så väljer du rätt sorts schampo

Den stora hårguiden – så väljer du rätt sorts schampo

0

Det kan vara svårt att hitta rätt schampo. Många faktorer påverkar slutresultatet och utbudet är enormt. I denna guide ska du få lära dig vad för sorts schampo du ska leta efter och vilka du ska undvika. Då blir det mycket enklare att köpa schampo.

Hårbotten först

Det största misstaget man kan göra är att köpa ett schampo som inte passar hårbotten. Om hårbotten är för torr eller fet ska ditt schampo i första hand vara anpassat för att balansera din hårbotten. En hårbotten i obalans påverkar förr eller senare hårkvaliteten negativt. Prioritera därför alltid hårbotten först. Läs gärna vårt blogginlägg om hårbotten-detox

Både torr och fet hårbotten kan klia. Klådan brukar dock försvinna när hårbotten är i balans. 

Om ditt schampo som passar din hårbotten inte alls passar håret är tipset att använda två olika schampon. Ett till hårbotten och ett annat till längderna.

Torr hårbotten

När hårbotten är torr kan den kännas stram efter tvätt. Den kan även flagna och klia. Klassiskt tecken på torr hårbotten är att små hudflagor lossnar och ramlar ner på axlarna. Det kan kännas som om det “snöar” från håret och att det aldrig tar slut oavsett hur mycket man försöker skaka av det. Många misstar torrhet med mjäll och blir inte hjälpta av mjällschampon. 

Tips för att bli av med torr hårbotten

Om du har torr hårbotten:

 • testa att skrubba hårbotten om den flagnar mycket. Döda hudceller behöver skrubbas bort från en torr skalp lika mycket som från en torr hud. Se vårt blogginlägg hårbotten-detox om hur du kan skrubba hårbotten.
 • som flagar mycket är det viktigt att tvätta noga så att inte döda hudceller ansamlas och blir som ett lock för hårbotten. Massera hårbotten varsamt med fingrarna vid schamponering och skölj av ordentligt. Tvätta oftare om du tvättar sällan (ex. 1 gång i veckan).
 • och brukar tvätta håret varje dag, så prova att tvätta det mer sällan. Frekventa hårtvättar kan nämligen torka ut både hårbotten och hår. Om du tränar ofta går det bra att vissa gånger tvätta och skölja håret med bara vatten.
 • och brukar tvätta håret i varmt vatten, prova ljummet eller kallt vatten som är mindre uttorkande.
 • och känner att ditt hår sällan blir smutsigt. Prova att tvätta med ett lätt balsam istället och låt hårbotten få vila sig från schampon ett tag.

Naturliga schampon för torr hårbotten

 • Prova ett ekologiskt, milt schampo som ska ge fukt, näring, glans och lättkammat hår. Dessa ger näring och fukt utan att torka ut hårbotten.
 • Leta efter milda, fuktgivande schampon som innehåller växtoljor. 
 • Undvik sulfater (starka och uttorkande tvålämnen) i ditt schampo. Undvik även volymschampo eller stärkande schampon för skadat och skört hår. Dessa kan antingen irritera eller tvätta bort för mycket fett från en redan torr hårbotten.

Ingredienser som är bra för torr hårbotten

Växtoljor som exempelvis kokosolja, jojobaolja, arganolja eller avokadoolja är bra på att ge näring samt skydda hårbotten mot uttorkning. Växtextrakt från eucalyptus, aloe vera, kardborrerot, nässlor, grönt te och ringblomma är också bra, då de ger fukt och lugn till hårbotten.

Produkter vi rekommenderar för torr hårbotten:

Khadi vitaliserande hårolja, Aloe 24/7, Odylique Gentle Herb Shampoo, Bruns Schampo nr 02, Logona Nässelschampo.

Fet hårbotten

Överproduktion av talg (naturligt hudfett) kan bero på gener eller hormonell obalans, men bottnar i de flesta fall i en torr hud. När man tvättar bort för mycket av hudens naturliga talg produceras ett talgöverskott för att balansera rubbningen. Därför ska man undvika starkt löddrande och uttorkande schampon som bara förvärrar tillståndet. Behöver du tvätta ofta och med starka löddrande schampon för att hålla håret rent är det dags att bryta den onda cirkeln.

Tips för att bli av med fet hårbotten

 • Tycker du att håret inte blir rent efter schamponering? Ha tålamod med att massera hårbotten och hår med ditt nya mildare schampo för att lösa upp fett. Schamponera minst två gånger och se till att skölja av schampot noga från hårbotten och hår.
 • När du byter till ett mildare schampo kan det i början behövas fler tvättar i veckan för att hålla håret rent. Det är ok så länge det är ett mildare byte. Målet är dock att successivt tvätta mindre ofta. 
 • Går det absolut inte att få håret rent med ett mildare schampo så varva med ditt nuvarande (starkt löddrande) schampo för att slutligen fasa ut det helt.
 • Massera aldrig hårbalsam i din hårbotten, utan från örat neråt eller endast på hårtopparna. Se till att skölja av balsamet noga.

Naturliga schampon för fet hårbotten

 • Prova torrschampo för att dryga ut tiden mellan hårtvättarna. Välj ett ekologiskt torrschampo för att undvika irriterande och starkt uttorkande ämnen.
 • Leta efter ett sulfatfritt volym- eller balanserande schampo. Se upp för billiga schampon som riktar sig till de med fett hår. De är oftast uttorkande med starkt uttorkande sulfater, vilka torkar ut hårbotten och får det att producera ännu mer fett. 
 • Undvik schampon som är återfuktande, näringsrika, glans-givande, som ska reda ut trassligt hår eller som är bra för lockigt, frissigt, tjockt eller torrt hår. Dessa ger oftast för mycket näring till en redan fet hårbotten.
 • Många naturliga och ekologiska schampon mot fett hår är även mot mjäll. Anledningen är för att de ingredienser som både balanserar en fet hårbotten och är effektiva mot mjällbildning. Har du inte mjäll fungerar det därför utmärkt ändå med ett ekologiskt mjällschampo. 

Ingredienser som är bra mot fet hårbotten

Exempel på ingredienser som antingen balanserar eller minskar oljeproduktionen är jojobaolja, pepparmynta, eukalyptus, aloe vera, rosmarin, tea tree, kelp, ringblomma, lavendel, kardborrerot, åkerfräken, nässlor, bikarbonat, neem och leror.

Produkter vi rekommenderar för fet hårbotten:

Khadi Balsam Hårolja, Living Naturally Herbal Hair Rinse, Logona Balance Shampoo, Khadi Neem Shampoo, Aubrey Green Tea Shampoo.

Schampon som passar din hårtyp

När hårbotten är i balans kan du välja ett schampo som kan uppfylla dina hårdrömmar.

HårtypSchampoFördelaktiga ingredienser
Fint, tunt hårVolymschampon som väcker liv i håret utan att tynga det. Undvik schampon med mycket oljor, serum och håroljor.
100% Pure Kelp & Mint Volumizing Shampoo 
Bambuextrakt, kelp, lera, pepparmynta, åkerfräken
Rakt hårGlansgivande schampon som oftast är extra näringsrika. 100% Pure Honey & Coconut ShampooHonung, nässlor, rosmarin.
Kemikalie-, värmeskadat, blekt, färgat samt skört hårStärkande, proteinrika schampon. 100% Pure Repair Shampoo, Eco Cosmetics Repair ShampooBambuextrakt, bikarbonat, E-vitamin, grönt te, honung, proteiner, rosmarin, åkerfräken.
Stelt, matt och livlöst hårDetox schampo eller ett som löddrar bra utan starka sulfater. Se till att schamponera minst två gånger så att håret blir riktigt rent. Följ upp med ett näringsrikt, utredande hårbalsam. Bruns Schampo nr 04Bikarbonat, honung, nässlor, rosmarin, äppelcidervinäger.
Tjockt, vågigtÅterfuktande, näringsrika schampon med växtoljor som gör håret följsamt, glansigt och lent. Aubrey Blue Chamomille ShampooAloe vera, arganolja, avokadoolja, honung, jojobaolja, kanel, kokosolja, nässlor, rosmarin.
Lockigt hårNäringsrika schampon som motverkar frissigt hår med milt lödder. Undvik sulfater till varje pris. Bruns Schampo nr 02, Rahua Hydrating ShampooAloe vera, avokadoolja, bambuextrakt, kokosolja, leror, sheasmör.
Mycket torrt och lockigt hår som sällan blir fettSamma som för Lockigt hår. Skippa helst schampo och prova att tvätta håret med lera eller balsam utan silikoner, mineraloljor och sulfater. Crearome Rasullera, Bruns Balsam nr 01Samma som för Lockigt hår.
Alla hårtyper som har problem med håravfall eller behöver stimulera hårtillväxten Sulfat-, silikon- och mineraloljefria schampon. Aubrey Biotin Repair Shampoo, 100% Pure Grow More ShampooBiotin, E-vitamin, ginseng, grönt te, kaffe, kamomill, kardborrerot, mynta, nässlor, rosmarin, åkerfräken.
Alla hårtyper som tvättar oftaEtt milt löddrande schampo för daglig användning (passar oftast till hela familjen) som tvättar rent utan att torka ut. Logona Nässelschampo
Känner inte till din hårtypEtt balanserande schampo. Det är ett säkert kort om du inte riktigt vet vad du behöver. Det är inte för näringsrikt och torkar inte heller ut håret. Aubrey GBP Balancing ShampooJojobaolja, citronmeliss, äppelcidervinäger, aloe vera, lavendel.
Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×