11 tips för vackrare hy inifrån med rätt mat och kosttillskott 1

11 tips för vackrare hy inifrån med rätt mat och kosttillskott

0

Vi får många frågor om huden och hudproblem. För att få bukt med hudproblem är det viktigt att identifiera orsaken. Det räcker inte med att lindra symptom ovanpå huden.

Vanliga symtom kan tex vara akne, eksem, rosacea, rodnad, inflammation, torr hud eller snabbt åldrande. Dessa symtom kan indikera en obalans i kroppen som behöver justeras.

För att få yngre, spänstigare, finare och strålande hy så finns det saker du kan tillföra i din livsstil.

4 saker att tänka på för yngre hy

1. Hur mår din mage?

Inom näringsmedicin relateras ofta huden till mag- och tarmhälsa. 

2. Hur hanterar du stress?

Stress påverkar den allmänna hälsan, således både matsmältning och huden.

3. Vad äter du dagligen?

De flesta av oss behöver se över våra kostval för att hålla vår hy glad. Det betyder inte att du behöver vara super strikt utan det är de dagliga, konstanta valen som är viktigast.

4. Använder du naturlig hudvård utan skadliga ingredienser?

För en så välmående hud som möjligt, behöver vi minimera skadliga tillsatser.

7 livsmedel, kosttillskott och superfoods som stödjer hälsosam hy

1. Hälsosamma magbakterier

…för hälsa börjar i magen!

Vi får i oss mycket goda magbakterier från rätt kost och fermenterad mat som surkål, miso soppa, tempeh, kefir och en del från yoghurt.

Men det räcker inte alltid, om man tex har en kraftig obalans eller ätit antibiotika en längre tid rekommenderas att inta ett probiotica tillskott (mjölksyrabakteier), det kan vara ett av de viktigaste tillskotten man kan välja.

2. Omega fettsyror

Ät gärna bra fett som avokado, olivolja, kokosolja, algolja, avokadoolja, hampaolja, linfröolja, gurkörtsolja, havtornsolja, svart kumminolja och andra oljor du gillar dagligen.

Omega-3-fettsyror kan motverka röd, torr eller kliande hud. Omega-3 verkar förbättra hudens barriärfunktion samt inflammation som är ett vanligt problem vid akne och psoriasis.

Många svär vid att Omega 3 hjälper vid eksem, atopisk dermatit och psoriasis.

3. B-vitaminer

Alla har vi nog hört att B vitaminer är bra för både huden och håret. AFA blå-gröna alger och spirulina är rika på b-vitaminer, även tex. spenat, persilja, ärtor, broccoli, sparris, avokado, baljväxter, yoghurt, ägg och skaldjur.

Du kan även inta ett B-komplex tillskott.

Flera av B-vitaminerna används terapeutiskt vid olika hudbesvär, det kan du läsa mer om i Cecilias (Morotsliv) blogg här.

4. Zink 

Zink krävs för produktion av kollagen, en bindväv som krävs för hudens reparation och återväxt.

Zink är en kraftfull mineral i förebyggandet av rynkor, solskador, inflammation (akne, rosacea) och pigmentstörningar (melasma).

Ät gärna zinkrika livsmedel som pumpa-, solros- och sesamfrön, flera nötter, kikärtor, kidneybönor, kakaopulver, spenat och spirulina. Eller så kan man inta zink tillskott.

Kom ihåg: Eksem och acne kan orsakas av brist på zink och b-vitaminer i kroppen.

5. Svavel 

Svavel ger huden lyster och glöd. Många använder svavel för att motverka acne.

Vart hittar vi svavel? I skönt grönt som ruccola, grönkål, vattenkrasse, broccoli, brysselkål och kålrabbi samt även i maca

Eller så kan man inta ett svavel kosttillskott som MSM som brukar nämnas som skönhetsmineralen.

MSM är inte svavel i sig själv, det är dock en organisk förening som innehåller svavel. Det är samma svavel som finns naturligt i kroppen och i grönsaker.

MSM sägs stödja friska ben och främja hud, hår och naglar.

6. Kisel 

Kisel är en avgörande mineral som håller huden glad.

Kiselrika livsmedel är bla. gröna bönor, nässlor, havre, hirs, kronärtskocka, sparris, rödbetor, romansallad, babyspenat, örter som åkerfräken och mineralvatten.

Vi kan även inta mineraltillskott eller mineraldroppar. I mineraldroppar finns både kisel och svavel.

Andra mineralrika produkter är AFA alger, spirulina och sjögräs.

7. Antioxidanter

Alla har nog hört om att antioxidanter är lika med ”anti-age” och att de motverkar hudens åldrande.

Viktiga antioxidanter är tex. Karotenoider, Q10, Resveratrol, Astaxanthin, vitamin E och C.

Hur gör man för att få i sig mycket antioxidanter?

Vi kan äta morötter, sötpotatis, spenat, kål och maskrosblad för vitamin A.

Gul paprika, grönkål, papaya, ananas, bär, acai, camu camu, kiwi, gojibär och broccoli för vitamin C.

Hampafrö, solrosfrön, mandlar, spenat, avokado och vegetabiliska oljor för E-vitamin.

Ja, välj allt färgglatt!

Vi kan även tillföra dessa näringsämnen genom tillskott för att få i oss större mängder. Astaxanthin finner vi t.ex. i den fantastiska Biosuperfood. 

Drycker som stödjer en frisk hud

Drick gärna ekologiskt grönt te, åkerfräken te eller Spring Dragon te, 1-2 koppar om dagen.

Grönt te skyddar huden från solskador och har visats i studier att det minskar rodnad – men det är viktigt att välja ett ekologiskt grönt te av hög kvalité samt utan socker.

Och glöm inte, rent vatten är även det mycket viktigt för hudens återfuktning och detox!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×