I denna artikel fokuserar vi på fasen klimakteriet på väg in i menopaus. Vi skriver om vad vi kvinnor kan förbereda oss för, tänka på och hur vi kan stödja oss själva.
Klimakteriet kan sträcka sig över en tidsperiod på mellan 5-10 år. Perioden kan delas in i tre faser: förklimakteriet (vi skriver mer om det i denna artikel), klimakteriet och menopaus som är ett år efter sista mensen.
Typiskt är att man mellan kliver in i klimakteriet mellan 50-52 år. Man kan ta blodprov (Östradiol och FSH) i samråd med (privat) gynekolog som även då tittar på äggstockar och livmoder, om man säkert vill veta att man är i klimakteriet.
I vilket fall som helst är det bra att gå till en gynekolog man har förtroende för när klimakteriet är pågång. Oftast så vet man det utan prov för mensen har då förändrat sig så markant, den har oftast varit oregelbunden i både flöde och tid.
Under klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen. Ungefär fem år efter den sista mensen har kroppens östrogenproduktion minskat till en jämn och mycket låg nivå. Även signalsubstanserna serotonin, noradrenalin, dopamin och GABA påverkas. Vissa kvinnor får lite besvär, vissa mycket, vissa ingenting och alla får inte samma symtom.
Vanliga symtom:
- Värmevallningar – kroppens egen termostat, hypotalamus, blir instabil när östrogenhalten minskar.
- Plötsliga svettningar
- Viktpåverkan
- Nedstämdhet
- Sömnstörningar
- Torra slemhinnor
- Urinvägsbesvär
- Torr hy och torrt hår
- Minskad sexlust
- Ledvärk
- Förstoppning
- Hjärtklappning
- Trötthet
Detta påverkas av hur man levt innan klimakteriet börjar. Om man inte haft optimala förutsättningar innan för att ta hand om sig så är det alltid möjligt att börja nu! Kroppen är fantastisk och kan återhämta sig med rätt hjälp.
Är klimakteriet bara jobbigt?
Nej absolut inte. Det låter mindre trevligt när man läser alla dessa symtom men klimakteriet kan vara en glädjefylld och insiktsfull period i livet om man får stöd och tar hand om sig.
Vi är nu äldre och kroppen förändras. Det kan upplevas som svårt för många då samhället sätter stort fokus på ålder och utseende.
Om vi samtidigt går igenom en skilsmässa eller en annan sorg så kan vi ifrågasätta mycket. Vi ser att våra eventuella barn blivit vuxna och lever sitt eget liv och våra föräldrar blir äldre.
Det är en period som visar livets förgänglighet som behöver bejakas och accepteras. Vi får ofta mer tid för introspektion och reflektion. Vem är jag och vad vill jag i denna ”nya” del av mitt liv?
Hur kan vi stödja oss själva i denna övergångsfas?
Vi ska först påminna oss själva att detta är ingen statisk period, och vi kan påverka den genom bra val och genom att ta hand om oss själva på alla plan. Det finns mycket vi kan göra!
1. Socialt stöd
Vi kan behöva samtala med en terapeut eller liknande för att förstå våra känslor. Sunda relationer och socialt stöd är essentiellt. Det är en viktig nyckel för att må bra.
Att vara nära en partner, vänner och familj för värme och samhörighet ger en lättare tillvaro. Vi kvinnor behöver även varandra, för att förstå oss själva och reflektera över vårt inre liv. Vi kan inte dela allt med en manlig partner, vi kan dela mycket, men inte allt, utan i denna period är systraskap extra viktigt.
”Den visa kvinnan”
Det är nu vi har chans att göra anspråk på ”den visa kvinnan”* i oss. Hon som är mogen, i emotionell balans och kan stå i kvinnligt ledarskap.
Hon som kan urskilja ”bullshit” från sanning.
*Den visa kvinnans arketyp finns i många kulturer och religioner. Hon ses ofta som en kraftfull och vis gestalt som kan hjälpa och vägleda andra. Om vi slår upp ordet visdom betyder det ”någon som har erfarenhet, kunskap och gott omdöme”.
2. Minska & hantera stress
Stress ökar och förvärrar eventuella besvär. Om man haft en kronisk stress innan man går in i klimakteriet kan symptomen förvärras då hormonproduktionen påverkas av stress.
Många i klimakteriet upplever att de inte kan hantera stress alls längre. Istället för att se det som något negativt – ”att man bör vara stresstålig” – så ska vi se det som något fint, att vi börjar sätta ner foten för oss själva, säga nej, ta det lugnare, göra bra val.
Saker som är hjälpsamt för att motverka stress är promenader i naturen, solsken, yoga, dans, avslappningsövningar, massage, meditation, lyssna på ljudböcker, vila, lugn musik, närhet, bada osv.
Kom ihåg att god sömn också är mycket viktigt, läs mer om det i denna artikel.
3. Hälsosam kost
Kosten är alltid viktigt men kanske extra viktigt när vi blir lite äldre.
Man kan välja antiinflammatorisk mat eller medelhavskost som grund, huvudsaken är att man fokuserar på rena, äkta råvaror. Ät grönsaker i alla färger, frukt, bär, groddar, bra fiber, bra protein som tex fet fisk, räkor, sardiner, bönor, linser, quinoa osv. Ät som regnbågen på tallriken.
Inta bra fetter som exempelvis avokado och kallpressad olivolja samt Omega 3. Kom ihåg att fett och protein är extra viktigt för kvinnor för att stödja hormonerna.
Minska på eller ta bort rött kött, processade varor, vitt socker, friterad mat, läsk, alla light produkter, dåliga fetter som solrosolja och gluten. Var försiktig med kaffet och alkohol, inta med måtta.
Välj ekologiskt i möjligaste mån.
4. Motion
Träna något du verkligen gillar. Det stödjer inte bara den fysiska hälsan utan även den mentala hälsan, då dopamin och serotonin frigörs av träning. Efter ett träningspass känner man sig upprymd och glad.
Många kvinnor med vallningar, vilket är det vanligaste klimakteriebesväret, tycker att träning lindrar besvären markant. Även hårdare konditionsträning har god effekt på svettningar.
Träning är också mycket viktigt för att förhindra framtida benskörhet.
5. Meditation / Mindfulness
Vi tar upp detta som en egen punkt för vi tycker det är essentiellt. Att se inåt, hantera känslor och lära sig att sortera upplevelser och intryck.
Meditation behöver inte vara en krånglig teknik som tar evigheter att bemästra utan det kan vara så enkelt som att sitta ute på en sten och titta på ett träd.
Meditation är inte att ”göra någonting” utan det är att tillåta.
Det handlar om att ge sig själv tid för att förstå sig själv på djupet, att få slappna av och hur man kan vara med det. På det sättet kan vi få förståelse för människans sanna natur och bli bättre på att kommunicera med andra.
6. Kosttillskott & örter
Kosttillskott att fundera på som hjälper
- Goda magbakterier – eng: Probiotica. För att stödja mikrobiomet i kroppen, tarmhälsa och matsmältningen. Maghälsa är grunden till all hälsa.
- Omega 3 är viktigt för en hälsosam hormonfunktion och för att motverka inflammation i kroppen.
- Magnesium hjälper oss att komma till ro. Tas med fördel på kvällen.
- E-vitamin är en antioxidant som motverkar inflammation.
- D-vitamin för immunförsvaret.
- B-komplex. B-vitaminer är mycket viktigt för många olika funktioner i kroppen, bla för effektiv östrogenmetabolism i levern.
- C-vitamin stödjer immunförsvaret och kollagen bildning.
- Selen – en potent antioxidant som bidrar till både normal sköldkörtelfunktion och stöd till immunförsvaret.
- Q10 – spelar en viktig roll för att bilda energi i cellernas kraftverk mitokondrierna och stödjer hjärtat. Q10 minskar när vi blir äldre.
Extra tillskott i perioder
- Holistic har en fin produkt som heter FemmePaus.
- Kalcium-D-Glukarat*
- 1-2 örter eller medicinska svampar
- proteolytiska enzymer
Vad gör Kalcium-D-glukarat*?
- Kalcium-D-glukarat stödjer leverfunktionen och avgiftning processerna, vilket hjälper till att eliminera överskott av östrogen och toxiner från kroppen.
- Det hjälper till att reglera östrogenmetabolismen genom att hämma enzymet beta-glukuronidas, vilket potentiellt minskar risken för hormonrelaterade tillstånd.
Proteolytiska enzymer
Ifall man har ont i kroppen är proteolytiska enzymer (exempelvis proteas, bromelain, papain, nattokinas) väl värda att testa. Enzymerna bromelain och papain har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. De kan hjälpa till att minska svullnad och smärta vid tillstånd såsom ledinflammation och artrit.
Tips:
Ta blodprov via tex Blodkollen eller Werlabs för att se din status på tex folsyra, B-12, D-vitamin, zink, magnesium, hjärthälsa, leverhälsa, njurhälsa osv. Det är väl värt att ta ett blodprov varje år för att hålla koll på sig själv.
Här kan du läsa mer om kosttillskott för kvinnor.
Örter
- Rödklöver är en ört som hjälpt många, även med vallningar så den är värd att pröva.
- Andra omtyckta örter är ashwaganda, amerikansk frossört, citronmeliss, dong quai, munkpeppar och hjärtstilla.
- Även maca kan ge fina resultat samt reishi svamp eller tulsi.
- Chaga ger enormt mycket antioxidanter.
När det kommer till örter behöver man pröva sig fram och se vilken som stödjer bäst, det är ganska individuellt.
7. Hormonbehandling
Behöver jag hormonbehandling? Kanske, det är ett val varje kvinna bör tänka över, om du har jobbiga klimakteriebesvär kan det stödja.
Det kan vara det enda sättet att i en period att klara av vissa besvär, om man redan har ändrat sina kostval och sin livsstil, och det inte räcker.
Många kan känna sig nedstämda, tro att de är deprimerade, och söka vård för det, men kom ihåg att det kan vara hormonobalanser och att man då som kvinna i klimakteriet bör pröva hormonbehandling innan man säger ja till eventuell psykofarmaka.
Vid hormonbehandling rekommenderar vi att man väljer bioidentisk sådan när mensen har tagit slut. Då får man transdermal behandling via östrogen plåster eller östrogen spray samt oralt progesteron. Man tar då i regel hormonbehandling i 5 år.
Detta ska göras i samråd med gynekolog/läkare dit man går på kontroller för att fylla på recept och för att göra regelbunden endometrial övervakning. Det finns numera fina privata kliniker som arbetar på ett holistiskt sätt.
Om du har frågor så tveka inte att höra av dig eller berätta vad som fungerat bäst för dig.