Hemligheten: Så färgar du håret med ekologisk örthårfärg/henna för ett felfritt resultat 1

Hemligheten: Så färgar du håret med ekologisk örthårfärg/henna för ett felfritt resultat

2

Det går t.o.m. att färga grått hår med ekologiska örthårfärger! Beroende på din hårkvalitet och hårfärg kan det krävas lite smarta tricks för att få ett bra resultat.

I detta inlägg ger vi svar på de vanligaste frågorna kring att färga håret på ett naturligt sätt.

Innehåll:

Varför ska jag färga med ekologisk hårfärg?

När åldern tar ut sin rätt är det inte bara gråa hårstrån som tittar fram. Hårsäckarna krymper, håret växer långsammare och hårtillväxten minskar (håravfall).

Vissa får även tunnare hårstrån och sämre hårkvalitet. Därför är det extra viktigt att inte färga håret med kemikalier som sliter på håret och irriterar hårbotten.

Naturliga och ekologiska hårfärger:

 • består av örter och är växtbaserad.
 • innehåller inga kemikalier som sliter eller irriterar hår och hårbotten.
 • lägger sig runt hårstråna som en skyddande hinna.
 • stärker håret och ger glans.
 • är biologiskt nedbrytbar och belastar inte vår miljö.

Färga så ofta du vill

Eftersom ekologiska hårfärger inte förändrar hårets naturliga pigmentering sliter det inte på håret. Du kan alltså färga håret så ofta du vill. Håret blir bara starkare och glansigare.

Se varje färgning som en hårinpackning! Det gäller att våga ta steget och prova. Gör alltid en provslinga först (exempelvis i nacken).

Varför är vitt eller grått hår svårare att färga med ekologisk hårfärg?

Växtpigmenten i de ekologiska hårfärgerna lägger sig runt hårstråna genom att binda sig till hårets naturliga pigment.

Då grått hår har dåligt med pigment och vitt hår helt saknar pigment får växtpigmenten dåligt eller inget fäste alls.

Hur färgar jag grått hår med ekologiska hårfärger?

Generellt fäster växtpigment dåligt på pigmentfattigt hår, förutom röd henna som är ett undantag. Det röda färgpigmentet är litet och kan även få bra fäste i vitt hår.

Detta ger oss fördelen att kunna tillföra pigment till pigmentfattigt hår. På så vis går det att lägga en annan färg ovanpå de röda pigmenten, om du önskar en annan färg än röd.

Enkel färgning

Det finns ett par lyckliga själar med grått (inte vitt) hår som får jättefint resultat utan att färga håret i två steg. Oftast är det de som har fina hårstrån och inte för glatt hår som får till det med en enda infärgning. Det kan vara allt från blondiner till brunetter.

Prova gärna om du tror dig höra till denna minoritet. Mörkare hår med vitt är näst intill omöjligt att få till ett bra resultat med enbart en infärgning. Då är 2-stegsfärgning ett måste.

2-stegsfärgning med blond örthårfärg

2-stegsfärgning med blond örthårfärg är för dig som:

 • är ljushårig och vill färga till en blond eller ljusbrun nyans

Steg 1: Blond örthårfärg

Då du vill ha ett ljust slutresultat blir 100% röd henna alldeles för rött och mörkt för dig att mellanlanda i. Den intensiva röda färgen kommer att lysa igenom din ljusa hårfärg, vilket inte alltid är önskvärt.

Du ska därför först addera röda växtpigment med en blond nyans. Japp!

Blonda färger har mer eller mindre rött i sig (dubbelkolla ingredienslistan efter Lawsonia Inermis). Det blir inte något intensivt färgresultat utan de gråa hårstråna får lite extra pigment, lagom för att färgen i steg 2 ska fastna.

Steg 2: Blond till ljusbrun örthårfärg

Du kan färga med din andra och sista örthårfärg direkt efter att ha sköljt ur färgen i steg 1 eller nästkommande dag. Ju längre du låter färgen att sitta i, desto bättre täcks färgen från steg 1.

2-stegsfärgning med röd örthårfärg

2-stegsfärgning med röd hårfärg eller 100% röd henna är för dig som:

 • vill färga till en brun eller mörk nyans.

Steg 1: Röd örthårfärg

Välj en hårfärg med mycket eller 100% henna (Lawsonia Inermis). Då får håret (även vita strån) en intensiv röd nyans.

Ju mer grått eller vitt hår du har, desto mer rött behövs i detta steg. Håret får då en massa extra pigment som sitter ordentligt, vilket behövs för steg 2.

Bruna och mörka nyanser har oftast mycket blått i sig. Blåa färgpigment är stora (jämfört med exempelvis röda pigment) och behöver därför mer pigmenterat hår för att få bra fäste.

Fördelen med röd henna är att den är permanent. Även om färgen tvättas ur något med tiden, är pigmenteringen tillräcklig för att du nästa gång endast behöver färga utväxten, vilket både sparar tid och pengar.

Steg 2: Brun till mörk örthårfärg

Det sista steget med din mörka örthårfärg gör du på samma vis som steg 1 fast med en brun örthårfärg. Färga direkt efter den röda färgen eller dagen efter.

Vad ska jag tänka på när jag väljer hårfärg?

Det finns fem viktiga saker att ha i åtanke när du väljer färg:

 1. Det går inte att få ljusare hårfärg än din egen då det inte finns några blekämnen i de ekologiska hårfärgerna. Det går dock att ge illusionen av ljusare hår. Exempelvis kan mörkbrunt hår få ljusare skiftningar av brunröd färgblandning.
 2. Det går att få samma eller mörkare färg än din egen naturliga hårfärg.
 3. Väljer du en hårfärg som är mycket mörkare än din egen krävs det 2-stegsfärgning oavsett om du har grått hår eller inte. Skulle du mot förmodan färga direkt med en mörk färg kommer du med stor sannolikhet få grönblåa missfärgningar i håret. Detta gäller även de som har naturligt kalla hårfärger utan rött i sig som cendré (råttblont).
 4. Röd henna ger permanent färgresultat. Örthårfärger med rött i brukar hålla längre. Växtfärger utan röd henna tvättas ur snabbare. Den röda hennan heter Lawsonia Inermis i innehållsförteckningen.
 5. Pulverfärgerna är en färskvara som ger mer intensiva resultat jämfört med de färdigblandade kräm-färgerna i tub.

Hur länge håller färgen?

Varma och röda örthårfärger håller längre, då rött har lättare för att fästa på hårstråna. Röd henna ger ett permanent resultat.

Hårfärger med en del röd henna i är allt från semi-permanenta till inte permanenta.

Det beror helt enkelt på hur röd färgen är. När en örthårfärg inte är permanent håller färgen lika länge som en toning. Då håller färgresultatet i ca 4 veckor för att därefter tvättas ur helt.

Att tänka på när du ska färga med ekologiska hårfärger

Ekologiska hårfärger eller örthårfärger skiljer sig från kemikaliebaserade hårfärger. För nybörjare finns det vissa saker som kan vara bra att känna till.

Förberedelser

 • Rent hår – Håret behöver inte vara nytvättat. Det viktiga är att det ska vara rent från stylingprodukter, smuts, fett osv. Annars kan örthårfärgen få svårt att fästa på håret. Örthårfärger fäster sig också dåligt på kemikaliebehandlat hår. Vänta helst 2 månader innan du färgar med örthårfärg om du nyligen färgat eller behandlat håret kemiskt.
 • Torrt/fuktigt hår – Det går lika bra att färga torrt som fuktigt (nytvättat) hår.
 • Metaller – Örthårfärgen kan reagera med metaller. Blanda därför inte din örthårfärg i en skål eller med gaffel av metall. Använd inte heller hårklämmor av metall när du färgar håret.
 • Torr hud – Har du torr hud är det en bra idé att smörja ansiktet med en olja eller fetare kräm. Skulle huden ändå färgas går det enkelt bort med olja eller tvål och vatten.
 • Testa först – Gör alltid en provslinga! Trots att örthårfärgerna är fria från allergiframkallande kemikalier, så kan man reagera på naturliga växter. En provslinga fungerar också som en kontroll där du får se resultatet och veta vilken verkningstid du behöver.
ekologisk hårfärg färg och konsistens

Färgning

 • Grön växtfärg – Oavsett vilken nyans du väljer så blir färgpastan grön, då den består av finmalda växter.
 • Färga systematiskt – färga i sektioner, bena för bena.
 • Vitt/grått hår – kräver extra mycket örthårfärg-pasta. De vita eller gråa stråna ska täckas helt med färgblandningen (inga gråa strån får sticka ut).
 • Färgborste – glöm bakpenslar och andra substitut. Investera i en örthårfärg borste, så kan du enkelt färga bena för bena. Dessutom blir det lätt att applicera en jämn och perfekt mängd färgblandning som täcker stråna. Borsten kan göra stor skillnad och spara mycket tid. Den kommer att hålla i många år.
 • Verkningstid – Längre verkningstid gör att din färg håller längre och kan även ge mer intensiv/mörkare resultat (jämfört med kortare verkningstid). Låt färgen sitta i 2 timmar eller längre för maximalt färgresultat.

Efter färgning

 • Shampoo – schamponera inte på 24 timmar så att färgen får chansen att fästa sig ordentligt. Då blir färgresultatet intensivt och hållbart. Detta gäller speciellt om du färgar pigmentfattigt hår. Ekologiskt balsam utan tvålämnen går bra.
 • Oxidering – färgresultatet kan oxidera och mörkna. Vänta därför 24 timmar, innan du bestämmer dig för att färga håret mörkare.
 • Överbliven färg – den färdigblandade smeten går inte att spara, däremot kan du spara på själva pulvret. Sätt en brödklämma på påsen, förvara svalt och mörkt så håller det i flera månader.
 • Bleka håret – att bleka håret efter en örthårfärgning är en dålig idé. Oftast får håret missfärningar (speciellt om frisören inte kan växtfärger). Det är därför viktigt att alltid göra en testslinga för att slippa överraskningar.

Vanliga frågor om örthårfärger

Här har vi samlat vanliga frågor och svar kring örthårfärger. Saknar du en fråga? Kommentera gärna detta inlägg så svarar vi på din fråga.

Varför får jag inget färgresultat?

Anledningarna kan vara många som att:

 • ditt hår inte var rent från smuts, oljor, stylingprodukter, diverse leave-in produkter, kemikalierester.
 • du lät hårfärgen verka under en för kort tid.
 • färgblandningen var för utspädd och rinnig (för mycket vatten).
 • färgblandningen var för torr (för lite vatten), smulig och svår att applicera.
 • du applicerade för liten mängd hårfärg i håret.
 • du har valt en färg som är ljusare än eller ligger för nära din egen hårfärg.
 • du har för mycket pigmentfattigt hår (grått, vitt hår eller kall hårfärg som inte alls har något rött i sig). Du behöver färga håret i två steg eller blanda i lite rött i din färgblandning.

Hur gör jag om det blev för mörkt?

Du kan schamponera håret om färgresultatet blev för mörkt eller inte alls som du hade tänkt dig. På så vis får du ett svagare eller mer dämpat färgresultat.

Tvätta bort färgen med schampo en eller upprepade gånger direkt efter färgning. Ju längre du väntar med att schamponera, desto svårare blir det att tvätta bort färgen.

Varför blev färgresultatet inte som på förpackningens bild?

Eftersom den naturliga örthårfärgen lägger sig ovanpå din egen blir resultatet individuellt och helt unikt. Har du skiftningar i ditt naturliga hår (vilket de flesta har) blir det färgskiftningar även i det färgade håret.

Dessutom har vissa hårtyper lättare för att absorbera röda och svårare för absorbera blåa färgpigment. Samma hårfärg kan därför ge olika resultat på olika hår.

Gör därför alltid en provslinga för att slippa oönskat resultat. Om resultatet inte riktigt blev som du önskade dig kan du färga igen med en annan färg eller blanda din pulverfärg med en annan nyans.

Varför blir håret rödare för varje färgning?

De flesta örthårfärger har mer eller mindre rött i sig. Lite av de röda pigmenten sitter förmodligen kvar och förstärks vid nästa färgning. Färga istället med en mindre röd färg (har du en blond nyans så välj en ljusare blond).

Kan jag blanda örthårfärgerna?

Den stora fördelen med örthårfärg i pulverform är att det går att blanda dem för en skräddarsydd färg. Blanda först pulverfärgerna innan du tillsätter vatten.

Varför får jag inget färgresultat i det första steget av en 2-stegsfärgning?

Prova att öka eller maxa verkningstiden. Om inte det hjälper behöver du helt enkelt mer röda färgpigment i din första färgning i steg 1.

 • Prova att lägga till en matsked röd henna vid den första infärgningen med en blond nyans.
 • Färgade du steg 1 med en brunröd hårfärg bör du istället färga med 100% ren henna.

Funderar du över något annat kring att färga håret med örthårfärg eller har du bra tips att dela med dig av till oss andra?

Lämna gärna en kommentar!

2 comments

 1. Hej! Jag provade radicos dark ash blond nyss… men det vart ingen färg på dom grå hårstråna. Så nu funderar jag på att prova någon 2-stegs-metod. Jag vill ha ungefär som dark ash blond. Vilken färg borde jag välja under. Jag vill ha så lite röd som möjligt, men vill samtidigt att det ska funka. Eller kan man ta indigo i steg nr ett istället för henna. Jag tyckte jag läste att Indigo också kan va bra som grund.

  1. Sara på Glimja

   Tack Linda för din kommentar 🌸 Radicos Dark ash blonde hör till de få som inte innehåller någon röd henna alls. Den har rätt mycket indigo redan i sig. Därför tror jag inte att ren indigo skulle funka som grund på ditt hår. Då det är en ganska mörk askblond nyans tror jag att du kan ta ren röd henna. Med risk för att det lyser igenom (på ställen man råkar missa, eller efter ett tag när askblonda färgen tvättats bort) skulle jag rekommendera en utspädd röd tex. auburn red, reddish blonde etc. Brunröda nyanser kan även funka. Men gör alltid en provslinga först! ✨

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×