Så skapar du naturligt solskydd inuti din kropp och väljer rätt solkräm för extra skydd 1

Så skapar du naturligt solskydd inuti din kropp och väljer rätt solkräm för extra skydd

6

Solkräm eller inte?

Solen har många fördelar varav man inte bör överdriva användningen av solkräm. En av fördelarna, som de flesta nu hört talas om, är att när solens strålar träffar huden bildas det viktiga ämnet D-vitamin i kroppen. Om du således vill öka mängden D-vitamin i kroppen, så bör du vistas ute i solen minst 15 minuter per dag under vår, sommar och höst utan solskydd.

Om man använder solkräm med solskyddsfaktor 8 och uppåt så bildas det inte D-vitamin i huden. Men å andra sidan kan för mycket solljus vara skadligt för huden. Här handlar det om sunt förnuft.

Vad är den bästa solkrämen?

Vi brukar säga:

1. Hatt/keps och tunna kläder på de mest utsatta områdena.

2. Att vistas lagom i solen.

3. Att tillföra mycket antioxidanter genom mat, kosttillskott, superföda och örter.

4. Naturliga solkrämer (sk. fysikaliska filter) när man vistas länge i solen.

Kan man få naturligt solskydd inifrån?

Absolut. Vi kan stärka vår hud så den inte far illa av solen eller av fria radikaler. Hur gör man det? Jo, det absolut viktigaste är vad vi äter och dricker; att äta och tillföra vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonäringsämnen (det som gör frukt, bär och grönsaker färgrika).

Hudens skydd och kvalité förbättras avsevärt genom näringsrik kost. Så frossa i grönsaker, groddar, alger, frukt och bär. Inta tillskott, örter och superfoods med antioxidanter och fytonäring.

Så skapar du naturligt solskydd inuti din kropp och väljer rätt solkräm för extra skydd 2

Antioxidanter

Alla antioxidanter  eller ämnen med antioxidativa funktioner som E-vitamin, C-vitamin, Selen, Zink, betakarotener och astaxantin har en en positiv inverkan på huden.

Betakarotener ger ett extra skydd mot solens skadliga strålar, kan hämma uppkomsten av soleksem och bidrar till en snabbare och jämnare solbränna. Betakarotener finns i tex. persilja, groddar, morötter, spenat, grönkål, dill, papaya och spirulina och andra alger men framförallt i algen Dunaliella salina, som du hittar i vår produkt Biosuperfood, den innehåller även den kraftfulla antioxidanten Astaxantin. Du hittar astaxantin här.

Även essentiella fettsyror som Omega-3 har en gynnsam effekt på huden och dess förmåga att hantera solens strålar.

Ska jag inte ha solkräm alls?

Det är såklart inte bra att bränna sig. Vid behov så behöver man välja ett solskydd som fungerar. Om du behöver solkräm för att kunna vistas i solen en längre tid så rekommenderar vi naturliga solkrämer med fysikaliska filter.

Tänk dock på att det inte alltid är solkrämen med högst solskyddsfaktor som ger bäst effekt. Flera undersökningar visar att krämens kvalitet är minst lika avgörande.

Vad är då skillnaden på kemiska och fysikaliska solfilter?

Det finns solkrämer med fysikaliska filter eller kemiska filter.

Fysikaliska filter fungerar som en total barriär mot UV-strålning. Fysikaliska filter stryks på huden och reflekterar solstrålningen. I krämform är dessa mineralbaserade filter (titandioxid och zinkoxid) ett osynligt skydd som förhindrar UV-strålning från att nå ner till de nedersta levande cellerna i huden.

Så snart krämen är insmord arbetar filtrerna med detsamma fram tills dess att de tvättas eller svettas av. Det enda som kan tyckas jobbigt med fysiska filter är att de kan få huden till att se vitare ut. 

Vi har tips på hur man kan göra då, läs denna bloggartikel av Anna om det.

Kemiska filter omformar UV-ljus till en mindre skadlig form av strålning såsom infraröd (varma). För att göra detta måste det kemiska filtret ändra struktur och i denna process förlorar de gradvis sin förmåga till att skärma solljuset. Med andra ord så förbrukas de upp.

Det är därför viktigt att smörja på solkräm med kemiska filter en halvtimme innan du går ut i solen och sedan regelbundet smörja på under tiden du är i solen. Kemiska filter stryks på huden och absorberar solstrålningen.

Problemet med dessa kemiska filter är att de är giftiga för både oss människor och för naturen. Inte minst havet (och koraller) påverkas av detta då millioner solälskare badar med dessa kemikalier på sig varje år. Och det vill egentligen ingen.

Så vad ska jag välja?

Fysikaliska filter är ett självklart val tycker vi. För att få en fungerande naturlig solkräm med så få skadliga ingredienser som möjligt används antingen mineralen titaniumdioxid eller mineralen zinkoxid.

De solkrämer vi valt att sälja har så kallad nano-fri zinkoxid eller titaniumdioxid. Vi tycker att det är det bästa valet för folk som söker bra UVA och UVB-skydd utan skadliga kemikalier (som har visat sig vara hormonstörande) eller syntetiska konserveringsmedel.

Förutom grundskyddet av titaniumoxid och/eller zink oxid innehåller dessa naturliga solkrämer oftast välgörande oljor som olivolja, sheasmör, macadamiaolja, solrosolja, kakaosmör och inga skadliga konserveringsmedel, syntetiska dofter och annat hälsovådligt. Men de bör ändå användas med måtta när man behöver solskydd.

Zinkoxid anses vara en relativt ofarlig metallförening ur ett hälsoperspektiv eftersom den inte lagras i kroppen. Det har varit mycket skriverier om att zinkoxid kan innehålla så kallade nano-partiklar och då är väldigt skadligt och tros ge DNA-skador och i kombination med UV- ljusexponering kan orsaka bildning av fria radikaler.

Storleken på dessa partiklar spelar väsentlig roll. Därav är det viktigt att nämna skillnaden på mikro- och nano-partiklar. Nano-partiklar är mindre än 100 nm, medan mikro-partiklar är större än 100 nm. Det finns alltså non-nano zinkoxid gjord på micro-partiklar som används i de flesta ekologiska, naturliga solskydd. Detta minskar även ingredienslistan markant.

Om man inte vill ha zink- eller titaniumoxid får man välja en solkräm med kemiska filter och svälja att de då alltid innehåller minst ett kemiskt innehåll som klassas som hormonstörande och med många syntetiska konserveringsmedel samt giftiga ämnen för vattenlevande organismer.

Sammanfattning

  • Inta näringsrik, färgglad kost och tillskott av antioxidanter. Växter som är rika på fytonäringsämnen är kraftfulla allierade vänner för din hud.
  • Smörj in huden med välgörande, ekologiska oljor.
  • Var i solen med måtta utan solskydd för att bilda D- vitamin.
  • Övrig tid använd fysikaliska filter eller täck kroppen med tunna kläder samt undvik solen när den är som starkast.
  • Undvik kemiska filter för både din egen och naturen/havets skull. 

Här är en lista på ämnen i kemiska solskydd som du gör bäst i att undvika

  • Butyl Methoxydibenzoylmethane är svårnedbrytbart, lagras hos levande organismer och sannolikt mycket giftigt för vattenlevande organismer. Allergiframkallande när det bryts ner av UV-ljus.
  • Ethylhexyl Methoxycinnamate & 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) lagras hos levande organismer, är mycket giftigt för alger och ryggradslösa vattenlevande djur. Ämnena är hormonstörande.
  • Octocrylene lagras hos levande organismer och är giftigt för vattenlevande organismer.
  • Cyclopentasiloxane är svårnedbrytbart, lagras hos levande organismer och är giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet misstänks ha cancerframkallande egenskaper. Ämnet har påträffats i fisk vilket tyder på att substansen kan spridas storskaligt.
  • Cyklohexasiloxane är mycket svårnedbrytbart och mycket giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet tros även kunna lagras hos levande organismer.
  • Oxybenzone och Octyl methoxycinnamate: Det finns rapporter som antytt att detta kemiska filtret efterliknar hormoner i kroppen med olika hälsorisker som följd, speciellt barn och sjuka personer är utsatta grupper.
  • Vitamin A dvs. retinol and retinyl palmitate har misstankar om att öka spridningen och produktionen av malignta cancer celler enligt en rapport från Environmental Working Group i USA (en non-profit grupp i Washington).
  • Två typer av så kallade siloxaner, ämnen som kan användas som mjukgörare och för att höja solskyddsfaktorn är svårnedbrytbara, giftiga och kan lagras upp i mycket höga halter i levande organismer.
  • Andra mycket skadliga ämnen i kemiska solskydd:
    3-benzylidene camphor, benzophenone-3Avobenzone, Cinoxate, Dioxybenzone, Homosalate, Menthyl anthranilate, Octocrylene, Octyl methoxycinnamate, Octylsalicylate, Padimate O, Phenylbenzimidazole, Sulisobenzone och Homosalate (Eusolex / HMS).

Nu vet du lite mer och kan välja själv. Soliga hälsningar från alla oss på Glimja.se

6 comments

  1. Har du några studier som bevisar att betakarotener skyddar mot solstrålning?

  2. Birgitta Carp

    RENU 38 är mycket gott solskydd

  3. Birgitta Carp

    RENU28 ska det stå

  4. camiseta,nba,basket,website,click here,view,more

    Thank you, I appreciate it!

  5. Pat Kordys

    I am certain that he will enjoy reading this. Thank you for sharing it!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×