Vad är Hyaluronsyra och varför behöver jag det? 1

Vad är Hyaluronsyra och varför behöver jag det?

0

Om du är intresserad av hudvård har du säkert hört talas om hyaluronsyra. Men du kanske inte är säker på hur du ska använda det, om det är rätt för dig eller hur du ska passa in det i din hudvårdsrutin.

I denna artikel skriven av Zainab Danjuma på Evolve Organic Beauty (en av våra favoritmärken här på Glimja) svarar Evolves grundare Laura Rudoe på alla frågor om hyaluronsyra och berättar hur du bäst kan dra nytta av denna fantastiska molekyl på din hud.

Vad är hyaluronsyra?

Du kanske tror att hyaluronsyra är en av de hudvårdssyror som det pratas om; som BHA, AHA och glykolsyra, som exfolierar och ökar cellomsättningen. Men det är det inte.

Även om hyaluronsyra gör din hud fylligare och gör så att huden ser vackert ”glödande” ut, har den ett helt annat sätt att göra det på.

Det är faktiskt inte alls en ”syra”. Hyaluronsyra är i stället en sockerbaserad molekyl av gel-typ som kan hålla en enorm mängd vatten – upp till 1000 gånger sin egen vikt för att vara exakt.

Det är ett fuktgivande ämne (en ingrediens som drar fukt från luften runt omkring till huden). Detta gör den perfekt för att återfukta huden.

Trots sitt namn är hyaluronsyra alltså en mycket mild ingrediens, som kan användas av alla, även personer med känslig hud.

Var finns hyaluronsyra?

En av de saker som gör hyaluronsyra så effektiv i hudvård är att den bildas naturligt av kroppen. Den finns i hud, senor och blodkärl.

Omkring 50% av den hyaluronsyra som finns naturligt i kroppen finns i huden, där den verkar för att påskynda vävnadsreparation genom att öka cellmetabolismen och bilda ett geléaktigt lager runt cellerna.

När vi åldras minskar dock den mängd som vi lagrar i våra kroppar – vid 50 års ålder är det möjligt att kroppens hyaluronsyrareserver har minskat med 50%.

Detta är en av anledningarna till att vår hud tenderar att bli torrare och mattare när vi blir äldre, eftersom nya hudceller inte produceras lika snabbt.

På grund av detta letar vi efter externa källor till hyaluronsyra för att ”fylla på” våra naturliga reserver.

Dessutom behöver du inte vänta tills du ser tecken på åldrande för att komma igång, hyaluronsyra är utmärkt för huden i alla åldrar.

Vilka är de viktigaste fördelarna med hyaluronsyra?

Det är vetenskapligt bevisat att att använda hyaluronsyra lokalt, som serum eller kräm, hjälper till att förbättra utseendet på fina linjer och rynkor. Men återfuktning är inte den enda fördel som denna underbara molekyl ger.

Hyaluronsyra kan hjälpa till att skydda huden mot UVB-strålning, vilket i sin tur förebygger solfläckar, rynkor och hudskador.

Evolve Organic Beauty använder två olika sorters hyaluronsyra i sina produkter – låg och mycket låg molekylvikt.

Medan låg molekylvikt är mer än tillräckligt för återfuktning, tränger mycket låg molekylvikt ännu djupare in i hudens lager och är ännu mer effektiv för pro-ageing.

Det bildar inte bara ett skyddande skikt på huden, utan bekämpar också fria radikaler som orsakas av ultraviolett (UV) ljusexponering. Detta innebär att fria radikaler inte får chansen att angripa din hud, vilket gör att den blir lugnare, klarare och med färre ojämnheter.

Det är ur den vetskapen som Laura Rudoe skapade sin favoritprodukt; Daily Defence Moisture Mist.

Evolve har utformat den så att den kan sprayas på huden, vilket ger en dos av skyddande ingredienser, inklusive hyaluronsyra, som gör att huden ser uppfriskad och strålande ut.

Ha den gärna i kylskåpet och det blir den perfekta fukthjälten för varma dagar. Den är också bra för att skydda mot effekterna av yttre föroreningar, som kan ge tecken på för tidigt åldrande.

En annan stor favorit är Evolves 360 Eye and Lip Contour som är en närande ögon- och läppkräm. Den har en avancerade formulering med bla. lågmolekylär hyaluronsyra som hjälper till att minska rynkor och mörka ringar.

Hyaluronsyra är en fuktgivare, inte en fuktighetskräm

Hyaluronsyra håller inte kvar fukt i huden. Föreställ dig din hud som en svamp. Om du fyller den med vatten blir den fyllig och svampig. Om du däremot låter den torka ut kommer den snart att återgå till att vara torr.

Hyaluronsyra fungerar i princip som vattnet i en svamp, den fyller ut och drar in fukt från luften. Hyaluronsyra hjälper alltså till att tillföra fukt i huden och hjälper därför huden att bli mer återfuktad.

Däremot så hjälper den inte huden att hålla kvar fukten. För det kan du komplettera med ansiktskrämer, serum och oljor. Om du slutar använda hyaluronsyra kommer du alltså att sluta se fördelarna.

Vad är Hyaluronsyra och varför behöver jag det? 2

Hur fungerar hyaluronsyra i hudvård?

Många hyaluronsyramolekyler är för stora för att tränga in i hudytan. Det är dock inte dåligt. Syran skapar en skyddande film som förbättrar utseendet på fina linjer och rynkor.

Evolves ekologiska Hyaluronic Serum 200 är dock något annorlunda; den lägre molekylvikten hos den hyaluronsyra Evolve använder innebär att den kan tränga djupare in i huden, vilket i sin tur innebär att huden kan återfuktas ännu mer effektivt.

Den hjälper också hudens kollagenproduktion, vilket bidrar till att hålla huden elastisk och spänstig och ger på så sätt ett mer ungdomligt utseende.

Läkare, dermatologer använder ofta hyaluronsyra som ett nedbrytbart fyllmedel, på grund av hur harmoniskt det fungerar med kroppens naturliga funktioner.

De burkar lägga det i kinder, läppar och under ögonen för att minska ålderstecken, men du behöver inte få injektioner för att dra nytta av dess fördelar.

Vilken hudtyp får mest ut av hyaluronsyra?

Hyaluronsyra passar alla hudtyper och alla drar nytta av det.

Kan de med fet hudtyp använda hyaluronsyra?

Hyaluronsyra övermättar inte oljig hud eftersom det reglerar hur mycket fukt huden behöver. Det kan faktiskt minska överproduktionen av olja genom att återbalansera hudens behov av fukt.

Hyaluronsyra har också naturligt lugnande egenskaper, så om du lider av utbrott eller rodnad kommer den att lugna din hud samtidigt som den återfuktar.

Evolves True Balance Gel Cream är utformad för fet och utslagsbenägen hud och använder hyaluronsyra för att ge en dos av icke-fet återfuktning, medan de andra ingredienserna verkar för att balansera oljeproduktionen och hålla huden lugn.

Är hyaluronsyra säkert för känslig hud och hud med eksem?

Ja, känslig hud och personer med tillstånd som eksem och rosacea kan använda hyaluronsyra utan att behöva oroa sig för reaktioner.

I en nyligen genomförd studie konstaterades faktiskt att när den kombineras med proteoglykan och kollagen bidrar den till att återställa hudens yta och minska klåda och känslighet.

Är hyaluronsyra bra för torr hud?

Absolut. I en studie från 2014 använde deltagarna aktuell hyaluronsyra på flera olika sätt, bland annat som lotion, serum och kräm. Studieresultaten visade en ökning av hudens återfuktning med upp till 96 % efter 8 veckors användning i de olika typerna, oavsett hur den gavs.

Den hjälper huden att bibehålla fukt och kan till och med minska inflammation och ömhet genom att stödja hudens naturliga läkningsprocess (minskar hudsprickor på grund av torrhet), vilket framgick av en studie från 2016.

Är hyaluronsyra effektiv för åldrande hud?

När man åldras förlorar man elasticitet och definition i huden. Huden blir mindre slät och strukturen blir grövre och fina linjer blir mer framträdande.

För det första hjälper regelbunden användning av ett bra hyaluronsyra-serum till att skydda huden mot fria radikaler och föroreningar, vilket minskar de tidiga tecknen på åldrande.

Studier har också visat att hyaluronsyra-serum kan hjälpa till att minska hudens ojämnhet och öka hudens elasticitet, vilket effektivt vrider klockan tillbaka. Denna effekt är betydande, även om den inte är permanent.

I en annan studie från 2014 fick deltagarna applicera hyaluronsyra lokalt, två gånger dagligen, i åtta veckor. Det visade en 40 % minskning av rynkornas djup och en upp till 55 % ökning av hudens fasthet och elasticitet jämfört med deltagare som inte applicerade syran.

Vad är Hyaluronsyra och varför behöver jag det? 3

Hur använder jag hyaluronsyra i min dagliga rutin?

Det beror på vilken hudvård du använder. Fuktkräm och serum är två av de vanligaste formerna av hyaluronsyra.

Fuktkräm

Använd en fuktkräm med hyaluronsyra minst två gånger om dagen, morgon och kväll, alltid efter rengöring, exfoliering eller applicering av serum.

Här hittar du Evolves Daily Renew Facial Cream och Evolves Multi Peptide 360 Anti-Ageing Cream, båda fantastiska ansiktskrämer med hyaluronsyra plus mycket mer.

Serum

Ett serum med hyaluronsyra används bäst efter rengöring. Innan du torkar dig, klappa in ett par droppar i ansiktet med handflatorna.

Applicera en närande fuktkräm omedelbart efteråt för att försegla all återfuktning. Hyaluronsyra fungerar bra med de flesta vanliga hudvårdsingredienser, även syrabaserade.

Fuktkrämer och oljebaserade serum innehåller oljor som hjälper till att reparera hudens barriärskikt som förseglar fukten i huden och hindrar den från att avdunsta. De flesta människor (om de inte har mycket fet hud) behöver mer fukt och olja.

Det mest effektiva kan vara att först använda ett vattenbaserat serum för att hjälpa det att vandra djupare in i huden och sedan applicera ett oljebaserat serum ovanpå, därefter kan en ansiktskräm försegla fukten.

Hur ofta kan jag använda hyaluronsyra?

Evolve rekommenderar att man applicerar hyaluronsyra två gånger om dagen, morgon och kväll.

När kan jag se resultat av att använda hyaluronsyra?

Du kan se resultat omedelbart från ditt serum eller din kräm, men de kommer att avta. Som med de flesta typer av hudvård ses de bästa resultaten vanligtvis inom fyra till sex veckor efter konsekvent användning.

Påverkar min kost produktionen av hyaluronsyra i kroppen?

Eftersom hyaluronsyra tillverkas av kroppen kan den ökas genom att äta vissa livsmedel. Det finns vissa bevis för att stärkelserika rotfrukter kan öka produktionen, som potatis, sötpotatis samt jordärtskockor.

Om du är sugen på något lite mer uppfriskande kan du ta en citrusfrukt: de innehåller naringenin som förhindrar att hyaluronsyra bryts ner i kroppen. Frukter som innehåller höga halter av naringenin är bland annat apelsiner, bananer, grapefrukter och tomater.

Slutligen, föga förvånande, är det grönbladiga grönsaker som står på listan. De innehåller magnesium, som underlättar kroppens produktion av hyaluronsyra.

Vad är Hyaluronsyra och varför behöver jag det? 4

Artikel är skriven av Zainab Danjuma med svar från Laura Rudoe som är grundare av varumärket Evolve Organic Beauty´

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×