Ultimata guiden för yttorr hud 1

Ultimata guiden för yttorr hud

0

Yttorr hud kan drabba alla när som helst under året. Oavsett hudtyp – fet, torr eller blandhy – kan du uppleva yttorrhet. Läs vidare för att lära dig allt om yttorr hud.

Vad är yttorr hud?

När huden har brist på vatten blir den yttorr. Överhuden (yttersta delen av huden) är fattig på fukt och uttorkad. Men du måste skilja på torr och yttorr hud, då det är två helt olika saker.

Torr hud får du när huden har brist på talg (sebum).

Läs mer om torr hud och hur du skiljer på yttorr och torr hud.

Dessa är vanliga tecken på yttorr hud:

 • förtida ålderstecken som fina linjer, slapp hud och ytliga rynkor.
 • matt och livlös hud.
 • ojämn hudton.
 • klåda.
 • mörka ringar runt ögonen, trötta insjunkna ögon.
 • torra läppar.

Andra tecken på kraftig uttorkning kan vara:

 • torra ögon och torr mun.
 • ständig törst.
 • mörkgul urin som luktar skarpt.
 • minskad urinering och svettning.
 • yrsel och trötthet.

Därför får du yttorr hud

Yttorr hud får du när kroppen och huden förlorar mer vatten än vad den får. Fukten från huden dunstar bort och fuktbalansen behöver återställas.

Vanliga orsaker till varför huden blir yttorr är:

 • mag- och kräksjuka, feber .
 • kraftiga svettningar.
 • att du dricker för lite vatten.
 • att du äter för torr mat..
 • att du äter och dricker sådant som är vattenutdrivande.
 • utsätter huden för stark sol, solbränna.
 • värme, extra kallt väder, stora temperaturskiftningar.
 • uttorkande, för feta och fuktfattiga produkter.

Så här blir du av med yttorr hud

Att behandla yttorr hud är ganska enkelt. Du behöver helt enkelt återställa vätskebalansen i kroppen och huden.

Återfukta huden inifrån

Ett första steg mot att bli av med yttorrhet är att återfukta huden inifrån.

Drick vatten

Det är av största vikt att dricka tillräckligt med vatten. Speciellt efter vattenförlust som vid solning, träning eller bastande. Dra ner på vattenutdrivande drycker som alkohol och kaffe. Se till att varva alkoholdrycker med vatten och att dricka extra vatten efter kaffe.

Ät vattenrik mat

Ät mycket färsk mat som grönsaker och frukter. Vattenrik mat som vattenmelon, selleri och gurka är riktigt bra på att återfukta huden. Vattenrika maträtter som soppor, grytor eller grönsaker som är kokta är att föredra framför friterad, grillad, bakad och stekt mat.

Behandla yttorr hud utifrån

Ett vanligt fel är att missta den uttorkade huden för torr hy och att behandla med feta krämer och oljor. Det som hjälper mot yttorr hud är återfuktande, vattenrika och vattenbindande produkter.

Ha en fuktgivande hudvårdsrutin

Välj produkter som innehåller ingredienser som vatten, hydrolater, aloe vera, sjögräs, alger, honung, glycerin, hyaluronsyra och AHA syror.

Notera att för mycket fuktbindande hyaluronsyra och glycerin samt exfolierande syror kan få motsatt effekt – ännu torrare hud. Ha helst endast en produkt innehållande dessa ingredienser i din hudvårdsrutin.

Daglig rengöring

Tvätta ansiktet med mild rengöring och ljummet eller kallt vatten. Undvik alltför långa och varma duschar och bad.

Ansiktsrengöringar som vi rekommenderar för yttorr hud:
Odylique Creamy Coconut Cleanser
100% Pure Fermented Rice Water Cleanser
Eco By Sonya Super Citrus Cleanser

Exfoliering

Var rädd om din hudbarriär. Det är den som ser till att bibehålla fukten i huden och skyddar mot yttre stressfaktorer. Användning av (för mycket) retinol, syror, potenta aktiva ämnen kan påverka försvaga hudbarriären.

Även för riviga ansiktsskrubbar, diverse rengöringsborstar och dukar kan ha negativ inverkan på hudbarriären. Satsa på att använda milda AHA syror och kornpeelingar som skrubbar milt.

Lätt exfolierande produkter som kan användas varje dag:
Evolve Liquid Radiance Glycolic Toner

Exfoliering som kan användas 1-2 gånger i veckan:
Evolve Miracle Mask
Evolve Rose Quartz Facial Polish

Ansiktsmask för yttorr hud

Ge huden en riklig fuktboost med en fuktgivande ansiktsmask. Fuktmasker är perfekta när du omedelbart vill släcka törsten i huden.

Fuktgivande ansiktsmasker som passar yttorr hud:
100% Pure Green Tea Water Bomb Mask
Inlight Beauty Masker

Fuktgivande ansiktsvatten

En viktig produkt för just yttorr hud är ansiktsvatten eller toner.

Ansiktsvatten som innehåller det mesta som en fuktfattig hud behöver är:
Eco by Sonya Superfruit Hydrator

Om du även vill ha ett ansiktsvatten som kan fukta ditt ansikte framför datorn eller under dagen är rosenvatten ett bra val.

Fuktgivande serum

När det kommer till återfuktande serum är hyaluronsyra alltid en nyckelingrediens. Tänk på att serum innehållande hyaluronsyra alltid ska appliceras på fuktig hy för att det ska ha något vatten att binda till huden.

Vi rekommenderar dessa serum för en rejäl fuktboost:
i+m Hydro Perform Aqua Boost Aloe Vera Hyaluron
i+m Naturkosmetik Freistil Hyaluronic Serum
Evolve Hyaluronic Serum 200
Evolve Blue Velvet Ceramide Serum

Om du redan har (mycket) hyaluronsyra i din hudvårdsrutin kan du använda följande serum som inte har hyaluronsyra i sig:
Aloe Vera Gel

Skydda huden mot yttre påverkan

Solstrålar, luftföroreningar och liknande är sådant som direkt eller indirekt påverkar fuktbalansen i huden. Skydda huden med en återfuktande dagkräm som även skyddar mot UV-strålar, blåljus, fria radikaler och oxidativ stress.

Vi rekommenderar:
i+m Hydro Perform Moisturizing Cream Aloe Vera Pomegranate
100% Pure Hydra Drench Cream

Hindra fukten att dunsta bort

Yttorr hud har ingen brist på olja eller talg. Däremot är oljor och oljerika krämer bra att applicera på huden för att hindra fukten från huden att dunsta bort.

Om du känner att den fukt du matar huden med inte stannar kvar eller försvinner fort kan en ansiktsolja vara en god idé. Använd den som den är eller blanda ett par droppar med din ansiktkräm.

Vi rekommenderar tunna, återfuktande och skyddande ansiktsoljor till yttorr hud:
Fushi Japanese Camellia Kissi Oil
Fushi Kalahari Melonolja
Loelle Hallonfröolja

Styr luftfuktigheten

Under vintern sjunker luftfuktigheten rejält vilket lätt kan ge yttorr hud.

Se till att tillföra fukt i luften genom att:

 • ha växter och blommor hemma och i sovrummet som behöver vattnas ofta.
 • hänga upp tvätt i rum du vistas i som mest (sovrum, vardagsrum) istället för i tvättstugan.
 • använda luftfuktare, speciellt när du sover för att hjälpa huden att återfå fukten.

Vi önskar dig lycka till med din hud, tveka inte att fråga oss om du undrar över något!

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×