10 ämnen du bör undvika i tandkräm & så väljer du en naturligt flourfri tandkräm (2023) 1

10 ämnen du bör undvika i tandkräm & så väljer du en naturligt flourfri tandkräm (2023)

2

Det är dags att titta in i badrumsskåpet igen och läsa innehåll. Denna gång handlar det om tandkrämen.

Trotjänaren som vi dagligen använt oss av sedan barnsben. Vad innehåller den egentligen, och är det bra för oss?

Vår syn på tandkräm, som med alla andra produkter på Glimja, är att vi tror på naturliga ingredienser och på att undvika kemikalier i största möjliga mån.

Detta gör vi både för vår egen men också för planetens skull. Därför har vi här tagit med en lista på ämnen som är vanliga i tandkräm med förklaringar på varför vi väljer att avstå från dem. 

10 ämnen du bör undvika i din tandkräm

1. Flour

Vi vet att fluor är bra mot karies, men vi vet också att fluor i större mängder för med sig vissa hälsorisker. Det är därför extra viktigt att spotta ut all tandkräm och inte svälja det.

Låt inte barnen få fri tillgång till tandkrämstuben som innehåller flour. Ha alltid barnen under uppsikt så att de inte sväljer tandkrämen efter tandborstning.

Det finns tandkrämer utan fluor idag. Vi på Glimja har valt att sälja enbart tandkräm utan flour.

Gällande just flour är det dock viktigt att göra ett personligt val och att pröva sig fram. De mängder av flour som finns i vanlig tandkräm är inte jättestora, och det är effektivt mot karies.

Om du lätt får hål i tänderna så kan det ha andra underliggande orsaker, men tills du fått bukt på dem kanske du behöver något så pass starkt som flour för att skydda dina tänder.

Själv har jag inte använt flour på snart 25 år och mina tänder är väldigt friska enligt min tandläkare.

Så det går absolut att leva utan, om man känner att man vill det. 

2. Triclosan

Antibakteriellt ämne som kan brytas ner till dioxin (giftigt). Det är miljöbelastande, allergiframkallande, misstänkt för att vara cancerogen, bioaccumulativ, irriterande på hud och lungor mm.

3. SLS

SLS – Sodium lauryl sulphate eller natriumlaurylsulfat är ett tvålämne om gör att det skummar. Det är en allmän irritant, det irriterar huden.

Kan även vara kontaminerat med giftiga orenheter som 1,4-dioxane under framställning.

4. Titandioxid

Vitt pigment i tandkrämen. Det är en naturlig mineral som som egentligen är ofarlig. Dock framgår det sällan om det är i nanostorlek eller inte.

Nanopartiklar är relativt nytt och inte helt utrett kring hälsopåverkan. Partiklarna är så små att de stannar kvar och sprids i kroppen. De är så små att de t.o.m. kan förflytta sig upp till vår hjärna.

Om du inte orkar läsa INCI innehållet så välj en tandkräm som inte är vit.

5. Parabener

Ett konserveringsmedel som misstänks vara cancerframkallande och giftigt för våra organ. Finns runt 20 olika sorters parabener.

6. Alumina / Aluminiumoxid

Konsistensgivare (så det inte kakar sig) som är misstänks för att vara bioackumulerande och giftig för våra organ.

Hittas vanligen i flytande ”2-i-1” tandkrämer.

7. PEG (polyetylenglykol)

Lösningsmedel, en bindare som heter PEG följt av en siffra (siffran beskriver molekylens längd dvs struktur).

Alla varianter är inte lika hälsofarliga men vissa kan innehålla spår av etylenoxid och 1,4-dioxan (giftiga) samt misstänks vara giftiga för våra organ.

Jag brukar skippa alla PEGs i all kroppsvård för enkelhetens skull.

8. Propylenglykol

Fuktbindande och används även som konserveringsmedel. Det är förknippat med irritation och allergiska reaktioner.

9. Cocamidopropyl betaine

Ett ytaktivt ämne som har förknippats med irritation och allergiska reaktioner som kan bero på själva ingrediensen eller på föroreningar i den, t.ex. 3-dimetylaminopropylamin.

10. Cetylpyridiniumklorid

Ett kvartärt ammoniumsalt som är förknippat med irritation och allergiska reaktioner.

Så väljer du en naturlig flourfri tandkräm

Naturlig tandkräm utan syntetiska tillsatser och kemikalier finns i flera olika former och smaker.

I grund och botten så är det en smaksak vilken du gillar och känner att du får renast tänder av. Det finns flera grundläggande varianter av naturlig tandkräm. 

10 ämnen du bör undvika i tandkräm & så väljer du en naturligt flourfri tandkräm (2023) 2

Kalcium, bikarbonat & saltbaserade tandkrämer

Detta är troligtvis den typ av naturlig tandkräm som kommer närmast konventionella “vanliga” tandkrämer i konsistens och smak.

Naturligt kalcium och salt samt örter hjälper till att rengöra och desinficera munhålan på ett effektivt sätt. 

Med andra ord kan det vara ett bra första alternativ för dig som just bestämt dig för att sluta, eller trappa ner på flouret.

Lerbaserade tandkrämer

För den mer inbitne finns lerbaserade tandkrämer med bentonitlera som bas.

De skummar inte på samma sätt och ger en mer jordnära upplevelse. Om du inte vill ha glycerin i tandkrämen så är detta det rätta valet.

Pulvertandkräm

Pulvertandkräm eller tandpulver som det även kallas, är oftast baserade på torkad bentonitlera och/eller bikarbonat med tillsatta örter och/eller eteriska oljor.

Det är ett lite annorlunda sätt att borsta tänderna på som ger en förvånansvärt ren och “välpolerad” känsla. De är också väldigt prisvärda eftersom de räcker mycket längre.

Dessutom är det mycket enklare att använda upp hela burken än vad det är att få ut all tandkräm ur en tub.

10 ämnen du bör undvika i tandkräm & så väljer du en naturligt flourfri tandkräm (2023) 3

Tandpasta

Tandpastor är speciellt framtagna för att ersätta vanlig tandkräm.

De innehåller få ingredienser som man förstår sig på som t.ex. kokosolja, bikarbonat, olika eteriska oljor av högsta kvalitet, förtvålad olivolja och kaolinlera.

  • Living Libations Neem innehåller endast sex ingredienser: kokosolja, neemolja, kanel, förtvålad olivolja, bikarbonat och kaolinlera.
  • Living Libations Frankinsense med kokosolja, bikarbonat, olika eteriska oljor av högsta kvalitet, förtvålad olivolja och kaolinlera.
  • Living Libations Triple + Mint innehåller bla. kokosolja, förtvålad olivolja, bikarbonat och kalciumfosfat samt tre olika mynta sorter.
10 ämnen du bör undvika i tandkräm & så väljer du en naturligt flourfri tandkräm (2023) 4

Flytande tandvård med eteriska oljor

Living Libations flytande tandvård med eteriska oljor är ett naturligt och annorlunda sätt att ta hand om sina tänder. Man applicerar en droppe på en torr tandborste och borstar.

  • Yogi Serum innehåller en mix av eteriska oljor av neem, nejlika, mastix, kardemumma, pepparmynta, cayenne. Det är en verklig bomb. Bara för yogis som gillar neem.
  • Happy Gum Drops innehåller rena eteriska oljor i form av tea tree, pepparmynta, kanel, ros, nejlika, oregano och timjan i en bas av havtornsolja. 
  • Ozonated Happy Gumgel innehåller ozoniserad olivolja blandat med havtornsolja, oregano, kanel, ros, söt timjan, nejlika, tea tree och pepparmynta.

Alla dessa stödjer munhälsan på olika sätt och ger en fräsch andedräkt.

Tandtråd är viktigt!

10 ämnen du bör undvika i tandkräm & så väljer du en naturligt flourfri tandkräm (2023) 5

Glöm inte att använda tandtråd och att skrapa tungan!

Det kan vara minst lika viktigt för att rengöra hela munhålan ordentligt varje dag. 

Vilken tandkräm ska du välja?

Eftersom alla våra tandkrämer lever upp till vår höga standard av naturliga ingredienser kan du i lugn och ro välja fritt mellan dem utan att behöva oroa dig för innehållet.

Vill du ha hjälp med att hitta en favorit som passar just dina behov kan du alltid fråga våra produktexperter, maila bara till oss.

Miljö- och plånbokstips

Avslutningsvis vill jag ge dig ett litet tips som är bra för både plånboken och miljön.

Även om du tryckt ut det sista för kung och fosterland så finns det ofta jättemycket tandkräm kvar i tuben.

Klipp upp tandkrämstuben!

Det kommer att räcka många dagar till. Glöm inte att använda den övre tubdelen som ett lock, annars torkar tandkrämen in snabbt.

2 comments

  1. Har ni ngn tandkräm som på ngt sätt ger vitare tänder utan att skada dem? Behöver inte bli kritvita! ?

    1. Hej Birgitta! Kika gärna in på den här tandkrämen från Earthpaste och se vad du tycker om den! 🙂 Glimjande hälsningar, Daniella

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×