DIY: 5 superfoods du kan använda som ansiktsmask 1

DIY: 5 superfoods du kan använda som ansiktsmask

0

DIY ansiktsmask är bland det roligaste att göra själv när det kommer till hudvård. Genom att tillsätta superfoods i recepten får du en potent ansiktsmask som kan ge fantastiska resultat. Dessutom får du en alldeles färsk ansiktsmask varje gång!

Viktigt att tänka på

Innan du sätter igång så är det viktigt att förstå att superfoods är super just för att de har ett högt innehåll av nyttiga och många gånger potenta ämnen. Samma superfood säljs i olika kvalitéer vilket kan ge olika effekt och verkan på huden.

Observera att:

 • din hud kan reagera på något som du annars kan äta. Se därför till att prova först på armvecket eller lägga lite av din mask på hals eller på käkbenet.
 • om huden kliar, bränns eller får en kraftig reaktion direkt efter applicering av din mask. Skölj av direkt med vatten. Prova inte en ny ansiktsmask förrän huden åter är lugn och återställd.
 • ansiktsmask inte ska appliceras på huden runt ögonen.
 • du måste ha tålamod. DIY masker kan vara smått beroendeframkallande och få igång din kreativitet. Använd inte en massa olika masker under en kort tidsperiod. Huden kan till slut reagera – inte på maskerna i sig, utan av ren chock.
 • alla DIY recept används på egen risk.

Om du inte får några positiva effekter:

 • Prova att öka mängden av din superfood.
 • Kanske får du först fantastiska resultat, men att effekten sedan avtar trots regelbunden användning. Då kan du försiktigt öka mängden superfood i ditt recept. Viktigt! Gör detta successivt så huden inte får sig en chock.

Om du får negativa effekter:

Det kanske börjar sticka lätt i huden efter ett tag eller att huden känns varm efteråt.

Prova då att:

 • korta ner verkningstiden.
 • minska mängden aktiva ämnen genom att ta halva mängden eller ännu mindre av din superfood.
 • prova en annan superfood om du inte får det att fungera.
 • prova gärna varje ingrediens för sig så du vet vad du inte tål.

Ingredienser du behöver

Du behöver blanda din superfood med något för att få en bra konsistens. Din ansiktsmask ska vara krämig, varken rinnig eller torr med risk för att den kan hamna i ögonen och på kläder. Det går bra att byta ut eller lägga till en ingrediens för att anpassa konsistensen eller dess verkan. Så här väljer du en god bas till din superfood och din hy:

 • Aloe vera gel: passar alla hudtyper, även känsliga. Återfuktande, svalkande och lugnande.
 • Havremjöl (bonustips!): berika din ansiktsmask med lite havremjöl. Perfekt för att få en tjockare konsistens. Tillsätt vatten om masken blir för torr. Havre är en mild ingrediens som rengör huden och dess porer. Se till att massera ansiktet innan du sköljer av ansiktsmasken. På så vis får du en mild exfoliering av havret.
 • Honung: passar alla hudtyper, även problemhy. Har en rad välgörande egenskaper och därför populär i ansiktsmasker. Återfuktar bl.a. huden och har antiseptisk och antibakteriell verkan.
 • Vatten: alla vätskor kan ersättas med vatten.
 • Yoghurt eller havregurt: svalkande, båda innehåller mjölksyra som exfolierar milt.

5 DIY superfood ansiktsmasker du kan göra på ett kick

Superfoods är inte bara nyttiga att äta, de har även många fördelar på huden. Då superfoods innehåller en kombination av mineraler, vitaminer och antioxidanter ger de sällan endast en fördel på huden. Alla är underbara på sitt sätt, så prova dig fram vilken du gillar bäst. Här kommer 5 busenkla superfood-ansiktsmasker du enkelt kan göra hemma med ingredienser från ditt kök.

1. Matcha

DIY: 5 superfoods du kan använda som ansiktsmask 2

Matcha te dricker vi gärna bland annat för dess höga innehåll på antioxidanter och koffein. Detta gröna te har blivit en trendig superfood som numera även används i bakelser, smoothies, nudlar m.m. På huden vill vi gärna ha antioxidanter för att motverka oxidativ stress. Koffein har många fördelar på huden som att släta ut fina linjer och gör huden fastare. Kort sagt så gör koffein huden piggare. Tänk på att matcha både säljs som pulver och blad. För att göra denna ansiktsmask behöver din matcha vara i pulverform.

Matcha: rik på antioxidanter och koffein, anti-inflammatorisk, lugnar röd och irriterad hy, bra för aknehy, ökar hudens elasticitet.
Recept: Blanda 1/2 tsk matcha pulver med 1 tsk honung. Använd helst flytande honung för bäst konsistens. Vid behov, tillsätt vatten tills du får en bra, krämig konsistens.
Verkningstid: 10-30 minuter.
Använd: 1-3 gånger i veckan.
Resultat: Jämn hudton, len, pigg och lugn hy.

2. Camu Camu

DIY: 5 superfoods du kan använda som ansiktsmask 3

Camu camu är ett surt litet rött bär mest känd för dessa höga innehåll av C-vitamin. 1 tesked camu camu pulver kan ge 750% av den rekommenderade dagliga dosen av C-vitamin, vilket kan variera beroende på kvalitet förstås. Inom hudvård bör alla ha C-vitamin i sin hudvårdsrutin om man vill att huden ska stråla och få ett rejält lyft. C-vitamin har så många superkrafter, men är mest känd för att kunna ljusa upp missfärgad och pigmenterad hy. Notera att camu camu har ett surt eller lågt pH-värde och ger huden en viss exfoliering.

Camu camu: rik på C-vitamin (och niacin). Bra på ojämn hudton, akne, ärr, solskadad hy, pigmenterad hy. Slätar dessutom ut fina linjer, ger en fastare och mer elastisk hy.
Recept: Blanda 1/2 tsk camu camu med 1 tsk yoghurt.
Verkningstid: 5-20 minuter.
Använd: 1-3 gånger i veckan.
Resultat: klar och jämn hudton, fastare och slätare hy.
Tips! Använd SPF varje morgon.

3. Spirulina

DIY: 5 superfoods du kan använda som ansiktsmask 4

Spirulina äter vi gärna då det är rikt på klorofyll, är otroligt näringsrik och innehåller en hel del vitaminer och mineraler. Om du drömmer om ett hälsosamt glow, då ska du prova en spirulina ansiktsmask. Kom ihåg att spirulina kommer i många olika former. När du ska göra ansiktsmask behöver din spirulina vara i pulverform eller pulver i kapsel.

Tips! När spirulina tas invärtes ska man börja med en liten mängd för att sedan långsamt trappa upp mängden. Samma sak gäller för huden. Har du aldrig använt spirulina tidigare på huden så börja med mindre mängd spirulina.

Spirulina: motverkar fria radikaler, ger lyster/ungdomligt glow, antibakteriell, anti-inflammatorisk, klarare hudton
Recept: Blanda 1/2 krm – 1/2 tsk spirulina med 1 tsk aloe vera gel.
Verkningstid: 5-30 minuter.
Använd: 1-3 gånger i veckan.
Resultat: hälsosamt, ungdomligt glow.

4. Nässlor

DIY: 5 superfoods du kan använda som ansiktsmask 5

Nässlor har använts i tusentals år, både invärtes och topikalt. De är rika på proteiner, mineraler och vitaminer. Nässlor har många fördelar på både hud och hår. Till denna ansiktsmask behöver nässlan vara i pulverform.

Nässlor: anti-inflammatorisk, lugnar kli, skön på problemhy.
Recept: Blanda 1/2 tsk nässelpulver med 1 tsk honung. Använd helst flytande honung för bäst konsistens. Vid behov, tillsätt mjölk tills du får en bra, krämig konsistens.
Verkningstid: 10-30 minuter.
Använd: 1-3 gånger i veckan.
Resultat: lugn hy.

5. Butterfly pea powder

DIY: 5 superfoods du kan använda som ansiktsmask 6

Dessa blåa ärtblommor är mycket rika på potenta antioxidanter, flavonoider och polyfenoler som proanthocyanidin vilket boostar hudens kollagen och elastin. Blommorna innehåller även glykosider som lugnar huden och tanniner som har antibakteriell och sammandragande verkan.

Tips! Denna blåa mask är så himmelsk skön på huden så man vill gärna njuta av den länge. Dock kan den färga huden svagt blå… Ingen fara! Färgen går att tvätta av med rengöringsmjölk eller annan ansiktsrengöring. Svep av med mjuk duk. Använd en mindre mängd ärtblomspulver för en svagare blå färg.

Ärtblommor: antioxidant, anti-inflammatorisk, sammandragande, ökar hudens elasticitet, lugnar, slätar ut fina linjer.
Recept: Blanda ihop 1 krm – 1/2 tsk Butterfly pea powder, 1/2 tsk honung och 1/2 tsk yoghurt. Använd helst flytande honung för bäst konsistens. Vid behov, tillsätt mer yoghurt tills du får en krämig konsistens.
Verkningstid: 10-20 minuter.
Använd: 1-3 gånger i veckan.
Resultat: fastare, slätare, lugnare hy.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×