Ekologisk Bomull

Ekologisk Bomull

Hos oss på Glimja hittar du uteslutande bomullsprodukter som är ekologiska. Det innebär att inga kemiska bekämpningsmedel eller något handelsgödsel har använts vid odlingen, samt att producenten har satt det naturliga kretsloppet i centrum.

Ekologisk Bomull

FILTER

Pris
kr
kr
Filtrera
Varumärken
Kategorier
67 produkter visas
Återställ alla filter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter
Show Filters
Visa 16 Alla produkter

Ekologisk Bomull

Om Ekologisk Bomull

Bomull utgörs av naturfiber och skördas från den soldyrkande bomullsplantan som ingår i Malvafamiljen. Det finns många arter av vilt växande bomullsplantor som trivs i tropiskt eller subtropiskt klimat. De kan ha många olika färger, men den bomull som är vanligast inom industrin har genomgått många år av växtförädling och är huvudsakligen, som vi är vana att se den – vit.

Själva bomullstussen blir till efter det att den självpollinerande blomman har vissnat och ramlat av från plantan. Bomull odlas dels av ett mindre antal storbruk i bl.a. USA, Australien och Brasilien och dels av miljontals småbönder i bl.a. Sydasien och Västafrika. Textilier av bomull har länge varit en viktig produkt för människan. Redan tusentals år f.Kr. gick människor klädda i bomullskläder och i modern tid är bomull en viktig handelsvara på den internationella marknaden.

Hos oss på Glimja hittar du uteslutande bomullsprodukter som är ekologiska. Det innebär att inga kemiska bekämpningsmedel eller något handelsgödsel har använts vid odlingen, samt att producenten har satt det naturliga kretsloppet i centrum. I detta ingår en strävan att hushålla med naturresurser för att åstadkomma minsta möjliga skada på miljön, att bevara jordens långsiktiga bördighet, samt att skapa största möjliga återanvändning av näringsämnen.

När det gäller förbrukningen av vatten är riktlinjerna för ekobönder att inte överutnyttja resurserna samt att jobba för att vattnet ska bibehålla sin kvalitet. Tråkigt nog utgör den ekologiska bomullsodlingen en mycket liten del av den sammanlagda världsproduktionen, men genom att välja ekologiska bomullsprodukter kan du bidra till en positiv utveckling.

Ekologisk odling av bomull kräver oftast en större arbetsinsats, samtidigt som det kan ge en något lägre avkastning, men ersättningen är högre och bönderna slipper hantera giftiga bekämpningsmedel. De ekologiska odlarna måste också följa riktlinjer från International Federation of Agriculture Movements (IFOAM) som är en paraplyorganisation.

Du som handlar på  Glimja kommer även att hitta produkter märkta med GOTS, som står för Global Organic Textile Standards. Det är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav. När du ser en vara märkt med GOTS, då kan du känna dig säker på att råvaran verkligen kommer från ekologisk odling med hållbara arbetsvillkor. Många produkter i vår webbshop är dessutom certifierade via Öko-Tex 100, som är ett oberoende system för textilprodukters fulla produktionskedja. Här handlar det alltså inte bara om råvaran, utan även om resterande bearbetning och behandling innan den slutgiltiga produkten kommer ut på marknaden. Öko-Tex 100 är kortfattat en märkning som garanterar dig att varan du köper är fri från hälsoskadliga ämnen.

Skötselråd för ekologisk bomull

Bomull är generellt sett enkelt att tvätta och tål upp till 60 graders maskintvätt. Observera dock att det inte alltid är nödvändigt att tvätta dina ekologiska bomullstextilier på så hög temperatur. Lägre temperatur gör att tyget och färgen håller under längre tid, men riktigt smutsiga textilier kan kräva varmare vatten. De flesta bomullsprodukter går även att torktumla vid behov, men tänk på att alltid följa de tvättråd som är angivna för varje specifik produkt. Använd ett skonsamt tvättmedel – du hittar ekologiska alternativ i vår webbshop.

Snabbguide till skötsel av ekologisk bomull

UGN: Nej
MIKRO: Nej
FRYS: Ja
KYLSKÅP: Nej
TVÄTTMASKIN: Ja
OLJA IN: Nej
BLÖTLÄGGA: Ja
HANDDISK: Nej
DISKMASKIN: Nej

 

 – Tänk på att alltid noga kontrollera och följa skötselrådet på just den produkt du köpt –

Visa hela texten