Så tvättar du ansiktet med naturlig olja enligt Oil Cleansing Method (OCM) 1

Så tvättar du ansiktet med naturlig olja enligt Oil Cleansing Method (OCM)

0

OCM är en förkortning av Oil Cleansing Method som är en populär rengörings behandling med olja för ansiktet.

OCM är en säker, icke-invasiv och välgörande hudvårdsritual som lämpar sig för alla hudtyper. I denna artikel kan du läsa om vilka oljor som passar och hur du gör.

Fördelar med OCM

 • Det är ett ekonomiskt sätt att tvätta ansiktet på.
 • Det är milt och icke uttorkande.
 • Det är djuprengörande och ger en mild exfoliering.
 • Det löser upp smuts och envist smink.
 • Det ger mindre hudporer.
 • Det ger minskad talgsekretion och återställande av lipidbalansen.
 • Det löser många hudproblem och ger lyster till huden.

Kan man verkligen tvätta ansiktet med olja?

Att tvätta sig med olja uppstod i antikens torra länder där huden krävde särskild vård. Oljetvätt infördes sedan i Central- och Sydeuropa av nomadiserande romska kvinnor som emigrerade.

Det är inte konstigare än att fett löser upp fett och således smuts. Det är en tacksam metod för att rengöra och skonsamt exfoliera huden. Man använder inga större mängder olja, lite olja räcker långt.

Till skillnad från uttorkande, konventionella rengöringsprodukter som löddrar och som med tiden kan orsaka diverse hudproblem, så rengör olja utan att irritera och torka ut huden.

Om man upplever att det inte blir rent utan lödder så är det bara en vanesak man snabbt kommer förbi. En oljeinsmorning med efterföljande varm handduk är mycket rengörande och skönt.

Vilka oljor passar till OCM?

Det finns oljor med en ingrediens; sk. ”all around” oljor eller färdigblandade rengöringsoljor, allt från enkla till avancerade oljeblandningar.

Du kan såklart även blanda ihop en mix själv.

Rengör med en sorts olja

Det bästa är att välja en olja av det fetare slaget som tex:

Det kan även fungera med mindre feta oljor som tex:

 • Nattljusolja – Passar normal till fet hy samt problemhy.
 • Jojobaolja – Passar alla hudtyper, speciellt fet och oren hy.
 • Ricinoljan – Är en superfet och klibbig olja och kan inte användas ensam, men kan blandas ut med andra oljor. Ricinoljan är bra på att dra ut orenheter och många med oren och fet hy gillar den.

Hur gör man?

Enkel rengöring

 1. Massera in antingen en olja eller en oljeblandning (se längre ner). Välj alltid kallpressade ekologiska oljor eller en ekologisk oljeblandning.
 2. Tvätta bort oljan och smuts med en fuktad ansiktshandduk eller en ekologisk tvättlapp eller hem-klippta, mjuka bomullstrasor.

Du kan som nämnt enkelt få bort oljan med fuktad ansiktsduk i frotté eller med våra fina ekologiska tvättlappar. Fördelen är att du samtidigt ger huden en exfoliering och du kan tvätta dessa och använda dem om och om igen.

Nackdelen är att du får ha rätt många och de behöver tvättas flitigt. Om du inte använder smink så går det att torka av oljan med bomull.

Om du vill slippa tvättarbetet, kan du alternera med att ta bort oljan med lös rhassoullera (eller annan lera). Du strör ut lite lera i handen, droppar i lite vatten och tvättar bort oljan med leran.

Rhassoulleran skrubbar inte, så för att få det momentet så kan du använda en konjac svamp. Detta är inte ”riktig” OCM tvätt men kan testas.

 • Blötlägg svampen i vatten och pressa ut överflödigt vatten.
 • Massera försiktigt över ansiktet med cirkulära rörelser antingen med naturell svamp eller tillför en klick av valfri naturlig rengöringsprodukt på svampen.
 • Skölj ur svampen efter användning och pressa försiktigt ut vattnet med båda händerna.
 • Låt lufttorka.

Mer komplex rengöring

 1. Fukta ansiktet med antingen ljummet vatten eller ett örtdestillat. Droppa oljan på rena händer och värm den.
 2. Fördela och massera oljan försiktigt på ansiktet. Fortsätt att massera de mest problematiska hudområdena, t.ex. uttorkad hud.
 3. Ta en ren tvättlapp eller mjuk handduk och fukta den i varmt vatten. Se till att vattnet inte är för varmt, särskilt om dina kapillärer är svaga.
 4. Applicera tvättlappen på ansiktet, låt den vara en stund och börja sedan försiktigt torka bort oljan.
 5. Upprepa proceduren 2 gånger. Fortsätt att ta bort olja tills du märker att handduken är helt ren, vilket innebär att den inte längre samlar på sig orenheter och kosmetika från ditt ansikte. Kom ihåg att fukta tvättlappen med vatten varje gång.
 6. Fukta till sist tvättlappen i kallare vatten och lägg den på ditt ansikte för att hjälpa dina hudporer att dra ihop sig.
 7. Om din hud känns extra törstig använd en kräm. Du kan också tillsätta en droppe eller två av något serum.

Rengör med Best Skin Ever

Vi har fina, färdigblandade oljor från vårt omtyckta märke Living Libations som har skapat Best Skin Ever. Med denna olja, vatten och en mjuk trasa kommer du långt.

1. Blöt en liten del av en mjuk trasa med lagom varmt vatten.
2. Applicera en till två skvättar av någon av Best Skin Evers på den fuktade delen av ansiktsduken.
3. Massera försiktigt ansikte, hals och nacke med den fuktade trasan. Tvätta försiktigt eller dra försiktigt kraftfullare för en djupare exfolierande effekt. Sköljning av ansiktet är valfritt. Om du sköljer med mer kallt vatten hjälper det hudporer att dra igen sig.
4. Om din hud känns extra törstig använd en kräm. Du kan också tillsätta en droppe eller två av något serum.

Tänk på

 • Den tvättlapp du använder för OCM måste alltid rengöras noggrant efter varje användning.
 • Se till att vattnet som du använder för OCM varken är för varmt eller för kallt.
 • Gnugga inte handduken mot ansiktet för kraftigt, det kan skapa irritationer.
Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×