Ultimata Guiden: Så ska du träna när du är stressad 1

Ultimata Guiden: Så ska du träna när du är stressad

0

När du är stressad är det lätt att välja bort fysiska aktiviteter för att spara tid, men det är just då som det är extra bra att ta hand om kroppen och röra på sig så mycket som möjligt.

Du kan nämligen klara bättre av en hög stressnivå i vardagen om du använder dig av kontinuerlig, förebyggande träning. 

Din motståndskraft mot stress ökar rejält om du rör på dig minst en halvtimme om dagen. Dela upp i två gånger en kvart om det fungerar bättre.

Så länge du prioriterar återhämtning, rörelse och sömn kan kroppen klara av att hantera stressiga perioder utan att ta skada. 

Om du däremot inte tar dig tid för träning och återhämtning riskerar du att småningom utveckla utmattningssymptom och i värsta fall bli utbränd.

Stress

Stress är en naturlig och nödvändig reaktion i våra kroppar. När du bli stressad ökar dina stresshormoner i kroppen, såsom adrenalin och kortisol.

Våra kroppar hanterar stress på olika sätt och symptomen på långvarig stress kan därför skilja sig åt.  

Om du har problem med mycket stress i ditt liv behöver du prioritera att åtgärda det, eftersom långvarig stress är skadlig, åldrande och sjukdomsalstrande.

Adrenalin och noradrenalin

Adrenalin och noradrenalin är varken bra eller dåligt – det är nödvändigt för vår överlevnad.

Stresshormonerna frisätts i kroppen när du känner dig hotad. Det kan vara ett direkt hot som att fly från ett lejon, men också när du befinner dig i en stressande situation, till exempel att hålla föredrag, gå på en jobbintervju eller bråka med din partner.

Om du stressat under en lång tid och inte fått återhämtning kan du så småningom börja känna dig orolig, rastlös, irriterad och få svårt att somna grund av adrenalinet. 

Allt som oroar dig eller saker som du inte hunnit bearbeta känner din hjärna av som stress. Adrenalin släpps ut och du får en ovälkommen energikick. 

Kortisol

När det kommer till kortisol så är det en ganska lätt hormon att påverka.

Kortisol har en mängd olika funktioner. I akuta stressituationer kan det hjälpa dig att prestera bättre, både fysiskt och mentalt, men höga nivåer på lång sikt är inte bra.

Oftast räcker det med att sluta med stimulater så som koffein och socker, och satsa på att optimera sin sömn. 

B-vitamin, speciellt vitamin B6 har goda effekter på stressnivåerna och magnesium för att det är muskelavslappnande samt zink för att det är en antagonist till kortisol.

Stresshantering

När du stressar och likaså när du tränar, så ökar mängden adrenalin och kor­­ti­sol i kroppen. Men efter att du tränat slappnar stressystemet av och utsöndringen av stresshormoner minskar.

Trä­ning förbränner också stress­­hor­moner i musklerna och blodet och hjälper dig starta din återhämtning.

Träning utsöndrar också endorfiner i hjärnan som höjer humöret.

När du tränar så slipper du dessutom tänka på det som stressar dig, och du kommer på andra tankar som gör att hjärnan får en värdefull paus. 

Träna gärna tillsammans med någon annan. Social samvaro kan vara avstressande och stärkande för den mentala hälsan. 

Stressförebyggande träning 

Konditionsträning har visat sig ha väldigt bra effekter på stressrelaterade problem. Ta en rask promenad, simma eller dansa. 

Det optimala är minst en halvtimme, tre gånger i veckan och det viktigaste är att höja pulsen under passet.

Konditionsträning har också goda effekter på hjärnan då den får mer syre och blod.

Dessutom kan konditionsträningen göra att känslan av nervositet och oro minskar, vilket i sin tur kan kan förebygga stress. 

Regelbunden motion är också viktigt för sömn­en.

Det viktigaste är dock en aktiv livsstil, motion och träning eftersom utsöndringen av vårt stresshormon minskar efter ett utfört träningspass oavsett val av aktivitet.

Tänk på att ha kul! Därför är dans en så bra träningsform. Du kan hitta olika pass när du söker på Youtube, såsom detta roliga 90-tals danspass.

Man kan som kvinna även anpassa träningsform enligt var man befinner sig i sin menscykel.

Träna utomhus

Om du har möjlighet så träna gärna utomhus. Att vara ute i naturen kan både sänka högt blodtryck, minska risken för depression och hjälpa till att minska stress.

Styrketräning

Även styrketräning kan hjälpa dig att minska stressnivån. 

Dessutom får du starkare muskler, mindre värk och bättre hållning, vilket ger dig bättre förutsättningar att andas rätt. Och andningen är viktig för hälsan.

Yoga och qigong

Yoga kan hjälpa till att minska stress och göra det enklare komma ner i varv. Det beror på att yogan aktiverar parasympatiska systemet, kroppens “lugn och ro-system”.

Qigong fungerar ungefär likadant som yoga. Qigong är en kombination av rörelse, mindfulness och andning.

Vardagsträning

Hitta träning i din vardag! Ta trappan istället för hissen. Stig av bussen en station för tidigt. Ta cykeln istället för bilen. Ha möten samtidigt som du är ute och går, och så vidare. Hitta tillfällen så att du får in mer rörelse i dina vardagssysslor.

Minska också tiden för stillasittande. Sträck på benen och gå runt lite minst en gång i timmen om du har ett stillasittande arbete eller studier.

För den som inte rör sig alls handlar det om att börja göra någonting, istället för ingenting. Allt räknas och det enda du kan göra “fel” är att göra ingenting alls!

Återhämtning

Det är inte stressen som är farlig – det är bristen på återhämtning vid stress. Efter träning startar en naturlig återhämtning.

Satsa på god sömn, vila, meditation och medveten närvaro som är viktiga för återhämtningen. 

Speciellt mediation är viktigt för att sänka kortisolnivåerna. Försök få in 10-15 minuters meditation, gärna både morgon och kväll. Det tar inte många dagar förrän man märker effekt.

Det finns olika avslappnande guidade meditationer som du kan hitta när du söker på Youtube, såsom denna.

Sammanfattning

  • Trä­ning ”förbränner” stress­­hor­moner och startar återhämtning.
  • Träning utsöndrar endorfiner i hjärnan som höjer humöret.
  • Kontinuerlig, förebyggande träning hjälper dig klara bättre av en hög stressnivå. 
  • Konditionsträna minst en halvtimme, tre gånger i veckan.
  • Styrketräna gärna, men inga långa eller slitsamma pass.
  • Yoga, qigong och meditation har fantastiska effekter på kortisolnivåerna. 
  • Gå på yoga 1-3 gånger i veckan.
  • Meditera minst 10 minuter varje dag, helst både morgon och kväll.

Har du frågor eller tips om stress och träning? Skriv en kommentar!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×