Naturlig & ekologisk hårvård: Intervju med Malin i Ratan 1

Naturlig & ekologisk hårvård: Intervju med Malin i Ratan

0

Vad innebär naturlig & ekologisk hårvård för dig?

För mig innebär naturlig och ekologisk hårvård att man gör ett aktivt val för en förbättrad hälsa och en renare miljö. Genom att välja vilka produkter man använder för hår och kropp med noggrann omsorg så kan man bidra till detta.

För mig handlar det om hela tänket med att minska konsumtionen av produkter för att använda färre men bättre produkter som är naturligt bra för mig och miljön. Om man minskar på antalet onödiga kemikalier i badrummet så bidrar man till att dessa inte spolas ner i avloppen där de annars slutligen skulle ha hamnat i haven. Hela kedjan hänger ihop och det är därför redan valet av schampo och tvål är så viktigt.

Hur börjar man enklast med naturlig & ekologisk hårvård?

Enklaste sättet att börja med naturlig och ekologisk hårvård är att bara ta tag i saken och helt enkelt börja. Många krånglar till det och tror att det ska vara svårt, vilket det inte är. Välj ut en bra hårtvål och börja att tvätta håret, svårare än så behöver det inte vara till en början. För att snabbt och enkelt hitta rätt tvål för just ditt hår så finns tvålguiden till din hjälp här nedan. 

Tvålguiden

Bör man tänka på något speciellt i början?

Till en början ska man göra det så enkelt som möjligt så att man inte upplever det som svårt och besvärligt och därmed slutar. Det första du ger dig på bör därför inte vara avancerad rågmjölstvätt, utan börja simpelt med en bra hårtvål. Det finns både mindre provtvålar och tvålguiden som du hittar här ovanför för att hjälpa dig att hitta rätt.

Tänk på det här för att lyckas med din naturliga hårvård:

  • Hitta rätt tvål: Som jag nämnde innan är tvålguiden en fantastisk hjälp men jag vill lyfta tvålarna Nässla & Björk och Rasul & Ringblomma lite extra eftersom de är perfekt för dem som ska eller nyligt har börjat med No-Poo. Anledningen är att de har en djuprengörande effekt, passar fett hår och är samtidigt mild för hårbotten. Detta är precis vad ett hår som nyss övergått från starka tensidschampon behöver. 
  • Mekanisk rengöring: Till skillnad från konventionellt schampo kan det även vara bra att uppmärksamma att man kan behöva en mer mekaniskrengöring med fast hårtvål. Detta behöver inte bli avancerat eller krångligt utan det ända du behöver tänka på är att massera hårbotten ordentligt och verkligen jobba in tvålen med händerna.

Nu blev jag nyfiken, vad betyder no-poo?

För många är tankar kring no-poo en räddare för hår och hudproblem. Tankesättet är också till hjälp för dig som strävar efter färre kemikalier i vardagen. No ’poo är en förkortning av engelskans no shampoo, men är också en ordlek – att vara utan ”skit” (poo).

Kan man få problem?

En del kan få problem när de byter från konventionellt schampo till naturlig hårtvål. Hårbotten har vant sig med schampots starka tensider och vår naturliga fettproduktion av sebum har rubbats. Detta gör att vissa kan uppleva problem under en övergångsperiod innan hårbotten har ställt tillbaka sig till en naturlig fettproduktion.

För många fungerar den naturliga hårvården direkt. Särskilt barn och personer med kort eller obehandlat hår får sällan problem.

Övergångsperiod/Avvänjning

En hårbotten som är inställd på konventionellt schampo producerar ett stort överskott av sebum, hårbottens eget fett. Detta gör hårbotten för att kompensera våra regelbundna tvättar med starka tensider som tar bort det naturliga sebumet och torkar ut din hårbotten. Som följd av en överproduktion av sebum så upplevs även ditt hår som flottigt efter en mycket kort tid.

Man tvättar därför håret med starka tensider igen för att få bort fettet och så är man inne i en ond spiral med konventionellt schampo. När man sedan går över till ekologiska och naturliga hårtvålar utan starka tensider så minskar produktionen av sebumet/fettet till en normal nivå och din hårbotten blir mer balanserad.

Den övergångsperiod som en del upplever i början uppstår när hårbotten ska ställa om sig från konventionellt schampo med en överproduktion av sebum till en balanserad nivå med ekologisk och naturlig hårvård. Håret kan under den här tiden kännas fett och flottigt på grund av att hårbotten inte har hunnit vänja sig och fortfarande överproducerar sebum, trots att du inte längre tillsätter de starka tensider som tar bort överskottet.

Övergångsperioden varierar mellan olika personer och kan hålla i sig i ca 2 veckor upp till ett halvår medan många inte märker av det alls. Om man hamnar i en övergångsperiod och känner att man har för mycket fett/sebum i håret så kan man använda Rasul-hårdetox.

När började du själv med naturlig hårvård och varför?

Jag började själv med fast tvål till håret en tid efter att jag började tillverka mina egna tvålar. I början använde jag mina tvålar enbart till kroppen och händer, sedan även till håret. Anledningen var att min mans hårbottenproblem försvann när han bytte från ”starkare schampon” till mina fasta tvålar och när jag såg hur stor skillnad naturlig hårvård kunde göra så övergick även jag.

Jag började sälja tvålar för ca 14 år sedan och då var tvålarna mer feta och tänkta för huden. Sedan starten av företaget har jag utvecklat mina tvålar för att de ska passa alla olika människor och behov. Alla ska ha möjlighet att hitta en bra tvål för både hår och kropp oavsett om man har känslig, torr eller fet hy och hårbotten.

Hur ofta bör man tvätta sitt hår?

Jag tycker att man ska dra ut på antalet tvättar så långt det går eftersom det är bra för håret, hårbotten och miljön. Ibland räcker med att skölja genom håret med endast vatten eller surskölj. En bra början är att dra ner tvättarna till 2 gånger per vecka, på sikt var 4:e eller 5:e dag. Det kan låta skrämmande med så långt mellan sina hårtvättar men när du väl har gått över till naturlig hårtvätt så kommer fettproduktionen i hårbotten att bli mer balanserad. Det innebär att man då inte kommer behöva tvätta håret lika ofta som när man använde starka tensider.

Tills det att håret har ställt om sig så kan man gå tillväga på olika sätt för att dölja att håret är flottigt. Exempel så kan man sätta upp håret, bära en mössa eller schal, använda sig av torrschampo gjort av arrowrot eller potatismjöl, eller så kan man helt enkelt acceptera en ”bad hairday” vissa dagar.

Funderar du på att göra eget torrschampo? Missa inte blogg inlägget med DIY receptet, både för ljust och mörkt hår!

Recept för ekologiskt torrschampo

Vad är din produkt ”Rasul – hårdetox” bra för?

Rasullera (Rhassoul) är en tvättlera och hår-detox som fungerar utmärkt för att rensa ut rester av tidigare hårprodukter när du vill gå över till no-poo. Gör gärna en inpackning med rasullera redan innan du börjar med fast hårtvål för att rensa ur och göra håret redo för en mer naturlig hårvård. Du minskar då risken och/eller längden för övergångsperioden som annars kan uppstå i början.

Rasul- hårdetox fungerar även bra att varva med din normala hårtvål om håret börjar kännas livlöst eller extra fett. Detta eftersom tvättleran gör håret mjukt och glansigt och ger en ökad volym.

Behöver man använda något balsam vid naturlig hårvård?

Många klarar sig bra med enbart hårtvål och behöver därför inget annat i sin hårtvätt. Känner man dock att man behöver ge håret extra vård så kan man använda sig av hibiskus surskölj för att få en balsameffekt.

Vad är hibiskus surskölj och varför ska man använda det?

En infusion (te) av ekologiska hibiskusblad som har ett lågt pH-värde (surt) och fungerar utmärkt som en mycket väldoftande surskölj efter hårtvätt. Skölj avsvalnat te över håret, har du längre hår, låt det ligga i blöt i en skål med sursköljen innan du häller den över håret. Om du behöver surskölja håret efter tvåltvätt beror främst på om du har hårt vatten där du bor och på hur slitet ditt hår är från sol, föning, färgning, permanent ovarsam borstning, etc. Se Surskölj-Guiden nedan.

Hårets negativa laddning drar till sig kranvattnets (särskilt hårt vatten) positiva joner. Tvålens negativa laddning vill binda till de positiva jonerna och det sura ser till att de positiva jonerna sköljs bort tillsammans med tvålen.

Om vattnet däremot är mjukt och ditt hår vare sig är behandlat eller speciellt slitet kanske du inte alls behöver göra en surskölj.

Sursköljguide

Det finns många olika håroljor och inpackningar. Vad rekommenderar du till torrt vintertrött hår?

Först och främst råder jag till att använda en fetare tvål på vintern än vad du använt dig av under sommaren. Under den kalla och torra vinterperioden kan man exempel använda sig av de extra vårdande tvålarna Shea & Avokado eller Lavendel, som båda innehåller sheasmör.

Förutom att använda en fetare tvål kan du vårda håret genom att borsta det. När du använder en borste fördelas hårets naturliga fett genom håret och ut i längderna. Borstningen rengör även håret från damm och smuts samtidigt som den stimulerar hårbotten så att sebum-produktionen ökar. Borsta därför gärna flera gånger om dagen under vinterhalvåret.

För att sedan ge sitt vintertrötta hår en extra omtanke så kan man göra olika hårinpackningar. Oftast har man redan allt man behöver till en inpackning hemma i skafferiet och behöver därför inte lägga onödiga pengar på dyra kemiska inpackningar. Gör exempel en vårdande ägg- och avokadoinpackning eller en härlig blandning av honung och olja. Du skapar enkelt ditt egna hemmaspa!

Om man har riktigt torra hårtoppar så kan man använda sig av arganolja eller en tefröolja. Tänk på att undvika tunga oljor i håret då de lätt tynger ner. Applicera oljorna på fuktigt hår efter dusch eller på kvällen innan du lägger dig. Oljorna kan också användas på övrigt torra partier i håret och även i hårbotten som en välgörande kur, då får man dock vara beredd på lite fetare hår ett tag framöver.

Trähårsborste

En hårborste av plast har ofta små taggar som nöter på håret. En hårborste med träpiggar reder ut bra och är mild för en känslig hårbotten. En bredtandad kam är bra för att reda ut tovor, gör det gärna när du duschar och sursköljer.

En borste fördelar sebumet /ditt eget fett från hårbotten ut till längderna och ger god vård åt håret. Den tar även bort smuts och damm vilket ger ett glansigare och välmående hår. Kom ihåg att torrborsta håret ofta.

Går det att blanda naturliga och icke-naturliga hårvårdsprodukter?

Ja, det tycker jag man kan göra men man bör undvik värstingarna som silikoner, starka tensider (SLS,SLES). Till exempel om man känner att man verkligen behöver ett balsam så ska man göra det, men välj ett som är helt utan silikoner eftersom de annars är riktigt svåra att tvätta bort.

Hur ser din egen hårvårdsrutin ut?

Jag har lätt att få fett hår och använder då Rasul & Ringblomma tvålen när jag duschar. Jag försöker dra ut på hårtvättarna och blir håret fett däremellan så använder jag mig av mitt eget torrschampo som jag gjort på kakao och potatismjöl, men det går lika bra med kakao och arrowrot. Torrschampot häller jag i en puderdosa och till det använder jag en puderborste som jag doserar torrschampot med. Se receptet i faktarutan. När jag ”panikanvänder” torrschampot så delar jag snabbt upp håret i olika benor och doserar där håret är som fetast. Annars använder jag det på kvällen innan jag ska sova så att håret och hårbotten får absorbera torrschampot ordentligt. 

Ibland gör jag även en Rasul-hårdetox om jag har extra fett hår, det blir cirka en gång i kvartalet. Sedan använder jag mig av en Hibiskus surskölj ca en gång i månaden.

Man kan även tänka på att tvätta sitt örngott oftare om man har fett hår eftersom när man sover på natten blir örngottet fett och hamnar då även i sitt nytvättade hår nästa natt. Ett annat tips från mig är att sätta upp håret under natten för att få mer volym under dagen. Då får du dessutom din fettfläck på kudden under håret och fettet hamnar inte i längderna. Jag gör så eftersom jag har lite fetare hår. Mina döttrar däremot som har torrt hår, applicerar vatten och arganolja i topparna och flätar in håret för natten så att det nöts mindre när de sover. 

Vilken är din favorit bland dina tvålar och varför?

Där väljer jag mina doftfria varianter. Det är de som jag gillar bäst eftersom jag tycker att ”rent utan tillsatt doft” luktar gott! Parfymer och dofter blir ofta ett problem för många och ur ett miljöperspektiv är det de doftfria som är bäst. Vi behöver inte gå runt och dofta olika dofter hela tiden, utan man kan välja ut någon få hudvårds eller hårvårdsprodukt som doftar om man vill det.

Till exempel så kan man välja en väldoftande tvål till hår och kropp för att sedan hålla sin resterande hud-och hårvård neutral.

Slutligen, vad är det som gör dina tvålar unika och varför ska man välja dem?

Mina tvålar är äkta – de tillverkas för hand i liten skala i Sverige av ekologiska och naturliga råvaror och i själva skapandet ligger ett stort hantverk. De hjälper din hy och hårbotten att må bra och du gör ett medvetet val för miljön.

Ursprungligt inlägg skrivet av Sara Mårtensson, grundare av Lapland Eco Store som sedan 2021 är en del av Glimja.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och flourfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja / Soolia AB 2020

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×