkning är påverkade av en jodbristrelaterad störning enligt dem. Jod är essentiellt för produktion av sköldkörtelhormon och spelar därför en central roll för vår ämnesomsättning, men spelar även en central roll i cellernas omsättning av syre samt för all annan hormonproduktion. 

Vanliga bristsymtom: viktökning, sänkt motståndskraft mot infektioner, dålig cirkulation, kalla händer och fötter. Jodbrist kan göra att vuxna utvecklar struma. I allvarliga fall leder även jodbrist till mentala problem. 

Jod ska inte intas vid hypertyreoidism, giftstruma eller nedsatt njursjukdom.

Jodrika livsmedel: sjögräs som tex Kelp, Wakame och Kombu som alla ger mycket jod. Tips: Om man är känslig för jod men vill äta sjögräs är Nori ett bra val.Rekommenderat dagligt intag via mat: 150 µg.
Optimalt dagligt intag via tillskott: 150-300 µg.

Järn

Järn transporterar syre från lungorna genom blodbanorna till kroppens alla celler. Mineralet förekommer främst i blodet där det ingår i färgämnet hemboglobin. Det finns många järnberoende enzymer i kroppens enzymatiska antioxidativa försvar.

Vanliga bristsymtom: sug efter salt, höga halter av fetter i blod och lever, nedsatt immunförsvar, trötthet, blek hy, håravfall och sköra naglar.

Överskott av järn
 ökar åldringstakten och risken för kroniska sjukdomar. Man bör därför vara uppmärksam på att inte överdosera eller ta järntillskott i onödan.

Järnrika livsmedel: Linser, gröna grönsaker som broccoli och spenat, bönor, ärtor, quinoa, nötter och frön som pumpakärnor och sesamfrön (tahini).

Optimalt dagligt intag: 15 mg OBS: Detta tillgodoses för de flesta genom kosten – obalanser i järnomsättning har oftast andra orsaker än brist på intag av järn. Ett undantag är vid t.ex. riklig mens då mycket järn förloras och kan behöva ersättas genom tillskott, eller långvarig brist av andra anledningar. Man bör alltid undersöka järnbrist och ta prover hos läkare.

Selen

Selen är en viktigt mineral för immunförsvaret, det deltar i antioxidantaktivitet som försvarar mot skador och inflammation och spelar en nyckelroll för att upprätthålla en hälsosam metabolism. Det är således en kraftfull antioxidant precis som zink.

För det mesta är selenbrist ovanligt men kan behövas intas vid tex Crohns sjukdom eller problem med sköldkörteln då selen reglerar sköldkörtelns funktioner. Man ska vara försiktig med tillskott av selen och som vuxen frisk inta max 100 mikrogram per dag eller äta en multivitamin/mineral.

Selenrika livsmedel: Du kan täcka ditt dagsbehov av selen via 2-3 stycken paranötter. Andra bra källor till selen är chiafrön och solrosfrön.

Rekommenderat dagligt intag via mat: 70 µg.
Optimalt dagligt intag via tillskott: 100 µg.

Kalium

De personer som mest troligt kan ha låga kaliumnivåer inkluderar: de som aldrig äter grönsaker eller frukt, de som tar medicin för att behandla högt blodtryck eller hjärtsjukdom, vid kroniska njursjukdomar, diabetes, sjukdomar som orsakade kräkningar och diarré, idrottare som tränar mer än 1-2 timmar om dagen. Utsöndring av kalium ökar vid stora intag av magnesium, kaffe, socker och alkohol.

Bristsymtom kan vara: trötthet, dåligt minne, svårt att koncentrera sig, svårt att sova och slappna av, svaghet i muskler, muskelspasmer, ledsmärta, mental förvirring.

Kaliumrika livsmedel: avokado, dulse, kelp, bananer, sötpotatis, spenat, vindruvor, vattenmelon, kokosvatten, vissa bönor, potatis, torkad frukt, rödbetor. Efter hård träning eller under varma sommardagar är det ypperligt att dricka kokosvatten eller äta vattenmelon.

Rekommenderat dagligt intag via mat: 2000 mg.
Optimalt dagligt intag via tillskott: 99-300 mg. Man kan ta en multivitamin/mineral.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×