Guide till giftfri städning

DIY: Guide till giftfri städning

2

Att komma igång med giftfri ekostädning hemma behöver varken vara komplicerat eller dyrt. 

Många av oss har kanske fått intrycket att vi behöver 20 olika medel hemma till olika specialområden, men egentligen behöver vi ytterst få som vi kan använda till många olika ändamål. Och en bonus är att vi samtidigt slipper allergiframkallande och hormonstörande kemikalier såsom syntetiska parfymer

Kort sammanfattat behöver du ha något basisk som tar bort ingrodd smuts och fett, något surt som tar bort kalkavlagringar och mjukar upp hårt och kalkrikt vatten, och någon form av tensid som effektivt löser fett och smuts.

Bas, syra och tensid

Basiska medel är till exempel natriumbikarbonat som är den mildaste. Natriumkarbonat och natriumperkarbonat är starkare baser och kan användas när bikarbonaten inte riktigt räcker till. Du kan läsa Morotslivs stora karbonatguide om deras användningsområden.

Till de sura medlen hör till exempel ättika, citron och citronsyra. Dessa är effektiva när man vill får bort kalkavlagringar i kaffebryggaren, tekokaren eller kring kranen. Såna uppstår av kalkhaltigt vatten. Här kan du läsa om många olika användsområden för ättikan. Ättika kan dock fräta på kalkfogar och natursten. Läs här om var du aldrig ska använda ättika.

Sen har vi de fettlösliga tensiderna och saponinerna. Hit räknas diskmedel, såpor, tvålar, tvättnötter och liknande.

DIY-recept

Här följer några enkla recept som är enkla att blanda ihop själv.

Allrengöring

 1. Blanda allt i en flaska.
 2. Sätt på spraymunstycke.
 3. Spraya på ytan och torka rent.

Fönsterputs

Det här är ett gammalt husmorstips som min mormor lärde mig. Blanda alla ingredienser i en flaska och tvätta fönstren.

 1. Blanda allt i en flaska.
 2. Sätt på spraymunstycke.
 3. Spraya på fönstren.
 4. Torka med en fuktig mikrofiberduk.
 5. Torka kruttorrt med dagstidningspapper eller en torr mikrofiberduk.

Jag brukar använda en fuktig handduk av mikrofiber och en torr. När jag torkar med den torra torkar jag vartannat lodräta drag och vartannat vågräta tills det är kruttorrt, alltså tills det blir strävt och trögt att torka. Då är fönstren rena.

Jag brukar variera med höger och vänster hand. Bra för både hjärnan, motoriken och musklerna.

Kom ihåg att det behöver vara mulet och plusgrader ute då du tvättar fönstren!

Golvrengöring

Blanda i en hink och torka golvet med en mikrofibermopp. Om golvet inte är mycket smutsigt räcker det att fukta moppen eller till och med använda den torr.

Avloppsrensning

Om det stockat i avloppet kan du försöka hälla dit ca 1 dl natriumkarbonat och sen 2 dl ättika. Det fräser en stund. Låt det verka några timmar eller över natten. Häll sen en kanna hett vatten och sätt kranen på varmaste att spola en stund. Upprepa vid behov.

Ta bort kalkavlagringar

Dränk in en trasa i ättika och lägg kring kranen där kalkavlagringrana samlats. Vänta en timme och torka sen rent.

I tekokaren kan du hälla 1 dl ättika och fylla på med vatten. Låt stå en timme, koka sen upp och häll bort. Upprepa vid behov och låt verka längre tid. 

Var försiktig så du inte andas in ångorna!

Feta fläckar

Feta fläckar av olja, smör eller smink försvinner om du strör på rikligt med smektitlera och låter verka i ca 3 timmar. Gnugga lite försiktigt och dammsug sen bort lerdammet.

Tvättmedel

Visste du att du kan tvätta kläder med hästkastanjerna som ligger på marken om höstarna? Här kan du läsa om hur du gör.

Men om du inte har häskastanjer där du bor kan du också tvätta kläderna med andra produkter. 

Till en maskin kan du använda:

Om du tvättar vittvätt kan du tillsätta 0,5 dl natriumperkarbonat istället för tvättpulver. Det håller tvätten vit.

Istället för sköljmedel kan man använda ett par matskedar ättika som både neutraliserar dålig lukt och håller kläderna mjuka och sköna. Om du vill ha doft kan du tillsätta några droppar eterisk olja som du gillar.

Maskindiskmedel

Idag kan jag äntligen bjuda dig på ett recept hemlagat maskindiskmedel för en blänkande ren disk – fritt från borax! Det är busenkelt, billigt och roligt att laga.

Ingredienser:

Man kan också använda bikarbonat istället för kristallsoda, men då blir det mindre fettlösande och inte lika effektivt.

Gör hemlagat maskindiskmedel såhär:

 1. Blanda samman alla ingredienser väl.
 2. Förvara i lufttät glasburk.
 3. Sätt på en fin etikett så du minns vad du har i burken.

När du ska diska

 1. Fyll luckan i din diskmaskin med maskindiskmedlet.
 2. Tillsätt 5-10 droppar flytande diskmedel, beroende på hur fet smuts disken har. (Sätt inte mer än så, då kan det bubbla över!)
 3. Häll ½-1 dl ättika eller gelvinäger på botten av diskmaskin.
 4. Starta programmet.

Lycka till!

P.s. Om du vill städa natuligt men inte har tid att göra rengöringsmedel själv så finns det färdiga naturliga rengöringsmedel!

2 comments

 1. Helt underbara bra tips som är så lätt att göra genom att inte använda starka rengöringsmedel och tvättmedel.

  1. Ellinor Lindström

   Visst är det? Så enkelt, naturligt och effektivt på samma gång! 💚

Lämna ett svar

* - obligatoriska falt är märkta

Vad tycker våra kunder?

OM GLIMJA

Vi på Glimja brinner för att du ska kunna vara ditt bästa jag. Fylld av energi, sprudlande vitalitet och styrka för att leva livet som du drömmer om. Genom att förenkla en godare hälsa vill vi hjälpa dig dit. Därför säljer vi bara de bästa, naturliga produkterna inom kosttillskott, hälsokost, kroppsvård, skönhet, köksmaskiner och hem. För att du ska kunna känna dig helt trygg i vår shop säljer vi bara giftfria produkter som är skonsamma för dig och din familj. Om du inte vet vilka produkter som passar dina behov erbjuder vi alltid gratis produktrådgivning över mail eller telefon. Oavsett om du lever efter Medical Medium, Noo Poo, paleo eller är vegan har vi produkter att rekommendera dig.

För att må bra och känna dig full av energi krävs att du lever ett hälsosamt liv. En varierad kost rik på näringsämnen du behöver ger dig bra grundförutsättningar till att vara frisk och förebygga sjukdomar. Men att få i sig rätt mängder näring kan vara svårt för många. Då är det en god idé att komplettera med ekologisk hälsokost, det vill säga mat och kosttillskott som tillför extra näring. Några exempel på hälsokost vi säljer är pulver rika på antioxidanter, greens som spirulina, dulse och korngärsjuicepulver, samt medicinalsvampar som chaga och reishi. Till hälsokost räknas även hälsosamma örter & kryddor, t.ex. Gurkmeja och citronmeliss.

Våra naturliga kosttillskott är utvalda med stor omsorg så att de inte innehåller några onödiga tillsatser. De flesta kosttillskotten är även veganska så att djuren och naturen kan glimja lika mycket som du. Till exempel säljer vi bara Omega 3 gjord på algolja istället för fisk som är den vanligaste formen. Andra vanliga vitaminer och mineraler många svenskar har brist av är D-vitamin, Magnesium, Zink, Vitamin B12 och C-vitamin. Med fel nivåer av dessa i kroppen är det svårt att känna sig glimjande. Vi letar efter de bästa kosttillskotten från hela världen och stoltserar med allt från svenska varumärken som Holistic till Amerikanska storfavoriter som Vimergy, Garden of Life och Global Healing Center.

En av våra grundprinciper är att alla ska ha möjlighet att glimja, oavsett storlek på plånboken. Därför säljer vi även billigare hälsoprodukter. Trots att de inte kostar lika mycket kan du alltid vara säker på att de är av bra kvalitet. Till exempel säljer vi billiga kosttillskott från det prisvärda varumärket Helhetshälsa.

Men det är inte bara vad du stoppar i magen som påverkar hur glimjande du mår. Hur du vårdar din kropp är minst lika avgörande.

Vi säljer inga skönhets- och kroppsvårdsprodukter där djur kommit till skada i processen. Istället satsar vi på ett stort sortiment av cruelty free och veganska produkter. Det gäller allt från schampo och balsam till mascara och nagellack. Du kan också vara säker på att alla våra produkter är parabenfria, sulfatfria och fluorfria.

Att leva en hälsosam och hållbar livsstil blir enklare när du har den bästa utrustningen till hjälp. Som start rekommenderar vi dig att investera i en bra blender, som den prisbelönta mixern Omniblend. Vill du extrahera så mycket näring som möjligt från din mat är det bättre att juica den än att mixa den. En grundregel är att ju mer avancerad en kallpressande juicer är, desto mer näringsämnen extraheras ur ingredienserna. Men vi erbjuder även de bästa, billiga juicemaskinerna, som trots ett lägre pris ger dig riktigt mycket juice för pengarna. Du hittar även andra användbara redskap för hemmet i vår butik, bland annat luftfuktare, vattenrenare och vattenkokare i glas.

Välkommen till Glimjafamiljen, tillsammans hjälper vi hela planeten att glimja!

© Glimja AB 2023

Glömt ditt lösenord?

Vänligen ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få ett mail med en länk för att återställa ditt lösenord.

close

Who we are

Our website address is: http://wpengine.com1.

What personal data we collect and why we collect it

Comments

When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection.

An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Contact forms

Cookies

If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year.

If you have an account and you log in to this site, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser.

When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed.

If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website.

These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Analytics

Who we share your data with

How long we retain your data

If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue.

For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.

Your contact information

Additional information

How we protect your data

What data breach procedures we have in place

What third parties we receive data from

What automated decision making and/or profiling we do with user data

Industry regulatory disclosure requirements

×