Enkla tips och produkter för eksem och torr hud 1

Enkla tips och produkter för eksem och torr hud

1

Det är många som lider av eksem och torr hud. Det finns ingen kräm eller olja som kan bota eksem, men det finns en hel del du kan göra eller använda för att lugna och förhindra eksemutbrott.

Här kommer tips på vad som är viktigt att tänka på och vilka naturliga produkter som fungerar.

Hur vet jag om jag har eksem?

Atopiskt eksem sätter sig vanligtvis i armveck, benveck och alla andra tajta ställen. Atopiskt eksem har blivit ett brett begrepp. Det är oftast fläckvis rött och kan vara torra, blöta eller variga, stora och små, röda och mindre röda fläckar samt mörka fläckar på huden.

Om det ser ut som myggbett eller nässelutslag, då handlar det troligtvis om en allergisk reaktion.

Faktorer som kan trigga eksem

 • Stress.
 • Tajta kläder.
 • Värme.
 • Olika födoämnen.
 • Hud irriterande kemikalier.
 • Sådant som orsakar torr hud tex kallt väder, vatten och produkter med starkt, syntetiskt innehåll.

Vad kan jag göra?

 • Stressa mindre, fokusera på avslappning.
 • Använd inte tajta kläder eller byt om direkt efter skola och arbete.
 • Tvätta alla nya kläder före användning, eftersom de kan innehålla kemikalier som kan förvärra.
 • Skydda huden mot vind och kyla med varma kläder.
 • Undvik syntetiska parfymer och kemikalier.
 • Håll huden smidig med naturliga hudvårdsprodukter som låter huden andas.
 • Drick vatten.
 • Ät nyttiga vegetabiliska oljor och anti-inflammatorisk mat. Vad du äter spelar stor roll.

Vad kan jag använda för hudvårdsprodukter?

Oavsett vilken sorts eksem du har så är det viktigt att hålla huden smidig och återfuktad utan irriterande ämnen. Många gånger kan man slippa eksemen genom att bara smörja huden ofta.

Till skillnad från kortison hjälper det sällan att enbart smörja på ett utsatt område. När hela huden hålls mjuk och återfuktad, får man helt enkelt mindre hudproblem. Hudproblemen sprider sig inte heller lika lätt, utan hålls i schack. Man ska därför inte enbart smörja in punktvis på de värsta ställena utan smörja en större hudyta eller helst hela huden.

Vad kan jag smörja in mig med?

Lotions

Naturliga lotions passar dig med:

 • Fuktiga och blöta eksem.
 • Sommartid, för de som svettas mycket.
 • Extremt torr hud som stramar och har svårt att absorbera för feta produkter.

Lotions är fördelaktiga då de är lätta att applicera, något att föredra om man smörjer in sig ofta varje dag. Naturliga lotions innehåller örter och eteriska oljor som lugnar huden och brukar ge snabbare positiv effekt.

Odylique Repair Lotionodylique repair lotion
En väldigt tunn lotion som tränger djupt ner i huden (och kan därför svida på vissa). Den är utformad för att lugna torr och kliande hud samt stödjer reparationen av skadad hy. Har en lätt örtig doft.

Weleda Calendula Body LotionWeleda calendula body lotion
En lotion som lugnar och vårdar kliig och torr hud. När huden är extremt torr är denna ihop med en fetare produkt att föredra. Har en frisk doft.

Om du har mycket torr och stram hud, smörj då först med en lotion eller tunn olja för att sedan avsluta med en något fetare kräm.

Notera att lotions kan svida på mycket torr och tunn hud. Det brukar dock sluta svida när man applicerar något fetare på. Om inte, så blanda din lotion med en fetare produkt.

För riktigt besvärliga eksem eller extremt torr hud är en kombination med Repair Lotion efterföljt av Calendula balm bra. De fungerar väldigt bra ihop och med regelbunden användning (minst 2 gånger om dagen) märker man en förbättrad hudkondition.

Ifall Repair lotion svider på huden brukar det sluta svida när man smort huden med Calendula balm.

Då Calendula balm inte är den billigaste i sin kategori blir det dyrt att smörja in hela kroppen med balmet. Tipset är då att ovanpå Repair lotion smörja hela huden med nattljusolja för att sedan använda Calendula Balm på problemområdena.

Tunna oljor 

Istället för lotions kan man använda tunna oljor. Fördelen är att man endast använder en ingrediens, vilket är att föredra om man brukar reagera på produkter.

Oljor är också dryga och ekonomiska val. Oljan gör sig bäst om den appliceras ihop med lite vatten eller direkt på fuktig hy tex. efter dusch eller bad. En tunn olja som inte kladdar fungerar även under ögonen.Enkla tips och produkter för eksem och torr hud 2

Nattljusolja eller Hampfröolja är två exempel på oljor som bygger upp hudens hudbarriär med reparerande egenskaper.

De är mycket milda utan doftämnen och irriterar inte överkänslig hy. Hampaoljan går även att ha i matlagning.

Fetare krämer eller feta oljor

Fetare krämer eller feta oljor passar dig med:

 • Torreksem.
 • Vintertid.
 • Mycket torr hy.
 • De som använder kortison.

En fetare produkt förhindrar att huden förlorar fukt, samtidigt som den har ett visst väderskydd, som ett extra tillfälligt hudlager. För de med eksem är en fetare produkt ett måste under vintern, med eller utan lotion/tunn olja.

Weleda Calendula Body Creamweleda calendula body cream
Skön på mycket torr och stram hud. Lugnar irriterad och kliig hy. Innehåller ullfett som är skönt på skadad hud och ger även bra väderskydd. Något klibbig i konsistensen med en frisk doft.

Zoya Goes Pretty Sheasmör ArganZoya goes pretty shea butter argan
Ett smör som smälter på huden. Kladdar inte när den väl sjunkit in och är bra på torreksem. Ger också väldigt bra väderskydd.

Odylique Calendula BalmOdylique calendula balm
Ett vattenfritt, mjukt, underbart balm som verkligen lugnar klåda och reparerar skadad hud. Det passar riktigt torr, sprucken och irriterad hy, eksem och psoriasis. Har en lätt frisk doft.

Odylique Ultra Rich
Ultra Rich Enkla tips och produkter för eksem och torr hud 3skapades från början som fuktgivare och mjukgörare för eksem och psoriasis. Den absorberas djupt ner i hudens lager. Den återfuktar och stödjer hudens egen skyddsbarriär utan att täppa till porerna. Kan användas för sig själv eller efter Repair Lotion.

Jojobaolja
Halvfet olja med en något vaxig känsla på huden. Enkla tips och produkter för eksem och torr hud 4Jojobaolja ger ett bra skydd, har en läkande och skyddande effekt på huden, bra vid kliande hy och bra på torreksem.

Hur dämpar jag klåda?

Något som stoppar kli för de flesta är äppelcidervinäger. Späd ut vinägern med vatten eller använd den outspädd och badda på detEnkla tips och produkter för eksem och torr hud 5 utsatta området.

Notera att det kan svida rejält på söndrig hud (tex. om man kliat mycket) så var försiktig. Prova och hitta en koncentration som fungerar.

Kommentera gärna och berätta vad du tycker fungerar bra på din eksemhy!

One comment

 1. Att svälta ut överväxt av dåliga bakterier i tarmen och se till att jag har en bra fettnedbrytning av ffa animaliska fetter är det som hjälpt mig mest. Har gått från atopiker till len, återfuktad hy med lyster. Det jag smörjer med gör liten skillnad, kan lindra tillfälligt, men löser inte grundproblemet med tarmen som orsakar hudproblemen. I perioder har jag svält ut svampen på huden med att vara helt torr från dusch och smörj. När jag behövt lindring har sheasmörsprodukter varit absolut bäst!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×