DIY: Använd rasullera i hud- och hårvård hemma 1

DIY: Använd rasullera i hud- och hårvård hemma

0

Det är lätt att göra sina egna välgörande ansiktsmasker och hårinpackningar hemma med några få ingredienser. 

Vi älskar rasullera som passar alla hudtyper; även känsliga.

Lera kan användas som skonsam tvål till både kropp och hår samt som rengörande mask. Det gör huden len och mjuk och håret blir glansigt och friskt. Sedan är det en prisvärd produkt.

Vad är Rasullera?

Rasullera är speciell sorts lera som använts sedan Antikens dagar till rengöring av hud, hår och hårbotten.

Rasul (kallas även ghassoul, rhassoul, rassoul) är en sorts lera som bildades under tertiärperioden och tas från underjordiska gruvschakt i en dal vid Atlasbergen, 15-20 mil från staden Fès.

Här finns de enda kända lerlagren i världen. Rasulleran tillhör smektit (smectite), en grupp lermineral som bl.a. kännetecknas av att de sväller vid kontakt med vatten.

Efter att leran fraktats upp från gruvorna tvättas den först med vatten och breds ut på stora plana ytor för att torkas i solen. När den torkat bryts den till bitar eller görs till pulver.

Minerologiska och kemiska kontroller sker regelbundet för att garantera en jämn kvalitet som följer den marockanska regeringens normer. Leran innehåller inga mikroorganismer.

Leran kallas lokalt Ghassoul som kommer från arabiskans ”rassala” och betyder tvätta. Rasulleran har idag en väsentlig del i ritualen i det Turkiska badet (Hamman).

I Marocko och Tunisien säljs leran i naturligt skick och recepten för hur den ska tillredas förs vidare från mor till dotter.

Rasullera – en multiprodukt

Lera är en multiprodukt som kan användas:

 • som ansiktsmask.
 • som kroppsskrubb.
 • istället för duschtvål.
 • istället för schampo.
 • som hårinpackning.

Lera absorberar fett och smuts, minskar mjäll och ger håret volym. Rasulleran blandas oftast med hydrolater (se mer nedan).

Den rengör skonsamt och har en unik rengörande effekt som absorberar fett från huden utan att skada hudens naturliga skyddande fettlager. Samtidigt har leran ett naturligt bra ph-värde på ph 6.

Ansiktsmask med rasullera

Det fina med att göra en egen mask är att du vet exakt vad som är i och du slipper syntetiska tillsatser. Det kul att experimentera sig fram till en mask man själv gillar.

Vi har valt en superenkel mask med två basingredienser. Du kan sedan själv låta fantasin flöda och lägga till fler ingredienser som du tycker om. Den blandas med fördel med en hydrolat som är som ett milt ansiktsvatten. Lera och hydrolater gillar varandra!

Tillsätt hydrolat eller vatten till pulvret i en skål och rör tills det blir en jämn smet.

Om du tycker att masken blir för tjock tillsätter du bara mer vätska.

Om du vill boosta din mask med superfoods kan du blanda 1 tsk rasullera och 1 tsk spirulinapulver eller chlorellapulver.

Masken ska vara så pass blöt så att ett ganska tjockt lager kan verka i ca 5 minuter på huden innan den torkar. Skölj sedan ansiktet med ljummet vatten och smörj in med valfri ansiktskräm.

Istället för rasullera kan du även välja:

Vad är en hydrolat?

Hydrolater är en biprodukt vid destillering av örter och blommor när man producerar eteriska oljor.

Hydrolater kallas också för blomvatten eller örtvatten. De förbereder huden för en kräm då de har en svagt sammandragande och svalkande effekt på huden.

Varje hydrolat har sin unika egenskap och effekt på huden.

Vilken hydrolat passar vilken hudtyp?

Kroppstvätt med Rasullera

Lera är enkelt att använda som kropps ”tvål”. Blanda lera med vatten till önskad konsistens, ungefär lika mycket vatten som lera. Använd som tvättlera istället för en tvål.

Hårtvätt med Rasullera

 • Blanda lera med vatten tills konsistensen blir som en tjock yoghurt.
 • Låt leran svälla i minst 15 min. Trixet för rent, glansigt och mjukt hår är att låta blandningen stå i 15 minuter eller längre till dess lerkornen ”mjuknar” och så att en geléaktig konsistens fås.
 • Tillsätt gärna ett par droppar olja om du har torr hårbotten eller torrt hår. 
 • Blöt ner håret och gnid lite lera mellan händerna och massera nätt in i hår och hårbotten. Gnid inte hårt för då sliter du på håret. Du kommer att bli förvånad över hur rent, lent och mjukt håret blir.
 • Skölj ur och upprepa vid behov.

Det bästa är att man inte behöver tvätta håret särskilt ofta då det håller sig rent länge. Balsam kan behövas i början men brukar inte behövas efter ett tag, men det beror också på hur långt hår du har.

Många gillar att skölja med surskölj efteråt. Eventuell lera som blir över kan sparas i en ren burk med lock och håller i ca 7 dagar.

Ditt hår, hårbotten och miljön tackar dig.

Hårinpackning med Rasullera

 • Gör samma som om du gör schampot ovan.
 • Tillsätt några droppar hårolja vid torrt hår.
 • Låt verka i hår och hårbotten i 15 minuter.
 • Skölj av med ljummet vatten.

Se gärna på vår kategori lertvätt.

Har du tips på hur man kan använda lera hemma? Dela gärna med dig i en kommentar eller skriv en fråga så svarar vi!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×