Ultimata guiden: Kosttillskott för ditt hår, hud och naglar (2023) 1

Ultimata guiden: Kosttillskott för ditt hår, hud och naglar (2023)

0

Huden är ett av våra största organ och precis som alla andra organ i vår kropp, behöver också vår hud näring för att fungera och må bra.

Huden är något av det första i ser, och att ha problem med sin hy kan medföra stora besvär för en del. Men det finns några näringsämnen som är extra viktiga när vi vill ha en strålande och frisk hud.

Hud, hår och naglar har alla liknande uppbyggnad och behöver till stor del samma näringsämnen. Vi ska ta oss en titt på de viktigaste mikonäringsämnena.

Om du vill fördjupa dig i de enskild nöringsämnena kan du läsa mer på Morotslivs mikronäringsguide.

Fettlösliga vitaminer

A-vitamin

Nödvändigt för frisk hud och slemhinnor och används terpeutiskt mot eksem, psoriasis och torr hud samt alopeci (håravfall).

Man kan både ta den som kosttillskott och tillsätta den i sin hudvårdsrutin. Retinol i hudvårdsprodukter ger effekt på fina linjer, pigmenteringar, akne eller förstorade porer, åldersförebyggande.

E-vitamin

Motverkar ärrbildning, skyddar cellmembran och ökar syretillförseln till huden. E-vitamin kan användas utvärtes vid ärr, sår och brännskador för snabbare och bättre läkning. Den används dessutom terapeutiskt vid akne, seborroisk dermatit, psoriasis, torr hud och eksem. 

K-vitamin

Stärker hudbarriären och hjälper kollagen- och elastinbildning. Man har noterat gynnsamma effekter med K-vitamin i samband med blåmärken, hudproblem och cellskador associerade med åldrande.

Vattenlösliga vitaminer

B-komplex

Innehåller stora doser B-vitaminer som är essentiella för många funktioner i cellerna. 

Vitamin B2

Medverkar i tillväxt, reparation och sårläkning av vävnad och slemhinnor. B2 används terapeutiskt vid munsår, sprickor vid mungiporna, akne och rosacea.

Vitamin B3

Används terapeutiskt vid hudbesvär, akne och hårförlust. Den är effektiv mot akne och hyperpigmentering och stärker hudbarriären. Ett högt niacinintag kan ge tillfällig hudrodnad, så kallade “flushes”.

Vitamin B5

Används terapeutiskt vid kontakteksem, sårläkning och brännskador. Även håravfall kan avhjälpas med B5.

Vitamin B6

Används terapeutiskt vid seborroisk dermatit, akne, hudallergireaktioner och nässelutslag. B6 är också bra mot spruckna läppar.

Folsyra

Spelar en mycket viktig roll för cellförnyelsen och för bibehållande av friskt hår och hud. Folsyra förebygger mot utveckling av grått hår för tidigt och skyddar mot munsår.

Vitamin B12

Är viktigt för celldelning. Brist på vitamin B12 kan också vara associerat till tidigt grånande hår och brunfärgning av huden kring mindre leder.

B12 används vid hudbesvär såsom akne, seborré, vitiligo, vårtor, psoriasis, eksem, nässelutslag, bältros, blödande tandkött, samt bleka läppar, tunga och tandkött.

PABA

PABAs bristsymtom är grånande hår, vitiligo, pigmentförlust, eksem, solbränna, torr hud och rynkor. PABA förebygger brännskador till följd av alltför mycket solande, minskar smärta av solbränna och förhindrar utvecklingen av grått hår. 

C-vitamin

Är essentiellt för bildning av kollagen som är nödvändig för att binda ihop celler av bindväv. C behövs för sårläkning, formandet av ärrvävnad och är regenererande för all bindväv.

Biotin

Är lugnade vid eksem och fjällande hud och hjälper till att behålla frisk hud, hår och naglar. Bristsymtom är grånande hår, håravfall, sköra naglar och candidasvamp.

Mineraler

Zink

Det vanligaste symtomet på zinkbrist är hudförändringar såsom akne, eksem, bölder, rosacea, hudsprickor, psoriasis, nedsatt sårläkning, håravfall, vita fläckar på finger- och tånaglar samt spruckna naglar.

Mary Ruth’s Liposomal Zinc är ett kosttillskott som innehåller zink som är omslutet av liposomer. Det gör att denna produkt har hög biotillgänglighet.

Selen

Kan skydda kroppen från åldrande och stänker elastinet i huden. Selen kan också hjälpa vid hudinflammation vid akne.

Kisel

Bygger keratin och kollagen, och brist på kisel i huden gör att elasticiteten minskar. Kisel förstärker naglarna, håret och huden. Terapeutisk används kisel vid livlöst och bräckligt hår, hudbesvär och sköra naglar.

Svavel

Är nödvändigt för friskt hår, hud och naglar och bidrar till en frisk lyster i huden och håret. Svavel är en viktig komponent i bildandet av kollagen, elastin, brosk och keratin som behövs för särskilt hud, hår och naglar så de håller sig starka och elastiska. 

Svavel (MSM), kisel, cystein, biotin och B5 har synergistiska effekter för hud, hår och naglar.

Helhetshälsa använder OptiMSM® som är destillerat och av fin kvalitet. 

Koppar

Är nödvändigt för rätt funktion av nyckelämnena lysyloxidas och elastin, som ger bindväven och kollagenet sin spänst. Ytliga blodkärl kan indikera brist. Kopparöverskott kan däremot ge för tidigt åldrad hud. 

Järn

Är mest känt för sin syrebindande förmåga. Brist kan ge kroniska hudinfektioner, platta, sköra, skedformade och tunna naglar samt blek och gråaktig hud och läppar. Hemjärn är lättare att ta upp, och finns i lever, njure och ägg.

Magnesium

Är essentiellt för många kroppsfunktioner och fungerar som en naturlig antihistamin. Ytliga röda blodkärl kan vara tecken på magnesiumbrist. 

Fettsyror

Omega 3 stimulerar hudens cellförnyelse, motverkar inflammation som är ett vanligt problem vid akne och psoriasis, bekämpar torrhet och återfuktar huden, ger näring åt sprött och torrt hår och skyddar mot UV-strålning.

Opti3 är en 100% naturlig, växtbaserad och koncentrerad källa till de långkedjade omega-3 fettsyrorna EPA och DHA, designad för att ge dig fördelarna med naturlig Omega-3 direkt från alger. Denna produkt passar alla, då den är garanterat fri från miljögifter. 

GLA (gammalinolensyra) tillhör gruppen omega-6-fettsyror som förbättrar hår, hud och naglar. Brist kan ge atopiska hudreaktioner, eksem och akne.

Aminosyror

Håravfall kan vara brist på aminosyran metionin och huvudingrediensen i hår och naglar är keratin, vilket är ett starkt fibröst protein. Kollagen och elastin ger elastisitet i huden och minskar rynkor.

Sunwarrior erbjuder med sin ”Collagen Building Protein Peptides” en växtbaserad lösning för att öka kroppens inneboende kollagenproduktion med ekologiska växtbaserade protein- och proteinpeptider.

Växtbaserade aminosyror och peptider är kollagenprekursorer, vilka är näringsämnen som din kropp omvandlar effektivt till kollagen. 

Coenzym Q10

En antioxidant med specifikt skyddande verkan på hjärtmuskeln som har antiinflammatorisk verkan och verkar stärkande och skyddande för huden mot t.ex. UV-strålning. Vår egen produktion sjunker när vi åldras. Kan även tillföras i hudvård.

Holistic Q10 innehåller äkta naturlig japansk fermenterad Q10/Ubiquinone. Den innehåller även vitamin C.

Kombinationstillskott

Istället för att ta en massa enskilda kosttillskott kan man välja att ta ett kombinationstillskott som har sammansatt olika viktiga näringsämnen för att ge bättre effekt på huden, håret och naglarna. Dessutom är det snällare för plånboken.

Holistic Hår Hud Naglar

Ett kosttillskott med kisel från bambuextrakt, vegetarisk hyaluronsyra från Haplex plus® och lösligt keratin från fårull, vitaminer och mineraler.

Vitamin C i kosttillskottet bidrar till normal kollagenbildning medan zink, selen och biotin bidrar till att bibehålla normalt hår. Selen och zink bidrar till att bibehålla normala naglar. Vitamin A, niacin, riboflavin och jod bidrar till att bibehålla normal hud.

Helhetshälsas Hår, Hud & Naglar

Är ett veganvänligt kosttillskott med MSM, hyaluronsyra, bambukisel, vitaminer och mineraler för vackrare hår, hud och naglar.

Hyaluronsyran Haplex®Plus ökar elasticiteten och återfuktar huden. Kisel för­bättrar hudens elasticitet och ger ökad glans åt hår och naglar.

Alpha Plus Hair Nutrition

Sammansatt för hår, hud och naglar. Innehåller noga utvalda B-vitaminer kombinerat med bland annat biotin, zink, C-vitamin, bambuextrakt (kisel) och den mineralrika sjögrässorten kelp.

Mary Ruth´s Hair, Skin & Nails Biotin Gummies

Stödjer hår, hud och naglar med en blandning av biotin, metylerad folat och B12 samt zink och Fo-Ti-extrakt. Alla Mary Ruths produkter är veganvänliga, glutenfria och utan onödiga tillsatser. 

Örter

Det finns också mineralrika tillskott med örter som hjälper huden hålla sig frisk och fin. 

Hair, Skin & Nail Support från Gaia Herbs

Innehåller bland annat extrakt från åkerfräken, nässla, amla frukt och kardborre. Detta mineralrika örtextrakt stödjer effektivt hår- och hudhälsa.

Gaia Herbs testar alla ingredienser för bekämpningsmedel, mikrober och tungmetaller. Den patenterade Liquid Phyto-Caps®-teknologin garanterar optimal absorption i kroppen.

Här hittar du hela utbudet av kosttillskott som lämpar sig för hud, hår och naglar.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×