Ultimata guiden för hy med rynkor och ålderstecken

Ultimata guiden för hy med rynkor och ålderstecken

0

Oavsett om du precis börjat få fina linjer eller redan har flertalet rynkor i ansiktet är det aldrig för sent att börja med en pro-ageing eller anti-ageing hudvårdsrutin.

Dessa är vanliga tecken på åldrande hy:

 • Fina linjer eller rynkor, uppstår speciellt på ställen som ögonvrån, runt munnen p.g.a. upprepade ansiktsuttryck eller rörelser.
 • Torrare, tunnare (mer transparent) och känsligare hy.
 • Huden skadas lättare och tar längre tid på sig att läka.
 • Grövre textur där porer blir mer synliga.
 • Ojämn hudton, missfärgningar.
 • Åldersfläckar, pigmentfläckar.
 • Slapp och hängande hy.

Känner du igen dig? Då ska du läsa vidare och få en komplett guide i hur du kan motverka ålderstecken och möta hudens nya behov.

Varför uppstår rynkor och andra ålderstecken?

Huden på ansiktet är extra tunt, känsligt och utsatt. Dessa faktorer påskyndar hudens åldrande:

 • Kost
 • Livsstil
 • Skärm- och solexponering
 • Luftföroreningar, gifter, kemikalier
 • Genetiskt arv
 • Hormonella förändringar

Hormonet östrogen har stor påverkan på kvinnors hud. När nivåerna drastiskt faller runt medelåldern hos kvinnor, får de förtidiga ålderstecken.

Processen av åldrande påverkar huden på flera sätt:

 • Hudceller åldras med individen. Epidermis blir tunnare och hudcellers förnyelseprocess blir drastiskt långsammare. Hudens struktur och funktioner försämras.
 • Sebum (talg) produktionen minskar kraftigt så huden blir torrare och får fler rynkor med åren.
 • Melanin (pigment som styr din hudfärg) producerande celler minskar vilket ger ojämn hudton som resultat.
 • Antalet fibroblaster (celler i läderhuden) minskar. Dessa producerar fuktbindande hyaluronsyra som behövs för att huden ska vara fyllig.
 • Fibroblastceller producerar även kollagen. Kollagen upprätthåller hudens struktur, är viktig för hudens elasticitet och spänst. De minskade nivåerna av hyaluronsyra och kollagen gör huden slapp och rynkig.

Kan man bli av med rynkor?

För att rynkor ska tas bort permanent behöver man vrida tillbaka klockan eller gå tillbaka i tiden för att ta bättre hand om huden. Svaret blir därför nej. Däremot kan man absolut delvis eller helt släta ut fina linjer och rynkor på ansiktet. Att släta ut menas att man tillför något utifrån eller inifrån som kan fylla ut huden och stimulera en starkare struktur. På så vis kan huden se yngre ut. Det innebär också att effekten försvinner så fort du slutar att stötta huden.

Vad hjälper egentligen mot rynkor och varför hjälper det?

En anti-age hudvårdsrutin hänger ihop vilket betyder att produkterna behöver varandra för att tillsammans kunna motverka ålderstecken. För bäst effekt ska du därför ha en komplett hudvårdsrutin för åldrande hy. Nedan nämner vi de viktigaste verktygen mot rynkor.

Solskydd och SPF

Skulle du av någon anledning endast vilja satsa på en enda produkt, då är det solskydd som gäller. UV strålar bryter inte bara ner hyaluronsyra och kollagen i huden. Det skadar och förändrar cellers DNA så att huden åldras tidigare och snabbare. Att skydda sig dagligen och året runt mot solen är därför ett måste om du vill bevara ett ungdomligt utseende. Solskydd är det som ger bäst och störst effekt på att bromsa hudens åldrande. Det är aldrig för tidigt att börja skydda huden. Använd minst SPF 20 på vintern och SPF 30 på sommaren. SPF skyddar också hyaluronsyra och C-vitamin i dina hudvårdsprodukter. Dessutom är SPF ett måste som du exfolierar huden. Dessa SPF produkter är speciellt bra för mogen hy:

Antioxidanter och C-vitamin

När huden utsätts för stressfaktorer som dålig kost, luftföroreningar och sol bildas fria radikaler. Det är de fria radikalerna som orsakar oxidativ stress och får huden att åldras i en snabbare takt. Antioxidanter är det som kan neutralisera fria radikaler.

Den mest populära antioxidanten inom hudvård är C-vitamin.

 • Fria radikaler reagerar och tar elektroner från C-vitamin istället för från cellers beståndsdelar och DNA. På detta sätt skyddas huden från att skadas och åldras i förtid.
 • Tack vare att C-vitamin är surt stimulerar det låga pH-värdet hudens reparationsprocess vilket ökar produktionen av kollagen och elastin. Dessa är viktiga byggstenar som stöttar hudens struktur vilka gör huden mer fyllig, fast och elastisk.
 • C-vitamin har även en exfolierande effekt som får döda hudceller att släppa taget om huden.
 • Huden blir med hjälp av C-vitamin bättre på att bevara fukt. Fukten i huden slätar ut fina linjer och ger lyster.

Kom ihåg att använda SPF för att skydda C-vitaminet från att brytas ner av solljuset. C-vitamin är en viktig del i en anti-ageing hudvårdsrutin och används bäst både morgon och kväll.

Till morgonen rekommenderar vi:

Ultimata guiden för hy med rynkor och ålderstecken 1

Till kvällen rekommenderar vi:

Ultimata guiden för hy med rynkor och ålderstecken 2

Exfoliera huden

Äldre hudceller förnyar sig inte lika snabbt och ofta som yngre hud. Döda hudceller tenderar också att stanna kvar längre på hudens yta, vilket leder till ojämn struktur, torrhet och livlöst utseende. Genom att regelbundet exfoliera kan du bli av med döda hudceller. Väljer du exfoliering eller peeling med AHA syror (alpha hydroxy acids) får du också cellerna att bilda kollagen och elastin. Det finns många olika AHA syror att välja mellan inom hudvård.

För åldrande hy är mjölksyra och glykolsyra populära att använda.

Mjölksyra (Lactic Acid)

Mjölksyra exfolierar de övre hudlagren milt, löser upp smuts i porerna, ljusar upp missfärgad och pigmenterad hud. Det som gör mjölksyra unik är att den hjälper huden att hålla kvar fukt. Huden blir därmed mindre torr på ett naturligt sätt. Mjölksyra är en mild syra som de flesta känsliga brukar tåla.

Glykolsyra (Glycolic Acid)

Glykolsyra kommer från sockerrör och gör i princip allt det mjölksyra gör (stöttar dock inte fuktbalansen). Den har mindre molekylstorlek och är starkare än mjölksyran. Glykolsyran kommer djupare ner i hudlagren och är en fantastisk syra att inkludera i en anti-age hudvårdsrutin.

Kom ihåg att alltid använda SPF när du använder syror i din hudvårdsrutin. Vissa syror kan ha effekt i flera veckor efter användning, så ha som vana att skydda huden varje dag mot solen med SPF 30 som lägst – även vid molniga och regniga dagar.

Dessa produkter med AHA syror rekommenderar vi till åldrande hy.

Toners:

Masker:

 • Evolve Miracle Mask – växt- och fruktenzymer där glykol-, mjölk-, citron-, äppel- och vinsyra ingår.
 • BYBI Acid Gold AHA mask – naturliga alfahydroxisyror (AHA) inklusive mjölksyra (härledd från blåbärsextrakt), glykolisk (härledd från sockerrörsextrakt), äppelsyra och vinsyra (härrörande från lönnsirapextrakt).
 • Suki Resurfacing Enzyme Peel – växt- och fruktenzymer där bl.a. glykolsyra och salicylsyra ingår. Bra om du även har akne.
Ultimata guiden för hy med rynkor och ålderstecken 3

Rengöring:

Retinol

Retinol är en typ av A-vitamin som tar din hudvårdsrutin till en helt ny nivå. Retinol är populär att använda på aknehy och åldrad hy.

När det gäller anti-age är de främsta fördelarna med retinol enligt nedan:

 • Ökar produktionen av kollagen och slätar på så vis ut fina linjer och rynkor genom att öka blodflödet till huden. Retinol förhindrar även befintligt kollagen från att brytas ner.
 • Ökar produktionen av naturlig hyaluronsyra i huden. Huden blir fyllig och återfuktad.
 • Stimulerar hudcellerna i de yttersta hudlagren att förnya sig snabbare. Huden blir len och slät där död hy minimeras och frisk hy tas fram. På detta sätt kan vissa solskador (missfärgningar, fläckar) repareras och synas mindre.
 • Minskar produktionen av melanin (mörkt pigment i huden) så vis att hudtonen blir jämnare och missfärgningar ljusare.

Fördelarna är som sagt många. Den stora nackdelen är att retinol oftast irriterar huden och orsakar flagande, stickande, torr och kliande hy. Huden blir också väldigt känslig för solljus. Retinol i sig är också ostabil och bryts lätt ner av solljus. Använd därför retinol endast kvällstid och trappa upp långsamt så huden hinner vänja sig. Kombinera med C-vitamin och SPF dagtid för bäst effekt. Inom ekologisk hudvård används retinol sparsamt och i lägre doser på grund av dess hudretande karaktär.

Vi rekommenderar:

Bio-Retinol

Till skillnad från retinol kan naturlig retinol eller bio-retinol användas ihop med syror och högdoserat C-vitamin.

Bakuchiol

Bakuchiol är ett naturligt och bioaktivt ämne som blivit ett populärt alternativ till retinol. Bakuchiol kommer från växten Babchi (Psoralea Corylifolia). Den har samma effekt på huden som retinol, fast helt utan de negativa biverkningarna. Bakuchiol kan därför även användas dagtid, då den inte gör huden känslig för solljus.

För åldrande hy rekommenderar vi:

Ultimata guiden för hy med rynkor och ålderstecken 4

Bidens Pilosa

Extraktet från växten Bidens Pilosa har också blivit ett bra alternativ till retinol. Precis som bakuchiol har detta växtextrakt liknande verkan på huden som retinol, fast utan att irritera huden. Därför kan Bidens Pilosa extrakt även användas när som helst under dagen.

Vi tipsar om:

Niacinamide

Niacinamid är en form av B3 vitamin som ofta används på aknehy, hy med stora porer, inflammerad samt åldrad hy. Niacinamid är ett stabilt vitamin som inom anti-age främst har dessa fördelar:

 • Stöttar bildningen av keratin. Ett protein som är viktig för hudens struktur och det som gör huden fast och spänstig.
 • Stärker hudbarriären så att fukt bättre bevaras i huden.
 • minimerar porstorleken genom att med tiden öka fukten i huden.
 • Kan stärka friska hudceller och skydda dem från skadliga UV strålar och oxidativ stress.
 • Kliniska studier har visat att användning av 5% niacinamid på huden har efter 4 veckor kunnat ljusa upp hyperpigmenteringar. Niacinamid hindrar melanin (färgpigment) från att transporteras till hudens yttre lager (epidermis).
 • Minimerar hudens fina linjer och rynkor. Antagligen genom att öka fukten i huden och stärka hudens struktur.

Tänk på: Var försiktig när du blandar niacinamid med andra produkter innehållande höga doser av C-vitamin eller syror. Skulle dessa ämnen vara inkluderade i en produkt är de i balans och ska inte orsaka hudirritationer.

Hitta niacinamid i dessa produkter:

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra kallas även för hyaluronan eller HA (hyaluronic acid). Det är ett naturligt ämne som binder fukt i kroppen. Hyaluronsyra finns som mest i huden, bindvävnader och ögonen. Ämnet kan binda otroliga mängder vatten. När vi åldras producerar vi mindre hyaluronsyra. Dessutom kan faktorer som UV strålar och rökning bryta ner ämnet, så det är klokt att inkludera hyaluronsyra i din hudvårdsrutin. Ämnet i sig är mild och ska inte orsaka hudirritationer. Det finns lågmolekylär hyaluronsyra som når de djupare hudlagerna. Den typen kan irritera huden, speciellt hud som lätt blir inflammerad.

 • HA smörjer våra leder och håller huden återfuktad.
 • Det gör huden fyllig, ger glöd och slätar ut fina linjer och rynkor.
 • HA stödjer kroppens naturliga tillverkning och användning av kollagen.

Tänk på att för mycket hyaluronsyra kan torka ut huden. En överdos gör att det istället binder eller tar fukt från hudens djupare lager och torkar ut huden inifrån. Oftast räcker det med hyaluronsyra i en hudvårdsprodukt, speciellt när det gäller lågmolekylär hyaluronsyra. Använd ansiktsvatten eller aloe vera gel innan du applicerar hyaluronsyra. Kapsla in fukten med oljor och näring. Annars dunstar fukten bort från de yttre hudlagren. Läs mer om detta i nedan avsnitt om ”Fukt och näring”.

För mogen hy rekommenderar vi dessa produkter med hyaluronsyra i fokus:

Ultimata guiden för hy med rynkor och ålderstecken 5

Fukt och fett

Sist men inte minst. Förutsättningen för att kunna släta ut rynkor, binda upp fukt i huden och bevara fukten i huden är just tillgången eller tillförseln av fukt och fett.

 • Fukt som vatten eller sådant som innehåller mycket vatten (aloe vera, hydrolater etc) är ett måste för att huden ska bli återfuktad, rynkor ska kunna slätas ut och finnas för att kunna bevaras och bindas av exempelvis hyaluronsyra.
 • Fett, oljor eller näring behövs för att hålla huden mjuk och smidig. Det förhindrar också fukten från att dunsta bort från huden. Man brukar säga att fett eller oljor behövs för att kapsla in fukten.

Bioaktiva och potenta ämnen i all ära. Glöm bara inte det viktigaste – fukt och fett! Drick vatten och ät nyttiga fetter.

För åldrande hy rekommenderar vi:

Fukt:

Näring (fett, oljor) helt utan eller fåtal bioaktiva ämnen:

Näring (fett, oljor) med bioaktiva ämnen:

Ultimata guiden för hy med rynkor och ålderstecken 6

Funkar naturliga produkter lika bra som konventionella mot rynkor och ålderstecken?

Isolerande aktiva ämnen fungerar generellt sämre jämfört med när ett aktivt ämne finns naturligt i synergi med andra ämnen som stärker dess effekt och som i sig har positiva effekter för huden. Sällan vill vi uppnå ett resultat, utan vill ha en kombination av olika saker för en yngre och fräschare hy.

Växtbaserad hudvård känns igen av huden, liknar dess egna beståndsdelar och ge långvariga resultat. Vi föredrar alltid naturliga hudvårdsprodukter för bäst totaleffekt som i längden stöttar hudbarriären.

Läs gärna mer om ”Skillnaden mellan konventionell och ekologisk hudvård”.

De största misstagen du kan göra när du väljer produkter mot ålderstecken

Alla har individuella behov vad gäller hudvård. Däremot finns det något som alla har gemensamt och det är alla misstagen man kan göra i en anti-rynk eller anti-age hudvårdsrutin. De kan verkligen motverka eller försämra effekten av dina produkter. I värsta fall kan misstagen skada huden. Här lyfter vi fram de vanligaste fällorna med en hudvårdsrutin för åldrad hy.

Du har ingen solskyddsprodukt (SPF) i din hudvårdsrutin

SPF är det främsta skyddet mot UV skador, framtida rynkor och solfläckar. Det skyddar också ev. aktiva ämnen i dina produkter från att brytas ner. Om du exfolierar huden (speciellt med syror) eller använder retinol blir den mer känslig mot solljus. Utan SPF tar huden skada med fler ålderstecken som resultat.

Du torkar ut huden med fel sorts produkter

Löddrande rengöringar, produkter med mycket alkohol och torrt smink som puder gör huden torrare vilket ger eller framhäver fler rynkor.

Du har inte tålamod

Du byter ut eller slutar använda hudvårdsprodukter innan de har hunnit ge effekt. För många produktbyten stressar huden, med trött, trist och irriterad hy som resultat.

Du använder för många olika produkter

Du har satt ihop en egen rutin där alltför många produkter eller potenta ämnen ingår. Antingen tar deras verkan och effekter ut varandra eller så överbehandlas huden så den skadas. För många produkter kan även täppa igen eller tynga huden. Var inte rädd för att fråga och be om tips och hjälp.

Du gör fel kombinationer av aktiva ämnen

Följ alltid de rekommendationer som finns för varje hudvårdsprodukt eller -serie.

 • Använd inte C-vitamin ihop med syror. Det blir helt enkelt för surt (lågt pH-värde) för huden och ger en för stark exfoliering.
 • Kombinera inte retinol med syror. Välj antingen eller.
 • Använd inte högdoserad C-vitamin med retinol. Du kan dock prova C-vitamin i din morgonrutin och retinol på kvällen. Produkter med dessa två i sin formulering är däremot ok, då receptet är balanserat.

Du använder för många och för starka potenta ämnen

Du överexfolierar genom att:

 • kombinera för många (starka) syror.
 • du peelar för ofta.

Det räcker oftast med en produkt med syra/syror. Ifall du börjar tidigt med en anti-ageing hudvårdsrutin är det bra att veta att yngre hud inte behöver exfolieras lika ofta som äldre hud. Helt enkelt för att yngre hud förnyar sig själv oftare. Prova att exfoliera med svagare syror eller exfoliera mindre ofta vid hudirritation eller försämrad hudhälsa. Detsamma gäller avseende retinol. En produkt i din hudvårdsrutin med retinol brukar räcka. Prova lägre koncentrationer och använd inte retinol varje dag.

Du använder för mycket hyaluronsyra

Less is more. Din hud reagerar på hyaluronsyra (HA) och huden är allt annat än återfuktad och fyllig. Du använder helt enkelt för mycket hyaluronsyra och tillför ingen fukt. Då HA binder fukt, behöver det finnas fukt för den att binda. Annars tar den fukt från djupare hudlager och flyttar det till det ytligare hudlagren (som lätt dunstar bort!).

HA är en populär ingrediens och det kan lätt bli för mycket. HA i en av dina hudvårdsprodukter räcker oftast långt (speciellt när det gäller lågmolekylär hyaluronsyra).

Så här sätter du ihop en bra hudvårdsrutin mot ålderstecken

Det är väldigt individuellt vad just din hud behöver för att släta ut rynkor. För mycket av det goda brukar ge huden en chock med hudirritation som resultat.

Prova dig fram vilka aktiva ämnen din hy gillar. Använd en ny produkt eller ett aktivt ämne åt gången. Annars vet du inte vad som verkligen gav effekt eller orsakade irritation. Har du svårt att bestämma dig kan du välja att ha en eller två ”multivitamin” produkter som innehåller lite gott och blandat av bioaktiva ämnen. Då får du lite av allt i en välkomponerad produkt. Vill du komponera din egen hudvårdsrutin kan nedan tabell vara till nytta.

Dessa går bra att kombineraDessa går bra ihop med retinolDessa går bra ihop med AHA syrorDessa måste användas ihop (A+A, B+B osv.)
SPF (dagtid)xxxA
B
C
C-vitaminxkan användas på morgonen när du inte använder retinolkan användas på morgon eller kväll när du inte använder syrorA
AHA syrorxB
Retinol (kväll)xC
Bio-retinolxx
Niacinamid*x*
HyaluronsyraxxxD
Fukt + FettxxxD
Tabell med förslag på vad som kan kombineras för en ultimat anti-ageing hudvårdsrutin.

*Rekommendationen om att inte använda niacinamid med C-vitamin baserar sig på en gammal studie då testet visade att ämnena reagerade med varandra och kunde orsaka hudirritationer. Niacinamid är ett mycket stabilt ämne, fast reagerar med C-vitamin och alla sorts syror vid höga temperaturer. Nyare studier visar att niacinamid ihop med C-vitamin är stabila ihop och orsakar inga hudreaktioner. De är säkra att använda i rumstemperatur.

Vi vill ändå flagga upp om att niacinamid har högre pH än både C-vitamin och syror. När man kombinerar två helt olika produkter kan deras pH påverkas och fungera sämre med eventuell reaktion som resultat. Ingår ämnena i en formulerad produkt är det ingen fara. Var försiktig när du gör egna kombinationer, speciellt med höga doser av aktiva ämnen.

Läs gärna även Kosttillskott och näring för huden

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×