Varför köpa äkta ekologisk tvål?

Varför köpa äkta ekologisk tvål?

0

Vermont Soap Organics i USA tillverkar unika och naturliga kroppsvårdsprodukter av nytta och värde. De är också ett exempel på hur företag kan bidra till positiv social förändring. De betonar helheten i alla avdelningar inom företaget genom kommunikation, deltagande i tillväxtprocessen och ansvarstagande bland medarbetarna.

De förbinder sig att bedriva sin verksamhet på ett miljömedvetet sätt och betonar återanvändning och återvinning och kanske det allra viktigaste för miljön; de använder endast naturliga bas ingredienser från hållbara källor i alla sina produkter.

Deras produkter är certifierade enligt USDA ekologiska livsmedel standard (USDA Organic) från Vermont Organic Farmers (VOF). Självklart innehåller inga av deras produkter dolda djur ingredienser vilket annars är vanligt i konventionell tvål.

Vad är Castile tvål?

Ordet Castile i Vermont Soaps Organic´s flytande Castile tvålar är en referens till La Castilla – en region i centrala Spanien som historiskt är betydande i tvålskapandets historia. I Amerika betyder Castil en tvål som tillverkas med olivolja, oftast en flytande tvål av olivolja och kokosnötsolja.

Men kontrollera alltid dina ingredienser – vissa företag lägger till syntetiska kemikalier till deras så kallade Castile tvål. Det gör inte Vermont Soap Organics. Och alla deras ingredienser är ekologiska och noggrant utvalda.

Deras flytande Castile tvål innehåller bara förtvålad kokosolja, jojobaolja, olivolja, eterisk olja för doft (olika beronde på vilken doft du köper), rosmarinsextrakt som naturligt ”konserveringsmedel” och aloe vera. Inget annat. Och den är 100% ekologisk.

Deras skummande tvål innehåller bara aloe vera juice, förtvålade oljor av kokosolja, sheasmör olivolja, solrosolja, och jojobaolja, vegetabiliskt glycerin (glycerin), eterisk olja för doft samt rosmarinsextrakt som naturligt ”konserveringsmedel”. Och den är 100% ekologisk.

Hur tillverkas då deras fasta ekologiska tvålar?

Jo, de tillverkas med hjälp av en modern version av en 250 år antik metod. Certifierade ekologiska oljor av palm-, kokosnöt-, oliv- och palmkärna (alla oljorna kommer från hållbara källor) blandas vid exakta temperaturer med en alkalisk lösning*.

*För att göra tvål måste man ha en olja (som är en syra), en alkalibas och vatten. Förtvålning är en reaktion mellan dessa ingredienser som resulterar i skapandet av tvål. Oljan och alkalin undergår en förändring i struktur för att bilda fast eller flytande tvål. För alkalibasen är det tradition att använda kaliumhydroxid (INCI: potassium hydroxid) för att göra flytande tvål och natriumhydroxid (INCI: sodium hydroxid) för fast tvål. 

De oljor som används i dessa ekologiska, handgjorda tvålar är noga utvalda av de som skapar tvålen med tanke på karaktären som de ger till den slutliga tvålen. På Vermont Soap använder de ekologisk olja av högsta kvalitet. De har prövat sig fram under lång tid och kommit fram till den bästa blandningen av oljor. Kokosolja skapar partier av glycerin, gör bra lödder och är mycket stabil. Olivolja har naturliga antioxidanter och gör tvålen krämigare. Varje olja används för en specifik anledning.

Märk att olja och alkali måste vara i perfekt balans för att göra den perfekta tvålen,  om man tillför för mycket av en specifik olja blir det inget bra. Detta är vetenskap som tar lång tid att lära sig och efter flera månader med otaliga försök hittade Vermont Soap det perfekta receptet.

Hos Vermont Soap blandas satsen till de fasta tvålarna under timmar, så att den tjocknar långsamt. När den är klar, läggs botaniska och ekologiska örter, kryddor och korn till. 

Satsen hälls sedan i formar av trä och hålls varm under ca tre dagar. Eftersom tvålen stelnar, börjar alkalisalter stiga till toppen som grädde. Runt den fjärde dagen avlägsnas tvålen, nu fast i blockform, från formarna och skummas av från alla alkalisalter och kapas till individuella staplar. 

Tvålarna placeras därefter på skräddarsydda ek och rostfria stål torkställningar och härdas under cirka tre veckor. Denna process producerar den mildaste och finaste fasta tvål som finns.

Varför bör vi då köpa naturlig tvål?

Dessa tvålar varar ungefär dubbelt så länge som konventionella och är mycket fuktgivande och lugnande för, huden. Ingen mätbar fri alkali, dvs. rester av natriumhydroxid finns kvar när tvålen är klar. Detta är en del av anledningen till att deras tvål är så mild.

Många moderna konventionella tvålar är gjorda på ett massproducerat industriellt sätt. De kan tex använda nöt- eller oxtalg istället för oljor. I konventionella tvålar tillsätts sedna många syntetiska tillsatser, tex för att få tvålen att löddra mer. Glycerinet separeras oftast ut för att säljas på annat håll, medans i naturlig tvål rörs den ner igen under tvålproduktionen.

Problem inom massproducerad tvåltillverkning kan vara basingredienser av låg kvalitet, alkohol, syntetiska färger och dofter samt konserveringsmedel. Tvålen saknar då fukt i grunden och tenderar att ha alkali rester kvar i sig vilket kommer att irritera huden.

Olja och alkali måste nämligen vara i balans för att göra den perfekta tvålen som vi nämnde förut. Problem uppstår då när alkali och olja inte sammanfogar kemiskt; det blir alkalisalter kvar i produkten. Överskott av alkali blir till stark tvål som torkar ut huden. Personer med känslig hud är särskilt utsatta för irritation med dessa typer av tvålar. Varför allt detta? Kostar mindre, tar kortare tid och ger större vinst.

Vi tycker att det är bättre att köpa en ekologisk tvål som kanske kostar mer men räcker längre och gör gott för både huden, hälsan, miljön och djuren. 

Vi är stolta över att sälja Vermont Soap Organics! Du hittar deras tvålar här.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×