Därför ska du välja naturliga tvättnötter istället för konventionellt tvättmedel (2023) 1

Därför ska du välja naturliga tvättnötter istället för konventionellt tvättmedel (2023)

4

Du har säkert hört talas om tvättnötter, eller hur? Men har du hunnit testa? 

Tvättnötter har många fina fördelar framom de flesta konventionella tvättmedel.

Problemen med konventionella tvättmedel

Om du läser i innehållsförteckningen på tvättmedelsförpackningar hittar du ord som fosfonater, tensider, zeoliter, polykarboxylater, TAED, tvål, enzymer, blekmedel och parfym.

Och de flesta av oss har liten aning vad dessa kemikalier innebär.

Det främsta problemet med konventionella tvättmedel är att de kan innehålla allergena, miljöfarliga och andra oönskade kemikalier såsom parfymer och konserveringsämnen.

Ett av Sveriges mest sålda konventionella tvättmedel innehåller till exempel konserveringsmedlet methylisothiazolinone, som är både allergent och miljöpåverkande. 

Även i tvättmedel med tydlig miljöprofil kan man ibland hitta miljöförstörande ämnen såsom methylisothiazolinone och doftämnet limonene – båda skadliga för vattenlevande organismer.

Enligt EU-lag måste man kunna hitta en fullständig ingredienslista på nätet, men tyvärr kan det vara väldigt svårt. Då blir det viktigt med märkningar.

Produkter med Astma- och allergiförbundets symbol är allergifria och begränsar möjliga allergener.

Svanen är den nordiska miljömärkningen, EU-blomman eller EU Ecolabel är den europeiska miljömärkningen och Falken är Naturskyddsföreningens eget miljömärke.

Så förutom att man måste bli något av en detektiv om man vill undvika oönskade kemikalier i tvättmedel, så är de ofta dessutom dyra. 

Många överdoserar också tvättmedel, men det gör inte kläderna mer rena. Tvärtom ger det ett onödigt slitage på textilierna och slöseri med pengar.

Därför ska du välja naturliga tvättnötter istället för konventionellt tvättmedel (2023) 2

Problemen med konventionella sköljmedel

Sköljmedel, eller mjukmedel, inte nödvändigt för rena kläder. Precis som vi använder balsam kan skydda håret, så används sköljmedel för att skydda kläderna, eftersom det minskar friktionen vid tvätt, förhindrar statisk elektricitet och göra att de doftar gott efter tvätten.

Det fungerar genom att polymer i sköljmedlet binder fukt på textilens yta. Kläderna hålls alltså mjuka eftersom de fortfarande är lite våta.

Sköljmedel innehåller dessutom emulgeringsmedel som gör att mineraloljan löses upp i vattnet, samt konserveringsmedel och parfym.

Sköljmedel är därför direkt skadligt för vissa material och är inte miljövänligt. 

Det är bättre att stryka och använda plagg för att mjuka upp dem. Eller använda ättika.

Tvätta ekologiskt med tvättnötter

Istället för de starka tensiderna i konventionella tvättmedel kan vi istället tvätta naturligt med saponiner som finns i olika växter.

Speciellt rika på saponiner är tvättnötter. Dessutom behöver du inte hålla koll på krångliga innehållsförteckningar.

Saponiner fungerar precis som tensider genom att göra vattnet mjukare så att smutsen lossnar från textilierna.

Saponinerna löses ur tvättnötternas skal när de kommer i kontakt med vatten som är varmare än 30 grader. Här kan du läsa mer om saponiner.

Ju varmare vatten, desto mer saponiner löses. Därför kan det vara taktiskt att ha lite högre temperatur när man tvättar med mildare medel såsom tvättnötter.

Tvätta kläder i maskin

När du tvättar kläder med tvättnötter gör du så här:

Lägg 4-8 tvättnötter i en liten tvättpåse av bomull eller en gammal, tunn strumpa som du knyter ihop och lägger i tvättmaskinen tillsammans med kläderna. Låt dem ligga med under hela tvättprogrammet.

Tvättnötterna klarar flera tvättar, men då de tappat glansen är det dags att sätta dem i komposten och ta nya. Ju högre temperatur desto färre tvättar räcker de till.

För vittvätt kan du tillsätta ½ dl natriumperkarbonat i facket för tvättmedel.

Tvättnötterna är naturligt mjukgörande, så där har du ännu en orsak att skippa sköljmedlet med sina onödiga kemikalier.

Här hittar du tvättnötter.

Därför ska du välja naturliga tvättnötter istället för konventionellt tvättmedel (2023) 5

Doftande kläder

Det kan vara lite konstigt i början då textilierna inte doftar något efter tvätt.

Vill du att det ska dofta kan du sätta 2-5 droppar eterisk olja av citron, lavendel eller annan favoritdoft i facket för sköljmedel.

Här hittar du eterisk olja.

Om du har fläckar kan du behandla dem före tvätten med bikarbonat, natriumperkarbonat (starkare), olivtvål eller galltvål.

Luktar kläderna illa kan du tillsätta ättika i facket för sköljmedel.

Ättikan är dessutom mjukgörande. Vid riktigt illaluktande kläder kan du låta plagget ligga i ättiksvatten före tvätt.

Om du vill lära dig mer om hur du kan minska dina utgifter genom att börja med ekostädning rekommenderar jag denna webbkurs.

Har du några bra tips på hur man får tvätt att kännas mjuk och lukta gott med naturliga metoder?

Dela gärna i en kommentar så att andra kan lära oss!

Därför ska du välja naturliga tvättnötter istället för konventionellt tvättmedel (2023) 6

4 comments

 1. Christina

  Jag gillar glimja, men blir lite besviken när ni fortsätter att promota tvättnötter…
  Jag har själv testat tvättnötter och har inte heller fått det fina resultat som ni utlovar. https://www.radron.se/granskningar/darfor-blir-du-lurad-av-vardelosa-tvattnotter/

  1. Sara på Glimja

   Tack Christina för din feedback! Vi kommer att fortsätta sälja tvättnötter då vi har många kunder som tycker om dem men att vi ska självklart se över produkttexten 😊🌸

  2. Hej
   För att ge båda sidorna då… Vi har haft tvättnötter i tio år nu pga vår dotter, då bebis, blev allergisk med envisa röda utslag över hela kroppen av alla tvättmedel vi testade (givetvis doftfria, svanenmärkta, eko osv). Vet ingen anledning att vi någonsin skulle använda ngt annat än tvättnötter. Om vi inte skulle få för oss (orka;) göra eget av kastanjer eldyl. Tvättnötter är toppen tycker jag!

   1. Sara på Glimja

    Tack snälla för att du delar med dig Therese ❤️

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×