Höststäda - sminket du ska slänga och sminket som kan räddas 1

Höststäda – sminket du ska slänga och sminket som kan räddas

0

De flesta av oss har skippat sminket helt eller använt oss av lättare smink under sommaren. Sminkprodukterna som du använde i vintras kanske inte känns helt fräscha? Ingen fara! Här kommer en guide på hur du kan rensa ut och fräscha upp ditt smink. Med minskade bakterier, smuts och gammalt smink kommer huden att bli friskare, få mindre orenheter och stråla. Din hud kommer att tacka dig!

Mascara

Rädda

Om mascaran är torr sen i vintras kan vaxerna ha stelnat. Vissa vaxer smälter runt 35 grader så prova att lägga mascaran i ett varmt vattenbad i 5 min. Blanda sedan runt med mascara borsten. 

? Släng

Är mascaran trots varmbadet torr är det bäst att slänga den. Att tillsätta diverse medel i din torra mascara är inget att rekommendera. Den är helt enkelt gammal och säkert full av bakterier. Köp en ny. Om mascaran inte är torr så lukta på den. Om den luktar illa så släng den! 

Pressat pudersmink

Rädda

Oljor från din hud kan ibland fastna på ditt pressade puder. Fett från ditt ansikte överförs med sminkborstar, sminksvampar och liknande. Då kan det bildas en seg och hård yta på ditt smink som blockerar och hindrar dig från att fånga upp sminket med din borste. Skrapa försiktigt bort denna yta med ex. en liten slät kniv. Nu ska du kunna använda ditt smink igen.

Höststäda - sminket du ska slänga och sminket som kan räddas 2

Oljor som fastnat på pressat puder.

Tips! Tvätta din borste varje gång efter användning för att undvika detta. Du kan även prova att torka av din borste på ett papper mellan åter-appliceringarna. Se till att vänta tills din ansiktskräm eller olja har absorberats av huden eller torka av överflödig olja på huden med en servett innan du lägger på ditt puder smink.

? Släng

De flesta pressade puder som ögonskugga, rouge, puder av olika slag innehåller oljor. Oljor kan härskna med åren. Lukta därför på ditt smink för att se om den har en skarp, frän och härsken lukt. Släng om så är fallet, då härskna oljor skadar hudbarriären.

Läppsmink

Rädda

Känns applikatorn till läppglanset tråkig? Kanske har det fastnat läppstift på den eller bara ser ofräsch ut? Torka av och tvätta applikatorn med mild tvål. Skölj sedan av tvålrester noggrant. Det är viktigt att låta applikatorn torka ordentligt (till nästa dag) så du inte får in vatten i din produkt. Sätt plastfolie över din läppglans hylsa för att skydda produkten i väntan på att applikatorn ska torka.

Läppstift kan se tråkig ut på ytan. Det kan ha fastnat döda hudceller och bakterier där, kan ha torkat in eller oxiderat sen du sist använde det. Torka av läppstiftet med papper eller stryk ut läppstiftet flera gånger på ett vanligt och rent kopieringspapper om det ser riktigt tråkigt ut. På så sätt blir du av med den fula ytan.

? Släng

Lukta på ditt läppsmink oavsett om det är flytande eller fast. Tänk på att du äter upp ditt läppsmink så släng alltid om det luktar härsket, fränt eller illa. 

Flytande smink

✅ Rädda

Känns din foundation lite torr eller tjock så den smular sig eller krackelerar på huden? Prova att blanda en klick foundation med en droppe valfri ansiktsolja.

? Släng

Gissa. Japp! Lukta på det. Du vet vad som gäller.

Osäker?

Luktar sminket illa, gammalt eller helt annorlunda är det solklart att det ska slängas. Men ibland luktar det precis som vanligt trots att du haft produkten länge. Smink har ett bäst före datum eller öppen burk märkning (använd inom x månader efter öppnandet). Gå efter det och hittar du inget datum så:

  • Släng om du använt produkten till och från under flera år.
  • Behåll om du använt produkten så gott som varje dag sen du köpte den.
  • Släng om det bara finns lite kvar ex. flytande smink i en hylsa eller flaska. Lite smink kvar betyder mycket luft och risken är stor att din produkt oxiderat om den dessutom stått orörd ett tag.
  • Behåll om ditt lösa mineralsmink är vätske- och oljefritt. Rena mineraler håller i otroligt många år, speciellt om du knackar ut sminket i locket och inte doppar fingrar eller borstar rakt ner i produkten.
  • Behåll ditt vattenfria kräm-smink som oftast innehåller mycket kokosolja, vaxer eller sheasmör. Det håller oftast längre än det utsatta datumet.

Så gör du för att städa ditt smink

Sminkborstar

Om du inte brukar tvätta dina sminkborstar efter varje användning så är det dags nu. Höststäda dina sminkborstar och övriga applikatorer.

Din hud kommer att må bättre och ditt smink kommer att hålla längre. Rengör dina borstar med mild tvål och vatten. Bästa tvålen att rengöra med är Dr. Bronner’s tvålar. Det gör hela tvätt-rutinen enklare och roligare.

Tvål och puts

Tvål och vatten

Dags att diska sminklocken! Alla smutsiga lock, speciellt till mineralsmink behöver fräschas upp då och då. Nu är ett ypperligt tillfälle. Tvätta med tvål och vatten. Torka sedan av noggrant. Om sminket sitter väldigt hårt behöver du gnugga med kokosolja och lite bikarbonat för att få det att lossna. Tvätta sedan bort oljerester med tvål och vatten. Torka av. Klart!

Höststäda - sminket du ska slänga och sminket som kan räddas 3

Mineralsminket kan sitta riktigt hårt. Här krävdes gnugg med kokosolja och bikarbonat.

Torka

Vi vet alla hur kladdigt det kan bli runt en puderdosa, utkanten på ditt kräm-smink i burk, utanpå flaskhalsar etc. Torka av med tvål och vatten eller kokosolja . Torka endast förpackningen utan att det hamnar tvål och vatten i sminket. Använd servett eller mjukt papper för att torka av själva sminkprodukten.

Höststäda - sminket du ska slänga och sminket som kan räddas 4

Kanterna torkades enkelt rena med tvål och vatten.

Putsa

Smink får tråkiga fingeravtryck och annat kladd på utsidan av förpackningen. Även hudvårds- och hygienprodukter som står framme får trista kalkfläckar och kanske även tandkrämsstänk på.

Med ett effektivt putsmedel blir det både enkelt och roligt att hålla dosor och flaskor rena!

Höststäda - sminket du ska slänga och sminket som kan räddas 5

Glatta sminkdosor blir lätt kladdiga. Speciellt om man använder ansiktsolja.

@ekotipset har ett bra recept på en miljövänlig fönsterputs som fungerar perfekt till att putsa sminkdosor, flaskor och annat i badrummet. Blanda:

eller

Häll i en sprayflaska och putsa på! När du ändå är igång så putsa speglar, duschglas, kranar, badkar och fönster. Används bäst med en ren mikrofiberduk. Njut av skinande rena ytor och flaskor!

Höststäda - sminket du ska slänga och sminket som kan räddas 6
Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och flourfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja / Soolia AB 2020

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×