9 smarta sätt att använda neemörten i form av pulver och olja 1

9 smarta sätt att använda neemörten i form av pulver och olja

1

På grund av neems många helande och skyddande egenskaper, är neemträdet kallat ”vän och beskyddare” och ”mirakel trädet” i hela Indien.

Neem betraktas i Indien som ”byns apotek” och sägs vara ett ”universalmedel” som har starka antibakteriella och antivirala egenskaper.

Neemträdets magiska blad

Eftersom neem innehåller mer än 100 bioaktiva ingredienser har neem länge använts i Ayurvedisk medicin.

Neem är en vintergröna som är anmärkningsvärt tolerant mot både värme och torka. Den kan växa upp till tjugo meter på tre år, är resistent mot termiter och används ofta vid skogsplantering.

Bladens bittra smak kommer från en rad komplexa föreningar. I ayurvediska texter finns beskrivet att neemträdets blad har en närmast magisk effekt på huden och håret.

Neemträdets blad är omtalade för att hjälpa mot eksem, akne och små sår. En av de traditionella metoderna går ut på att mosa bladen till en pasta som appliceras direkt på sår eller hudutslag.

Neem hjälper även till att läka tandkött, förebygga karies och är en välkommen ingrediens i naturlig tandkräm. Traditionellt bröt man loss en kvist från trädet och tuggade på den.

Tänk på: Neemoljan är trögflytande och kan stelna vid temperaturer under 20 grader. Vill man göra den mer flytande kan man försiktigt värma den i vattenbad.

Tänk på: Neemolja ska inte användas på små barn, av gravida eller om man ammar.

3 sätt att använda neempulver

Att ha ett neempulver hemma kan hjälpa mot både kli i hårbotten, mjäll och akne samt eksem.

1. Hårmask

Tillsätt lite vatten till pulvret i en skål för att göra en ”pasta”. Massera pastan i hårbotten och låt verka i upp till 5-20 minuter. Skölj grundligt med vatten.

Observera att neem har en stark doft men det överförs inte till ditt hår.

Använd sedan ett naturligt schampo/schampotvål/balsam eller skölj endast med äppelcidervinäger. Gör det som passar just dig bäst.

OBS! Se till att ej få det i munnen eller i ögonen, det är inget farligt då man kan äta Neem men det smakar riktig illa.

2. Ansiktsmask

Neem är mycket bra mot akne, orenheter och för fet hy.

Ta 1-2 tsk Neempulver och tillsätt lite vatten så det blir en slät smet.

Använd som den är eller blanda med lite rasullera, honung eller naturell yoghurt för att bilda en slät pasta.

Neem doftar inte speciellt gott, doften stannar dock ej kvar i varken hår eller på huden.

Undvik att få det i munnen då det är extremt bittert och smakar mycket illa.

Du kan även göra inpackning på kroppen vid hudproblem som eksem och svamp.

3. Kroppskrubb

Lägg till Neempulver i din salt kroppsskrubb för hudproblem så som eksem.

9 smarta sätt att använda neemörten i form av pulver och olja 2

6 sätt att använda neemolja

Neemolja utvinns ur de krossade fröna.

Precis som bladen används neemolja vid behandling av hudproblem och hårproblem. Oljan hjälper särskilt mot mjäll, kli och huvudlöss.

Neemfröolja har en mycket gynnsam effekt på flera sorters hudproblem och används bl.a. för behandling av psoriasis, eksem, torr hud och klåda. 

4. Mot mjäll

Neemoljans egenskaper lugnar och hjälper hårbotten att komma i bättre balans.

Blanda ett par droppar neemolja i ditt schampo eller balsam. Massera in och låt sitta ett par minuter och skölj ur. Upprepa sedan regelbundet tills problemet försvinner.

Det finns även många färdiga schampon och balsam som innehåller neemolja. T.ex. Pure Burdock & Neem Healthy Scalp Balsam och Pure Burdock & Neem Healthy Scalp Schampoo.

5. Nagel- och fotsvamp

Svamp på fötter och naglar kan vara envist. Då kan neemoljans svamphämmande egenskaper vara till hjälp.

 1. Gör ett fotbad. Droppa 5-10 droppar i det varma vattnet och blanda runt, sitt en stund och slappna av. För mer djupgående fotvård kan man göra en oljeblandning som man smörjer in fötterna med efteråt.
 2. Blanda 70 ml tistelolja och 30 ml neemolja, tillsätt 10 droppar tea tree olja och blanda i en flaska. Applicera på fötterna varje dag och låt blandningen absorberas av huden. Låt blandningen stå mörkt och svalt.

6. Småsår och mindre hudirritationer

 1. Blanda neemolja med en mer flytande vegetabilisk olja som t.ex tistelolja, melonolja eller kameliaolja.
 2. Lägg till ca. en tiondel neemolja i blandningen.
 3. Stryk sedan blandningen över området.

Vill du dölja doften av neemolja och tål eteriska oljor så kan du tillsätta ett par droppar av valfri doft (2 droppar/10 ml blandning).

7. Insektsolja

Neemolja är inte bara bra för huden, insekter gillar dessutom inte doften. Därför kan du använda neem för att hålla insikterna borta.

 1. Blanda kokosolja och med ca. en tiondel neemolja.
 2. Smörj på utsatta ställen på kroppen.

Vi människor gillar oftast inte heller doften på neem, därför kan du med fördel blanda i eteriska oljor för att dölja doften. Tillsätt ett par droppar eterisk olja (2 droppar/10 ml blandning).

Insekter gillar inte heller citrongräs eller lavendel så du kan med fördel använda dem för mer skydd.

8. Huvudlöss

 1. Ta två delar vegetabilisk ekologisk olja och en del neemolja, häll gärna i några droppar tea tree och lavendel eterisk olja.
 2. Se till att olja in håret ända ut i hårtopparna. Var extra noga i nacke och bakom öronen.
 3. Låt sitta i minst 8 timmar eller över natten.
 4. Tvätta ur med ett ekologiskt shampoo, gärna ett med oljor från lavendel, tea tree eller rosmarin som dödar lössen.
 5. Använd sedan balsam för att lösa upp den feta oljan.
 6. Kamma därefter håret noga med luskam för att få bort de döda lössen och äggen.
 7. Återupprepa hela processen efter en vecka.
 8. Kamma gärna håret varje dag i 14 dagar med luskam och tvätta alla sängkläder.

9. Bekämpningsmedel

Som en naturligt bekämpningsmedel kan neemolja användas för att förhindra skadedjur på växter både inom- och utomhus.

 1. Blanda 1 tsk neemolja med ½ tsk såpa i 1 liter vatten.
 2. Häll i en sprayflaska och spraya på dina växter.
 3. Utöver bladen och stammen så kan du även spraya på jorden och runt stammen.
 4. Man kan även smörja bladen direkt med neemolja.

Var försiktig om du har nyckelpigor i trädgården för neem kan skada dem också.

Använd neem som kosttillskott

Enligt Ayurveda renar neem blodet och kroppen från toxiner när man intar det oralt. Smaken på bladen är mycket bitter och sträv, så vi rekommenderar neem i kapselform.

I Indien strör man än idag färska neemblad kring sängen när någon är sjuk och har feber samt hänger ett fång med löv på ytterdörren.

Luften filtreras genom neembladen vilket hjälper till att desinficera rummet och förhindra att sjukdomen sprids.

Här hittar du neem i alla dess former

Har du fått hjälp av att använda neem? Dela i en kommentar så att vi alla kan lära oss av dig!

One comment

 1. […] and moisturizing, which are perfectly taken care of by special tonics and oils. In particular, neem oil has proven to be excellent. It strengthens the hair shaft and saturates the scalp with useful […]

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×