Hårvolym: Den Ultimata Guiden För Dig Som Önskar Mer Volym I Håret 1

Hårvolym: Den Ultimata Guiden För Dig Som Önskar Mer Volym I Håret

0

I denna guide får du lära dig om orsaken bakom platt hår, hur volymgivande produkter fungerar, vilka produkter som ger volym samt hur du kan få volym i håret utan produkter. Häng med!

Varför har du platt hår?
Vad är det som gör att en produkt ger volym?
Ekologiska volymgivande hårprodukter
Kosttillskott som stärker och lyfter håret inifrån
Tips på hur du kan få mer volym utan produkter

Varför har du platt hår?

Det är lättare att förstå vad som krävs för att få mer volym i ditt hår om du vet orsaken till varför ditt hår är platt. Här kommer de tre vanligaste anledningarna till just platt hår.

Tunt hår

Av naturliga skäl kan håret lätt bli platt om du har fint hår eller börjar bli tunnhårig. Förutom volymschampo kan schampo som stimulerar hårtillväxt skapa goda förutsättningar för mer volym. Kombinera med de rätta hårstylingsprodukterna och ett par smarta knep så kan du ge håret ett fantastiskt lyft.

Fett hår

Om du tycker att du har fluffigt hår och härlig volym när ditt hår är nytvättat, men inte annars…. då är det fettet som dels tynger ner håret och dels gör så att stråna klistrar sig fast på varandra och på hårbotten.

 • Välj hårvårdsprodukter samt ha hårvanor som balanserar talgproduktionen i hårbotten.
 • Ta itu med överproduktionen av talgen först och satsa på ekologiska talg-balanserande schampon (oftast är de skapade för fett hår).
 • Försök att tvätta håret (med schampo) mindre ofta. 1-2 gånger i veckan är bra.
 • Använd inte schampon och andra produkter som torkar ut hårbotten.
 • Avvakta med klassiska volymschampon (talg-balanserande volymschampon är okej).
 • Prova gärna att göra en hårbottendetox, speciellt om du upplever att hårbotten även kliar eller har en beläggning.
 • Ha tålamod, det brukar ta tid innan talgproduktionen nedregeleras.

Matt och stelt hår

Matt och stelt hår kan du få oavsett hårtyp eller hårkvalitet. Det kanske inte är lika platt som fett hår, men har en tyngd som plattar till håret och gör det komplett livlöst.

Orsaken bakom detta kan bero på många saker. Matos, för mycket kemikalier/hårprodukter, diverse lager på lager beläggningar (kalk, föroreningar) etc. Det du behöver göra är att göra en hårdetox och tvätta bort beläggningen. Gör så här:

 • Schamponera håret minst två, helst fler gånger. Använd ett löddrande eller djuprengörande schampo ex. Eco Cosmetics Repair Shampoo eller Bruns Detox Schampo nr04.
 • Hjälp till med fingrarna och massera in ditt schampo i håret noga så att det blir riktigt rent. Gnid inte håret mellan händerna (då sliter du på det stackars håret), utan massera varsamt.
 • Håret kan kännas väldigt strävt efter så många schamponeringar. Ingen fara! Red ut med balsam och njut av ett glansigt och livfullt hår.
 • Denna process kan behöva upprepas vid flera tillfällen tills håret blir helt fri från beläggningar. Äppelcidervinägerskölj kan även vara till stor hjälp. Läs gärna mer om det i inlägget hår- och hårbottendetox.

Vad är det som gör att en produkt ger volym?

Det är inte bara intressant att veta utan kan vara avgörande för din hårbotten- och hårhälsa i det långa loppet. Visst vill vi ha volym, men inte på bekostnad av hårets skick. Det är även bra att förstå hur en produkt fungerar för att veta om den passar just dina behov.

Polymerer

Polymerer (ämnen som består av mycket stora molekyler – makromolekyler) är väldigt vanliga i volymgivande produkter. De bildar oftast en film runt hårstråna och sväller. De kan även stärka hårstrukturen (i form av protein). Håret får då en tjockare känsla.

Problemet med syntetiska polymerer är att vissa penetrerar stråna och förstör hårstrukturen. Katjoniska polymerer är också svåra att tvätta ur (blir som beläggningar i håret) och är svåra att bryta ner i naturen.

Tack och lov finns det naturliga polymerer som är enkla att tvätta bort och lätta att bryta ner i naturen! Exempelvis olika former av guar (från guarbönan) används gärna inom ekologisk hårvård. De sväller och ger mer-hår-känsla.

Stärkelse

Stärkelse och lera (även talk) används flitigt – oftast i form av torrschampo – för att separera hårstråna från hårbotten. Dessa absorberar fett och fukt och ger på så vis en fräsch känsla och mer volym till håret. Enkelt och bra!

Mer hår mer volym

Biotin (vitamin B7) ökar produktionen av keratin, vilket i sin tur ska ge fler hårsäckar. Därför kan du ibland hitta biotin i ditt schampo. Att stimulera hårbotten och på så vis väcka hårsäckarna till liv är ett annat sätt att få håret att växa.

Rosmarin, pepparmynta, koffein, nässlor och många fler är vanliga ingredienser som kan hittas i ekologiska hårprodukter som ska boosta hårtillväxten. Notera att det saknas vetenskapliga studier som påvisar att biotin eller växtextrakt i hårprodukter kan ge mer hår.

Djuprengöring

Om du har fett, matt eller stelt hår (med beläggningar) kan djuprengörande produkter (schampo, detoxkurer) göra susen. När överflödigt fett och beläggningar tas bort från hårstråna får håret ett naturligt lyft.

Inom ekologisk hårvård är det vanligt att hitta leror, olika kombinationer av milda (oftast växtbaserade) tvättämnen och växtoljor. De rengör på djupet och rubbar varken talgproduktionen i hårbotten eller torkar ut håret.

Torrt hår ger mer volym

Konstigt nog finns det schampon som bygger volym genom att torka ut håret. Torrt och strävt hår har mer volym än återfuktat och glansigt hår. Vi vill flagga upp detta som ett dåligt sätt att skapa mer volym till håret.

Vi rekommenderar att du byter volymschampo om håret känns torrare eller att det ger dig mjäll eller klåda i hårbotten. Detta gäller såklart alla schampon. Det behöver inte vara ett dåligt schampo i sig, men är hur som helst ett tecken på att det inte passar just din hårbotten och ditt hår.

Ett bra volymschampo är skapat för att långsiktigt stimulera blodcirkulationen, stötta hårtillväxten, ge fukt, stärka keratin-strukturen, balansera talgproduktionen och främja frisk hårbotten och friska hårsäckar.

Ekologiska volymgivande hårprodukter

Det går att få mer volym i håret med hårprodukter som är snälla mot dig och vår natur. Här tipsar vi om våra favoriter.

Schampo

Ett av våra mest populära volymschampon är 100% Pure Kelp & Mint Volumizing Shampoo. Det ger håret volym, hårbotten kommer i balans och får en fräsch känsla. Följ upp med deras volymgivande balsam Kelp & Mint Volumizing Conditioner.

Om du är ute efter ett volymgivande schampo i fast form rekommenderar vi Grön Lyckas Sunlit Shimmer Schampo Volym. Det är ett mycket drygt schampo som rengör på djupet och ger massor med volym utan att torka ut hår och hårbotten. Avsluta med deras volymgivande balsam Queens of Volume.

Hitta fler volymgivande schampon här.
Svårt att hitta rätt? Läs gärna Så väljer du rätt sorts schampo.

Torrschampo

Torrschampo ger direkt volym. Det suger snabbt upp överflödigt fett, separerar hårstråna och ger ett luftigt hår på ett kick. Perfekt för att dryga ut tiden mellan hårtvättarna eller bara för extra volym.

Ett riktigt bra och lyxigt torrschampo är Rahua Dry Shampoo. Här kombineras lera med stärkelse i en användarvänlig burk. Kläm burken så kommer en mjuk dusch av torrschampot, helt utan drivgas. Detta torrschampo funkar för alla hårfärger och doftar fantastiskt av vanilj och stjärnanis.

Stylingprodukter

Hårspray är ett självklart val för att fixera och bevara volymen i håret. För att lyfta håret och bygga volym i hela håret behövs en riktigt bra stylingprodukt och lite värme.

Bruns Hårsufflé är just en sådan stylingprodukt som ger håret ett ordentligt lyft om det bara används på rätt sätt. Applicera hårsufflén i håret närmast hårbotten och aktivera produkten med värme genom att föna håret. För maximal volym, föna håret upp och nervänt. Se dock upp för den galna-professor-frisyren om du har kort hår. Vi skojar inte när vi säger att produkten kan lyfta håret!

Här kan du hitta fler stylingprodukter som ger håret volym.

Kosttillskott som stärker och lyfter håret inifrån

Våra kosttillskott lovar inte mer volym i håret (hair volume). Vi vill däremot ge tips på kosttillskott som främjar starkt och välmående hår, vilket skapar goda förutsättningar till mer volym.

Biotin

Biotin sägs vara hårets bästa vän och kallas även för vitamin B7 eller H-vitamin. Vi tipsar om Thorne Biotin 8 som innehåller hela 8000 mcg biotin per kapsel. Om du är vegetarian kan det vara bra att veta att deras magnesiumsalter av fettsyror inte är från djur.

Hud, hår och naglar

Om du inte vet vad du behöver kan vi rekommendera Holistic Hud, hår och naglar. Kosttillskottet innehåller en god blandning av det mesta som behövs för ett normalt hår i balans. Exempelvis kisel, hyaluronsyra, keratin, d-biotin (mest aktiva formen av biotin), koppar (bidrar till hårets normala pigmentering) m.m.

Åkerfräken

För dig som är sugen på mer naturliga alternativ vill vi gärna tipsa om örten åkerfräken. Åkerfräken är känd för dess höga innehåll av kisel och har därför blivit en populär ört att ta invärtes för att ge håret glans, styrka och för att stötta hårtillväxten. Vi tipsar om Electic Institute Frystorkad Åkerfräken. Kapslarna innehåller inga fyllnadsmedel, bara rå, frystorkad och vildplockad åkerfräken.

Tips på hur du kan få mer volym utan produkter

Det finns mycket du kan göra, oftast helt utan produkter, för att skapa mer volym i håret. Här kommer ett gäng bra tips för naturligt vackert hårsvall.

Tvätta håret mindre ofta

Hur konstigt det än låter så är detta ett av de bästa tipsen. Jobba mot att successivt tvätta håret mer sällan, så kommer talgproduktionen automatiskt att minska. Mindre fett hår betyder mer volym.

Vårda håret

Torrt och slitet hår kan förvisso ha mer volym, men ser stelt och trist ut. Starkt och friskt hår har en annan sorts volym som glänser och har vackert fall. Glöm därför inte att vårda håret mellan all styling och volymskapande. Hårinpackningar, hårvatten och håroljor kan göra stor skillnad för hårets välmående.

Föna håret rätt

Hårfönen är ett bra verktyg för att blåsa upp volym. Föna därför inte håret i din vanliga bena utan vänd på håret och blås ”åt fel håll”. Föna åt alla håll, förutom i din vanliga bena. Bäst är det att föna med huvudet upp och ner, vilket är motsatsen till det vanliga tillståndet. Ju mer van håret är vid en och samma position, desto plattare tenderar håret att lägga sig.

Borsta håret rätt

Att borsta håret rätt har samma teori som att föna håret rätt. Vill du ha mer volym så ska du inte borsta håret i din vanliga bena. Borsta håret bakåt, framåt, höger, vänster, åt alla håll utom din vanliga bena. När håret borstas åt motsatt sida så lyfts stråna. Kanske kan du byta bena ibland?

Styla rätt

Tycker du att din stylingprodukt inte fungerar eller fungerar dåligt? Det kan hända att du gör fel. Prova att:

 • inte applicera stylingprodukter i blött hår. Annars späder du ut din stylingprodukt, så att den får sämre effekt. Applicera i torrt eller lätt fuktigt hår.
 • använda färre produkter. För många produkter tynger håret.
 • inte applicera din stylingprodukt över hela håret. Det kan tynga ner håret och göra det platt. Volymprodukter är oftast skapta för att ge hårrötterna ett lyft. Prova att endast applicera din stylingprodukt i hårrötterna.
 • aktivera din volymgivande stylingprodukt med hårfön. Många gånger ger stylingprodukter bättre effekt med lite värme.

Balsam eller inte?

Behöver du verkligen balsam? Om ditt hår varken trasslar sig eller är särskilt torrt kan balsam tynga ditt hår. Prova att inte använda balsam efter ditt schampo och se hur håret ter sig.

Om du har fint eller tunt hår klarar du dig oftast bra med ett milt ekologiskt schampo. Har du behov av balsam så prova att enbart applicera det i topparna.

Volymlockar utan värme

Lägg locktången åt sidan och prova att skapa lockar utan värme. Sätt upp en hårknut över natten eller gör en inbakad fläta (french braid) när håret är lätt fuktigt.

Om ditt hår är glatt och glidigt så använd hårspray innan du flätar eller sätter upp håret. Vakna nästa morgon med härliga vågor i håret och massor med volym.

Hårbottenmassage

Att massera hårbotten varje dag kan göra världens skillnad. Prova att massera på morgonen (skönt sätt att börja dagen med), i duschen, framför teven. Använd rena fingrar, borste eller kam.

När hårbotten masseras får hårrötterna ett lyft, blodcirkulationen och hårtillväxten stimuleras.

Vi hoppas att du hittade några bra tips på hur du kan öka volymen i ditt hår! Ställ gärna eventuella frågor i kommentarsfältet så hjälper vi dig.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×