Hår- & Hårbotten-detox

Hår- & Hårbotten-detox

0

Har du torr, kliig eller flagig hårbotten? Växer håret långsamt eller blir håret fett snabbt? Då kan en hårbotten-detox vara något för dig.

En detox frigör hårbottens porer och hårsäckar från igentäppande fett, smuts, avgaser och rester från hårprodukter. I detta blogginlägg går jag igenom fördelarna med olika naturliga detoxkurer du kan göra hemma själv, som i längden ger en friskare hårbotten och hår.

Jag beskriver även steg för steg hur dessa görs. Resan till vackert hår börjar med en ren, balanserad och frisk hårbotten. Häng med! 

Hår- & Hårbotten-detox 1

Vilka metoder finns det och hur väljer jag rätt metod?

Det finns många bra sätt att göra en detox på. Jag går därför igenom olika metoder för olika behov och utgångslägen. Det går bra att kombinera de olika metoderna. Men gör inte allt på en gång, då hårbotten precis som ansiktshuden kan bli irriterad av plötslig massbehandling.

OljorLeraVinägersköljAloe Vera Gel
Löser upp fett och smutsAbsorberar fett och smutsÅterställer pH (så bakterier inte trivs)Tillför fukt till hårbotten
Löser upp torrflagorSkrubbar bort döda hudceller och torrflagorSköljer bort slaggprodukterBryter ner döda hudceller med naturliga enzymer
Tillför hår & hårbotten näring och vårdMinskar mjällLöser upp kalk och gör håret mjukt och glansigtSkön på irriterad hårbotten och klåda
Kan dämpa klåda, minska mjäll m.m. (beroende på oljan)Ger håret volymSkön på klåda, minskar mjäll

Detox med olja

Hår- & Hårbotten-detox 2

Jag rekommenderar Khadis håroljor då de består av olika kombinationer av oljor och örter som har fler verkningsområden jämfört med en enda olja. De är också formulerade för att vara lättare att tvätta ur, jämfört med feta oljor som kokosolja. Det finns 3 varianter av Khadis håroljor. Välj en som passar din hårbottentyp bäst. 

Gör så här – detox med olja

 • Fördela oljan i torr eller fuktig hårbotten med fingrarna. Om du har mycket hår kan du behöva dela upp håret med en kam och applicera sektionsvis.
 • Massera fingrarna direkt på hårbotten med cirkelrörelser så du inte sliter på håret. Med hjälp av massagen absorberas oljan in i hårbotten. 
 • Låt verka i minst 1 timme eller låt verka över natten.
 • Nu har fett, torrflagor och döda hudceller lösts eller mjukats upp. Fördela och massera in ditt schampo i den oljiga men torra hårbotten.
 • Tillsätt lite vatten och jobba upp ett skum.
 • Skölj av med vatten.
 • Schamponera fler gånger om det behövs tills hår och hårbotten känns rent.
 • Behandla din hårbotten med olja 1-4 gånger i månaden eller varje gång innan planerad schampo-tvätt. 

Detox med lera

Hår- & Hårbotten-detox 3

Lera är mycket absorberande och en bra djuprengörande metod för att få bort fett och slaggprodukter. Precis som huden på ansiktet och kroppen behöver även hårbotten skrubbas. Genom att skrubba hårbotten med lera minskas döda hudceller och flagor, samtidigt som blodcirkulationen stimuleras vilket gynnar hårtillväxten.

Rasullera är populär att använda inom hårvård. Den är prisvärd och lätt att använda. Tänk dock på att den kan vara grov- eller finmald. Den grova sorten är att föredra till hår och hårbotten, den är inte lika absorberande som den finmalda (som passar bättre till ansikte och kropp). Jag rekommenderar därför Crearomes rasullera eller Khadis Hair Mask. Då lera är basisk bör du återställa pH med en surskölj (se nedan om vinägerskölj). En detox kan göras 1-3 gånger per vecka beroende på hur fet och känslig hårbotten (och håret) är. Börja med 1 gång i veckan eller varannan vecka om du har känslig hårbotten.

Så här blandar du din lera till håret:

 • Använd en metallfri skål/burk och gaffel.
 • Blanda leran med vatten tills konsistensen blir som en tjock yoghurt.
 • Låt leran svälla i minst 15 min.
 • Det går att tillsätta ett par droppar olja om du har torr hårbotten eller torrt hår. 
 • Ev. lera som blir över kan sparas i en ren burk med lock och håller i ca 7 dagar.

Gör så här – hårbotten detox med lera

 • Fördela leran i torr eller fuktig hårbotten med fingrarna eller pensel. Om du har mycket hår kan du behöva dela upp håret med en kam och applicera sektionsvis. 
 • Skrubba genom att endast massera med fingrarna direkt på hårbotten med små rörelser, då du inte vill slita på håret. 
 • Låt leran verka i totalt 5-15 min. Räkna tiden från och med massagen. Om du ex. masserar i 5 min. kan du låta leran verka i ytterligare 5-10 minuter. Ha kortare verkningstid om du har känslig hårbotten.
 • Skölj av leran noga med vatten.
 • Massera och skölj gärna med utspädd vinäger (se nedan).
 • Avsluta sedan med balsam vid behov.

Detox med vinägerskölj

Mjäll, klåda, irriterande eller illaluktande hårbotten? Eller stelt, matt och livlöst hår? Prova äppelcidervinäger som har ett “lagom” lågt pH, precis som vår hud runt pH 4-5. Starkt löddrande schampon och leror är basiska (högt pH). När hårbottens pH blir basisk under en längre tid kan både svamp och bakterier trivas, vilket kan ge mjäll och ofräsch hårbotten. Äppelcidervinägern är dessutom bra på att lösa upp kalk och gör håret otroligt mjukt och glansigt! Testa Nea of Swedens vinägerskölj för hår och hårbotten. De är berikade med fuktgivande och stimulerande ingredienser.

Gör så här – detox med vinägerskölj

 • Blanda 1-2 tsk vinäger med en kopp vatten. Öka eller minska mängden vinäger efter behov.
 • Skölj hårbotten och hår med den utspädda lösningen.
 • Massera hårbotten och hår.
 • Upprepa vinägerskölj och massage i omgångar tills lösningen är slut.
 • Låt verka en stund.
 • Skölj av med vatten.
 • Håret ska nu vara mjukt och glansigt.
 • Skulle håret fortfarande vara matt och stelt, prova en starkare lösning nästa gång.
 • Vinägerskölj kan göras så ofta man behöver. I samband med hårtvätt ska vinägerskölj göras efter schamponering och innan ev. balsam. 

Detox med aloe vera gel

Torr, fet, irriterad och kliig hårbotten? Då är aloe vera gel ett superenkelt sätt att tillföra fukt och ge lugn. Även håret blir mindre frissigt av aloe vera gel. En aloe vera gel av riktigt hög kvalitét har även enzymer som bryter ner döda hudceller och torrheter i hårbotten. Min favorit är Aloe 24/7 som är underbar på irriterad och kliig hud.

Gör så här – detox med aloe vera gel:

 • Fördela en liten klick aloe vera gel på torrt eller flygigt hår.
 • Massera in aloe vera gel på hårbotten. 
 • Vid torr eller fet hårbotten kan torrflagor lossna alt. fett spridas ut i håret vid massage. Då är det bra att tvätta håret efter en stunds verkan.
 • Låt annars verka och sitta kvar tills nästa hårtvätt eller tvätta ur efter ett par timmar.
 • Aloe vera gel kan användas så ofta man behöver och även flera gånger om dagen.

Lycka till med din detox! Ställ gärna frågor i kommentarerna eller i chatten så får du hjälp av Glimjas produktspecialister.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×