DIY-guide: Grodda enkelt hemma 1

DIY-guide: Grodda enkelt hemma

0

Har du vågat ge dig på groddning ännu? Om inte så kan jag ge dig glädjande besked: det är varken svårt eller särskilt tidskrävande, såsom en del kanske tror.

Groddar är delikata små, näringsrika energibomber av linser, baljväxter och frön. Grodda kan man göra under hela året och det är både enkelt och går relativt snabbt. 

Olika frön ska blötläggas olika lång tid och tar olika lång tid på sig att bli färdiga. Om du vill kolla upp tidsåtgången kan du kolla groddguiden på Morotsliv så får du en idé om hur länge det tar för olika groddar och skott att bli klara.

Groddar och skott är goda att ha i sallad eller som pålägg på frökex.

Blötläggning aktiverar enzymer

Då du blötlägger aktiveras enzymerna i fröet, vilket gör att mineraler och proteiner lättare tas upp av kroppen, jämfört med om man kokar dem eller äter dem råa.

Tips! Blötlägg gärna baljväxter över natten innan de ska kokas. Då förkortar du koktiden och gör dem mer lättsmälta.

Groddning ökar näringsvärdet

Groddning ökar näringsvärdet. Kolhydrater omvandlas till enklare sockerarter och protein till fria aminosyror under groddning. Mineraler frigörs även och blir mera lättillgängliga. 

B-vitaminer såsom B2 och folat samt C- och E-vitamin kan öka väsentligt vid groddning. Antioxidanter ökar också, vars uppgift är att hjälpa till att skydda celler från fria radikaler och mot härskning av fetter.

Ett ökat innehåll av fenoler påverkar smak, doft och färg och har olika skyddande uppgifter hos växten. På samma sätt kan växternas fenoler ha skyddande och hälsobringande egenskaper hos oss människor. 

Groddning minskar antinutrienter

Vid groddningsprocessen minskar ämnen som ger gasig mage. En grupp av dessa ämnen kallas för α-galaktosider.

Baljväxter innehåller också fytinsyra (fytat) som binder upp mineraler och gör det svårt för kroppen att tillgodogöra sig dem. Ju längre en baljväxt groddas, så desto mer fytat bryts ner.

Vad ska man grodda?

Ärter och bönor är tacksamma att grodda. Testa azukibönor, mungbönor, kikärter och sojabönor. Ärter brukar bli goda som skott. Tänk på att groddar av kikärter och sojabönor ska förvällas innan de serveras.

Gröna och svarta linser ger också goda groddar. Och missa inte alla sorters frön såsom alfalfa, amarant, bockhornsklöver, bovete, broccoli, havre, hirs, korn, klöver, krasse, majs, pumpa, quinoa, råg, råris, rädisa, sesam, solros, spelt och vete.

Groddfrön hittar du här.

Hygien

Rengör alltid dina frön innan du groddar dem. Noggrann rengöring kommer att göra dina groddar och skott finare och ge dem en längre hållbarhet.

Efter blötläggningen kan det vara bra att skölja av fröna med kallt vatten ett par extra gånger.

Förvara groddarna i glasburk i kylskåpet. Hållbarheten är ca 5 dagar.

Odla skott på papper

Skott är frön som grott och sen får växa ut till små stjälkar med små gröna, klorofylliga blad i toppen. Till skillnad från groddning som bara behöver vatten, måste fröna planteras i papper eller jord för att kunna växa till skott. 

Att odla på papper på en tallrik är väldigt enkelt och fungerar även med några lager hushållspapper om du inte har odlingspapper hemma. 

Alfalfa, senapsfrön, amarant, hirs, klöver, krasse, sesam och dylika är tacksamma frön att odla på papper, medan linser och ärtor brukar bli bra i jord.

Instruktioner:

  1. Lägg ett ark odlingspapper eller några lager hushållspaper på en tallrik.
  2. Strö på ett lager frön på pappret.
  3. Blöt fröna så att allt blir fuktigt. 
  4. Täck med plastfolie. 
  5. Blöt minst två, tre gånger om dagen. 
  6. Efter några dagar kan du ta bort plasten och ställa skotten ljust så att de bildar blad.
  7. När skotten blivit i önskad längd så kan du klippa av dem och äta.

Här hittar du odlingspapper.

Grodda i burk

Det går alldeles utmärkt att grodda i stora glasburkar. Ta bort locket och fäst ett glest nättyg med en gummisnodd över öppningen för att hålla bort ohyra. 

Eller använd färdiga groddburkar som är lätta att diska mellan användning.

Instruktioner:

  1. Skölj 1 dl bönor/linser/frön och blötlägg i rumstempererat vatten i glasburken över natten.
  2. Häll bort vattnet nästa morgon och skölj dem igen.
  3. Låt burken stå mörkt och gärna upp och ned så att vattnet kan rinna av ordentligt.
  4. Skölj groddarna 2-3 ggr per dag.
  5. Efter några dagar är groddarna klara att äta.

Tips! Ställ dem i ett ljust fönster en dag så blir de vackert gröna och fulla av klorofyll. 

Här hittar du odlingsburk.

Grodda i groddtorn

Om du vill odla många olika groddar, eller odla en stor mängd, är groddtorn fantastiska! Det sparar mycket plats när du kan grodda på höjden istället.

Instruktioner:

  1. Skölj 1 dl bönor/linser/frön och blötlägg i rumstempererat källvatten över natten.
  2. Häll bort vattnet nästa morgon och skölj dem igen.
  3. Låt tornet stå mörkt och skölj groddarna 2-3 ggr per dag.
  4. Efter några dagar är groddarna klara.
  5. Ställ dem i ett ljust fönster så får de vackert gröna blad. 

Här hittar du groddtorn.

Odla vetegräs i groddmaskin

Freshlife är en automatisk groddmaskin som du fyller med vatten och frön och sätter kontakten i väggen och vattningen sker automatiskt. Du behöver byta vatten varje dag men annars tar den hand om resten av jobbet.

Groddarna håller sig fuktiga hela tiden och efter en vecka så har du ekologiska färska groddar och skott eller vetegräs hemma. Denna maskin är perfekt för vetegräs, eftersom vetegräs är väldigt känsligt för att torka ut eller mögla.

7 matskedar vete ger en bra mängd för denna maskin.

Om du vill odla vetegräs behöver du vetegräs pads.

Instruktioner:

  1. Rengör dina vetefrön noggrant.
  2. Lägg ut vetegräspads på odlingsplattorna med slät sida uppåt.
  3. Sprid ut ett lager vetefrön på vetegräspadsen.
  4. Montera odlingslådan med odlingsplattor, rör och sprinkler.
  5. Montera pumpen och fyll nedersta delen med vatten
  6. Placera på odlingslådan.
  7. Sätt i kontakten och kontrollera att sprinklern snurrar.
  8. Byt vatten varje dag.

Om trycket är för lågt eller om den snurrar för fort justerar du trycket genom att vrida på röret närmast pumpen.

Efter 7-9 dagar är vetegräset klart. Pressa vetegräsjuice och drick som en shot med söt lakritsliknande smak.

Du kan också mixa och sila bort fibrerna om du inte har en press hemma.

Här hittar du groddmaskinen från Tribest.

Problem? 

  • Ibland börjar det lukta av groddarna och de kan kännas varma. Orsaken är ofta att man har ett för tjockt lager av frön så att inte luft kan cirkulera. 
  • Fröna kan också vara gamla och ha dålig grobarhet.
  • Om du glömmer skölja dina frön kan de också bli dåliga. 
  • Släng bort dåliga groddar, diska och starta en ny groddning.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×