Ultimata guiden för fet hy 1

Ultimata guiden för fet hy

0

Fet hy, oljig hy eller glansig hy är alla en hudtyp som beskriver samma sak, nämligen överproduktion av naturligt talg.

Innehåll

Varför får man fet hy?

Oavsett hudtyp, så har alla talgkörtlar i läderhuden (under det skyddande överhuden). Flest talgkörtlar finns i hårbotten, ansiktet, på bröstet och ryggen. Talgkörtlar producerar talg som är rik på fett. Inom hudvård kallas talg många gånger för sebum.

Sebum gör huden mjuk, smidig, motverkar uttorkning samt begränsar ogynnsam bakterietillväxt. Varför huden överproducerar sebum kan ha många olika anledningar. Vi går igenom de vanligaste orsaken bakom fet hy.

Hormoner

Androgener är en grupp könshormoner där testosteron är det mest kända hormonet. Då talgkörtlarna stimuleras av androgener är det vanligt med fetare hud under puberteten för pojkar. Även om flickor har lägre androgennivåer kan ökning av dessa hormoner orsaka fetare hud.

Androgennivåerna kan öka vid stress, under puberteten, menstruationscykeln, graviditeten och klimakteriet. Här kan genetik, ärftlighet och ålder spela roll, vilka påverkar talgkörtlarnas aktivitet.

Väder

De flesta upplever att de får fetare eller mindre torr hud under sommaren eller när de vistas i varmt klimat.

Det här händer när temperaturen och luftfuktigheten ökar:

 • om du åker på semester från ett kallt till varmt klimat hinner huden inte nedreglera talgproduktionen på kort tid. Huden behöver inte lika mycket talg när luftfuktigheten är hög. Du upplever att du har fetare hud trots att talgproduktionen är oförändrad.
 • sommarsolen torkar ut huden. Mer sebum kan produceras för att mjukgöra och skydda huden mot uttorkning.
 • du svettas mer för att kroppen försöker att svalka och kyla ner sig. Talg behövs för att svettet ska stanna kvar längre på huden. Då talg och svett inte löser sig med varandra kan huden ha små ”svettdroppar” som glänser. I detta fall kan många missta ökat svett som ökad sebumproduktion. I verkligheten handlar det enbart om hur mycket du svettas.
 • svett blandat med pudersmink lägger sig fläckvis och sätter sig i fina linjer på huden. Detta kan orsaka akne och diverse hudproblem.

Torr hud

Huden (och kroppen) gör allt för att skapa balans. När huden är torr ökar därför talgproduktionen i ett försök att kompensera för fuktbristen. Grundorsaken till fet hy kan därför många gånger vara egentlig torr hud.

Fel produkter

Orsaken till fet hy kan också vara fel hudvårdsprodukter. En för uttorkande rengöring eller för fuktfattig kräm kan absolut ge upphov till obalans i huden och resultera i glansig hy.

Överdriven hudvårdsrutin

Fet hy kan man även få av för häftig eller överdriven hudvårdsrutin som:

 • för frekventa tvättar.
 • för mycket eller hårdhänt exfoliering, fysisk friktion och gnugg.
 • för mycket peeling och/eller syror.
 • ständigt nya produkter som introduceras för huden.

Vid en extrem hudvårdsrutin kan för mycket talg tvättas bort, huden bli irriterad och hudbarriären bli försvagad. Huden ökar produktionen av talg för att kompensera förlusten och skydda huden.

Därför hjälper inte dessa vanliga råd för fet hy

Oavsett grundorsaken till fet hy finns det vissa råd som du ska se upp för. Dessa råd kan kännas bra i början, men förvärra hudens tillstånd i det långa loppet. Fet och glansig hud är oftast resultatet av en obalans i huden.

Vi går igenom ett par vanliga råd som bidrar till mer obalans och ännu fetare hud.

Torka ut huden

De mest vanliga råden för fet hy går ut på att torka ut huden:

”Tvätta ansiktet ofta”

Rådet om att tvätta ansiktet oftare för att hålla huden matt och fri från glans och fett är en mycket dålig idé. Speciellt om rådet är att tvätta sig med en stark rengöringsprodukt (som löddrar).

För frekventa tvättar tar bort för mycket av det talg som behöver finnas kvar i huden. Detta stimulerar talgkörtlarna till att producera mer talg. Även hudens goda bakterieflora kan rubbas av rengöringsprodukter och överdrivet tvättande.

”Använd toners med alkohol”

Det är helt rätt att alkohol bl.a. har en antibakteriell effekt. En viss mängd alkohol ihop med återfuktande och pH justerande ingredienser kan därför vara fördelaktig på aknehy.

Men en alkohol baserad toner eller ansiktsvatten utan något fuktgivande och pH balanserande är inte bra för någon hudtyp alls. Alkohol är väldigt uttorkande, vilket bara stimulerar hudens egna fettproduktion.

Om du inte vet vilka ingredienser som ger fukt och pH balans, är det bäst att välja en toner utan alkohol. En toner ska inte vara mattgörande, utan främst fuktgivande, sammandragande och pH balanserande.

”Använd inte oljor”

Länge har det funnits rädsla för vegetabiliska oljor, speciellt gällande fet hy och aknehy. Rådet att använda oljefria produkter och krämer baserar sig på rädslan för att:

 • vegetabiliska oljor täpper igen porerna.
 • vegetabiliska oljor är för feta för fetare hudtyper.

Men det finns olika sorters vegetabiliska oljor! En fet olja som kokosolja eller avokadoolja är oftast inte ideal för fet hy. Däremot är den tunna tisteloljan, vattenmelonkärnolja eller den balanserande jojobaoljan suverän till fet hy.

Alla vegetabiliska oljor är inte desamma. De har unika fettsyra-sammansättningar vilket ger de olika egenskaper och passar därför olika hudtyper olika bra.

Dessutom har växtoljor en naturlig källa av bland annat vitaminer, antioxidanter och enzymer som stöttar hudens egna funktioner.

Tänk på att de flesta oljefria (fria från vegetabiliska oljor) fuktgeler och lotions innehåller olika former av silikoner, konsistensgivare, stabiliseringsämnen och parfymer.

Dessa tillför varken fukt, ger balans eller stärker huden. Läs gärna mer om Skillnaderna mellan konventionell och ekologisk hudvård och Vegetabilisk olja vs petroleum olja.

Använd salicylsyra

Salicylsyra har god effekt på fet hy. Salicylsyran har goda exfolierande egenskaper och kan tränga in i huden och lösa upp igentäppta porer.

Nackdelen med salicylsyra är att den är otroligt irriterande och uttorkande. Huden kan lätt bli röd, bränd och flagig. Salicylsyra är en salicylat och en beståndsdel av acetylsalicylsyra. Ämnet:

 • skadar barns hälsa.
 • har negativ påverkan på kvinnors fertilitet.
 • kan gå över i bröstmjölken och skada barnet.

Enstaka studier har visat att salicylsyra som appliceras topikalt på huden är säker för gravida att använda. Andra studier hävdar att salicylsyra absolut inte ska användas av gravida.

Det krävs helt enkelt fler studier för att kunna fastställa ett säkert svar på huruvida salicylsyra påverkar oss. Av denna anledning rekommenderar vi den inte till:

 • barn.
 • gravida.
 • kvinnor som vill bli gravida.
 • ammande kvinnor.

Salicylsyra kan både minska talgen i huden och motverka akne. Den ska användas med försiktighet:

 • använd i låga koncentrationer.
 • använd endast en produkt med salicylsyra i din hudvårdsrutin.
 • använd helst inte ihop med andra syror och speciellt inte med retinol och C-vitamin.
 • använd inte om du har känslig hud eller problemhud.

Så fixar du fet hy

Vad hjälper mot fet hy och varför? Tänk långsiktigt när du vill bli av med oljig hud.

Huden är vårt största organ som justerar och anpassar sig vid obalanser (inre och yttre). Hjälp därför huden att komma i balans.

För dig med fet hy är det extra viktigt att huden har:

 • pH balans.
 • en mikrobiom i god balans d.v.s. en god balans på goda bakterier.
 • en balanserad talgproduktion.

Därför vill du använda produkter och ha en hudvårdsrutin som:

 • på sikt ger balans till hudens fuktnivåer och sebumproduktion.
 • tar bort smuts och överskottssebum utan att ta bort det naturliga sebumet i huden.
 • får huden att kännas ren, samtidigt smidig och återfuktad.

Vi reder härmed ut de största misstagen du kan göra samt vad som faktiskt hjälper mot fet hy.

Fet hy orsakat av hormoner

Det är svårt men inte omöjligt när det är hormonerna som ställer till det. Oavsett om det är puberteten eller menstruationen, så påverkas våra hormoner av stress, sömn och kost.

 • Största misstaget: att äta onyttigt, stressa på som vanligt, gå och lägga sig sent.
 • Vad som kan hjälpa: Genom att varva ner, göra andningsövningar, få god och tillräcklig med sömn kan du påverka hormonnivåerna. Även en balanserad kost kan göra stor skillnad. Dra ner på inflammatorisk mat som rött kött, socker-, vete- och mjölkprodukter. Ät mer grönt, nyttiga fetter och drick mer vatten. Ta extra väl hand om dig själv när du är i en period då hormonnivåerna svänger.

Fetare hy på sommaren

Det är vanligt att huden känns mindre torr under sommarhalvåret. För dig med fet hy kan sommaren bli en extra jobbig period. Därför är det viktigt att anpassa hudvården efter väder.

Kom ihåg! Vid fuktförlust stimuleras huden till att producera mer talg för att kompensera den förlorade fukten. Därför ska din hudvårdsrutin på sommaren anpassas så att fukt- och oljebalansen återställs.

Skydda huden mot uttorkande solljus

Solens UV strålar torkar ut och bränner huden mer än du tror. Använd därför SPF30 (som lägst) för att motverka fuktförlust och brännskador.

Hudens fuktbalans under sommaren

Den högre luftfuktigheten gör att huden behöver mindre återfuktning.

Om du dessutom undviker solen och inte svettas, förlorar huden inte så mycket fukt. Då ska du byta till en lättare, mindre näringsrik ansiktskräm alternativt skippa krämer/oljor och endast använda serum.

Om du däremot vistas i solen och/eller svettas mycket behöver du kompensera för både fukt och fettförlust (trots den högre luftfuktigheten). Då du svettas dras både fukt och olja till hudens yta som slutligen dunstar eller torkas bort.

Använd återfuktande aloe vera eller produkter med hyaluronsyra under din SPF på morgonen och under ansiktskräm eller ansiktsolja på kvällen.

Bär mindre smink när du svettas

Då du svettas i sommarvärmen blandas fukt med ditt smink. Använd därför mindre smink på sommaren.

Välj hellre krämsmink framför pulversmink, då vatten (svett) gör att pulversmink klumpar sig på huden vilket kan orsaka hudirritationer och akne.

Skippa tjocka lager av mattgörande smink. Det torkar ut och blir som ett lock för huden i sommarvärmen.

 • Största misstaget: att använda tjocka lager med smink eller uttorkande mattgörande smink.
 • Bästa sommar-sminktipset för fet hy: använd mindre smink och acceptera att huden behöver svettas och ser mer fuktig ut när det är varmt.
 • Använd brun utan sol istället för foundation: Eco by Sonya Tan Face Water. Prova en lättare foundation och SPF i ett: Alga Maris Tonat Solskydd SPF30.

Hög talgproduktion på grund av torr hud

Att använda en stark rengörande ansiktstvätt, alkoholbaserat ansiktsvatten och diverse mattgörande produkter triggar bara huden till att producera mer sebum.

Välj därför produkter som rengör och balanserar utan att rubba det naturliga hudfettet.

Fet hy på grund av överdriven rutin

Det är inte bara uttorkande hudvårdsprodukter som skapar obalanser.

 • Största misstaget: att ständigt överbehandla huden med diverse produkter, tvättar, masker och exfolieringar blir hudbarriären försvagad, pH-värdet, fuktnivåerna och den goda mikrofloran rubbad. Slutresultatet kan bli akne, irriterad, rödflammig, oljig och känslig hy.
 • Bästa hudvårdsrutinen för fet hud i obalans:
  • Tvätta ansiktet som mest 2 gånger om dagen.
  • Exfoliera och peela enligt produktens rekommendation eller totalt max. 2-3 gånger i veckan.
  • Ha tålamod. Introducera inte ständigt nya produkter för huden. En ny produkt bör användas i 4-6 veckor för att se dess fulla potential.

Oljor som passar fet hy

Lika löser lika, det vill säga – olja löser olja. Därför är det allra bästa för fet hy just vegetabiliska oljor. Prova och förvånas över det fantastiska resultatet.

Testa dels att tvätta ansiktet med olja och smörja in huden med olja.

 • Största misstaget: att vara rädd för att använda växtbaserade oljor.
 • Bästa oljorna för fet hy:
TvättoljaAnsiktsolja
Ren, kallpressad olja – Jojobaoljaxx
Ren, kallpressad olja (tunn) – Vattenmelonfröoljaxx
Ren, kallpressad olja (tunn) – Squalane x
Ren, kallpressad olja (tunn) – Hampafröoljax
Oljeblandning – Inlight Beauty Face Oilx
Oljeblandning – Inlight Beauty Make Up Removerx


Syror för feta hudtyper

Det finns vissa syror som lämpar sig extra bra för fet hy. Pilbarksextraktet är ingen renodlad syra. Den har dock exfolierande egenskaper och tas därför upp här bland de andra syrorna.

Vit pilbarksextrakt

Vit pilbarksextrakt (white willow bark) kan lösa upp igentäppta porer, balansera och kontrollera talgproduktionen. Det har även potenta antibakteriella och anti-inflammatoriska egenskaper.

Vit pilbarksextrakt är rik på tanniner, flavonoider, fenolsyror och andra mineraler som lugnar huden och stöttar cellregenereringen. Samtidigt exfolierar det milt, har sammandragande verkan och motverkar fria radikaler.

Den stora fördelen är att vitpilen innehåller salicin, vilket är en mildare version av salicylsyra. Den irriterar inte huden och är mild nog för känslig hy.

Glykolsyra

Glykolsyra (glycolic acid) är speciellt bra om du har fet hy med akne. Glykolsyran är den minsta AHA syran (alpha hydroxy acid) och verkar därför på djupet. Den löser upp och minskar talgöverskott.

Syran är inte att rekommendera för känslig hy då den kan kännas för häftig.

Mjölksyra

Mjölksyra (lactic acid) är den mildaste AHA syran. Den verkar på hudens yta och löser skonsamt upp talgöverskott. Passar även känslig hy.

 • Största misstaget: att använda egna syra-kombinationer, för många starka syror och peela huden för länge eller ofta.
 • Bästa peelingarna för fet hy:
VitpilsbarksextraktGlykolsyraMjölksyra
Evolve Miracle AHA 3 minute Mask xx
Eco By Sonya Super Acai Exfoliator x
Evolve Liquid Radiance Glycolic Toner (exfolierande toner) xx

Här kan du läsa mer i Den Ultimata Guiden för acne hy.

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2024

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×