Guide: Så gör du enkel och effektiv lymfdränage på ansiktet 1

Guide: Så gör du enkel och effektiv lymfdränage på ansiktet

6

Det är mycket populärt att göra lymfmassage genom att torrborsta kroppen och hittar en guide för enkel torrborstning här.

Men nu har det även blivit populärt att göra lymfmassage/dränage i ansiktet och det vi ska kolla på närmare nu.

Lymfsystemet

Lymfans huvuduppgifter är att bekämpa infektioner och att transportera bort slaggprodukter. Därför är det viktigt att lymfan inte stagnerar.

Vanliga symptom på stagnation eller problem med lymfsystemet är exempelvis:

 • vätskesvullnader
 • oren och svullen hy
 • celluliter
 • huvudvärk
 • sömnproblem
 • spänningar i nacke

Orsakerna till problem med lymfsystemet kan vara många, men vanligen för lite fysisk motion, dålig kost, dålig tarm, stress, rökning, att man dricker för lite vatten etc.

Det bästa sättet att få bukt på problemet är att börja motionera (lugna rörelseövningar), dricka mer vatten etc. men man kan också hjälpa lymfan på traven genom lymfdränage.

Vill du läsa mer om lymfsystemet så kan du göra det här.

Varför gör man lymfdränage? Vad är det bra för?

För att (hud)cellerna ska få näring och vävnader förbli friska, slät och fast måste utbytet av näring och avfall vara obehindrat.

Lymfan är kroppens renhållningssystem. Den bekämpar infektioner, avlägsnar gamla skadade eller främmande celler och gifter/slaggprodukter.

Ur hudvårdsaspekten har lymfan ytterligare en viktig funktion, den transporterar ut fett till våra celler från tunntarmen. När lymfflödet bromsas upp hopar sig överskottsvätska i vävnaden. Du blir svullen och reningen av celler fungerar inte.

På sikt kan du även få celluliter och den inre reningen av t.ex. akne fungerar sämre eftersom lymfan får svårare att bekämpa bakterierna.

Hur går det till? (Vad går det ut på)

Eftersom lymfsystemet saknar en pump, såsom hjärtat är för blodsystemet, måste vi hålla oss i rörelse för att lymfan ska kunna utföra sitt arbete.

Alla lymfkärl har klaffar som gör att lymfan går åt ett håll, därför är det viktigt att alltid jobba med lymfan och inte mot den.

Du öppnar alla lymfportar med cirkulära rörelser och sedan leder du lymfan genom lätta strykningar med borsten från mitten på ansiktet och utåt.

Så här gör du lymfdränage på ansiktet

Lymfdränage på ansiktet kan man göra på olika sätt. Vi går igenom hur du kan göra det med en mjuk borste respektive en gua sha sten.

Lymfdränage med borste

c/o mineralsminks kabukiborste är verkligen perfekt för torrborstning av ansiktet. Den är mjuk och är skonsam mot huden samtidigt som den har en lagom tät ”kropp” som gör att trycket blir välanpassad och inte för hård.

Kortare och tätare kabukiborstar kan bli för hårda, medan glesare borstar ger för lätt tryck.

Guide: Så gör du enkel och effektiv lymfdränage på ansiktet 2

Instruktionsbild för för lymftömning i ansiktet med en mjuk borste.

Kom ihåg att jobba med små och nätta rörelser. Huden och borsten ska vara torra samt rena från smink och smuts. Upprepa varje rörelse sex  gånger (eller så många gånger som det känns bra).

Lymfdränage med borste passar dig med känslig och ömtålig hud och är ett bra sätt att motverka blockader och få igång lymfans cirkulation i ansiktet.

Enklast gör du lymfdränage i samband med din sminkning med mineralsmink. Ett par minuter med dessa extra rörelser gör att du slipper stagnation och svullnader.

 • Börja alltid precis ovanför nyckelbenet. Jobba från mitten utåt.
 • Borsta sedan halsen uppifrån och ner.
 • Borsta hakan, från mitten, utåt och något uppåt.
 • Fortsätt uppåt i ansiktet genom att borsta från mitten ut och sedan med mikrostimulans på utkanten av ansiktet genom att rotera borsten uppåt och utåt. På detta sätt stimuleras lymfporten att öppnas.
 • När du har borstat pannan har du frigjort eventuella blockader.
 • Borsta på samma sätt nedåt och avsluta där du startade, alltså precis ovanför nyckelbenet. Detta för att stimulera och leda lymfans rörelse åt rätt håll och för att tömma lymfan i ansiktets olika lymfkörtlar.

Lymfdränage med gua sha sten

Ansiktsmassage med gua sha sten gör man främst för att stimulera blodcirkulationen, minska på spänningar samt hjälpa till att tömma lymfan i lymfkörtlarna.

Här fokuserar vi på att få fart på lymfan. Gua sha sten rekommenderas till de som vill få snabba resultat och som vill ge ansiktet ett lyft.

Guide: Så gör du enkel och effektiv lymfdränage på ansiktet 3

Instruktionsbild för för lymfdränage i ansiktet med en gua sha sten.

Den allra bästa gua sha stenen till ansiktet är Lahja från Yin Your Skin. Den har former som passar olika ansikten lika bra. Prova stenens olika sidor och former som passar ditt ansikte bäst, för att hitta det perfekta trycket och kontakten med ansiktets yta.

Jobba med nätta och långsamma strykande tag. Huden och gua sha stenen ska vara rena från smink och smuts. Massage med gua sha sten ska alltid göras på insmord hud med ansiktsolja. Upprepa varje rörelse minst sex gånger (gärna fler).

 • Börja alltid med halsen. Då vi har lymfkörtlar både under käklinjen samt ovanför nyckelbenen går det lika bra att stryka gua sha stenen uppåt som nedåt. Bestäm dig dock för ett håll. Det går bra att börja stryka uppåt för att senare avsluta med nedåtgående strykningar. Fördelen med uppåtgående strykningar är att huden får sig ett lyft. Fördelen med nedåtgående strykningar på halsen är att lymfan ändå ska rinna neråt vidare i kroppen.
 • Stryk sedan hakan, från mitten, utåt och något uppåt för att ge huden ett lyft.
 • Fortsätt uppåt i ansiktet genom att borsta från mitten utåt fram till örat eller förbi hårlinjen.
 • Tänk på att stryka pannan från mitten, utåt och nedåt mot tinningen. Det är nämligen där de större lymfkörtlarna sitter.
 • Stryk på samma sätt nedåt på ansiktet och avsluta med halsen där du startade.

Mikrostimulans med fingrarna

Perfekt för dig som upplever kraftig stagnation av lymfan (mycket svullnad) vid exempelvis:

 • förkylning
 • period med dålig sömn
 • period med mycket stillasittande
 • period med dålig kost

Mikrostimulans med fingrarna öppnar upp lymfportarna så att lymfan kan rinna vidare. Detta kan även göras innan lymfdränage med borste eller gua sha sten. Se nedan video på hur du ska göra.

Här är en video på hur man ger lymfkörtlarna mikromassage så att lymfan lättare kan rinna och tömmas. 

Vad är viktigt att tänka på?

Oavsett metod är det viktigt att inte ta i då detta inte är en muskulär massage. Tänk på att att lymfan finns under huden. Borsta, stryk eller tryck därför nätt på huden med långsamma rörelser.

Det finns många videoklipp på youtube, sök på ”lymphatic drainage massage” om du är sugen på att se fler. Vissa tar dock i på tok för hårt… så vad du än gör, var lätt om handen.

Ta dig tid till att göra lymfdränage. Om du har ont om tid och känner dig stressad blir det lätt snabbare och hårdare tag.

Förutom att röra på dig kan du underlätta för lymfan genom att utföra torrborstning på kroppen med borste.

Använd inte torrborstar ämnade för kroppen till ansiktet. En kroppsborste blir alldeles för hård på ansiktets tunna hud. I ansiktet ska du vara mycket försiktig och använda en mycket mjukare borste eller gua sha sten.

Ansiktet behöver vi mikrostimulans och daglig lymftömning för att undvika stagnation, svullnader och få den friska, klara huden vi vill ha. Lymfan kan sköta sitt arbete – och din hud mår så mycket bättre.

Vad kan hända om man ”gör fel”?

Svårigheten ligger i att kunna utföra stimulansen med tillräcklig lätt beröring. Trycker vi för hårt ansamlas lymfa för att motverka den yttre faran som kroppen uppfattar att trycket är, vilket resulterar i ökad ansamling av vätska/svullnader.

Vågar man göra detta hemma själv? Hur ofta kan man göra det?

Lymfstimulans i form av lätt massage och sedan dessa enkla lymftömningsrörelser ska göras ofta och passar att läggas in i din dagliga hudvårdsrutin.

Går det bra att göra lymfdränage när man är gravid eller ammar?

Javisst, lymfmassage med borste och gua sha sten är helt ofarlig. Det ger en lätt stimulering som underlättar för kroppen/lymfan att utföra sin arbetsuppgifter – att skydda oss och ge rening.

Övrigt

Under ett dygn bildas 2–4 liter lymfa och det är bra om du fyller på med frisk vätska genom att i små munnar dricka ca 1 dl vatten/timme under hela dagen.

6 comments

 1. Birgitta Larsson

  Tack för mycket intressant och lärorik text! Detta kommer jag att använda mig av.
  Ha en fin dag / Birgitta

  1. Ellinor Lindström

   Härligt! Hoppas att det ska vara till hjälp för dig Birgitta 🤗💖

 2. Tack för era intressanta och utbildande inlägg, uppskattar dem massor!

  1. Ellinor Lindström

   Så roligt att höra Elsa! Vi uppskattar dig 🤗✨

 3. Hej!
  Tack för mycket intressant läsning! Lärorikt och bra. Användbart och något jag kommer kunna använda mig av.. Tack🙏🌼🙏

  1. Ellinor Lindström

   Så roligt att du tyckte det var lärorikt! 🤗 Tack 😊

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×