schampo utan sulfater

Schampo Utan Sulfater: 8 Anledningar Att Välja Ett Sulfatfritt Schampo

4

Sulfatfria schampon har länge varit ett hett samtalsämne bland hårentusiaster och frisörer. Varför används sulfater så flitigt inom hårindustrin om det är dåligt för håret? I detta blogginlägg reder vi ut vad sulfater gör med vårt hår och fördelarna med ett sulfatfritt schampo.

Vad är sulfater?

Sulfater är tvålämnen som finns i allt från tandkräm till tvättmedel. De löddrar mycket och är väldigt effektiva på att lösa upp fett. Vanliga sulfater i ditt schampo är sodium lauryl sulfate (SLS), sodium laureth sulfate (SLES) och ammonium laureth sulfate (ALS). Det finns fler varianter på sulfater som vanligen slutar på just sulfate och sulfonate.

Varför är sulfater populära i schampon?

Sulfater minskar ytspänningen och gör så att ett schampo lättare bildar skum i kontakt med vatten. Ju mer sulfater, desto lättare kan ditt schampo spridas ut över håret och ge ett rikt lödder. Schampot blir otroligt drygt. En liten klick räcker till att tvätta håret riktigt rent. Där slutar alla fördelar, då de är lite för bra på att tvätta bort fett.

Därför ska du använda sulfatfritt schampo

Ett för starkt tvättande schampo irriterar hårbotten och skadar håret på sikt. Ett schampo som är starkt avfettande gör dessutom så att hårets fjällskikt får svårare att ”stänga sig”. Det är när fjällskikten är öppna som hårproblemen börjar komma. Då kan ett sulfatfritt schampo och balsam återställa hårets kvalitet. Dessa är vanliga tecken på att du behöver ett sulfatfritt schampo:

 • frissigt hår
 • känslig och irriterad hårbotten
 • torrt hår och hårbotten
 • skadat hår
 • kluvna hårtoppar
 • matt och livlöst hår

1. Få tillbaka glans i håret

Går det åt mycket balsam, hårolja och hårmask? Det är för att fjällskiktet behöver fett och fukt för att kunna slutas. I slutet tillstånd skyddas håret från yttre påfrestningar. När håret är helt avfettat blir näringsrika och fuktgivande produkter ett måste för att få tillbaka släta hårstrån och glansigt hår. Prova därför att byta till ett sulfatfritt schampo som inte tvättar bort all fett och fukt.

2. Få starkare hår

När hårets fjällskikt är öppet blir håret inte bara torrt och strävt. Det blir mer ihåligt och fjällskiktet skyddar inte längre strånas inre kärna (cortex). Cortex har en stor roll i hårets styrka och det är här hårets naturliga färgpigmentet finns. Utan skydd tar håret direkt skada av solljus, värmestyling, kemikalier och friktion. Håret blir flygigt, skadat och knäcks lätt av. Förhindra att detta händer genom att tvätta håret utan sulfater.

3. Bevara fukt och proteiner

Investerar du i återfuktande och proteinrika hårprodukter? Det är helt rätt för att bevara ett starkare och vackrare hår. Nästa steg är att börja tvätta med ett sulfatfritt schampo. Annars tvättas både fukt och proteiner ur håret med utebliven positiv effekt.

4. Framhäv lockarna och hårets självfall

Har du svårt för att framhäva dina naturliga lockar eller är det fina självfallet borta? Ett för starkt tvättande schampo tar bort fukten från håret. Utan fukt blir håret stelt, mer rakt och svårt att styra. Få tillbaka lockarna och ett naturligt självfall genom att helt utesluta sulfater från din hårvårdsrutin.

5. Bli av med envist akne

Om du har testat allt och ändå har problem med akne kan det vara en bra idé att se över ditt schampo. Detta gäller speciellt om du har akne eller blemmor:

 • runt hårlinjen
 • på nacken och ryggen
 • på axlarna och bröstet

Sulfater skadar inte bara håret. Huden blir rubbad och hudbarriären försvagas. Många upplever att aknebesvären förvärras av just sulfater. Se över alla dina hår- och hudprodukter med rengörande egenskaper.

6. Få din hårfärg att hålla längre

Sulfater tvättar inte bort din naturliga hårfärg. Däremot tvättas färgen på färgat hår snabbare ur. Ju starkare schampo, desto mer färg tvättas det bort. Detta gäller särskilt ekologiska örthårfärger och toningar. Även permanenta kemikaliefärgningar mattas av om det tvättas inom kort efter färgning. Ett enkelt sätt att bevara färgen är därför att prova ett milt sulfatfritt schampo.

7. Bli av med hårbottenproblem

Sulfater påverkar inte bara håret utan även hårbotten. En hårbotten utan dess naturliga oljor kan klia, få torra flagor, få rubbat pH-värde och trigga överproduktion av fett. Frisk hårbotten är en förutsättning för friskt hår. Bli helt av med eller åtminstone minska problemen med din hårbotten genom att välja ett snällare schampo.

8. Motverka håravfall

Sulfater orsakar inte håravfall fast kan indirekt trigga och förvärra tillståndet. Om håravfall redan är ett problem blir det inte bättre av torra och skadade hårsäckar. En torr hårbotten ökar dessutom talgproduktionen. För mycket talg (naturligt hudfett) kan definitivt täppa igen hårsäckarna och bli en gynnsam miljö för bakterier och svamp. Det i sin tur kan orsaka håravfall. Prova därför sulfatfritt schampo under en längre tid för en hårbotten i bättre balans.

Så här fungerar sulfatfria schampon

Sulfatfria schampon tvättar istället rent med andra mer skonsamma tvålämnen. De ger ett mjukare lödder och:

 • gör håret rent utan att tvätta bort naturligt fett och fukt
 • löddrar mindre
 • är mindre irriterande för hårbotten och hud

På grund av dessa egenskaper kan de initialt upplevas som odryga, att håret inte blir rent och snabbare blir smutsigt igen. Övergången till ett sulfatfritt schampo kan behöva en viss invänjningstid. Tänk på att:

 • sluta mata hår och hårbotten med svårlösliga kemikalier och ämnen som silikoner
 • det initialt kan behöva två schamponeringar
 • det krävs lite mer arbete med att fördela schampot och massera in det i hårbotten. Ge schampot tid så det hinner lösa upp fett och döda hudceller. Hjälp till att tvätta rent genom att massera hår och hårbotten.
 • skölja av noga och hjälp till med masserande fingrar så att damm och döda hudceller lättare sköljs av.
 • kan behöva mer frekventa hårtvättar innan talgproduktionen nedreglerats. Hårbotten kan behöva flera sulfatfria veckor för att komma i balans. Ha därför tålamod!

När hår och hårbotten har vant sig vid snällare schampon kommer ditt sulfatfria schampo kännas mer drygt, lättare att fördela och få rent. Håret kommer dessutom hålla sig rent i flera dagar. Sist men inte minst, både hår och hårbotten kommer att må så mycket bättre.

Vilka sulfatfria schampon är bäst?

Det enklaste sättet är att köpa ett ekologiskt (certifierat) schampo. Då får du ett sulfatfritt, parabenfritt, silikonfritt schampo. Vilket som är bäst i test beror bland annat på faktorer som hårtyp, hårkvalitet och tvättfrekvens. Här ger vi våra bästa tips på riktigt bra sulfatfria schampon att börja med.

Bästa övergångsschampot

Om du vill byta ut ett starkt löddrande schampo med sulfater är det bäst att välja ett som är sulfatfritt fast som ändå löddrar bra. Detta för att skillnaden inte ska bli för stor och övergången ska kännas smidig. Sedan går det också alldeles utmärkt att fortsätta använda ditt så kallade övergångsschampo. Du kan också successivt byta till ett ännu mildare schampo för skonsammare tvättar.

Eco Cosmetics Repair Shampoo är det mest populära, ekologiska övergångsschampot för de som vill ha sulfatfri hårvård.

Bästa schampot för dig som tvättar varje dag

Välj ett milt schampo om du tvättar håret varje dag. Logonas Nässelschampo passar hela familjen och är snällt mot både hår och hårbotten.

Bästa schampot för att dämpa gula toner i håret

Oavsett om du har blonderat hår eller är naturligt blond kan du dämpa de gula tonerna med ett helt paraben- och sulfatfritt schampo. Bruns Schampo Nr 24 innehåller bland annat växtextraktet Kampeche som ger kalla skiftningar i håret. De naturliga ingredienserna i schampot ger dessutom volym och ”mer hår” känsla.

Bästa schampot för dig med problem i hårbotten

Odylique Gentle Herb Shampoo är ett mycket milt schampo framtagen för just känslig hårbotten. Det innehåller återfuktande aloe vera och har en mycket mild doft av örter.

Är det hår riktigt torrt så kan det också vara en god idé att testa på balsammetoden!

För dig som vill läsa vidare tipsar vi om: Den ultimata guiden till torrt hår eller Ultimata guiden mot kliande hårbotten.

4 comments

 1. Maria Wessel

  Ja, sulfater förstör huden i hårbotten. Det tråkiga är att ni ju säljer både schampo och tvål med sulfater!? T ex finns det Sodium Coco-sulfate i bl a Laveras och Santes schampo. Var ärliga och skriv vilka produkter som innehåller sulfat och att ni säljer dem för de som vill ha riktigt stark rengöring och att det benämns Sodium coco-sulfate. Man får intryck av att ni inte säljer produkter med sulfater. Mvh Maria

  1. Sara på Glimja

   Tack Maria för att du delar med dig! ✨ I vanliga fall menas ordet ”sulfatfritt” att det sulfatfria alternativet är utbytt från starka sulfater som tex SLS/SLES till andra snällare typer av tensider som tvättar rent på ett skonsamt vis som tex sodium coco-sulfate, coco-glucoside eller sodium cocoamphoacetate. Många upplever det skonsamt och får då även en mer ekonomisk produkt som tex Laveras eller Logonas produkter. Vi önskar erbjuda produkter med så rent innehåll som möjligt i olika prisklasser för alla. Vi ser över hela innehållet. Om man inte vill ha tensider alls kan man istället tex välja en schampo-tvål eller ett schampo-pulver 😄

 2. Helena K S

  Tack för en bra text!
  Jag undrar om sodium coco sulfat räknas som OK om man vill ha sulfatfritt? Det finns i t ex Laveras schampon, och även i Santés nya schampoformulor.

  1. Sara på Glimja

   Vad kul att du gillade den! 💚 I vanliga fall menas ordet ”sulfatfritt” att det sulfatfria alternativet är utbytt från starka sulfater som tex SLS/SLES till andra snällare typer av tensider som tvättar rent på ett skonsamt vis som tex sodium coco-sulfate, coco-glucoside eller sodium cocoamphoacetate. Många upplever det skonsamt och får då även en mer ekonomisk produkt som tex Laveras eller Logonas produkter. Vi önskar erbjuda produkter med så rent innehåll som möjligt i olika prisklasser för alla. Vi ser över hela innehållet. Om man inte vill ha tensider alls kan man istället tex välja en schampo-tvål eller ett schampo-pulver 😊

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2022

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×